Консултации с адвокат

• 28 856
  • 477
  •   1
Отговори
# 420
  • Далечният изток
Разбира се, че е нужно да се представят доказателства пред съда. Дори и да не ходят на курсове и уроци, ако са им нараснали нуждите след последното дело за издръжка, може да искаш увеличение. Имам предвид за задоволяване дори и на обичайните нужди за всяко дете - учебници, помагала, дрехи, обувки, извънкласни занимания, храна, ако са сменили училище - примерно може имат допълнителни разходи за пътуване и т. н.

# 421
Изброеното от вас с касови бележки ли се удостоверява? Защото аз не купувам обувки всеки месец. Всичко изброено от вас е факт, вербално ли се поднася пред съда или просто да събирам бележки за всички разходи една година и тогава дело
Благодаря

# 422
  • Далечният изток
Може да се доказва с всякакви доказателствени средства, включително със свидетели.

# 423
  • София
Събирай касови бележки и фактури. Всеки разумен разведен родител го прави. Дори и оферти за курсове, които не можеш да си позволиш.
Отделно сметки, бележки от супермаркета.
Адресна регистрация на децата ....
Всичко влиза в "черната папка".

# 424
  • ВАРНА
Първото ни заседание за развод по исков ред в съда мина. Нямаме съгласие, назначиха след 1мес разглеждане на искането ми за привременни мерки и издръжка на децата. Над 1год нищо не плаща. Имаме 2 апартамента с 2 ипотеки, като това заедно с размера на издръжката са ключовите моменти по които спорим. Усещам, че адвокатката ме натиска да приключим делото с по-малка издръжка и после да заведем съдебно дело за делба, което мен пък като такси не ме устройва.

- разбирам, че имам възможност да постигнем Споразумение - това е включено в таксата на адвоката, остават да платим 2% съдебни такси и на нотариус ?
- при приключване с Брачен договор - има хонорар за адвоката за изготвянето му, пак същите такси за нотариус и няма такса за съда или е същата такса за съда ? 

- момента за Споразумение / Брачен договор само и единствено сега ли е - преди следващото заседание след 1мес ?  Чакаме отговор от Банката по отношение на разделянето на 2те ипотеки какви са вариантите. Адвокатката настоява, че ще е по-скъпо,но по-сигурно със съдебна делба.

- имам ли право със задна дата да ми платят издръжката за децата - искът е подаден преди 5месеца, а той реално от над 1год не плаща?

Моля за съвет, много ми е притеснено, че времето изтича. На ръба съм със средствата, искам да приключват нещата без дълги съдебни битки, почти сме постъгнали разбирателство и със съпруга за разделението.

-

# 425
  • Далечният изток
В производство за развод по исков ред не може да се дели имущество. Въобще имуществени въпроси не се разглеждат. Единствено ако минете от исков ред към споразумение, в споразумението може да се договаряте и по отношение на общото ви имущество.
По въпросите -
2% съдебни такси, не нотариални. Ще имате съдебен акт, който одобрява споразумението, и реално по отношение на имотите този акт е със силата на акт за собственост. Само по желание може да си изкарате нотариален акт за съответния имот. Ама това евентуално, когато вече е изплатена ипотеката.
Не може да приключите брака с брачен договор. И да сключите брачен договор сега, пак разводът ще го постанови съдът, тоест делото за развод продължава.
Моментът за споразумение е преди делото да приключи. Тоест по всяко време докато делото е висящо, можете да се споразумеете.
Издръжка се дължи за 1 година назад. Поискана ли е? Срокът е 1 г. назад от датата на исковата молба.

# 426
  • София
При споразумение губиш издръжката назад!!
Остави делбата за друг път.

# 427
  • Далечният изток
Как така?!

# 428
morgana07, таксите са отвратителни, но са по-ниски при подписване на брачен договор, с който можете да си разделите имуществото (но не и ипотеките, там трябва да се разберете с банката как да процедирате), отколкото ако се съдите за делба.
Съдебните такси са ниски, но адвокатските хонорари, които са установени с наредба, са - за изготвяне на брачен договор - 2300лв плюс 1% от стойността на имотите (без първите 100 хил лв). Тоест, ако грубо имате имоти на стойност 500 000лв трябва да платиш 2300+4000 - 6300лв. Сега, какво ще се разберете с адвоката е друг въпрос, ама това са официалните тарифи.
За делба обаче адвокатския хонорар при такава стойност не имотите е почти 25 000лв.
Така че аз бих те посъветвала да се опитате да си разделите имотите сега, отколкото после да се съдите.

# 429
  • Далечният изток
Моля да не коментирате в тази тема, ако не сте адвокати!
Това условие е посочено в първи пост, а и темата е "Консултации с адвокат".

# 430
  • София
Как така?!
Ами така. Споразумението действа от датата на подписването.
Ако го осъди за издръжка обаче, ще го съди от датата на подаване на иска.
Моргана казва, че година не е плащал!

# 431
  • Далечният изток
Ами не е вярно това, защото могат да се споразумеят и за издръжката за минало време.

# 432
  • София
По принцип да, ама след като е отказал да плати до сега, едва ли ще даде парите за една година накуп доброволно.

# 433
  • ВАРНА
А от датата на подаване на исковата молба ( есен 2024) ще разпореди ли автоматично съда да наплати издръжка за дете, ако приключим със Споразумение или издръжката ще влезе в сила след обявяване на развода - (надявам се) лято 2025 ?  Или сега и някаква молба допълнително за издръжката назад трябва да коментирам с адвокатката ?
Имам придвид поне от есен 2024 да имам право да си ги получа, от януари 2024 чак не се и надявам 🙄

# 434
  • Далечният изток
Ами не знам какво сте поискали в исковата молба...
Струва ми се, че нещо бъркаш нещата.
Ако сключите споразумение, делото вече не се гледа по исков ред, а преминава по взаимно съгласие. Именно това е споразумението, да се разберете доброволно по всички последици на развода.
Ако не успеете да се разберете, продължавате по исков ред.
Съдът автоматично не се произнася по издръжката за минало време, а само ако е поискана.
От датата на подаване на исковата молба, също обаче ако така сте поискали, а не от датата на решението, бащата ще бъде осъден да плаща издръжка. Това при положение, че продължите по исков ред.
Тоест или по взаимно съгласие със споразумение, или развод по исков ред, не може и двете производства.
Сега нали ще имате дело за привременни мерки? Съдът ще се произнесе бащата да плаща издръжка докато трае производството.

Общи условия

Активация на акаунт