С какво ви дразнят свекървите? - 141

• 39 100
  • 760
  •   1
Отговори
# 480
Ааа, аз просто споделих при нас в критичен момент как се случиха нещата. Не се имам за някакъв пример, изобщо даже. Всеки има своите "звездни мигове". И аз съм тази, която по-често се сдърпвам с моите родители, ММ никога досега. И аз с неговите. Имало е моменти, в които  може би някоя друга би се разкрещяла, би тряснала завинаги вратата след себе си. Аз не съм такъв човек. Благодарна съм на съпруга си,че е като непоклатим стълб за мен във всяка ситуация. И много добър приятел.  Няма как да не проявя уважение към жената, която го е родила и отгледала.

# 481
  • София
Смисъла е, че без жена и семейство, мъжа няма дом, а 4 стени. И това, което жената осигурява в едно семейство, мъжа не може да осигури и с/у всичките пари на света
Брей Yum... С тази чисто женска приказка мнението ми за теб падна доста.
Това е мантрата на жените, за които мазилката и цветът на пердетата е по-важен от реализацията им в професията и обществото. После реват, ако не им оценяват достатъчно високо "дома и уюта", за които на мъжа му е било все едно, но е искал да угоди.
Не отричам вкуса за обзавеждане на някои жени, който обаче не пречи на образованието и реализацията им. Признавам, че не съм от тях, което не пречи да го оценявам.

Що се отнася до нагласите във форума, не чета/пиша само в тази тема. В СО е пълно с подобни мнения, що се отнася до издръжката на семейството.
Разбрах те - лошите свекъри строят къщи само за да примамят снахите там. Те снахите иначе пълни с имоти, но правят жертва заради миуто и родителите му.

Последна редакция: пт, 20 яну 2023, 15:04 от Cuckoo

# 482
  • при късмета
Направо съм изумена от неразбирането на едно толкова просто изречение. Всякакъв коментар е напълно излишен

# 483
Ами защото това е щуротия, извинявай. Не било дом, а четири стени... Единственото, което един мъж не може да осигури, а жена може е да роди дете. И срещу това на времето традицията е повелявала, че мъжът пък трябва да осигури финансите.

Много жени, ако се съди по форума смятат все още, че финансовата отговорност е на мъжа, това е.

# 484
Отговори на мен поне. Мъжа видиш ли не можел без жена, която да създава уют. Така го разбирам. А жената сама като е, самодостатъчна ли си е? Това е доста обидно представяне на ролята на мъжа в една двойка, между другото.

Най-често идва от трайно безработни жени, които перат с пералнята, готвят в мултикукъра и чистят с натискане на копче на робота, но твърдят, че допринасят поне толкова, че и повече, от човека, който ги храни. Не е към ма ко конкретно, просто общи наблюдения.

# 485
  • при късмета
Отговори на мен поне. Мъжа видиш ли не можел без жена, която да създава уют. Така го разбирам. А жената сама като е, самодостатъчна ли си е? Това е доста обидно представяне на ролята на мъжа в една двойка, между другото.
Защото нищо не си разбрала. Не говорим за сам, независимо мъж или жена, а за семейство. Изхождаш изначало от погрешна основа, затова не го разбираш. Всеки може сам, но все пак аз изначало визирах семейство.

Жената прави от една къща дом с грижата. Колкото и да помагат мъжете, все пак основно жените остават по-грижовните. И то независимо от финансовия принос, това просто е заложено различно у двамата. Жената е тази, която се грижи повече за децата, пак независимо колко помага мъжа, извън физиологичните дадености. С това го прави дом, а не с пердета и украси. Това категорично не значи, че мъжете не се грижат за семейството си, но е по различен начин. Вниманието, което идва от грижата просто е заложено да е повече от страна на жената. Не само към децата, а и към мъжа. А отношението идва от вниманието. Не, че мъжа не проявява внимание, но ако жената не го направи първа, рядко мъжа е инициатор. И това са неща, които нямат нищо общо с това, кой е осигурил въпросните 4 стени. Защото и със съквартирант жената ще живее, но ще е по различен начин. Грижата, вниманието и отношението ѝ ще са различни и тогава си остава просто къща. Продължавам да не вярвам, че трябва да се обясняват толкова прости неща. Наистина

# 486
Добре звучи това, което обясняваш, но не е общовалидно, за да не ти се вярва толкова какво не ти разбираме. И според мен описаното почива на взаимност, идва от двамата и не изначално от жената.

Плюс това една жена може да е любяща и внимателна и без да е безработна. Може пак да не съм те разбрала, но ми се стори, че защитаваш тезата, че жената прави от къщата дом чрез домакинстване. Аз не съм съгласна с това.

Хубаво щеше да е да гледате на половинките си като на дом, не на 4те стени. На мен ми е безразлично къде живея, ако съм със семейство и обичани хора.

# 487
  • София
С читав съквартирант може да проявявате грижа един за друг повече, отколкото съпрузи в отношения като куче и котка. Съквартирантът може всеки момент да си вдигне багажа, без разводи и делене на имущество.
Жена може да нареди под конец изпраните дрехи на мъжа си, дуднейки през остатъка от вечерта. Не защото особено го обича, но така се самодоказва каква домакиня и чистница е.
Чувала съм от жена: "Тоя мъж как мирише, няма ли жена да го пере"

# 488
А, тука само да вметна, че жена, която се смята за незаменима, защото си е намерила мъж, който ако нея я нямаше щеше да ходи с мръсни дрехи и да живее в кочина и да се оплаква как не знае как се пържат яйца, не прави услуга нито на себе си, нито на него да го признава. Всъщност е излагация и за двамата.

# 489
  • при късмета
Още от начало казах, че точно това не съм имала предвид. Работа, домакинстване и прочие други го включиха, не аз. От там идва и изумлението ми от неразбирането на сама та реплика. Тя е свързана с предишната дискусия и в този контекст.  Тръгна от там, че от мъжете все още се очаквало да осигуряват дома на семейството. Аз пък с това не съм съгласна. Не знам къде четете такива твърдения, аз не ги срещам нито във форума, нито в реала.
Та с две думи, от къщата прави дом с отношението си към семейството си и членовете му и грижата за тях (подчертавам, че изобщо не е свързано с това дали ходи на работа или не). Ако от мъжа си не получава същото, то той ще си остане в същата къща (примерно), а тя ще си вдигне детето и ще го остави, но вече трудно той ще го нарече дом. Поне според моите разбирания за тези прости думички

# 490
Значи дори по твоите думи, домът се прави от двама (щастлива двойка, евентуално с деца) не от жената? Ако детето остане при мъжа, кой от двамата ще живее в къща и кой - в дом?

# 491
  • София
А ако този мъж си доведе друга жена, няма ли да е дом? Simple Smile
Смехории, таман за петък следобед

# 492
Тука изпадаме в малко лирични отклонения. Дом имаш с или без семейство. Друг е въпросът къде е - при мама и тате, по адресна регистрация или при жената индетето. Няма универсален отговор.
Живеем в такива времена, че да си домакиня е лукс. Работата на мъжа трябва да е доста стабилна. Не знам точно колко семейства могат да си го позволят. Затова и не се очаква мъжът да издържа семейството изцяло. Но пък приказката си е останала.
Ей тъкмо миналата вечер коментирахме с моя мъж и той гордо заяви, че щяла цялата издръжка да легне на него. Питах го като мисли така защо аз работя и се бутам за по-високо майчинство. Млъкна.
Също съм убедена, че в много случаи дори и заплатата на мъжа да е по-ниска от майчинството на жената, хората пак ще цъкат с език и ще обясняват как той издържа семейството.

# 493
  • София
Не съм неработещите жени, щом и двамата така ги устройва. Имах наблизо 3 такива семейства.
Едната имаше заможни родители и не й трябваше да работи. Накрая си намери любовник, разведоха се и пак се оженила и имала второ дете.
Втората и третата имаха трудни за гледане деца, трудно с баби и дядовци, завършили гимназия без специални умения, т.е. без изгледи за добре платена работа и така...На същите 2 мъжете им имаха и жилище.
Вече работят, де, с по 1 дете над 20

Последна редакция: пт, 20 яну 2023, 16:28 от Cuckoo

# 494
В повечето семейства работят  и двамата и не е добре задълженията в дома да се оставят само на един. Какво обич ще е  да лежи единия, другият да се товари.Чисто биологически жената изостава докато роди  и отгледа на начален етап деца,тя е  нежната ,той  е силата.Заедно се екип за добър живот.
 За какво спорим всъщност.

Общи условия

Активация на акаунт