Бързи здравословни въпроси и отговори – 38

• 37 620
  • 744
  •   1
Отговори
# 180
Дерматолог и ендокринолог могат ли да издават болничен , проблемите които имам не ми пречят да работя но ми трябва време да ги посетя и двамата и евентуално кръвни изследвания и т.н  ?

Не. ЛЛ може, ако имате диагноза от тях за болничен. Вариант за изследване е хоспитализация. Или отпуск.

ЛЛ не ми е в града в който живея в момента , използвам застраховка от работа когато ходя по лекари  (България здравЕ) , съществува ли друг начин за болничен или само ЛЛ .

https://www.lex.bg/bg/mobile/ldoc/2137150573

# 181
Здравейте, взеха ми кръв преди 1 седмица.и посиня. Нормално ли е? Спукана ли е вената?
Скрит текст:
Може да стане такава синина и ако просто не е било притиснато правилно мястото веднага след вземане на кръв. Или ако човек е такава шматка като мен, да посегне веднага да си метне дамската чанта точно там да я носи... спряха ме де, още бях вътре, аз не се сетих на момента. Ама и друг път съм я правила тая глупост. При някои хора и по принцип по-лесно стават такива неща, а понякога и медикаменти има намесени които го правят по-лесно.
Като гледам на снимката е почти разнесено вече, иначе щях да предложа хепароид или троксевазин или от сорта, за да стане по-бързо. Не е страшно. Предполагам че и по-зле е изглеждало до преди ден-два.

# 182
Не ми е ставало така.
За мен това е спукана вена.

# 183
Имам нужда от съвет!
Днес се събудих с болки във венеца, над мъдреца ми. Веднаха погледнах за какво става дума и се оказа това, което мислех - образувал се е "джоб". И с другия ми мъдрец стана така и след време се наложи да го извадим.
Ясно, че трябва да се консултирам със стоматолог, но за мой "късмет" утре сутрин заминавам за София и ще съм там 1-2 седмици.

Дайте идеи, с какво мога да си помогна, за да облекча състоянието?
Днес пих Ацитезал, а по-късно и Аналгин, за да намаля болката и дискомфорта. Допълнително, почити не съм яла, за да не се дразни местото.

# 184
  • софия
Жабурене с вода за уста. Син Листерин.

# 185
Не ми е ставало така.
За мен това е спукана вена.

Спукана и вече е разнесено, щом е жълто на цвят. Няма нужда от намеса.
Много зависи от лаборантката, също и от силното притискане после. На мен също ми пукат вени, при положение, че са видими и сама бих могла да си взема кръв.

# 186
Не винаги притискам, но такива синини не съм имала.
За мен причината е единствено в лаборантката, вземаща кръвта!

# 187
Да, основно в лаборантката.

# 188
Rocket, Елудрил гелче. Може и вода, но гелчето според мен е по-добре.
Не очаквай чудеса обаче. Виж колко пъти се прилагаше, че не помня. Аз също ползвам за същото.
Иначе може и тетра (смрадлика) сварена и охладена. Ако е удобно да прилагаш. Свива и ще помогне.
Това е може би най-доброто като опция.
Така ми сподели и хирург след ОП на зъб и с тетра си изкарах до махане на конците.
Като ме мързи да варя и охлаждам тетра, карам с гелчето ако се наложи.
Коригирам да покажа кой гел.
http://multipharm.eu/product/620/elugel-elugel-gel-za-vazpaleni-ventsi-40ml.html

# 189
Зависи какво е възпалението.
Елудрил - нула ефект при мен. Отделно че не се и задържа.
От води и отвари-  също нула ефект.

Единствено обезболяващо ме спасяваше от болката, когато имах такъв проблем - нурофен експрес форте ползвах.

Моят съвет е да посетите стоматолог.

# 190
Имам нужда от съвет!
Днес се събудих с болки във венеца, над мъдреца ми. Веднаха погледнах за какво става дума и се оказа това, което мислех - образувал се е "джоб". И с другия ми мъдрец стана така и след време се наложи да го извадим.
Ясно, че трябва да се консултирам със стоматолог, но за мой "късмет" утре сутрин заминавам за София и ще съм там 1-2 седмици.

Днес пих Ацитезал, а по-късно и Аналгин, за да намаля болката и дискомфорта. Допълнително, почити не съм яла, за да не се дразни местото.
Ако не намериш Елудрил наоколо че не навсякъде ги продават, на Астера червената вода за уста може да пробваш, нея поне я има и по супермаркетите. Също действа и свиващо, но си е и антисептична, не се сещам от евтините имаше ли друга с хлоркексидин изобщо. Елудрил (червения) има и друга съставка освен това де, но пак е някаква опция ако няма него под ръка.
Това не че ще реши проблема, но ще помогне поне малко докато успееш да идеш на стоматолог. И пак си наблюдавай състоянието че понякога стават сериозни възпаления.

# 191
Имам нужда от съвет!

Индекстол си вземи. С водите за уста няма да стане номера.
Зъбен душ обаче върши чудеса за почистването на джобове.

# 192
Индекстол, но пак няма как да го положи. Веднага пада/хлъзга се/гълта се..само се хаби. И такова съм ползвала, мъчих се де, да го ползвам...но не стана нищо, няма да помогне. Да гълта един нурофен, няма да я боли поне едни 7 чАса...има и противовъзпалително действие той, и на док..да почисти, сложи дрен, сложи лекарство ВЪТРЕ в джоба..каквото прецени според състоянието Simple Smile

Над мъдрец съм имала не джоб, а като качулка му казват, възпалява се също, прехахва се..на мен ми изрязаха/доизрязаха венеца над зъба, така че целият зъб да се покаже. Не болеше, с упойка, бързо става...може да попита и за този вариант. Ако на питащата е такова...

# 193
  • София
На какво може да се дължи много леко виене на свят (обикновено при накланяне назад) или напрежение в предната част на главата  - след като гърлото почти ми мина, темп 36.5.

# 194
Благодаря много за съветите!
Ще взема и гелчето и от водата за уста + болкоуспокояващо при нужда.
Ще се консултирам и със стоматолога, разбира се, като се върна за този вариант с изрязване на венеца.
Моите мъдреци растат правилно, но няма достатъчно място за тях, затова когато почнаха проблемите с първия ми казаха, че трябва да се извади. Друга опция не ми даде тогавашния ми лекар.
Ще се пукна от яд, ако е имало такава и е можело да запазя зъба.
Ваденето на първия беше някакъв ужас. Наложи се слагането на 3 упойки, след като се оказа, че корените са извити като кукички и за да се извади, трябваше да се раздроби на сума ти парчера. Абе ... не искам да си спомням.
Затова и сега много се надавам да успея да овладея положението!

Общи условия

Активация на акаунт