Бързи здравословни въпроси и отговори – 38

• 37 126
  • 744
  •   2
Отговори
# 690
Над 100 е "добре",  аз след раждане бях с 98 и не са ми преливали кръв, пуснаха ми банка с желязо. За кръвопреливане се говори когато хемоглобина е под 80-85. Преди време беше питала една дама тук при седемдесет и нещо не е ли за кръвопреливане...тогава не знаех, от опит обаче вече знам. На баща ми при 78 му преливаха 2 банки.

# 691
Аз родих с 86.
Майка ми преди 2 години много беше закъсала, с 89 беше, но само с лекарства от хематолог навакса.

# 692
Ох,аз вече съм абонирана в тая тема ...от вчера закъсах със зъб. Е така като му тръгне на човек все по доктори няма край ..значи имам нещо като топче ниско във венеца, голямо надуто....напипвам го точно кръгло, иначе на външен вид ми е надута цялата страна на небцето. Мога да ям,защото е много надолу и не ми пречи да дъвча,но усещам топчето и стана повече от снощи....зъболекаря ми не ми отговаря . Спешно ли е това състояние, да снимам ли зъба ( то ще трябва панорамно, защото от надутото няма как да се пъхне филмчето вътре) ..ще мога във вторник да отида на място в кабинета, но реших да питам някой имал ли е такова нещо, какво е, как се лекува? Точно под една коронка ми е,която ме дразни отдавна..нещо набира под нея явно... Страх ме е да не е нещо страшно и самото му лекуване....

# 693
Абсцес явно. До вторник ще изкараш. Ако не - на спешен кабинет.

# 694
Какво значи " ако не - спешен кабинет" . В смисъл какво се очаква да стане,да се надуе още ли,да се спука ли? Опасно ли е? Не бих отишла на случаен зъболекар ,ако не е много спешно. Не ме боли от самосебе си,само при натиск, ям си. Затова питам подробно да знам какво се очаква да стане ...нощно време го усещах да тупка ..

# 695
Ако те боли много. Няма да се спука.

# 696
Абцес и според мен. Щом е под корона, явно зъба е умъртвен, може да се е реинфектирал, оттам и подутото.
Дпуг вариант е да е от джоб, тоест пародонтално вэзпаление, извън зъба.

Секторна снимка може да се прави и съм правила в такова състояние - надуто с гной при това, при мен беше от джоб, не от зъба.

Нурофен експрес форте за болката може.

Търси лекар, но ще трябва секторна снимка.

Питай и в темата за въпроси към зъболекарите, в раздел Стоматология е.

# 697
Да, и аз съм имала от джоб, Тете. Правиха ми снимка без проблем, че не се знаеше и зъбът как е.

# 698
За секторна откъм небцето е апарата, тоест поставя се в устата, не се тика в бузата. Поне аз където съм правила, така е било все...Та съвсем ок си е да се прави секторна, да...
Без снимка няма как..най-вероятно ще се маха корона, отваря зъба и прелекува..това ако проблемът е ендодонтски, тоест инфекцията е вътре В зъба, а не около него в пародонта.

# 699
И на мен ми се е случвало.
Бих отишла в спешен. Щом е с коронка.
Една снимка и ще преценят.
Може АБ да изпишат и после с твоя доктор да решавате, според находката, какво ще се прави.
Не е задължително в спешния да предприемат двйствие, но ще се изясни какво е и дали е неотложно.

# 700
Със снимка задължително, където и да ходиш.

# 701
То в нашия град няма спешен кабинет всъщност,така че дали ще отида понеделник в София или вторник при моя зъболекар все тая явно...мисълта ми беше,ако е нещо супер страшно да пътувам още сега,но щом ще изтрая два три дни не е проблем. Ще мина първо да го снимам.
Всъщност коронката ми е на едно 5-6 години поне, не е сложена скоро и да дава ядове... Подутото е много навътре и надолу , надявам се на снимката да се види все пак...

# 702
Питайте в темата за стоматологични проблеми, пишат и стоматолози.
Според мен отидете в понеделник на снимка.
Аз лятото си бях причинила такова възпаление над две коронки с банална клечка за зъби. Единият зъб дори се клатушкаше.
Директно се обадих на една професорка, която прави зъбите на децата и веднага ме прие, моят зъбар беше с Ковид.
Почисти добре мястото с едно отвратително миришещо лекарство (после си изхвърлих главата на четката и червилото), но се оправи за два дни. Ходих на снимка след това, слава на Бога нямаше нищо притеснително, венецът беше възпален от външна намеса, в случая нескопосаното ми почистване.

# 703
Ами на мен ми се струва,че стана от едни жилави пържоли, и понеже коронката ми е малко голяма и няма разстояние до следващия зъб , останамесо . Уж го изчистих,не знам може ли да предизвика чак такъв проблем,ако е останало нещо ...в понеделник веднага отивам на снимка и ще звъня настоятелно на моя зъболекар.

# 704
То в нашия град няма спешен кабинет всъщност,така че дали ще отида понеделник в София или вторник при моя зъболекар все тая явно...мисълта ми беше,ако е нещо супер страшно да пътувам още сега,но щом ще изтрая два три дни не е проблем. Ще мина първо да го снимам.
Всъщност коронката ми е на едно 5-6 години поне, не е сложена скоро и да дава ядове... Подутото е много навътре и надолу , надявам се на снимката да се види все пак...

Дори и без коронка, умъртвен зъб може да се инфектира, не е нещо невиждано. Тогава се прави релечение.
По протокол, след увъртвяване на зъб, точно по тази причина - да се хване последващ пробрем, се прави снимка 1.веднага след запърване на каналите  2. шест месеца след това и 3.1г след това...така знам аз .

Общи условия

Активация на акаунт