Хеликоптер за спасителите в планината.

• 3 631
  • 81
  •   1
Отговори
# 45
Във Франция за държавните хеликоптери го броят като част от здравните им вноски, излиза и жандармерията да спасява, все от държавния бюджет. Това че са голяма, богата икономика с много повече население и най-вече по-големи данъци от нас доста помага. Някъде самия курорт ползва хеликоптер взет на заем от големите организации и се плаща от общината, а вече общината си възстановява парите или от собствения бюджет или чрез някакво таксуване на спасения. Въобще мислили са хората разни вариянти.
В малка Швейцария ако си дарител на спасителната организация и нямаш застраховка хеликоптера ти е безплатен или поне с намаление, но си пазят тази привилегия само за швейцарски граждани, ама и те богати, имат дават.

В България си се предлагат застраховки специално за ски, пък ако ходиш в чужбина може и от там, има алпийски кубове разни пускаш си една застраховка или карта за дни или за седмица, смешни цени са, а включва и хеликоптер и ти е спокойно после. Трябва обаче да си гледаш и самите условия, защото ако застраховката има изискване да носиш каска и да не си пил преди да излезеш на пистата, а ти си, пари няма да има. В курортите на Алпите си е скъпо и обикновено частно обслужване при инцидент, дори френския безплатен хеликоптер не важи за там, излиза частен хеликоптер и вече сметката е дебела, таксува дори колко минути е стоял на паркинга в болницата. Европейската здравна карта не покрива да те свалят от планината и ако е платена услугата ти излиза от джоба. Въпреки, че имаш застраховки пак може да се таксува отделно курортна такса която пак са няколко хиляди евра. Някъде може да ти приберат паспорта в болницата като гаранция, италианците понякога са много подробни и да имаш неприятности на място докато уредиш откъде ще се плаща. Човек трябва да си гледа преди да ходи.

# 46
И аз не мога да се съглася, че никой не се застрахова. Ние където и да отидем си правим застраховка, в планината, в чужбина, на ски. Винаги сме си правили туристическа застраховка на всеки наш преход, въпреки че сме се подготвяли екипирали и мислили много всяка стъпка, защото сме знаели, че ако се случи нещо трябва сами да се оправяме и няма от никъде да долети магически някой да те вдигне и свали от планината.

Планинарите, с които съм вървяла си правиха застроховки също и по хижите съм оставала с впечатление, че повечето имат.

# 47
  • София
И каква премия плащате? По лев- два на ден? От които посредника взима 30-42%, данък и келепира къде е?

# 48
И каква премия плащате? По лев- два на ден? От които посредника взима 30-42%, данък и келепира къде е?

Символични са сумите действително, не помня колко точно, но и повече бих плащала. Въпросът е когато плащаш да знаеш какво може да получиш насреща, ако недай си Боже ти се наложи.

# 49
  • София
Получаваш много повече от това, което плащаш. Хората от ПСС да сърцати, самоотвержени и човечни.
Декември Пирин се изкачва трудно, но не ги спират 4-5 часа в посока да те свалят на ръце и гръб на омразните носилки.

# 50
Ms. Gorgeous, нещо не можем да се разберем. Просто останах с впечатление от всички коментари, че никой не плаща за застраховка и поради тази причина едва ли не, няма от къде да се финансира хеликоптер, ще трябва после хората да се чудят с какво да плащат и тн. и тн.  Като човек, който е ходил и се надява да продължи да ходи по планината опитът ми е показал, че над 90% от хората, с които съм се срещала в планината и съм вървяла заедно имат застраховки и съм сигурна, че ако се оборудват още повече спасителните служби и имаме хеликоптер и хеликоптер линейка, хората биха били мотивирани, ако трябва дори повече да плащат от символичните такси сега.

Това, което ти казваш няма абсолютно никакъв смисъл, защото на този принцип работят всички застраховки. Винаги получаваш много повече, от колкото плащаш, защото шансът да я използваш е малък. Аз съм застраховала и цялото си имущество фирмено и лично, имам застраховка живот и на ММ направих. Всичките символични на база, на това, което покриват/ще изплатят ако недай си Боже нещо се случи.

И все пак по повод това с планината. Нищо няма да получа от сърцатите момчета, ако умра от раните си, мозъчен кръвоизлив или хипотермия в планината докато чакам да се качат при мен за 4, 6 или 8 часа за работа, която може да се свърши и за 1 час.

Иначе за спасителите каквато и хвалба да кажем ще е малко. Правят много повече от колкото ресурсите им позволяват. Но това не е правилно и за да се промени трябват пари за всякакви видове техника.

# 51
"Келепирът" е, че ако случайно стане нещо с тебе, няма да се наложи да плащаш безумни суми, които няма от къде да намериш.
Конкретен пример - след потрошаването в планината и операцията бях няколко дни в стая с млада румънка. Катастрофирали на връщане от почивка в Гърция. Мъжът ѝ нямаше травми, но тя имаше много в горната част на гръбначния стълб (риск да остане жив труп). След дълга операция са закрепили нещата, но само жлезата за импланти доближаваха петцифрена сума, плюс операцията, престоя в болницата. Но тя е била достатъчно разумна, за да си направи застраховка, преди да замине. За смехотворно сума, каквато се плаща в такива случаи. Но тя включваше освен всичко в болницата и безплатна линейка с лекар в нея от София до Букурещ след изписването!
Да не говорим за незастраховането на жилищата, след което плачат държавата да плаща от нашите пари, като нещо лошо се случи.
Странна народопсихология имаме - нашенецът застраховка само таратайката си, но не себе си и покривът над главата си.
Както се казва напоследък - всеки сам си ПРЕЦЕНЯ...

# 52
  • София
Може би не ме разбрахте. Къде е келепира за застрахователя да поддържа нова и изправна техника, хеликоптер, специализирани уреди, опитни спасители (извън ППС по региони), да облагородява терени и прочие.

Застраховател съм и знам колко и при какви обстоятелства, колко информирано и коректно си сключват застраховки.

# 53
Именно. Както писах по-напред от случай с мой познат с държавна застраховка плюс частна такава с включена графа "хеликоптер" зная, че струва скъпо, ако застраховката установи, че с нормален транспорт също си могъл да бъдеш свален. Така че.. наистина всеки сам си преценя Wink

# 54
  • София
Тук не струваше скъпо, струваше точно толкова, колкото и без. Еми, няма как.

Държавата трябва да се застави, застрахователите нямат интерес.

# 55
И аз мисля, че е задължение на държавата.

На мен ми беше думата за информираното застраховане. В крайна сметка след ползването на машината се изчисляват разходите и решава дали всичко ще се поеме, дали една част. Има условия, всеки случай се разглежда отделно.

Скрит текст:
Примерно държавната застраховка за злополука пома, да кажем, 890 евро. Уника (примерно) решава, че случят не е бил спешен и поема също подобна на от държавната сума и остават нещо като 2.500 евро, а ти си мислиш, че с две застраховки ще си на нула.

# 56
  • София
Информирано и коректно застраховане правят много хора, но и много са байганьовци.
Заминава в Австрия да упражнява зимни спортове. Има завишение за екстремни спортове 200%. Така застраховката ще му излезе крупните 30 лв, нененене вика, пиши стандартното. Е….

# 57
Аз в никакъв случай не смятам, че застраховател трябва да се занимава с поддържането и експлоатацията на хеликоптер - това е задължение на държавата. Нека застрахователя само да плаща разноските, ако се случи на застрахован да попадне в тази ситуация да има нужда от това. Това си е абсолютно задължение на държавата за мен. Ако частен застраховател иска да се наеме, разбира се няма проблем, но ние сме малък пазар за подобна инвестиция.

# 58
Тук не струваше скъпо, струваше точно толкова, колкото и без. Еми, няма как.

Държавата трябва да се застави, застрахователите нямат интерес.
Не е така, когато имаше опция за хеликоптер при планинската застраховка, имаше разлика в цената, ако включва и тази екстра.
Какво значи държавата да го прави? С нашите ли данъци ще осигуряваме хеликоптер, за да се превозва с нея някой безумец, тръгнал сам посред зима да покорява по тъмно Вихрен? Това значи да ти вдигнат ДОД от 10 на 20% примерно. Дали ще си съгласна?
Ли Лу, има огромна разлика дали ще сваляш някой контузен от ски пистата (става за минути), или ще рискуваш живота на куп спасители, за да свалят тела от непристъпно място или да спасяват пострадал от също толкова непристъпно място.
Колко от вас са виждали с очите си къде са намерили двете тела под Вихрен? Има много стръмно пътечка, по която се слиза, но те не са немерени там, а в наистина непристъпно място. Дори и лятно време и по светло е много тежко ходенето, какво остава за зима и тъмница.
Може да е крайно, но си мисля, че самонадеяните туристи, скиори и сноубордисти, които не искат да се застраховат, но закъсват и пострадват в планината, след като бъдат надлежно спасени и свалени до болница, след това да бъдат дадени на съдия-изпълнител, за да прибере дължимото.
Комунизмът приключи преди повече от 30 години и не може държавата да се грижи за нас, когато на нас не ни пука.

# 59
  • София
С нашите пари толкова безумия се плащат, като едни 389 милиона на година за избори, че 20 ще ми накривят ДОД неимоверно, да.
Не се гледа тук изгода, а нужда. Априори, както следва да е спешна помощ (невъзвръщаем разход), хранителна банка, социални патронажи, детски градини и старчески домове. Грижата за човека.

Аз съм виждала, къде са били двете тела, и?

Както казах, плащаме неустойки, че нямаме налични в единната европейска спасителна система.

Хубавото е, че през 2024- та сме щяли да имаме, дано!

Общи условия

Активация на акаунт