Хеликоптер за спасителите в планината.

• 3 598
  • 81
  •   1
Отговори
# 30
Съществено е какво включва застраховката, дали парично обезщетение или това да ти осигурят транспортиране до хижа, частна линейка, бързо медицинско обслужване там ... ? Иначе то май и автобусното билетче беше застраховка някаква.

# 31
Какво го интересува някой потрошен по чукарите парично обезщетение? Естествено че в планината означава транспортиране до медицинско заведение (което и без застраховка се случва) без да се плаща за това. Парична компенсация би трябвало да има, ако на някой се наложи в курорт са плаща в частно заведение за медицинска помощ. Но има описано коя застраховка какво поема, просто трябва да се чете, а не са се пишат постове във форум.

# 32
Между другото бяхме на гости в чужбина и в планинска местност. По време на ски, домакинята си счупи лошо краката и се наложи да я търси, спасява и извози хеликоптер до близка болница. Всичко беше супер организирано /аз не го видях лично, после ми разказваха очевидци от компанията/ но видях като и връчиха сметката за цялата спасителна операция - сметката и само за спасяването и хеликоптера, което отне около час и половина бе към 16 хил. наши пари. Тогава осъзнах, че имам наивни представи как хеликоптери и спасители търчат и спясяват даром. Ами не - плаща се от спасения и неговия застраховател съответно.
Само дето при нас няма много да са застрахованите и какво ще правим - първо ще ги спасяваме, после ще ги съдим и даваме на ЧСИ ... ?
Има значение дали е нейна вината - каране извън писта, неостатъчно подготвена и подобни и ако някой я е бутнал, имало е неравности или не е могла да реагира по някаква причина. Плюс каква застраховка е имала.
Ключовата дума тук е СПАСЕНА. Става въпрос за човешки живот. Ако някой получи инфаркт или е сериозно ранен, плащането не е нищо в сравнение с последствията.

# 33
Какво го интересува някой потрошен по чукарите парично обезщетение?
Ама то не всяка туристическа застраховка е за чукарите, нито само там стават инциденти. Но човек си плаща вноските и си мисли че всичко му е включено, та затова е хубаво да се подчертае, че не е.

# 34
О, Leonie, дори не ми е хрумвало да я питам каква е причината за инцидента и как е платила сумата! Първият въпрос би и вменил вина, нещо което не бих си позволила в подобна ситуация. А вторият е въпрос за пари, и не е обект на обсъждане в нашите отношения.
С два счупени крака няма как да стигнеш където и да е, та си е спасяване или по нашенски щяха да я влачат нашите момчета полегнала в найлон ... 

Работата е там, че някой спасен може да се окаже, че няма парите, за да си плати спасяването. Какво става тогава? Ще го съдят? Ще му вземат имуществото? Какво?

И никой нищичко не каза, но сега в спасителните операции наскоро участваха хеликоптери - от къде се взеха? Военни ли бяха?

# 35
Вероятно военни, да. Така едва ли е по-евтино и ефикасно, но това е положението.
Вярно е, че има различни застраховки. Няма особен избор.

# 36
  • София
Не военен, а личен хеликоптер, за късмет на спасител.

# 37
С два счупени крака няма как да стигнеш където и да е, та си е спасяване или по нашенски щяха да я влачат нашите момчета полегнала в найлон ...  

Работата е там, че някой спасен може да се окаже, че няма парите, за да си плати спасяването. Какво става тогава? Ще го съдят? Ще му вземат имуществото? Какво?
Е, някои нямахме късмета да ние спасят с хеликоптер!
Да не мислиш, че е много приятно да те защипят на носилката на много места с колани (за да не те изсипят от нея, докато те свалят по много стръмен терен) , включително на мястото на идиотското счупване, където парчета от костта опираха директно в нервите?
Свалиха ме до болницата в Сандански, където след снимка казаха, че е нужна операция. Аз подписах отказ да ме приемат, отказаха дори да ми дадат патерици, за да отида до тоалетната. След час дойде половинката, натовари ме на колата (трябваше да се отбие до хижата и да събере багажа ни) и по някое време почти сутринта стигнахме до Пирогов. Дежурният ортопед погледна размазаната снимка от Сандански и зададе един въпрос - здравно осигурена ли сте?
След положителният ми отговор любезно ми обясни, че ме чака тежка операция и ме прати на рентген, преди да ме приемат и захвърлят в коридора поради липса на места в стаите посред лято.
Ако не бях здравно осигурена, нямаше да оживея - колко време човек може да лежи неподвижно с неистови болки без вероятност някога да му заздравее крака?
Твоята позната, като е искала луксозно обслужване, е била длъжна да си го плати,ако е нямала застраховка, или да изживее моя кошмар. Аз имах такава, но по това време нямаше хеликоптер.
Добавям - имаше да някои богоизбрани. Два месеца след счупването, докато продължавах да съм на легло или куцукаща с наследствена проходилка в къщи, по всички телевизии съобщиха как бат Бойко пратил хеликоптер и свалили от Типиците в Пирин човек със сърдечни проблеми. И половинката запита защо за мене не е имало...
Между другото, преди да те оперират, трябва да си платиш имплантите, които не поема касата. Аз като връзкарка в болницата ги платих след това, но си оставиха ръцете при операцията.

Последна редакция: вт, 03 яну 2023, 23:51 от Недоволна

# 38
Недоволна, малко идеалистично си представяте спасяването с хеликоптер. Не ви носят на ръце, а отново сте вързана за носилка и то доста здраво. Хеликоптерът рядко може да кацне. Вързана трябва да ви изтеглят и качат от земята до хеликоптера. Понякога нещата може и да се объркат
Не разбрах защо се държите агресивно и сякаш се заяждате с мен. Мисля, че съм последния човек, който има общо и вина със случилото се и спасяването ви и неприятното изживяване.

Все пак не мисля, че е редно викайки помощ при злополука да ви питат "А можете ли да платите ХХХ хил. лева за да ви спасим? Не? Ами оправяйте се!"

# 39
  • Германия
А за Сашко и за другите загубили се наскоро кои хеликоптера отидоха да ги търсят?
А в коя държава търсят изчезнали лица с хеликоптер?
В Германия. Живея в горски район, последно полицията издирваше възрастен с деменция изгубил се от старчески дом.

# 40
Недоволна, малко идеалистично си представяте спасяването с хеликоптер. Не ви носят на ръце, а отново сте вързана за носилка и то доста здраво. Хеликоптерът рядко може да кацне. Вързана трябва да ви изтеглят и качат от земята до хеликоптера. Понякога нещата може и да се объркат.  
Не разбрах защо се държите агресивно и сякаш се заяждате с мен. Мисля, че съм последния човек, който има общо и вина със случилото се и спасяването ви и неприятното изживяване.

Все пак не мисля, че е редно викайки помощ при злополука да ви питат "А можете ли да платите ХХХ хил. лева за да ви спасим? Не? Ами оправяйте се!"
Няма как да се сравнява минута на лебедката за качване в хеликоптера и много часове в неистови болки.
Не се заяждам, само се опитах да обясня, че никъде няма безплатен обяд. Вашата позната по ваши думи е могла да бъде спасена по начина, по който спасяват всички у нас. Без трайни последици от това, само малко болки и дискомфорт. А какво щеше да се случи с мене, ако не ме бяха оперирали заради не осигурен ност? Или ако не можех да си платя железата? Не коментирам колко ми струваше цялата ситуация преди повече от 10 години, но беше сериозна четирицифрена сума.
А хеликоптерът е скъпо нещо и някой трябва да го плати. На запад осигуровките са много по-високи и могат да покриват подобни неща.

Последна редакция: ср, 04 яну 2023, 00:42 от Недоволна

# 41
  • София
Тук покриваме избори на три месеца.

# 42
А хеликоптерът е скъпо нещо и някой трябва да го плати. На запад осигуровките са много по-високи и могат да покриват подобни неща.
И в чужбина да ти предлагат, пак не е гаранция дали ще е изцяло безплатно. На мен са ми предложили в Алпите, след като се изтърсих на пистата и губех два пъти съзнание - отказах и ме свалиха с шейна. Едно, че помислих, че не ми е животозастрашаващо положението, а второ не ми беше ясно как процедират с разплащането, тъй като зная от други случаи, че е скъпо. Но е добре човек да има избор наистина. Само хората да не започнат да викат хеликоптера за температура, защото с линейките например се злоупотребява - нищо лично, дано не се обиди някой, но самите болници твърдят така.

ПП Иначе на тукашната каса двайсет милиарда евро не и стигат, пак са на минус. Германската май и тя, или?

Последна редакция: ср, 04 яну 2023, 12:20 от Анонимен

# 43
  • Пловдив
В БГ в билетите за лифтовете влиза застраховка. Не съм задълбавала какво покрива, ама поне базово извозване от гората покрива. То при тия цени на лифт картите....

# 44
  • София
Първа долекарска помощ и извозване/сваляне до място, където може да те поеме Спешна помощ.

Общи условия

Активация на акаунт