Обсъждане на имотни обяви-30

• 37 109
  • 776
  •   1
Отговори
# 195
Ехее, браво на работниците по строежите, че взимат с 50 процента повече. Не познавам човек с подобно увеличение на заплатата.

# 196
Да де, ама тук в темите за ремонтите какви космически цени се спекулират за ремонт на баня например?
Иначе четох, че в Англия вече имало спад на цените, та може и тук да започне.

# 197
Те по строежите на по-малките фирми масово са без договор, а които имат е на минимална заплата и се договарят на седмица/месец. Ако има достатъчно изгледи за чувствителен спад на цените, то ще има и намаляване на строежите и по-малко работа, та бързо ще се върнат с 50% надолу.

# 198
При увеличение на цените на материали м-у 20 и100 процента и на труда с поне 50  процента не виждам как би могло да има съществено намаление на цените.
Не забравяй, че съществува и вече построен наличен сграден фонд  😁

# 199
Съгласна, при стари, амортизирани и некачествени жилища ( може и да не е и трите наведнъж) може и да има понижение на цените. Друг е въпроса колко ще са кандидатите за такива...

# 200
  • София
Всички съобщения, които получавам от имот.бг за промяна в цените на обявите, които следя, е за промяна нагоре. Имаше само едно за спад на къща в Драгалевци от 890хил. на 790хил. За мен си беше очевидно надценен имот по начало.

40% спад ми се вижда нереалистично. Дори и да има такъв спад в други държави (макар че не ми се вярва), у нас е различно. Българинът е твърде привързан към недвижимостите и е склонен да търпи всякакви лишения, но рядко продава имот.

10-15%, може би... И надценените имоти първи би трябвало да поевтинеят.

# 201
При двойно увеличение на цените през последните 5-7 години, дори 20% да е намалението на цените, върху настоящата висока цена, пак нивото остава високо.

# 202
Аз не само не виждам понижение, ами и единственият път от началото на годината, когато получих импулс да проверя обява (в Яворов), тя вече беше свалена от собственика. Да е стояла макс. ден-два.
Явно още не е дошло времето на отчаяните продавачи, което се чака в темата откакто я чета.

# 203
В София е ясна работата - скъпо е, но аз се изумявам на цените на селските къщи, всеки със съборетина, сложил 45 х. евро и не го интересува, че се стига по 1500 метра чакъл в най-добрия случай, няма канализация, има проблеми с водата и т.н. Там очаквам успокояване на пазара, защото нещо се газира последната година и цените са нереално високи.

# 204
Някой ще поясни ли как се откриха тези 50% увеличение на строителни работници? Уж са на черно, уж са с нереални или никакви осигуровки, уж са на надница, но иначе се знае че са с 50% увеличение? Стила ежк ми идва в повече.
И за материалите същата история. Пуснал някой строител платена статия, която се разнася от уста на уста и всички повярваха. Нали не мислите, че строителите са глупаци и гледат да ви вземат най-малко?

# 205
Някой ще поясни ли как се откриха тези 50% увеличение на строителни работници? Уж са на черно, уж са с нереални или никакви осигуровки, уж са на надница, но иначе се знае че са с 50% увеличение? Стила ежк ми идва в повече.
И за материалите същата история. Пуснал някой строител платена статия, която се разнася от уста на уста и всички повярваха. Нали не мислите, че строителите са глупаци и гледат да ви вземат най-малко?
Вероятно се прави връзка (което е резонно) с тоталното поскъпване на довършителните услуги. Хора, които сега правят ремонт са се хванали за главата от цените на майсторите.

# 206
Гого, ти колко ремонта направи в последните 2-3 години?
Плочки кухня, плочки коридор, малка тоалетна без мивката и шкафа, баня с тоалетна с абсолютно всички довършителни работи без шкаф за мивка и мивка, защото нямаме още = около 7000+ лв само за труд. Става въпрос за София, майстори, които могат да те почнат в близкия месец и няма да си оставят ръцете. Изключителни прецизна работа, но скъпо, много скъпо. Ако искаш. Не знам какви са били цените преди всичко това поскъпване, но със сигурност не и толкова.

# 207
Който не е правил ремонт, той не знае какви са цените. На 99% читавите майстори, които не са заети 1 година напред, искат двойно на това, което са искали преди 1-2 години и, ако не ти изнася, има достатъчно други след теб, които ще платят. Тънко може да ти излезе само, ако си го правиш сам, роднина/приятел се съгласи да ти работи почти без пари или майсторът ще си остави ръцете и после ще се чудиш как да му оправиш поразиите. Материалите също са на двойни цени.

# 208
Ми те и яйцата скочиха двойно и куп други стоки. Както не помня цените в магазина да са слизали надолу и да са ги връщали някога на старите нива (поне не в БГ), така и имотите няма да поевтинеят рязко. И аз не вярвам да паднат цените с повече от 10-15%. От там пък старите имоти защо да ги намаляват, нали пак са за живеене, че обикновено с по-добра инфраструктура, локация, реална използваема квадратура, които за не малко купувачи са по-важни от общите части?!
Компромисни имоти винаги е имало и ще има на по-атрактивни цени.
На майсторите им е по-лесно да вдигнат цените, защото са самонаети, но това не означава, че и фирмите не вдигат заплатите въобще, просто темповете са по-бавни, но всичко това е отразено в цените навсякъде...
Аз наблюдавам и че и новите обяви за наеми са нагоре с 20% средно, което отразява цялостното поскъпване от покупка, ремонт, обзавеждане, за да се намали все пак срокът на възвращаемост на инвестицията.

# 209
Кратка непреставителна извадка на един и същи материал, купуван през 2021 и 2022 г.:
м. 04.2021

м. 04.2022

Не ни достигнаха и м. 10.2022 се наложи да се вземат още малко

Около 76 % увеличение.
За армировката да не говорим, че през пролетта на 2022 беше стигнала 2,80 лв/ кг., при цена предната година около 80-90 ст.

Общи условия

Активация на акаунт