Рак на белия дроб - тема 11

• 114 117
  • 1 323
  •   1
Отговори
# 1 185
  • Пловдив
campanula,
Първо -не е добре да се започва лечение без диагноза,още повече ,че резултатите от хисто.имуно-хисто химичните ,и генетични изследвания от биопсичен материал от място подложено преди това на радио терапия ,няма да са показателни(РТ(ЛТ)- ще промени значително ДНК на Ту-клетките(точно това е целтаа на тази терапия)).
За мен са доста странни различията в CT и PET/CT  . Имам предвид ,че PET/CT не открива метаболитна активност в голямата лезия в бъбрека. Предвид множеството дребни находки в гръдния кош/белия дроб  ,преди да прочета описанията на CT и PET, ми прилича на първичен ренален(на бъбрека)карцином - той прави множество ,дребни по размери метастази с не особено висока глюкозно-метаболитна активност.
И въпреки ,че метаболитната активност на находката в бъбрека е ниска(според описанието на нуклеарното изследване),там на две места се препоръчва хистологична верификация точно на същата находка.
От бъбрек е сравнително лесно вземането на маераил за хистолия. Та предложението на "местния КОЦ" не е без логика.А и като добавите ,че и в разчитането на ПЕТ точно това се препоръчва.
Възможно е и да има нужда от втора биопсия от клавикуларните ЛВ -за изключване/потвърждение на втори ,синхронен онкологичен процес от ЩЗ.
На мен не ми прилича на рак на белия дроб определено-прекалено ниска метаболитна активност на всички находки- в сравнение с тази при такива от белодробен.
Пак лично мнение - да започнете с биопсия(пожелателно и пълно отстраняване) на находката в бъбрека -тази в горната част,голямата- дори и да е просто киста ,пак ще е от полза.
Ако резултата не покаже малигненост - биопсия от клавикуларен(надключичен) ЛВ.
Хубаяо е и да направите МР(Магнитен резонанс), с контраст - за отдиференциране на находката в мозъка -дали наистина е бенигнена(менингиом) или е нещо малигнено.CT може да даде е известна изнормация ,но не е особоненно достоверен,а PET с глюкозен радио-фармацефтик -хептен.
Аз лично го виждам така:
1:ЯМР на Главен Мозък(ГМ) с контраст.
2.Биопсия на находката в бъбрека
3.Биопсия на клавикуларен ЛВ .
4.Според резултатите - Позитрон Емисионна Томография(ПЕТ),с йоден радиофармацефтик - повечето тироидни карциноми метаболизират слабо глюкоза ,вместо това -Йод .
Последното е поради съмнението ми за рецидив и десиминация на карцинома на ЩЗ - находки в
слючнените жлези,гръден кош, а и находката в бъбрека не е изключена да е със същия произход.
И всичките с ниска глюкозно-метаболитна активност

Стана дълго,знам че много късно отговарям,но дано ви е от полза в борбата.

Rqdostina77,
Никои не оперира при метастичен процес -освен ако моментното състояние на метастазите е животозастрашаващо - големи метастази в черепа(В Главен Мозък-ГМ)или притискащи важни органи в тялото(извън ограниченото по обем пространство в черепа),големи кръвонсни съдове.Каква е ползата да оперираш,премахнеш дадена метастаза ,след като клетките на тумора са в кръвообрещението/лимфната с-ма ,и утре ще им нови метастази там(дори и да няма вече микро такива-те не виждат на образни/нуклеарни изследвания)
При мен лично е правена мозъчна опериция (която и постави диагнозата),по спешност .След това никои не е коментирал хирургична намеса. Трябва да унищожите/подтиснете/забавите разпространението на Ту-Клетки в цялото тяло(без Централната Нервната С-ма(ЦНС) -там е отделен "вилает").
Накратко - оперира се при 3-ти А и надолу стадии ,и надолу в степените на стадиране ,и по спешност във високите -когато това ще дадсе достатъчно време на болния системното лекарството лечение ,радиотерапията ,хормонална терапия - да подейства .
Във вашия сл. се касае за 4-ти стадии,при това с метастази в ЦНС . Единствените операции ,където и да е по света (и без значение колко пари ще им предложите) е ,ако има животозастращаваща метастаза/основен тумор(второто при РБД е слабо вероятно-възможно е ако ангажира коронарна артерия,в близост и ангажираща до сърцето и/или основна артерия в гръден кош) .
Май и тук стана стана дълго ,краткото допълннение ... Ако не е спешно и животозастрашаващо -никои няма да оперира.И не само а и с-мна лекарствена и Радио терапия никои няма да финансира при прогноза(за очквана преживяемост) под 3 месеца.Звучи наистина гадно ,но всъщност тези лечения не са без странични ефекти и дефакто без тях ,пациента ще ги прекара "по-комфортно",оставащите му дни.

Хава Исмаил 762949,
Липсва втората страница от разчитането на PET/CT(абдомен и пелвис), както и заключението. Но ...
От първатс е видно ,че най-вероятно се касае за лявостранен ,пъвричен белодробен карцином .Предвид не толкова високата метаболитна активност(глюкозна),плоскоклетъчен карцином.
Поне в 3B стадии -има множество вторични лезии в гръден кош - паренхима на двата бели дроба,лимфни възли.... -Не е операбилен.
Взимане на биоприоя от най-достъпното място и уточване точната хистология ,и ако греша (че се касае за сквамозен-плоскоклетъчен),а е нискостепенен аденокарцином - молекулярно изследване за наличие на генетични мутации. + Имунохистохимино изследване за експресия на PD-L1- и в двата варианта на Недребно-Клетъчен-Белодробен-Карцином -Аденокарцином и Сквамозаен(Плоскоклетъчен)карцином.
Няма и изследване на ГМ ,така че не може да се закючи категорично дали се аксае за 3-ти неопребилен (предвид липсата на страниците описващи корема и малкия таз+ мозъка(за там ПЕТ не е показателен)) или за 4-ти. Лечението зависи и ..... от стадия.В смисъл "оптималното" -защото тпротоколите и медикаментите за лечение на 3B  и 4 стадии са рарлични.

Последна редакция: пт, 19 юли 2024, 20:56 от whitefang

# 1 186
whitefang,
Много благодаря за отделеното време и безценни съвети! Ще са ми от голяма полза, тъкмо идната седмица сме на онколог и ще съм по-адекватна благодарение на насоките ти.
Междувременно направихме ЯМР с контраст на глава и шия.Качвам резултата.Ще съм много благодарна за коментар!
Първо ще се направи вероятно биопсия на клавикуларен ЛВ, тъй като имаме записан час за след седмица. А за уролог тепърва ще записвам.
ПЕТ с йоден радиофармацевтик и радиойод сцинтиграфия едно и също ли е?
Четох назад в темите,че с тънкоиглена биопсия материалът не е достатъчен за последващите изследвания, но от някъде трябва да започнем. Казаха ни,че случаят е комплексен. Един лекар спомена за вероятност от премахване на бъбрек, друг - за премахване на образуванието в шията. Предстоят трудни решения, майка не иска и да чува за операции повече, предвид възрастта й(на 73 г.е), но ще се борим.

Последна редакция: сб, 20 юли 2024, 00:28 от campanula

# 1 187
  • Пловдив
Уви ,не намирам в БГ някъде да се прави PET/CT с 131-I , но има няколко места където се прави целотелесна сцинтиграфия(SPECT/CT) с него.
Засега го зарежете това изледване.
Взетия с TAБ материал не е достатъчен за допълнителни генетични изследвани ,но в повечето е случаи е достатъчен за основна хистология и няколко имунохистохимични маркера,които да поставят категорична хистологична диагноза.
Резултата от магнитния резонанс е добър .И находката в десния фронтален дял на мозъка и тази в слюнчената жлеза ,са бенигнени(не са злокачествени).

Последна редакция: пн, 22 юли 2024, 13:34 от whitefang

# 1 188
Благодаря ти, whitefang!

Минахме прегледа при онколога. Препоръча ни първо биопсия на формацията до каротис, ако прецени хирурга и премахването й; също да се направи и биопсия на надключичния ЛВ. Каза да се направи имунохустохимия и изследване наPD-L1,за да се назначи евентуално подходяща имунотерапия. И според резултатите ще се преценяло да се прави ли и биопсия на формацията в бъбрека.

Насочиха ни за биопсиите към проф.Станимиров от Александровска болница, но се оказва,че щял да бъде отпуск сега за месец.
Чудя се дали да изчакаме Станимиров след месец или да се ориентираме за по-скорошен час към Семерджиев отДоверие, Шинков от Ендокринологията на МД или Марин Георгиев от Александровска болница.
Ще се радвам,ако някой може да препоръча лекар за тези биопсии.

# 1 189
  • Пловдив
Формацията до каротидната артерия е бенигнена ,евентуално би била полезна биосия от нея да се отдиференцира дали е аденом или Тумор на Warthin.Но ако е лека операцията ,да може да се премахне.
За лицево-целюстен хирург не мога да дадам препоръка,може да видите в другата тема ,там има такива препоръчани:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1538180.3930

# 1 190
Бях учудена,че препоръча биопсия на формацията до каротидната артерия преди евентуална биопсия на формацията в бъбрека. Иначе препоръката за биопсия на надключичния ЛВ съвпада с препоръката на друг онколог,с който направих онлайн консултация и който се мотивира с това, че било най-лесно достъпното място там. Освен да стартираме с тази биопсия.Отивам в другата тема за препоръка за хирург.

# 1 191
  • Пловдив
Проблема с туморите на Warthin(бенигнени са) е,че нарстват бързо . Дори менингиома в мозъка е по-малко опасен . А тя е на възраст и взависимост от общото здравословно с-ние(което с напредване на възрастта няма да се подобри),може и да не понесе обща нестезия. Общо взето може с една обща анестезия може да се острани образуванието в паротидната жлеза и за се вземае биопсия(че дори и да се отсрани ЛВ(за ЛВ ще е необходима само локална такава)).Та май в заключение е оптимално с една обща анестезия да се отстранят и двете ,и да се направят две отделнихисто,имуно-хисто-логигии.

# 1 192
За мен също най-добрият вариант е и двете биопсии да се случат в рамките на една обща анестезия. За ЛЧХ - д-р Константин Димов, преди завеждаше ЛЧХ в Пирогов, след това отиде в Окръжна болница, където мисля е до днес. Бъбрек се биопсира относително лесно, тоест съмнявам се там да няма хирург, който да може да вземе материал.

Годините не са чак толкова много. Виждам, че в епикризата пише “придружаващи заболявания: не”, което, ако е вярно, предполага да може да издържи операция/и. Успех!

# 1 193
Ако хирургът реши да не оперира засега,а да направи биопсии на формациите в каротис и надключичен ЛВ, това е с местна упойка,не с пълна,нали?
Лошото е,че майка трудно понася пълните упойки; за съжаление има и придружаващи заболявания.
Hope4C, благодаря за препоръката за Димов!
Когато онкологът каже да направим биопсия на бъбрека, имам една препоръка за Богов в Окръжна,бил е преди в Александровска.

# 1 194
Здравейте,
Първо искам да благодаря на всички компетентни момичета,които ни четат и ни консултират.Благодаря ,че ви има!
От май месец съм с диагноза ниско диференциран белодробен аденокарцином. От 18.06. ме лекуват с Лорвиква и Денозумаб.Онколога каза,че точно този карцинoм: ALK кспресия-позитивна е нелечим .Въпроса ми е ,каква терапия ще ми предложат ,след като  Лорвиква спре да ми действа?

# 1 195
  • Пловдив
Не съм момиче... ,но
може да се прилагат като втора линия ALK  ТКИ от първата /втората генерация. Но това не е особено оптимално ,обикновено се започва в първа линия с по-ниските генерации, и 3-тата(какъвто е лорлатиниб),при резистиране и прогресия и необходимост от смяна на лечението - 2-ра линия.
Други варианти -да се пробва с другия(в момента не се сещам кои беше) от 3-то поколение, или комбинирана ХТ+Имунен чекпоинт инхибитор,но клиничната практика показва ,че ALK/ROS1 мутиралите белодробни карциноми ,не отговарят добре  на такова лечение.
Евентуално ако метастазите са само в костите и се постигне задоволително смаляване на основния тумор ,да се направи консолидираща ЛТ ,а ако са достатъчно малки размерите на остатъчния тумор -РадиоХирургия.
Но пък обикновено ALK/ROS1 инхибиторите осигуряват доста години отговор. Макар и изключително рядко е възможно и да доведе до ремисия ALK TKI-то.

Последна редакция: пт, 26 юли 2024, 16:04 от whitefang

# 1 196
Благодаря,whitefang,извинявам се за обръщението...Значи според теб терапията не е трябвало да започва с Lornatidin,а той да е втора или трета линия,така ли?Разсейките са в кости,лимфа,глава и надбъбречна жлеза:((
Благодаря !

# 1 197
До скоро беше така - първа линия Alcensa (alectinib), втора линия Lorviqua (lotlatinib). От скоро, обаче, консенсусът се мести в посока първа линия lorlatinib, защото резултатите са впечатляващи - над 60% от лекуваните с лорлатиниб в първа линия са NED/в ремисия дори след 60 месеца (5 години).

https://www.medscape.com/viewarticle/outstanding-5-year-progress … a1000aas?form=fpf

По подобен начин Тагрисо измести в първа линия EGFR TKI от предходни генерации. Накратко, съжалявам, че попадате в темата, но назначеното лечение е отлично и съвсем в синхрон с последните тенденции в торакалната онкология. Пожелавам хубави резултати.

# 1 198
Привет на всички,  моля ви за мнение / съвет и всичко останало,

Преди две години, майка ми беше оперирана от рак на гърдата, като съответно преди това прави химио терапия но неможа да понесе целия цикъл след което беше оперирана, след това трябваше да приема лимпарца за да се измисти на цяло но уви не успя да изкара с тях повече от два месеца , миналата година декември и откриха разсейки в белия дроп та от тука тръгнаха проблемите, след колебание между Др Минчев и Др Врачански се спряхме на Др Минчев операция с робот Давинчи, направихме въпросната операция всичко е почистено добре, но започнаха големи болки вече 4 месеца след операцията в гърдите корема , според Др Минчев не трябва да има такива болки но от скенер / ренген няма никакви усложнения, дори започна да и се гади, отностно болката е непоносима и едвам става от леглото почти неможе , след като чете в чуждестранни форуми разбира че това се дължи на т.н криоболация (крионалгизия) която я слагат при операцията за да замразят самите нерви, накратко подозираме че болките иродират и идват от някой или няколко засегнати нерви, моля за съвети , мнения и всичко останало за хора оперирали се при Др Минчев с давинчи и ако има със сходни симптоми след това,
Благодаря ви.

# 1 199
Благодаря ти,Hope4c.Още  един въпрос :хиперметаболитна лезия  и метаболитно активна лезия  означават ли със сигурност разсейки в дадения  орган?

Общи условия

Активация на акаунт