Рак на белия дроб - тема 11

• 114 106
  • 1 323
  •   1
Отговори
# 1 200
Благодаря ти,Hope4c.Още  един въпрос :хиперметаболитна лезия  и метаболитно активна лезия  означават ли със сигурност разсейки в дадения  орган?

Не, не означават нищо “със сигурност”. Образните и нуклеарните изследвания не са хистопатология, която на 100% да потвърди/отхвърли онкологична диагноза. Те са това - изображения било то морфологични или метаболитни. Тук, обаче, идва друг момент - че, в отсъствието на друго логично обяснение, е някак странно да гледаш лезии с надфонова активност (било то хипер или не), които да отговарят и на типичния спред за НДБК, и да заключиш, че са нещо друго.

Не е като да не се случва - при баща ми имаше лезия в далак, която много приличаше на метастатична - спикулирана, бързо растящата с надфонова активност, макар и не хипер. Махнаха слезката и се оказа една от най-редките доброкачествени формации документирани някога. Въобще не се сърдя на лекарите - щях да им се чудя на акъла, ако изобщо бяха заподозрели подобно нещо. Шансът е едно на милиони.

Идеята ми е, че при ясна онкологична история, много по-често лезиите с надфонова активност са свързани с основното заболяване, отколкото иначе. Не е невъзможно да не са - възможно е и се случва - но е малко вероятно.

bzhst, невролог. Според мен може да опитат с Лирика/Бриека да покрият болката. Операциите на БД (дори роботизираните) са травматични. Дори да не е от криоанелгизията, а от притиснат нерв (примерно), пак изисква намесата на друг специалист.

# 1 201
След месец и половина лечение с Лорвиква холестерола ми е силно  завишен ,а асат и алат са три пъти над нормата.Друг с подобен проблем има ли,и как се справяте?

# 1 202
  • Пловдив
Не се притеснявайте ,говорете с онколог-а как да ги коригирате.ASAT/ALAT Липиди , и един куп други неща се влияят силно от тирозин-киназните инхибитори . Не е нещо невиждано ,но не е и добре да са продължително няколко пъти над нормата (обикновено всичко над 2 пъти се счита за основание за снижаване на дозата - това също е решение)

# 1 203
Конкретно нямаме болеста ,но бебето ми имаше завишен асат над нормата .
Беше преди 2 месеца док не каза нищо ,но с храни може ли да се нормализира ?

# 1 204
Цитат на: Миглена 15link=topic=1513134.msg47890190#msg47890190 date=1713124175
Здравей те мили хора тук съм пак за инфо незнам колко се сещате за нашата история тъй като за съжаление много сме с тази болка. Майка ми беше оперирана първо за махане на метастаз от мозъка след няколко месеца втора операция на махане на огнището от белия дроб без никакви други метастази направени 4 хм+иммунотерапия пет скенер чист .Но за съжаление сега сестрами е с лейомиосаркома и от 3 седмици сме в България с майка.  поради тази причина испуснахме една имунантерапия и сега тя повече от една седмица взе сериозно да кашля и казва че чуства някаква храчки в гърлото.Та може ли това чудо за 3 седмици да се отключи отново? Много съм притеснена бяхме на лекар казаха че чува хрип и исписаха Антибиотик но въпреки това продължава да кашля.
здравейте може ли да споделите къде се оперирате тъй като ние същи сме с мозъчни метастази но не искат операция на бял дроб поради наличие на далечни разсейки
Извинявай за късния отговор просто нямам време за нищо.При Майка цялото лечение е проведено в Германия и съм много доволна. За съжаление в България не е така продължава раковите заболяване да е присъда.

# 1 205
  • Пловдив
Не бих се съгласил напълно.
Аз съм опериран в БГ- краниотомия в св.Георги -Пловдив
Имам общо 6 радио-хирургии на 3 пъти роботизирани със "Ciber Knife"
отново  в св.Георги -Пловдив
Както и от началото на януари 2019 до мемента провеждам терапия с Кейтруда само в Пловдив,на различни места съм бил през годините.
Така че и в БГ ,не всичко е трагедия .
Иначе да ,за Германия - одобрявам ,но за Турция - категорично не одобрявам за точно тази диагноза няма какво по-добро да предложат ,което  да не може да се направи в БГ ,при това за сметка на НЗОК.

Последна редакция: ср, 14 авг 2024, 09:12 от whitefang

# 1 206
Здравейте.Извинявам ако не съм за тук.Днес ми правиха рентген на бял дроб заради появила се лека кашлица от няколко седмици.Заключението е това.Разчитащия снимката каза,че хич не са добре нещата и каза задължителна консултация с пулмолог и скенер.Личната ми пусна направление.Може ли да ми препоръчате някой добър? Много съм притеснен

# 1 207
Здравейте! Моля да ми кажете как да се свържа с Анастас Чапкънов за консултация.Интересува ме не само негов телефон, а и начин на записване!

# 1 208
  • Пловдив
Oбикновено ,не му е телефона в публичното пространство.
Преди време всеки ден преглеждаше/даваш консултации след някакъв час /след като приключи с операциите . Звъннете на регистратурата в Каспела ,за да получите тази информация(трябва да звъните на регистратурата която е за сградата в която е "Гръдна Хирургия").Ако не може да я получите информация отивате на място и питате за консултация с него. Не помня точко в кой блок беше "Гръдна Хирургия" ,но на сайта на Каспела я има тази информация.По някакъв спомен от 2018,
отидох на място ,не съм записвал час ,но имах информация от приятелка на колежка ,която му беше асистентка.Т.е. ,ако нещо не се е променило - няма часове ,отивате по някое време ,и си чакате реда на опашката.

# 1 209
Здравейте.Минах на скенер на бял дроб.Ще кача резултатите.Утре съм при проф. Хинков  да видя какво ще каже.Може ли помощ в разчитането? Благодаря предварително

# 1 210
Според този резултат - не си за тази тема Simple Smile. Отдъхни си!

# 1 211
Ох,много благодаря,че тази която ми разчита рентгена ми изкара ангелите умрях от страх до скенера.Пожелавам ви здраве и само хубави резултати на всички

# 1 212
Помня как те бяха ошашкали...Тия хора не си дават сметка, че човек може да се побърка от техните прибързани заключения..
Отдъхни си!

# 1 213
Те не си ли дават сметка,че някой с по лабилна психика или със заболяване на сърцето примерно може да си отиде от стрес заради глупостите им.Тя по думите и едва ли не била сигурна,че е карцином така ми каза

# 1 214
  • София
Майка ми е с излив в целия дроб. Трябва да се прави бронхоскопия
Може ли препоръка за добър лекар пулмолог-София?
Благодаря

Общи условия

Активация на акаунт