Новите условия за градски транспорт в София

• 171 339
  • 4 035
  •   1
Отговори
# 120
По принцип има възможност да си купиш билет през приложението mpass, което обаче аз не препоръчвам, защото колкото пъти съм го правила, толкова пъти съм имала проблем с разчитането qr кода и в наземния транспорт, и в метрото.
ПП: понеже коментирате Борис Бонев, все пак трябва да се радваме, че неговото предложение билетът от 1.60 да важи 40 минути общо не се прие. Предложенията на Спаси София винаги са в ущърб на хората в отдалечените квартали.

Последна редакция: пн, 02 яну 2023, 12:00 от Rayna13

# 121
За промените имаше поне няколко дни предварително новини във всяка новинарска емисия, във всеки сутрешен блок, във всеки вестник/списание/информационен сайт/социална мрежа. Имаше информация в медиите и преди няколко месеца, когато бяха гласувани промените. Как по-точно очаквате да ви информират?? Да ви се обадят лично по телефона?

Телевизия нямам, и не гледам сигурно от 5 години, в социални мрежи трябва да съм им харесала страницата, новините в мрежата - гугъл сортира според интересите на четящия, платените реклами също ма този принцип. Та ако искаха, можеха да пуснат изкачащо съобщение в сайта им, когато си зареждаш карта. Точно за 3 мин работа е. Ама не са искали. Детето ми пътува само с метро 10 месеца в годината, това ми струваше 90 общо, сега 200. Другата година ще ми струва 400. Ми за 400лв., по-добре ще е да ги карам до училище и обратно, вярно малко по-скъпо ще ми дойде, но ще им пестя на тях време. Доста деца ползват метро 1-2-3 спирки, същите пари е и с кола. После трафик имало. Ще има, и по-зле ще става. А едни определени групи ще продължават да се возят гратис. В същото време именно деца и пенсионери ще страдат заради тъпите валидирания, айде и по 3 лв глоба за тях. Заредих картата му до края на учебната година.

# 122
Можеше да сложат по спирките съобщения, в превозните средства също. Затова остава чувството за скрито прокарване на новостите, аз не съм забелязала широко да се обсъждат и разясняват промените по медии, сега в началото им също липсва кампания по разяснение, осведомяваме се от форума, видя се на официалните им сайтове, колко е разбираема информацията.

# 123
Да се равняваме с Лондон и Амстердам при половинчасови интервали на потрошени и претъпкани автобуси и невероятно неорганизиран трафик е пълна простотия. Ползвам само метро, ще си пътувам с еднократни (и скъпи) билетчета, ако се наложи да ползвам автобус ставам мургава и неграмотна и готово.😂

# 124
Можеше да сложат по спирките съобщения, в превозните средства също. Затова остава чувството за скрито прокарване на новостите, аз не съм забелязала широко да се обсъждат и разясняват промените по медии, сега в началото им също липсва кампания по разяснение, осведомяваме се от форума, видя се на официалните им сайтове, колко е разбираема информацията.

Именно. И това е вариант, съобщения по спирките и влакчетата, автобусите и тн. Все един път, от редките моменти в които ползва метро баща му, щеше да види. Качили, някъде си за обсъждане, те всичките им обсъждания са така. Един изкачащ прозорец в сайта, по един афиш в превозните средства и ще бъдат повече хора информирани и ще се включат в обсъжданията. Половината от родителите в класа на детето не бяха разбрали изобщо. Някой предплатиха карти за до края на годината, други ще започнат да ги карат с коли. При вдигането на билета на 1,6лв. забелязах повишаване на трафика от коли. При ковид също се увеличи, сега съм сигурна, че още ще се увеличи трафика. Не беше редно да пипат картите за деца за една линия. Можеха да ги запазят с 10-20% увеличене и да са примерно за 3 и 6 месеца. От 15.09 ще взимам карта с 122% увеличение за месец, ако е за 1г., ще е някъде с 87% увеличение.

# 125
Много са интересни основанията за премахването на картите за една линия - да се стимулира ползването и на други линии, а специално за метрото - защото хората ползвали гратис довозващия до метроспирката транспорт.

Последна редакция: вт, 03 яну 2023, 20:40 от Не се сърди, човече

# 126
Гратичията винаги ще си е гратисчия. Този на снимката и себеподобните му,  дори няма да ги погледнат, не да им искат нещо. Те са част от интериора.

Едно 13-14-15 годишно дете, какво ще му стимулират да ползва? За разнообразие да виси на откритата спирка? Или това на което му е удобно с автобус, да отиде до по-далечната на метро? За възрастен, може и да мога да съглася, но не се. Но за дете което ходи на училище? 122% увеличение при картите за деца. Не знам колко е при картите за възрастен, но това за децата е безумно. 122%.

# 127
Значи денонощно можехме да слушаме как трябва да носим маска и на всеки 2 мин това се съобщаваше в метрото… но за билетчетата анонс не можаха да сложат…

# 128
По принцип има възможност да си купиш билет през приложението mpass, което обаче аз не препоръчвам, защото колкото пъти съм го правила, толкова пъти съм имала проблем с разчитането qr кода и в наземния транспорт, и в метрото.
ПП: понеже коментирате Борис Бонев, все пак трябва да се радваме, че неговото предложение билетът от 1.60 да важи 40 минути общо не се прие. Предложенията на Спаси София винаги са в ущърб на хората в отдалечените квартали.

Проблемът с Mpass е, че трябва да се refresh-ва кода, не знам през колко време
 и аз се чудех в един момент защо не ме пуска в метрото, изписва невалидна карта ако не е направен refresh на кода.

# 129
  • София
Сега им гледам пак сайта - разсроченото плащане на 2 пъти, което общо правеше 360лв, вече е премахнато от сайта им - или на 3 вноски, или наведнъж може да се плати.

# 130
Тъпото на мпасс е и че не мога аз да го ползвам с годишната ми карта. Все треперя да не си загубя картата, а телефонът все ми е в ръцете. Кое точно е трудното да интегрират системите сигурно ще науча след около 40 години, когато се пенсионирам и се върна на село да си почивам.

# 131
https://stolica.bg/stolichna-obshtina/30-i-60-ot-1-yanuari-v-gra … KSsd8L-H4KA2EZcYk
Тук са се обяснявали научно-популярно дет се вика.

# 132
Хубаво, ама пак нито дума за картите за 1 линия за деца. Направих си труда, във фейсбука на ЦГМ информацията отново е само билетчето и годишните карти. Отново нито дума за премахването на тази за 1 линия. За публикувано съобщение за обсъждане - нищо. Защо не казаха, че тези карти се премахват и реално ще има увеличение с 122% при децата? Отговор няма да получа, знам.

# 133
Тъпото на мпасс е и че не мога аз да го ползвам с годишната ми карта. Все треперя да не си загубя картата, а телефонът все ми е в ръцете. Кое точно е трудното да интегрират системите сигурно ще науча след около 40 години, когато се пенсионирам и се върна на село да си почивам.

Излишно трепериш. Ако си загубиш картата, просто си вадиш нова пластика и ти прехвърлят остатъка от загубената. Лично изпробвано.

П.П. Допълвам, за да коригирам стар пост. На ен места видях, че старите хартиени билетчета ще важат до 1 март, сега в няколко статии виждам, че ще важат до 31 март.

# 134
Да, става, но си е разправия, а аз мразя разправии.

Общи условия

Активация на акаунт