Хеликоптер за спасителите в планината.

• 3 641
  • 81
  •   1
Отговори
# 15
  • СИ
...
Абсолютен срам е липсата на медицински хеликоптери в България. Липса, за която са виновни безхаберните ни корумпирани политици.

Тия безхаберни и корумпирани политици не са паднали от Луната. Някой гласува за тях и ги избира. После рев, че Кирчо и Кокорчо били виновни и не купили хеликоптери, а ония които са от 10-15 години в управлението, те все не знаели и не разбрали. И не... Пак няма да има пари за хеликоптери, защото гласуващите са същите.

# 16
Уф, това с липсата на спасителен хеликоптер е много кофти.
Изобщо не се учудвам, че изпратеният вчера военен хеликоптер не е свършил нищо - той е голям, не е пригоден за такива цели, а и пилотите не са обучени за такива дейности.
Хеликоптерите за спасяване в планината трябва да са малки, да имат  съоръжение с лебедка, което да позволява да се спусне до пострадалия спасител, и да го вдигне заедно с пострадалия на борда. Като през това време хеликоптерът трва да стои на едно място.
За планинската застраховка - имам годишна от първата година, когато се появи. И до сега имам, въпреки че много окуцях и Рила, Пирин и високата част на останалите планини са недостъпни за мене. Застрахователната премия и сега покрива напълно нормална спасителна акция за един ден.
Когато имаше частен спасителен хеликоптер, имаше възможност за по-скъпа застраховка, която включваше и хеликоптера. Ако е имало проблеми с плащането, явно застрахователните са за бой, или застрахованият не е бил с нужната за целта застраховка.
Проблемът с недохинансилането на ПСС винаги е съществувал, още от татово време. Познавам спасители (вече бивши) и сме ходили заедно по планините. Тогава униформите им пуловери бяха едни ужасни от полиакрил. Без да са дежурни, при влизането в хижата сваля а личните дрехи и обличаха пуловер със значката - да се знае, че има спасител, ако изникне проблем.
Преди 12 години нелепо си счупих много лошо крака на 2000 метра, на гръцката граница. Обадихме се директно в централата на ПСС, дадохме точни GPS координати (имахме туристически Garmin, по онова време нямаше смартфони). След половин час върнаха обаждане, че отрядът от Сандански е тръгнал. И се започна едно дълго чакане... За да се стигне до нас, първо нормално шосе, после тежък черен път с високопроходима кола и после 500 метра, част от които стръмно изкачване. Спасителите няколко пъти се обаждаха, преди да ни открият, а малката палатка беше на маркираната пътека (на вън валеше). Оказа се, че са променили пътеката и спасителите не знаеха новаха, а нямаха GPS, който не струваше кой знае колко - няколко стотин лева.
Няма да описвам кошмар, който изживях, докато стигнем до колата - една Уазка, може би на половин век, която се оказа лична на един от спасителите...
Тя се движеше с почти еднаква скорост по тежкия черен път и по Е79.
А вие за хеликоптери мечтаете.
Колкото до застраховката ми - в болницата в Сандански я преснимаха, попълних някакъв формуляр и повече не са ме търсили - явно са се оправили със застрахователите.
И да добавя за спасителите - невероятни хора, които рискуват живота си без нищо материално в замяна - дори и в сегашното супер комерсиализирано общество!

# 17
В България имаше медицински хеликоптери, може би до края на 90-те години на миналия век. Сградата на нашата болница е проектирана така, че да може да кацне такъв хеликоптер.
Синът ми се роди недоносен в тежките години на прехода - по времето на Луканов. От майките, само една имаше право да ходи да вижда и да се грижи за детето си (бебето беше почти доносено и тежеше двойно на нашите, цели 2.3 кг). На 2-3 ден, една нощ се разтърчаха из отделението, оказа се, че точно това дете се е влошило внезапно. За 20-минути детето беше транспортирано с хеликоптер до университетската болница в Плевен.

# 18
  • СИ

В България имаше медицински хеликоптери, може би до края на 90-те години на миналия век. Сградата на нашата болница е проектирана така, че да може да кацне такъв хеликоптер. ...

Недейте бърка медицински хеликоптер с хеликоптер за спасяване. България мисля, че никога не е имала нито едното, нито другото. При нужда се ползваха от по-леките военни въртолети.

# 19
Ами като малка държава може да вземем почина на Швейцария, където планинското спасяване се организира от неправителствена организация чрез дарения и който дава после взема безплатно спасяване.  С Германия няма как да се мерим, те са 4-та най-голяма икономика в света, в Европа са номер едно.  Само дето май в България няма достатъчно планинари, че само от тях да се съберат достатъчно средства. Хеликоптер в Алпите мисля че струва 150 евро на минута полет, отделно за поддръжка, екип и т.н. Французите са накарали правителството да плаща хеликоптерите, но там от революцията насам народът като поиска нещо му го дават 😁

Мисля, че за България трябва да се почне най-напред да се изчисли колко всъщност струва подобна услуга на година и тогава вече да се правят някакви сметки, защото и да пуснем една шапка за събиране на петачета тук пак няма току се окаже че хеликоптерът струвал едни 50млн лв на година и става ясно, че не е това начина за финансирането му. Та и да направим доброволческа организация, тя всъщност какво ще прави?
Недейте бърка медицински хеликоптер с хеликоптер за спасяване. България мисля, че никога не е имала нито едното, нито другото. При нужда се ползваха от по-леките военни въртолети.
Искаш да кажеш, че у нас никога не е имало хеликоптери, защото е имало въртолети ли? Satisfied Каквито и да са били, имало е такава дейност, не е било хич.

# 20
Не е така, известно време имаше частен спасителен хеликоптер, който можеше да се използва за спасителни акции в планината. А и по-малките военни хеликоптери не стават за тази цел, а и пилотите не са обучени за такива неща.
Ето инфо:
https://bntnews.bg/bg/a/91842-planinskoto_spasjavane_veche_s_helikopter
За Швейцария - плащат си хората яки планински застраховки, не става с дарения. Мой познат, живеещ отдавна в Швейцария, се беше потрошил и не е плащал за спасяването му, не е правил дарения, застраховката е поела всичко.

Естествено, че с 30 лв. на година застраховка не можем да чакаме хеликоптери.

# 21
Искаш да кажеш, че у нас никога не е имало хеликоптери, защото е имало въртолети ли? Satisfied Каквито и да са били, имало е такава дейност, не е било хич.[/quote]
Малко off, но каква е според вас разликата между хеликоптер и вертолет? Laughing
Все пак твърдя, че такива имаше и се изпращаха за спасяване на хора. За планинско спасяване може и да са ползвали военните (сега май не може щото и машини не останаха), но за здравеопазването имаше медицински хеликоптер - в това съм абсолютно сигурна. Сградите, които се проектираха за лечебни заведения, в края на 80-те бяха с покриви, позволяващи казането на вертолет/хеликоптер  (както искате го наричайте). Частично беше проведена оптимизация на болниците и при екстрени случаи именно с вертолет щяха да се транспортират пациентите до болнично заведение от по-висок клас. Тази реформа се дискутираше и обсъждаше, бях млада и не обръщах внимание, но по-късно с очите си станах свидетел как беше транспортирано бебето (и родителите не бяха връзкари - най-обикновени цигани - овчари).

# 22
  • СИ
Искаш да кажеш, че у нас никога не е имало хеликоптери, защото е имало въртолети ли? Satisfied Каквито и да са били, имало е такава дейност, не е било хич.

Хеликоптери, въртолети... Все тая. За тия, които не четат внимателно. България не е имала такава специализирана техника. Нито хеликоптери за спасяване, нито медицински. Има разлика между едното и другото. Такава дейност е имало, даже има и сега от време на време, но се ползват военни хеликоптери, които не са много подходящи за това. Най-вече защото са тежки и големи.
Като казвам, че България е нямала имам в предвид като държавна собственост. Лев Инс преди години се пробваха да въведат такава услуга чрез застраховките които предлагат. Не им се получи и дружеството собственик продаде техниката.

https://m.offnews.bg/news/Zdrave_18753/Prodadoha-posledniia-heli … nejka_707103.html

# 23
А за Сашко и за другите загубили се наскоро кои хеликоптера отидоха да ги търсят?

# 24
А за Сашко и за другите загубили се наскоро кои хеликоптера отидоха да ги търсят?
А в коя държава търсят изчезнали лица с хеликоптер?

# 25
  • София /Абсурдистан
Току що в “Лице в лице” по Бтв казаха, че е спряна обществената поръчка и медицински хеликоптер няма да има. Туй то.
От къде си купувате тази застраховка?

# 26
Току що в “Лице в лице” по Бтв казаха, че е спряна обществената поръчка и медицински хеликоптер няма да има. Туй то.
От къде си купувате тази застраховка?
Планинската застраховка я купувам от моята брокерка в SDI.
https://www.sdi.bg/zastrahovki/travel/zastrahovka-turizam/?gclid … AYAyAAEgIHPvD_BwE
Освен акция на ПСС, ако се наложи, включва и други неща, нямащи нищо общо с планините, води се туристическа. Може да послужи за лекарска или стоматологичен помощ по време на почивката.

# 27
Ако се карат ски на пистите в цената на лифткартата е включена и застраховка. така всеки скиор е застрахован, стига да кара по пистите.

# 28
  • София /Абсурдистан
Аз имам тежка студова алергия и през зимата не стъпвам в планината, няма как просто, но за другите сезони да, бих купила.

# 29
Има и други застрахователни, които предлагат различни покрития за туристическа застраховка за Бг - ДЗИ и Булстрад. Стига да има желаещи за застраховане, които не са много, за разлика от каското. Явно за нашенеца е по-важно да си застраховка тенекията на 4 колела, отколкото здравето и живота си или жилището си.
И изгледайте това от гост на Цветанка Ризова, заслужава си. Той с личен хеликоптер, след обаждане на познати от ПСС в Банско спасява пострадал човек в Пирин.
https://btvnovinite.bg/predavania/lice-v-lice/marijan-bonovski-n … -aviopomosht.html

Общи условия

Активация на акаунт