Какво би ви накарало да сключите брак?

• 30 007
  • 1 246
  •   1
Отговори
# 150
Имах позната, която след като подписаха поиска да й бъдат приписани имоти и къщи - получи й се.
Дали са женени по любов не знам.
Тези имоти на кого са били? На мъжа й? Или общо имущество, което са купили заедно да е на нейно име?

Това пък ми е странно, аз и мм каквото имаме преди брака е от родителите ни. Не бихме се напъвали да поискаме нещо, което другия има благодарение на семейството си. Вече ако ще се наследяваме… ок, ама приживе да му искам апартамента от баба му.. не.
Шер, на мен също доводът с модерното ми е странен. Любов, туй-онуй и накрая говори за мода.

Странно е, защото в любовта мода не бива да има.

# 151
  • Пловдив
За гробищата общините си имат наредби. Вероятно до голяма степен правилата са еднакви, но все пак си се определят по общини. Не знам какви са дори точно за нашата, но моите близки са погребани в няколко различни гроба, в които не всички вътре са роднини или съпрузи помежду си. Предполагам, че онзи, който е заплатил и придобил правото да "ползва" гроба, той казва кой да бъде погребан там, или неговите наследници, ако той също е починал. Не мисля, че има изискване всички да са роднини или женени.

Последна редакция: чт, 05 яну 2023, 12:40 от Магдена

# 152
  • Между гори и планини
Значи питах мъжът ми кога един мъж предлага брак. Отговор - когато усети, че с този човек може да остарее. Въпрос - защо приятел Х който е 6 години с приятелката си и чакат бебе го е страх от брака и казва, че самата мисъл го задушава. Отговор - защото инстинктивно занае, че не са един за друг.
Мислех си, колко от тези които са щастливи без брак всъщност са получили истинско, прекрасно предложение?

# 153
Шер, на мен също доводът с модерното ми е странен. Любов, туй-онуй и накрая говори за мода.

Не е до мода, а до любов Нарцùса.
Бившия ми изяде 3-4 години от живота, като ме баламосваше как не му било сега времето и подобни щуротии. След като ме разкара за няма и шест месеца се ожени за първата, която му се изпречи на пътя. Обикновено искат да се женят, но не и за теб.

# 154
А как пък можеш да знаеш сега, че след н-години ще бъдеш или ще искаш да бъдеш с някой си? Как може да кажеш "завинаги" като реално не знаеш дали ще е завинаги. Никой няма как да знае. Т.е. лъжеш като го казваш. Съвсем реално е да кажеш "да, сега сме заедно и ще бъдем заедно докато се обичаме" пък ако стигнете до "завинаги"-то, супер.

Човекът, който дава обет, като брачен обет, например, насрочва среща със себе си в един далечен бъдещ момент. Съществува ли риск да дадеш искрен обет и да не спазиш срещата - да. Но съществува и страх, който пречи изначално на искрения обет, и той идва от дълбокото убеждение, че докато стигнеш до времето и мястото на срещата, вече ще си пропит от отегчение и умора и ще си сменил посоката. С други думи страхът е, че ще си станал друг човек. Това е ерозиращ душата страх, човек вярва, че защитава някаква бъдеща свобода, а реално не се чувства свободен да действа и чувства в настоящето.

Обетът може да не е само брачен, той може да е израз на любов, на вдъхновение, може да е най-нереалната цел, погледнато отстрани, но той дава здрав и естествен израз на величието на един велик момент, който, макар и кратък, събира в себе си огромна решимост и увереност. По своята същност това е един момент вечност, посланието, което носи, е: Exegi monumentum aere perenнius - "издигнах паметник по-дълголетен от бронза".

http://lateinoase.de/autoren/horaz/oden%20buch%203/horaz-ode-3,3 … uebersetzung.html

Не говоря от името на останалите, но във всеки един смисъл на думата не съм лъгала, при все, че да, никой няма как да знае. Двете не се взаимноизключват.

# 155
  • София
Прекалено много размисли и страсти за чужди избори ми идва тази тема. Нито ми е важно външно одобрение, нито имам нужда да давам на някого наклон, че да валидирам собствения си избор. И двата варианта ми се струват напълно приемливи в зависимост от конфигурацията на хора и разбирания.

# 156
  • Пловдив
Мислех си, колко от тези които са щастливи без брак всъщност са получили истинско, прекрасно предложение?
Ето, аз например не съм. Никога, от никого. Непожелана съм и такава ще си умра.
Но пък имаме дете с увреждане, за което бащата (гаджето ми, съквартирантът ми, нали, дето никакъв ангажимент не е поел) се грижи вече десет години, а има не един и двама, които са си били камшика от такава ситуация с брак, нещо не са се оказали оковани. Мнозина си го бият, разбира се, и без брак, и със здрави деца, и без деца, конкретно за оковите и отговорността говоря.

# 157
Имах позната, която след като подписаха поиска да й бъдат приписани имоти и къщи - получи й се.
Дали са женени по любов не знам.
Тези имоти на кого са били? На мъжа й? Или общо имущество, което са купили заедно да е на нейно име?

Били са на негово име и като "доказателство за любовта му" са приписани на нея.
На мен, ако ми извиват така ръцете, за да сключа брак не бих го направила, ама да речем че мадамата е шестица от тотото и си струва.

# 158
Човек ви чете, става му мило, после влиза в някоя тема за любовници и ако там пише: "Никога не бих изневерила!" се почва: "Ама как никога, не можеш да си сигурна за такива неща, човек не знае как ще му тръгне животът, не се заричай..." Grinning

Предложения за брак съм имала, разбира се. Ама аз и предложения за кредити от банки съм имала, всичко ли трябва да приемам? Приемам каквото искам.

# 159
Не знам, Ариел, и аз си мисля, че съм шестица от тотото, ама не искам да ми приписват нищо. Живея с мисълта, че имам достатъчно и съм благодарна. Пък и все пак за човек се жениш, не за имота му. Grinning

# 160
  • Между гори и планини
Сега следният казус. Живеете с партньора си щастливо 20 години. Той тегли кредит, купува жилище. Заедно изплащате, обзавеждате и т н. Удря го криза на средната възраст, намира си нова другарка. Вие оставате на улицата, защото по документи жилището е негово. Вие сте на към 50, без дом и без много спестени пари, защото сте влагали в неговото което е броено за ваше общо.
Или е в болница и трябва да се вземе решение за лечение. Вие коя сте? Не сте роднина, ако ще и милион години да сте живели заедно.
Така че, да брак не е гаранция за щастие. Хората се женят и развеждат. Но дава определени права на жените.

# 161
Лесно сте могли да купите имота на името на двамата.

# 162
  • Между гори и планини
Ани добре, но е купил сам имота, защото той е теглил кредит. И пример почива. Вие бе сте наследник, а някоя далечна братовчедка.

# 163
Доня Дафина, като се купува имот заедно винаги може да се впише в н. акт и друг собственик. Така при раздялата няма какво да се чудят.

Проблем е и делбата след развода. Повярвай ми, майка ми след 40 г брак и всичко закупено по време на този брак, пак много страда с имотните разправии. Като е 50/50 не винаги е делимо така, че да се ползва от двамата. И ако единият не е кооперативен, става страшно.

# 164
  • Пловдив
Решение за лечение НЕ ВЗИМА партньорът. Взимат лекарите или самото лице. Ако то е в безсъзнание - само лекарите. На теория поне. Ако съпрузите се мразят и в червата или от 20 години не са се виждали? Вие сериозно ли?
Колкото до ипотеката, всеки си има глава на раменете, за да не налива пари, които няма да може да прежали, в чужд имот.

Когато има деца, далечните братовчедки и дори близките родители НЕ наследяват. В моя случай децата са общи.

Общи условия

Активация на акаунт