Консултации с адвокат

• 28 848
  • 477
  •   1
Отговори
# 435
  • ВАРНА
Да, каша са ми нещата, а трудно контактувам с адвоката и затова са ми притесненията да не пропусна нещо. Издръжка е поискана още с исковата молба есен 2024. При Споразумение трабва ли пак да посоча, че от датата на исковата молба искам да ми се наплати или съдът автоматично приема така, ако не е написано друго ? Че тъкмо започнахме да уточняваме сума. Най-тъпото е, че взема в пъти повече от моите доходи, ама какво циганене е за 100-200лв, щом на мен ще трябва да ги изплаща ... Все едно аз на Малдивите ще ходя да ги харча след развода, а няма да се чудя с ипотеките и децата как да се оправям 😡

# 436
  • Далечният изток
В споразумението всичко си посочвате конкретно така, както сте се договорили, с дати, суми и т. н. Съдът може да промени нещо, за което сте постигнали споразумение, само ако противоречи на закона и морала или не защитава интересите на децата.

Издръжката не се изплаща на теб, а на децата.

# 437
По принцип да, ама след като е отказал да плати до сега, едва ли ще даде парите за една година накуп доброволно.
Чудесно е, че имате интерес по темата.
Вече Ви беше напомнено да НЕ коментирате, ако нямате нужната квалификация.
Теми за общо бъбрене така или иначе има достатъчно във форума. Моля, оттеглете се от настоящата. Не ми се иска да губим добрия тон и да уведомявам модератор.
Благодаря за разбирането!

# 438
  • Някъде в Европа...
Здравейте!
Бащата има ИД при ЧСИ за неплащане на издръжка. Ту получавахме, ту - не чрез ЧСИ-то. Натрупаната сума на задължения от бащата е голяма, като част от нея са и задълженията му към ЧСИ. Съответно детето навърши 18 г. (няма дело за продължаване на издръжката). Доколкото разбрахме от ЧСИ тази натрупана сума до 18 г. остава като задължение, но вече не нараства всеки месец с размера на издръжката, защото вече бащата не дължи такава...
Въпросите ми са:
1. Има ли давност за изплащането на тази сума от бащата и от какво зависи? След колко години би се погасило по давност и "изчезнало" изплащането на този дълг към нас?
2. Ако длъжникът (бащата) по някакво чудо даде пари на ръка на  пълнолетното си вече дете, детето (защото, доколкото разбрахме, след пълнолетието му то е изискващото сумата, а не аз - майката) какво трябва да направи пред ЧСИ, за да се намали съответно задължението на бащата? В такъв случай детето би ли понесло някакви рестрикции от ЧСИ-то, че парите не са преведени от бащата на сметката на ЧСИ? (бащата е казал на детето, че ако му дава пари, ще му ги даде само на ръка, но само ако след това сме кажели на ЧСИ, че ни е дал сумата. Аз се притеснявам да не би детето ми после да е отговорно и рестриктирано по някакъв начин от ЧСИ, за това че парите не са минали през сметката на ЧСИ-то, ако извърши исканите от бащата действия)
Благодаря предварително!
П.С. Моля, само адвокатите да ми отговарят!

Последна редакция: пн, 07 апр 2025, 08:43 от AIR

# 439
  • Далечният изток
Ще нараства с лихвите.

1. За задълженията за издръжка не важи погасителната давност.
2. Няма да има каквито и да е негативи за детето. Поне аз в момента не се сещам.
Но. То така на ти едни пари на ръка и кажи на ЧСИ-то не става. Ако има действително плащания директно на взискателя, често се случва, то за тях трябва да има някакъв писмен документ с посочено основание като доказателство, за да може ЧСИ-то да намали размера на задължението.
Вариант "кажи на ЧСИ-то" няма.

# 440
  • Далечният изток
Аз винаги съм казвала на моите клиенти - длъжници, да не дават пари на ръка, а да имат документ - от поща, от банка, от изипей, с посочено основание - издръжка за м. април примерно. Дадат ли на ръка, зависи изцяло от благоразположението на взискателя дали въобще ще уведоми ЧСИ-то. И после, как въобще ще се докаже, че дадените на ръка са именно сумата за издръжка, а не за нещо друго.

# 441
Здравейте, адв. Кръстева!

Ще съм благодарна за съвет. Баща ми почина тази година и се оказа, че има куп задължения. В момента проучваме с брат ми задълженията, за да решим нали да приемем наследство. Но междувременно получих покана да получа писмо в пощата, което е от ЧСИ за едно от задължнията (знам защото два дни преди това брат ми го получи)

Въпросът ми е. Мога ли да не отида до пощата в указания срок, за на позабавя малко нещата. Имаме до 6 май да приемем по опис, но още се опитваме да разберем всички задължения. В майчинство съм и ми се иска да забавя малко, ако ще ми запорират сметката.

Та мога ли да не взимам писмото и дали ще се позабавят малко така евентуално запори?

И друг въпрос, какво трябва да предоставя на ЧСИ, за да ми пуснат парите от майчинството да ги тегля при евентуален запор? Нали нямат право да ми запорират тези пари от майчинство, които ще получавам?

# 442
  • Далечният изток
Това е консултантската тема на адв. Кръстева, където отговаря само тя:
https://m.bg-mamma.com/?topic=1395196

# 443
А ок, объркала съм.. Все пак има ли някой тук да ме посъветва?

Здравейте, адв. Кръстева!

Ще съм благодарна за съвет. Баща ми почина тази година и се оказа, че има куп задължения. В момента проучваме с брат ми задълженията, за да решим нали да приемем наследство. Но междувременно получих покана да получа писмо в пощата, което е от ЧСИ за едно от задължнията (знам защото два дни преди това брат ми го получи)

Въпросът ми е. Мога ли да не отида до пощата в указания срок, за на позабавя малко нещата. Имаме до 6 май да приемем по опис, но още се опитваме да разберем всички задължения. В майчинство съм и ми се иска да забавя малко, ако ще ми запорират сметката.

Та мога ли да не взимам писмото и дали ще се позабавят малко така евентуално запори?

И друг въпрос, какво трябва да предоставя на ЧСИ, за да ми пуснат парите от майчинството да ги тегля при евентуален запор? Нали нямат право да ми запорират тези пари от майчинство, които ще получавам?

# 444
  • Далечният изток
Темата е в помощ на родители, отглеждащи сами децата си, за консултации по семейноправни въпроси.

# 445
Ух, съвсем съм объркала. Извинявайте   и благодаря!

Темата е в помощ на родители, отглеждащи сами децата си, за консултации по семейноправни въпроси.

# 446
Моля за помощ! С бебе съм, бащата го припозна но впоследствие отношенията ни много се влошиха защото не живеем заедно по принцип и откакто детето се е родило не идва да го вижда, не прекарва време с него, не плаща и никакви пари за него. Тоест баща е само на хартия че си е дал името.
Сега уж се съгласи да се откаже и детето да се запише само на мен- може ли това да стане и каква е процедурата?
Предварително благодаря!

# 447
  • Далечният изток
Това да не ви е играчка?! Днес го припознава, утре вече ще се отказва...
На колко е детето и кога е припознато, преди колко време?

# 448
Не полага никакви грижи и не желае и да поеме. Инициативата и да го припознае и да се откаже от припознаване е негова. За мен детето не е играчка, но бащата е зависим от наркотици и е най добре за детето да го няма в акта за раждане. Ако можете кажете каква е процедурата, детето е припознато преди два месеца.

# 449
  • Далечният изток
Ти вече нищо не можеш да направиш, ако е съставен актът за раждане. Бащата може да иска унищожаване в едногодишен срок, но сам да си търси адвокати и процедури, а не ти.

Като е зависим от наркотици, защо реши баш от него да раждаш?! Това го казвам като човек, не като адвокат, защото се ядосвам като чуя за такива безотговорни родители...

Общи условия

Активация на акаунт