Хеликоптер за спасителите в планината.

• 3 600
  • 81
  •   1
Отговори
# 60
Според мен най-правилно е държавата да се грижи за поддръжката и експлоатацията на хеликоптера и ако толкова не може да поеме грижата за гражданите си, то тогава да има някаква разумна или що годе поносима такса и след това да дава сметката на ползвалия услугата.

Веднъж спасен има начини човекът да изплати сумата било то на месечни вноски и др. И тук държавата според мен трябва да е гъвкава. Докато човек е жив има надежда за всичко, дори и да се наложи да даде после някаква сума за спасяването си. Средства могат да се събират и чрез множество платформи типа go fund me и така нататък. Паричния проблем не трябва да стои на по-предно място от въпросът да живее или не, пък дори и да плащам малко по-скъпа застраховка или дори и да са ми малко по-високи данъците. В един момент никой не е застрахован от това “този безумец” да е неговото собствено дете, половинка, баща, брат сестра и т.н.

# 61
Според мен най-правилно е държавата да се грижи за поддръжката и експлоатацията на хеликоптера
Няма проблем. От чии бюджет да отрежем средствата за да се прехвърлят на хеликоптера?

# 62
Според мен най-правилно е държавата да се грижи за поддръжката и експлоатацията на хеликоптера
Няма проблем. От чии бюджет да отрежем средствата за да се прехвърлят на хеликоптера?

От този, който влиза директно в джоба на политиците. Пари има, имам висок БВП, има фондове за какво ли не, просто всичко потъва в корупция и си личи.

# 63
Е затова липсват неща които ги има по другите държави, заради този образ на бюджета като каца, само врътваш кранчето и си точиш за каквото ти скимне. Всъщност не е така, средства се планират и предвиждат дългосрочно. В този смисъл много по-разумно е да се направи това, което павят на някои места из Алпите, хеликопотерът да се наема и плаща от общината или курорта, който го ползва, може и заедно. Все пак тия туристи внасят пари в местния бюджет най-вече. И вместо go fund me се правят дружества с нетърговска цел, пак заради възможността за планиране и дългосрочно предвиждане Wink От друга страна не си представям как един хеликоптер ще покрива 111хил кв.км, сигурно ще ударим някой рекорд.

# 64
  • София
Ако от чужбина не си разбрала, милиардите за развитие започнаха да пристигат. Милиарди, не милиони. За развитие.

# 65
Защо не - от бюджета за допълнителните 8 бр. изтребители?
Или трябва да чакаме да изберем президент, който е бил планински спасител?

# 66
То и в Африка се наливат милиарди, ама резултатът зависи от наземния персонал и често не се вижда налятото, освен че някои хора ще си лъснат обувките Stuck Out Tongue Winking Eye

# 67
Стана ми умилително! Ех, колко далеко бяха времената, когато вярвах в доброто и в хората.

Значи така наречена Държава не приема в болница и хора умират без лечение, ако не си си платил здравните осигуровки, но ще вади и плаща луди, безстопанствени и безконтролни пари за хеликоптер!? Точно това и имах предвид - първо се спасява човека, после го съдат и му вземат имотите чрез ЧСИ, защото е доста романтично да се мисли, че хората ще се ангажират и чинно ще си плащат за спасяването в последствие.

Наистина най-рационалната идея е да си го плаща и поддържа хеликоптера съответната община и да си го надчислява към местните такси. Все пак при избора на курорт, това че има хеликоптер ако я докара туриста до там, си е предимство.

Последна редакция: сб, 07 яну 2023, 17:49 от the Дорис

# 68
Може ли да не пишеш глупости? Като изключиш ковид идиотщината, не са отказали прием в болница на здравно несигурен, ако е застрашен живота му.  Да не мислиш, че осигурени те не плащат нещо в болница? Плащат се имплантите, ако се потрошат, плащат се консумативите (които изобщо не са евтини) при ендоскопски операции и куп други неща, за което те изнудват.
И защо трябва безплатно да превозват някой пиян и надрусан, който се е опитал да се самоубие някъде по пътищата, а не може лошо контузен човек в планината, с риск за живота му? Не коментирам ски пистите към курортите, там много бързо може да бъде свален до нормален път човек и без хеликоптер.
Просто трябва да има адекватни застраховки, които да поемат и транспорт с хеликоптер от планината. И хората най-сетне да проумеят, чу животът и здравето им са по-ценни от тенекиите на колата. Като плащаш стотици левове за каско, не е ли редно да платиш и за риска да пострадаш лошо във високата планина?
Интересно като се счупих на гръцката граница (имах застраховка) в планина, която за почти никой в темата не подозира, че съществува, кой курорт трябва да ме свали с хеликоптер? Като на много километри няма и помен от курорт...
Същото е и с жилищата - почти никой не ги застрахова, дори и на минимална цена. И ако стане някакъв сакатлък, плаче на държавата и за дарения.
Между другото, в момента се води следствие срещу човека, който спаси със собствения си хеликоптер човек в Пирин, без да поиска и стотинка за това! И за благодарност беше наречен от транспортния министър "въздушен джигит"!

Последна редакция: сб, 07 яну 2023, 15:43 от Недоволна

# 69
  • София /Абсурдистан
Няма вече безплатно обслужване е болниците за никого. Миналата година ме оперираха в Пирогов по спешност. Първото, което провериха е дали съм осигурена. В коридорите чакат цигани на тумби за безплатен преглед уж. Излиза сестрата и записва егн на чакащите и проверява кой е с осигуровки и кой е без. И който не е осигурен, бива разкаран веднага без преглед. Само осигурените влизат. Заедно с мен беше момиче, на което фирмата пък не беше платила осигуровките. Е, взеха и 3600 лв за третиране на една инфектирана пъпка, но се води малка операция. Ако не платиш, болницата завежда дело веднага. И аз не знаех за такива въведени правила. Аз имам изрядни осигуровки, но пък си платих за други неща. Така че, нищо не е безплатно, ама хич.

# 70
Преди дни попаднах на статии, че Динко Вълев възнамерявал да закупи хеликоптер линейка. Жалко е, че държавата ни не може да го закупи.

# 71
Преди дни попаднах на статии, че Динко Вълев възнамерявал да закупи хеликоптер линейка. Жалко е, че държавата ни не може да го закупи.

Държавата може, но не иска.
Както пише по-горе дойдоха милиарди.
Но те вече са разпределени по разни джобове и няма да стигнат до хората.

Щом от събиране на капачки, едни организирани хора закупиха линейки, оборудваха болници с техники, купиха кувьози, значи може.
Може, но няма желание. Защото народа свикна сам да събира пари за лечение, за линейки, за какво ли не. И парите, които идват от ЕС не отидат по тези пера.

# 72
  • София
До края на годината ще има спешен медицински хеликоптер, като ще са общо шест.
Ще участва в спасителни акции и в планината срещу заплащане, няма да откликва на всеки сигнал, само на спешните.

# 73
До края на годината ще има спешен медицински хеликоптер, като ще са общо шест.
Ще участва в спасителни акции и в планината срещу заплащане, няма да откликва на всеки сигнал, само на спешните.
Това за заплащането при спасяване в планината го заяви транспортният министър май. Явно повечето управляващи са виждали планина само на снимка или от прозорец т на пет звезден хотел в някой курорт.
Според законите у нас спешната помощ е безплатна.
Може би някои от вас са чули, че преди Нова година ПСС свали от Рила турист, паднал от Отовишки връх, с два счупени крака, като единият с открита фактура. И в такъв ли случай трябва да се плаща хеликоптера? Да не говорим, че всяка акция в тежки условия в планината поставя в риск здравето, а понякога и живота на спасителите, които са доброволци и не получават пари за спасителните акции.
Е, аз вече съм много окуцяла и няма как да ходя по планини, в които при инцидент да се налага хеликоптер. Но има много туристи, за които това ще е необходимо.

# 74
Нашите политици явно идея си нямат какво и как да стане. Не възлагат на никой да проучи как е организирано въздушното спасяване по света.
Единствената им грижа - обществената поръчка.
Без цялостна концепция обаче ще си остане един запъртък, като много други неща в държавата. Ще си прехвърлят отговорността. Машините ще са в едно ведомство, оборудването - в друго, командването - в трето. Хората ще продължат да си рискуват живота, а туристите - да загиват.
Набил се е в главата ми разказ от преди години за инцидент в нашите планини. Младеж пада и се контузва. Майка му стига до него, викат помощ и цяла нощ момичето бере душа в скута на майка си, докато чакат спасителите да дойдат. За съжаление не дочаква.
Как не им се покъртиха душите на нашите дебили толкова години вече.
Щяло да ги има до края на годината. То не е само до имането..., ама крещящо очеизвадно е само НЯМАНЕТО. На професионализъм, здрав разум, почтеност, съпричастност.

Общи условия

Активация на акаунт