Бързи здравословни въпроси и отговори – 38

• 37 824
  • 744
  •   2
Отговори
# 270
Относно сърцебиенето и бодежите-аз съм така от 15тина години ☹️
Минах през доста специалисти,фокято се установи,че е тревожност,изписаха ми нужните лекарства и проблема се реши от раз.
За мен почти категорично е на нервна почва..

# 271
При сестра ми синузита се оказа вследствие на кисти в зъбите. Знам че не питаш за причина, AIDA, само казвам че може да се проверят зъбите, ако прецениш.

# 272
Здравейте,
на 35 години съм, според вас какви профилактични прегледи трябва да си правя годишно и на какви имам право по НЗОК? Имам Хашимото и инсулинова резистентност,  посещавам за това ендокринолог 2 пъти годишно.
Извън това, какво и с каква честота трябва да следя?

# 273
Здравейте,
на 35 години съм, според вас какви профилактични прегледи трябва да си правя годишно и на какви имам право по НЗОК? Имам Хашимото и инсулинова резистентност,  посещавам за това ендокринолог 2 пъти годишно.
Извън това, какво и с каква честота трябва да следя?
До колкото знам имаш на 1 профилактичен преглед.
https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/dostp-d … aktichen-pregled/
Тук може да прочетеш повече.

# 274
Те по НЗОК много малко изследвания се поемат профилактично, нещо от сорта на ПКК веднъж на 5 години дето струва 5лв и цитонамазка мисля че пак на толкова време, с направление от ЛЛ съответно.
Иначе много неща е хубаво да се проверяват профилактично, но здравната каса толкова дава... И преглед веднъж годишно де, но това масово се неглижира и от двете страни, за съжаление.

# 275
Те по НЗОК много малко изследвания се поемат профилактично, нещо от сорта на ПКК веднъж на 5 години дето струва 5лв и цитонамазка мисля че пак на толкова време, с направление от ЛЛ съответно.
Иначе много неща е хубаво да се проверяват профилактично, но здравната каса толкова дава... И преглед веднъж годишно де, но това масово се неглижира и от двете страни, за съжаление.
Защо пък на 5 години.
Аз ходя всяка година на гинеколог и ми пуска цитонамаска по здравна каса.
Също така всяка година ми пускат изследвания включително и ПКК.
Просто трябва да отидеш и да ти пуснат изследвания и евентуално за какъвто доктор ти трябва направление.

# 276
Гинеколог не е всяка година.
 Ти ходиш по каса защото лл ти пуска направление.

# 277
Това ми казаха последно лятото, касата толкова често ги плащала, нямало как да ми ги пуснат пак по каса. И аз мислех че са по-често, те може и да са били преди. Преди половин година ходих последно. Нямам регистрирани хронични заболявания обач, при вече налични диагнози може и да има основание по-често да пускат по каса.

# 278
Всеки сам си преценява кога има нужда да отиде на лекар.

# 279
  • София
Joy
Много ясно, че всеки сам си преценява, но не ставаше въпрос за това.

# 280
Здравейте, днес реших да си направя пълна кръвна картина, но бях пила кафе, направих я сега на обяд. Тромбоцитите ми излязоха леко завишени 456 при норма 440.
Възможно ли е да е от кафето? Никога не  съм имала завишени тромбоцити. С анемия бета таласемия съм, родих секцио преди почти 4 месеца.

# 281
Всеки сам си преценява кога има нужда да отиде на лекар.

Не това е важно, а дали ЛЛ ще ти пусне направление, и колко често.
Профилактичен преглед , който е по каса, при гинеколог, не е всяка година.
Ти ходиш, защото ЛЛ ти пише в направлението някакво измислено оплакване, и те праща с него към гинеколог.
Така работи системата.

# 282
То може и по повече пъти в година, но аз питането го разбрах че е за това какво се полага профилактично по здравна каса. А това е много, много малко и никак не е достатъчно често. И със сигурност не е с който с каквато честота е преценил за себе си.
Поне за мен "профилактично" е нещо много различно от човек да отиде на лекар защото "има нужда" от такъв.

# 283
То може и по повече пъти в година, но аз питането го разбрах че е за това какво се полага профилактично по здравна каса. А това е много, много малко и никак не е достатъчно често. И със сигурност не е с който с каквато честота е преценил за себе си.
Поне за мен "профилактично" е нещо много различно от човек да отиде на лекар защото "има нужда" от такъв.
Всъщност питането е какво трябва да се следи, пък вече по здравна каса или не, няма такова значение, грешно насочих въпроса. Защото поисках примерно направление за мамолог, никога не съм ходила, пък съм раждала, кърмила и тн. и лекарката ми даде за ренген на гърди, което чак после видях. Съответно не можах да го ползвам, защото се правело над 40, но после вече нямах право да взимам подобно направление (свързано с мамология).
Както и да е, ще си платя този преглед, но ми се ще да знам какво друго е хубаво да се следи, за да си предвидя какво и колко често да искам като направление и за кое да си предвидя платени прегледи.

# 284
Аз си пускам веднъж годишно ПКК, холестерол, щитовиден панел (TSH, TAT, MAT, FT3, FT4), желязо, феритин, ЖСК, витамин Д, витамин Б12, витамин Б9, хомецистеин. Мисля от тази година да следя и АСАТ и АЛАТ, че ми бяха завишени преди месец. Имам предположение защо, но все пак мисля вече да ги следя. Гинеколог за цитонамазка, микробиология и едно, където не мога да му кажа името. Очен лекар за преглед и периметрия. Не знам дали обхваща всичко необходимо.
Не съм ползвала здравната каса за тези изследвания и нямам представа какво ми се полага. Личен лекар не съм посещавала от около 10 години. За момента имам допълнително здравно осигуряване.

Общи условия

Активация на акаунт