Бързи здравословни въпроси и отговори – 38

• 37 292
  • 744
  •   1
Отговори
# 105
Асат и Алат излизат по-бавно.

# 106
Ох, май ме пипна и мен актуалният вирус. Sad А мислих, че ще ми се размине.
Мъжът ми от почти седмица е доста зле - отпадналост, лека температура, кашлица, задух, запушен нос.
Преди няколко дни, като че ли, тръгнах да се разболявам, но сякаш го преодолях.
От снощи съм с жестоки болки в мускулите и леко главоболие. На гърлото също нещо ми дращи. Тъпо!

# 107
  • Sofia
От 2дни палецът на ръката ми е инфектиран,при натиск боли,днес видях и нагнояло под нокътната плочка.
С какво да мажа или някакви компреси да правя?

# 108
От 2дни палецът на ръката ми е инфектиран,при натиск боли,днес видях и нагнояло под нокътната плочка.
С какво да мажа или някакви компреси да правя?

Да не е врастнат нокът, въпреки че по-често на краката се получава? Моят съвет е да отидеш на опитен маникюрист - така спасихме синко, за пет минути ми извади забити парченца от нокътя на крака в месото. От опит от преди десетина дена - мазане и киснене НЕ помага, ако има забит нокът в меките тъкани.

# 109
  • Sofia
Не е врастнал.
В горната част на нокътя е нагнояването.Сигурно съм изрязала по-дълбоко кожичките или май ми се заби леко мин.ден вилица докато вадех приборите от миялната...не помня,но редовно ми се случва 🥺
Снощи го киснах в силно подсолена гореща вода,правих компрес с ...домат 🙄 ,търсех живовляк навън,но още няма...набрах няколко листчета от цветето дебела Мара ..засега на народна медицина го карам,но безрезултатно...сега го намазах с Йодасепт и леко май ми успокои болката и пулсирането 🥺

# 110
Гърненце +1, и аз съм така.
Ох, тъкмо миналата сряда си изпих АБ за “Коледния вирус” + обострен синузит и се бях оправила, но се наложи разходки из цяла София с градски транспорт и ето че пак цъфвам…
Вчера ми беше много отпаднало, обаче днес + това се събудих с гърлобол и задна хрема, аман…
В момента стоя на инхалатора, скърцам със зъби от яд и после отивам да си слагам Коларгол в носа, че не искам да ми се случи нови обостряне на синузита.
Коремът ми тотално се разби от този АБ, независимо че пих и продължавам да пия пробиотик, пих и Дифлукан за гъбички, но е зле - подуване, газове, разхлабено…
Изобщо всякакви екстри.
Апелирам да не се возите в градски транспорт, да ходите по молове и подобни с много хора, всички кашлят като побъркани, маски почти никакви не се носят. Яд ме е, че и аз не сложих навреме, сега нося като излизам навън, ама то след дъжд качулка, а и не съм убедена, че много пазят при положение, че кашлящите не слагат…
Какво е това чудо, нямам познат, който да не е е болен или да е боледувал по празниците. 🤬🤬🤬

# 111
Не е врастнал.
В горната част на нокътя е нагнояването.Сигурно съм изрязала по-дълбоко кожичките или май ми се заби леко мин.ден вилица докато вадех приборите от миялната...не помня,но редовно ми се случва 🥺
Снощи го киснах в силно подсолена гореща вода,правих компрес с ...домат 🙄 ,търсех живовляк навън,но още няма...набрах няколко листчета от цветето дебела Мара ..засега на народна медицина го карам,но безрезултатно...сега го намазах с Йодасепт и леко май ми успокои болката и пулсирането 🥺
Йодасепт е добър за такова нещо, примерно сутрин и вечер и да стои с превръзка, но пак наблюдавайте. Ако е по-повърхностно нараняване може и това да е достатъчно. Почистване с кислородна вода, превързване с йодасепт и пазене да не се замърсява и без много много мокрене, доколкото е възможно. Поне ден-два на такъв режим и ако не се подобри или стане по-зле, бих отишла да го види лекар.

# 112
  • Sofia
Незнаех,че още ги има капките Коларгол 🤔
Не съм ги ползвала сигурно над 30год.
Много ги мразех като дете 😁 ...рядко съм ги слагала и на децата...беше борба приемът на всяко едно лекарство 🥺
Готови ли се предлагат или с поръчка в аптека ги изготвят?
Дъщеря ми беше с обострен синузит по празниците и все още има по малко  секрети...лл ѝ казала да слага капки за очи в носа 😳
Възможно ли е да помагат при такъв проблем?

# 113
Като ѝ е "казала", бивало рецепта да напише, никой не е длъжен да ги отпуска без, ако са капките за които си мисля. Та са или антибиотик, или дажа антибиотик плюс кортикостероид...
Те се водят за очи защото за очните има по-специфични изисквания а иначе си ги капят в нос, в уши, кой където има такава инфекция за този антибиотик. Очни капки могат и другада да се ползват без проблем, обратното обаче не става.

# 114
Капки за очи, конкретно Тобрадекс, могат и в уши да се капят. Скоро го разбрах това.

# 115
  • Sofia
Не ѝ е написала рецепта за капките,само споменала за тях.

Капките за нос Муконазал стават ли за по-дълга употреба?
Само те ми действат,а носът ми се запушва вечер от топлото/не пускам парно,темп.е 21-22’/

# 116
Писала съм назад в темата, и аз, и детето ми сме със стафилококово носителство в носа, тъй че редовно се лекуваме с АБ капки за очи, които капем в носа.
И педиатърката изписва на малкия, и УНГ ми изписват на мен, но гледаме да е според антибиограма.
Иначе - Коларгол винаги си е имало, приготвят се в аптеките, които работят с екстемпорални форми, но в някои дават самия прах, който да си смесите са и вкъщи. Аз лично не обичам този вариант, има си технология на смесване, предпочитам фармацевт да ми ги направи. Моят УНГ ми е казал като почнат да ми пожълтяват секретите спокойно, че мога да си ги слагам тези капки, лошото е, че изсушават много и на мен лично ми кърви носа от тях последно време. Сега съм си взела с детски процент, за деца е 1%, за възрастни 2%.
Муконазал не е за продължителна употреба. Най-много 7 дни.

# 117
За загнояване под нокътя, на мен ми се случва лятото, когато беля домати. Явно от киселината.
Ползвам вишневски маз (мазило, не течна) на марличка и с лепенка. Сменям така 3-4 дни, докато намери откъде да пробие и да изтече. После още ден, два слагам от нея с лепенка.
Йодасепт също става, но от вишневски съм по-доволна.

# 118
Merelenda, здравей! Simple Smile Сещам се, че преди години пишеше доста в темата за Хашимото и даваше полезни съвети. Къде се изгуби? Защо не те засичам вече там? Simple Smile

# 119
Merelenda, здравей! Simple Smile Сещам се, че преди години пишеше доста в темата за Хашимото и даваше полезни съвети. Къде се изгуби? Защо не те засичам вече там? Simple Smile
Има доста компетентни с новостите. Пишех, защото мислеха че съм с Хашимото в началото, а излезе друго. А мен ме беше запалило да се образовам по тия теми, но с годините осъзнах, че каквото и да прави човек, промяната трябва да се случва в главата ни и се лекуваме чрез нея. Затова зарязах всичко.

Общи условия

Активация на акаунт