Плам, пламти! Котел, бълбукай! Адска смес, мехури пукай! Януарска спортна и успешна!

• 99 394
  • 3 070
  •   1
Отговори
# 2 340
🤣🤣🤣 Фил и Бърде, утрепахте ме с примери..
Не знам по каква причина аз много бързо смятам наум. Ся не се фаля...казвам го, заради примера. А той е, че на работа, особено на инвентаризация, или пък за някакви елементарни дейности през работния ден...смятам аз набързо каквото трябва, а колегите ме гледат като извънземно или Айнщайн 😂😂 Та, да...знам за какво говориш,Фил..
Бедният речник и мен дразни, много. Но те помежду си са си добре 😁🤣 Надявам се...че все нещо влиза в главите им от нета и да не разберат по трудния начин...че с двеста думи речник няма как..

# 2 341
  • София
Попи, тя с приложението ще се саморазправи за отрицателно време. Много я бива с устройства. Повече се справя от мен. Laughing
Иначе съм опитвала с приложението на гугъл за родителски контрол, но удрям на камък с инсталирането. А и диването вече е излъгало на много места в интернет за възрастта си, така че приложението не лови контрол там доколкото разбирам от други опарени родители.

# 2 342
Смятането на ум аз не го слагам в графата супер интелигентност. На мен ми се налага ежедневно да смятам на ум цени, които клиентките ми искат да знаят. Даже проценти смятам на ум на намаленията, а в същото време познавам професор по математика, който не може да го прави .
Запомнените наизуст дати и столици също не ги слагам в тази графа. Нито дипломите за висше образование.
Богатият речник, красивия начин на изразяване, емоционалната зрялост и чувствителност, както и различните дарби и таланти ,за мен определят интелигентния човек.

# 2 343
  • тук и там
Бобчи, чакай да влезе детето в системата(училище) и тогава пак може да говорим за това..
Всъщност , точно  произведения като  "Под игото"  , което се изучава от деца в 5-ти клас , едва научили се да четат образно казано, и нищо не разбиращи  на този език, използван в книгата - им създава мнението,че не е готино да четеш..И други подобни. .Какво е  "заптие" , хаджия, хан, фес, конак,  рало,плуг, паша и още стотици думи, дето се чудиш как да обясниш..Мда..Ние от бабите си поне ги знаехме и сме чували тези думи и разни турцизми,ама днешните деца-от къде да знаят? Че те на чужд език по-лесно четат ..
Да го изучават ,ама примерно  в 10-ти клас, не в 5-ти, 6-ти..
Няма значение де. В някои отношения  и области нашето поколение е знаещо, в други-сме гола вода,сравнение с младото поколение..Моята се дразни само като ме гледа как ползавам телефона и пиша с един пръст..Ми трудно ги целя тези букви..Grin. На лаптопа съм доста по-добра и бърза в писането-там с две ръце си пиша..Grinning
Между другото-промените в климата, опазаването на околната среда , екология, замърсяване и т.н- това са едни от многото области, които не бяха обект на интерес по мое време -нито в училище , нито другаде..
Сега са по-природно и еко ориентирани децата..

Последна редакция: пн, 23 яну 2023, 10:30 от Кайсия

# 2 344
Оф, аз пак на въпреки, ама само позитиви виждам от екраните Simple Smile
И дете, което няма никакво ограничение на достъпа до такива, а познавам такива вкл и моите, не съм видяла да избере екрана пред нещо по-интересно за правене. Обратното обаче съм виждала и то доста често. Ама ако ти е ограничен ресурс, не го жертваш, за да правиш нещо друго.

За другото какво да ви кажа, аз не помня ние като тийнове колко пък богат речник сме имали. Няма как едно поколение да съди "безпристрастно" друго, най-малкото, защото води с няколко десетилетия.

И с Г. Блажев не съм съгласна, глупавите винаги са намирали начин да се правят, че не са. А като гледам управниците ни, някои даже нямат и нужда да се правят, за да успяват...

# 2 345
Панди, точно на Гугъл хич не е лесно да се заобиколи. Пробвай пак да го инсталираш. Малко е тегаво, но си следвай стъпките и би трябвало да няма проблем. Трябва да инсталираш при теб приложението за родители, а при нея - приложението за деца. Блутутите трябва да са включени и на двете устройства, като тръгнеш да ги връзваш.

# 2 346
Ули, точно!
Глупавия човек повтаря при всеки удобен случай,че е много умен. Всъщност го прави , защото друг начин да му повярват ,че е такъв няма.
Имах преподавател в университета, които рисуваше кръг на знанията на черната дъска. Тя беше незнанието. Колкото по-голям е нарисувания кръг, толкова повече допирни точки с незнанието има. Затова хората, които знаят много не се определят като умни.

# 2 347
Сис, то и аз приемам смятането наум като нещо съвсем в реда на нещата, но нали за това говорим. Наглед съвсем нормални неща в очите на днешните млади хора, не всички Слава Богу, изглеждат като нещо свръхземно и необикновено.

# 2 348
Ааа, и на мен смятането наум (даже не бързо, изобщо някакво там смятане) ми се струва като нещо свръхземно, направо суперсила, пък отдавна не се числя към младежта на нацията Simple Smile
И си признавам, че проверих кога се пише "наум" и кога "на ум", щото леко се поомотах.

# 2 349
13, смятането на ум е навик, които се тренира.
Умният човек е този, който мисли логично, знае много неща и печели от това, а интелигентността е талант, тя е нещо рядко срещано. Нещо като твоят талант да рисуваш. Впрочем, талантливите хора често са интелигентни, без да е задължително да са умни, умните могат да не са интелигентни, а глупавите никога не са. Обърках ви, нали 😂

# 2 350
"Загубихме там, където не победихме" си е култова фраза, която не може да прикрие нищо 😁

# 2 351
  • София
Аз писах, трих, сега прочетох Ули и пак ще го напиша това, което изтрих.
Става въпрос за богатия речник. Познавам две деца, които нямат достъп до устройства. Четат много и имат богат речник. Моето има достъп до устройства, но също така обича да чете ( напоследък не много), но няма богат речник ( болна тема ми е). Слагам в скрит текст, за да пропуснете подробностите, ако не ви се чете.
Скрит текст:
Това, което ще напиша не смятам, че има връзка баш с липсата на устройства, нито пък с богатия речник, обаче правя връзка като стане въпрос за тези неща, защото познавам децата отблизо за добро или лошо.   Да, изразяват се прекрасно и в допълнение са възпитани и общителни, правят добро първо впечатление, също така имат и не лоша обща култура за възрастта си. Но, и двете споменати деца са и перфектни манипулатори на възрастните около себе си. Едното манипулира само майка си, така че не ме бърка особено. Другото обаче с манипулациите си "топи" други деца. Провокира децата и когато те му отвърнат, търчи при възрастните и се оплаква, премълчавайки тази част с провокацията. И не говоря за обикновени "детски работи". Случвало се е да създаде сериозни проблеми на някои деца . Това само по себе си е признак на вид интелигентност, но предпочитам да съм тъпа, отколкото интелигентна по този начин.

В смятането наум ме няма. Калкулаторът ми е добър приятел. Laughing

# 2 352
Бърд като провери кво станА🥴 Щот и аз не знам ..тва за наум, де..
Оф, тряя готвА..
-Килешов, кво искаш за вечеря?
-Нещо със свинско или пилешко 😮‍💨
Мда.

# 2 353
Панди, манипулациите са присъщи за неинтелигентни хора. За да манипулираш някого трябва само да си безскрупулен. За децата е тъпо да говорим, защото те все още се изграждат като личности и често не разбират границата. Точно ,заради това те често стават жестоки

Последна редакция: пн, 23 яну 2023, 11:01 от Sissy

# 2 354
Ми оказА се, че сме го написали правилно
Скрит текст:
Слято се пише, когато е със значение "мислено, без да се издава глас"
И разделно, когато е съчетания от предлог + съществително, примерно уча ги на ум и разум

Аз имам сарми, но довечера ще сваря един бобец с кочан. За тая цел мисля да заема маминия пот.

Общи условия

Активация на акаунт