Хеликоптер за спасителите в планината.

• 3 594
  • 81
  •   1
Отговори
Дайте да измислим нещо за подписка.
Тези мъже, работещи и доброволци, рискуват животите си.
Днес гледах Емил Нешев.
Обезверен, но на работа.
Поклон!
Само ние нямаме хеликоптер.
В кой век живеем, в каква държава, г- н президент и всички други по линията.
Срам!

# 1
Всъщност точно днес им били изпратили хеликоптер, ама заради лошото време не могъл да помогне.
Иначе ни трябва специални хеликоптери-линейки и май бяха обещали, че тази година ще има.

# 2
Какво да измислим,освен пак да се събират пари с дарения.Да подканим депутатите да дарят по една заплата.Не знам дариха ли за Украйна,дали КП го направи както призоваваше,но не пречи да ги подканим.Нали от нашите джобове им идват заплатите.И на знам как имат право сами да си гласуват заплатите?

# 3
Не знам какво да се измисли.
Някой доброволец трябва да умре, пу пу, който е тръгнал да спасява нечии друг живот, че ония отгоре да се сетят.

# 4
  • София
Ние нищо не можем да измислим. Хеликоптерът не е само еднократна покупка. За него има сериозни разходи за поддръжка плюс постоянна подготовка на пилотите. Отделно специалното медицинско оборудване на хеликоптера.

# 5
  • София
Познавам лично човекът, който изтегли последният спасителен хеликоптер.
Чакаше изплащания месеци, един полет може да струва 5 хиляди лева.

Трябва мисъл, трябва желание, трябва обществен натиск.
Плащаме неустойки, ако не знаете. Че нямаме.

# 6
  • София
Трябва застрахователните компании да бъдат принудени законово да плащат издържката на медицинския хеликоптер.

# 7
  • София
Планинска застраховка си сключват малцина планински ентусиасти, премиите са минимални.

# 8
И за това ли да събираме КАПАЧКИ .....

Между другото бяхме на гости в чужбина и в планинска местност. По време на ски, домакинята си счупи лошо краката и се наложи да я търси, спасява и извози хеликоптер до близка болница. Всичко беше супер организирано /аз не го видях лично, после ми разказваха очевидци от компанията/ но видях като и връчиха сметката за цялата спасителна операция - сметката и само за спасяването и хеликоптера, което отне около час и половина бе към 16 хил. наши пари. Тогава осъзнах, че имам наивни представи как хеликоптери и спасители търчат и спясяват даром. Ами не - плаща се от спасения и неговия застраховател съответно.
 Само дето при нас няма много да са застрахованите и какво ще правим - първо ще ги спасяваме, после ще ги съдим и даваме на ЧСИ ... ?

# 9
А да мрат ли
Скъпо е, да, но за това има държава, застраховки и доброволци
Няма какво да го измислим тепърва. То е измислено

# 10
Къде нашенеца няма навика да се застрахова,къде застрахователите ни не са читави,не знам как ще станат точни нещата при нас.Спомням си случай преди много години.Наистина не знам кога беше.Хора с чисто нова кола си правят застраховка,която включва какво ли не.Удари страшна градушка в София.Колата им пострада,цялата на вдлъбнатини,преден капак,покрив.Обърнаха се към застрахователят.Поиска да им донесат справка,че на еди коя си дата,в колко часа,на еди коя си улица в София (където им беше паркирана колата) е валяла градушка.Не можаха да се сдобият с такава бележка,документ.Не им платиха обезщетение.Цяла София знаеше и имаше доста пострадали от градушката,коментираше се в медии,но застрахователи се покриха.

# 11
Къде нашенеца няма навика да се застрахова,къде застрахователите ни не са читави,не знам как ще станат точни нещата при нас.Спомням си случай преди много години.Наистина не знам кога беше.Хора с чисто нова кола си правят застраховка,която включва какво ли не.Удари страшна градушка в София.Колата им пострада,цялата на вдлъбнатини,преден капак,покрив.Обърнаха се към застрахователят.Поиска да им донесат справка,че на еди коя си дата,в колко часа,на еди коя си улица в София (където им беше паркирана колата) е валяла градушка.Не можаха да се сдобият с такава бележка,документ.Не им платиха обезщетение.Цяла София знаеше и имаше доста пострадали от градушката,коментираше се в медии,но застрахователи се покриха.

Помня тази градушка и помня също, че стотици коли бяха оправени. Понеже бяха много имаше ред и изчакване и се проточи дълго, но ги оправиха. За да се случи описаното от теб трябва да има някаква причина. Сещам се за варианта колата да е от друг град и случайно да е била в София по това време. Тогава застрахователя може да иска доказателство, че са били там. Но който си беше с регистрация в София си получи поправките.

А в случая с планинарите все едно акции се организират и ако имаш застраховка после не могат да ти искат пари. Не е като ти да искаш услуга в последствие.

# 12
Така е, дори да съберем за хеликоптер и поддръжка,остава проблема с цялостната организация и т.н. Това просто си е работа на държавата. Даже начело имаме пилот.

# 13
https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/ikonomika/2022/07/21 … eri_na_horizonta/
Според тази статия пари има и процедурата е задействана.

А тук пишат, че обществената поръчка се провалила.
https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/ikonomika/2022/12/02 … ri_v_dalechinata/

Абсолютен срам е липсата на медицински хеликоптери в България. Липса, за която са виновни безхаберните ни корумпирани политици.

# 14
Попаднах в болница в Германия. Не кой знае каква болница, в не кой знае какъв град. На покрива имаше хеликоптерна площадка, чувахме излитания и кацания по няколко пъти на ден.
Как да се финансира, какви да са законовите основания - ами да видят!

Ето един материал от 2021, според който е имало санитарна авиация до преди 2000-та година.
https://darik.bg/do-dni-ste-imame-medicinski-helikopter
Значи някак са го правили, ами пак да го направят!
Един летателен час в 2017 е струвал над 3000 лв, сега сигурно е повече от двойно, но все пак няма начин да няма начин. Въпросът е при какви условия, как, а не дали.

Общи условия

Активация на акаунт