Обсъждане на имотни обяви-30

• 37 106
  • 776
  •   1
Отговори
# 180
На тези им бях отправила запитване във връзка с друг техен обект, и между другото бях питала дали това "закупуването на имот в сградата е обвързано с покупката на складово помещение..." се отнася и за ателиетата. Но не ми отговориха.

За проекта в Красно село ми прави впечатление цената на месечната такса - близо 1 евро на квадрат. Другите им проекти са с доста по-ниски такси, поне там, където са обявени, защото не навсякъде са дали информация.

# 181
Те ако нямат складови помещения няма как да ги продават като апартаменти. Писали са ги отделно за да изглежда цената по-ниска. Дребен селски тарикатлък.

# 182
Точно така е. Изискване е към всеки апартамент да има складово помещение - мазе, таван, склад вътре в апартамента, може и дрешника да мине за складово помещение. Глупаво е да го разделят от цената, щом е задължително да бъде купено.
По закон към всеки апартамент трябва да има и ПМ, но повечето строители не те задължават да купиш с апартамента, защото те така или иначе си ги продават. Обаче с мазетата/складовете не е точно така.
При нас беше същото. Мазето имаше отделна цена, но беше задължително да го купим. ПМ не беше задължително, но ние така или иначе искахме. Бяха останали малко ПМ, а имаше още свободни апартаменти. Което значи, че някои са купили по 2 (строителя ни не продава гаражи и ПМ, ако нямаш имот в сградата). Което пък е неприятно за последните купили апартаменти, защото и да искат, няма как да си закупят ПМ.
Също така едно от условията беше да заплатим такса подръжка за 2 г напред след получаване на акт 16. Като те ще поддържат сградите (2 са) и след този период може ние сами да си изберем поддържаща фирма.

# 183
Предлагането на складовете отделно за мен е по-скоро позитив-така все може да си избере склад с квадратура по избор-по-малък, по-голям, а да не е обвързан конкретен склад с конкретен имот.

# 184
Практически винаги в жилищата има една ниша, която се нарича "склад", обикновено хората слагат пералня и сушилня върху нея там. Или затварят с врати за нещо като килер.
Разбрах за една "врътка" на инвеститорите - т.нар. "складове" се водят отделен обект, т.е. имат си кадастрален номер. А ПМ  са само ид.ч. от общите части, т.е. не можеш да си купиш само ПМ/ПМ-а, ако нямаш отделен обект в сградата. Но ако си купиш един "склад" от 3 кв.м., към него можеш да си купиш колкото искаш ПМ. Laughing

# 185
То затова се говореше да се забрани апартаменти да се продават отделно от прилежащите им паркоместа, ама "бизнес интересите" надделяха.

# 186
Няма "прилежащи" ПМ, има просто ПМ и гаражи. И никой не може да ме задължи да купувам ПМ, ако не смятам да го ползвам - то тогава трябва и кола да ме задължат да си купя.
Само казвам - първо собствениците си резервират гаражи (ПМ), след това гаражите, специално, ги "пазят" за големите апартаменти. Говоря от личен опит - имаше в една сграда жилище, което бях харесала, но малко. Имаше и свободни гаражи, и ПМ (открити). Инвеститорът заяви, че гаражите са само за големите апартаменти.

# 187
  • София
Не може да се обобщава. Всеки проект е уреден по различен начин. Познат инвеститор продаваше само пакет. Към всеки апартамент вървеше конкретно мазе, подземно и надземно ПМ. И нямаше опция "Ама аз искам само подземно" или "Искам две надземни". Никого не е задължавал да купува апартамент, но ако някой иска такъв, то той върви с допълнения. И цената беше пакетна.

# 188
  • Sofia
При нас не можеше да избереш мазе - каквото са ти определили по план. Моето е 2.8кв.м Имаше такива и по 4кв - щях да избера по-голямо. За гаражи - има 3 броя, но лъжеха, че няма. След като продадоха почти всичко и сградата взе АКТ16, изведнъж започнаха да ги продават (на двойни цени спрямо паркоместата, а паркоместата на двойни цени спрямо АКТ14, т.е. единичен гараж струват 4 пъти цената на ПМ по време на АКТ14) - който иска да купува.

# 189
Няма "прилежащи" ПМ, има просто ПМ и гаражи. И никой не може да ме задължи да купувам ПМ, ако не смятам да го ползвам - то тогава трябва и кола да ме задължат да си купя.
Прилежащо в смисъл това с което първият собственик го е закупил или въобще някое при продажба от строител/инвеститор. Само така може да бъде спряна схемата с "двойните гаражи" с места едно над друго, дето една кола едвам събират. По закон трябва да са предвидени 1.4 места на апартамент, ама реално в повечето случаи използваеми са най-много половината.
Хайде само да не се лъжем с "не смятам да го ползвам" - в 99% от случаите става въпрос за тарикатска сметка да се паркира на тротоара, на някоя поляна и т.н. по новите квартали като вадите и ливадите е супер видим ефекта от това.

# 190
  • Sofia
По спомен за да се продава като апартамент или трябва да има отделно мазе или склад да е предвиден вътре в апартамента.

Паркоместата за задължителни да се построят, но не и да се закупят, за това ги разбирам строителите с това задължително закупуване на паркомясто, но не съм ОК едновременно с това да е много и скъпо. Трябва да си изберат - или прилична цена или да е задължително. В същото време знаят, че ако обявят 250к евро за апартамент+мазе+ПМ и ще откажат веднага хората.

Ако са прави "експертите", че цените ще спаднат с 20 до 40%, то ще се окаже много неадекватно да си вземеш сега такъв апартамент.

# 191
Наблюдавайки какво става… освен, ако нещо генерално не се прецака всичко и не тръгнат лихвите нагоре, за мен спадът в цените ще е до макс 10%. Но ако се чакат цени като от 2007-ма - това никога няма да стане.

# 192
При увеличение на цените на материали м-у 20 и100 процента и на труда с поне 50  процента не виждам как би могло да има съществено намаление на цените.

# 193
Ако цените на жилищата станат непосилно високи, т.е. свие се значително търсенето, това би трябвало да натисне надолу поне цената на труда на майсторите. Теоретично.

# 194
  • Sofia
Натиска на цените не е задължително да е само от повишаване на лихвите, а и задаващата се рецесия, т.е. хора които не само вноските са им високи, но и са загубили работа си. С това инфлацията ще се свие, заради намалената покупателна способност. Освен това, цените на имотите паднат ли малко, много от инвестиралите ще се опитат да продадат имотите си, откъдето натиска ще го усетят и строителите.
За мен 40% ми се струва прекалено високо, но всичко между 10 и 20% е реалистично.

Общи условия

Активация на акаунт