Рак на белия дроб - тема 11

• 114 174
  • 1 323
  •   1
Отговори
# 450
Черпя инфо от чужд форум за РБД и там една жена сподели, че при последното посещение онколога и е казал,че края на 2023 влиза в употреба ADCs за бял дроб,но тя самата не запомнила името.
За това и аз малко объркано обяснявам.
Но е за бял дроб

# 451
Здравейте! Темата ме вълнува много, но все още нямам поставена диагноза , за сега са само съмнения. Откриха ми при случаен преглед овално петно на левия бял дроб с шипове, в медиастиума през август 22 г . При втората бронхоскопия са успяли да вземат парченце материал. Патолога пише, че няма наличие на атипични клетки, също и в съмнителния лимфен възел в дясно. На 12.04.23 нов Компютърна томография показва нарастване на петното на 17/ 13/ 18 мм. Сега искат да ми правят пункция. Може ли пунцията да ускори процеса на развитието? Благодаря за всеки съвет.

# 452
  • Пловдив
Няма никакво значение ,тънкоиглена биопсия,VATS. По-важно е да
се постави хистологично диагноза. Както и да се вземе достатъчно материал за молекулярни излседвания за наличие на определени мутации ,за които има таргетни терапии.За да започне лечение възможно най-скоро.
Не съм сигурен дали обаче с тънкоииглена биопсия може да се вземе материал щом е централно разположен  -  до медиастинума.Направете и скенер на коремни органи (като минимум,може и на малък таз) ,както и ЯМР на главен мозък.Почти 1 година е много време.

kalina_malina80,
Най-вероятно става въпрос за pantitumab - но то е специално за екзон 20 вмъкване при EGFR мутирали тумори.
Но може и за това да става въпрос:
Depatuxizumab Mafodotin - то май е най-напред в клиничните изпитания от няколкото ADC-та ,който се разработват за EGFR

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8919033/

Последна редакция: чт, 20 апр 2023, 14:10 от whitefang

# 453
Благодаря. Това ми е трети скенер и пише, че няма промяна в лимфния възел и няма данни за други находки. Утре ще имам повече инфо, след среща с лекаря.

# 454
  • Пловдив
А на коремни органи скенер имате ли?
И ЯМР на главен мозък?

# 455
От септември м.г. имам петскенер и там петното светеше SUV max 5,4 и остана съмнението, въпреки патолога. Изследванията са ми на немски, а превода  не е много добър за съжаление. ЯМР нямам, защото ще припадна, преди да вляза в тунела

# 456
  • Пловдив
Е какъв тунел ,той не е по-различен от на другите скенери.От Септември са минали 8 месеца. Трябват нови образни изследвания.

Редакция:
С Немския ще се справим,не е като Турски ,полупреведен от Гугъл и пейстнат на снимка от преводавача
Wink

Последна редакция: чт, 20 апр 2023, 22:31 от whitefang

# 457
Здравейте! Моля, за препоръки за добър онколог. Днес са казали резултатите на баща ми, че има туморно образование в белия дроб, след бронхоскопия. Споменали са за допълнително изследване на взетия материал и лечение с "хапче", ако не е подходящо трябвало да се прави химиотерапия. Сигурно звуча нелепо, но е ново за мен и никак не съм компетентна. Моля, да ми кажете какви са стъпките, какво да питам? Всякакви препоръки ще са ми от помощ.

# 458
Бях на консултация и чакам час за петскенер, след което ще бъда представена на тумор-конференция. Предложиха ми три варианта: 1.Биопсия, контролирана от Компютърен томограф; 2. Операция, ако някой хирург реши, без изследването; 3. Направо Strahlentherapie /радиотерапия/. Остава ми само да чакам решението им.

# 459
  • Пловдив
newline,
Прочете анзад темата и предишните.
За да се иформирате,и тогава да задавате конкретни въпроси .Иначе едни и същи хора повтаряме по 100 пъти едно и също,писано и преди,,което е натоварващо ,времеемко,та и чак по някога досадно дразнещо. Тук не е платена консултация ,а повечето отговарящи са работещи работа не  свързана с медицината въобще, а още по-малко конкретно свързана с онкология .На практика няма да им остава никакво лично време ако ежедневно пренаписват това ,което е писано няколко пъти преди това.

ТаниГер:
Предложи ли са ви три варианта,та не схващам как "ви  остава само да чакате решението на онко-комитета".
Биопсия контролирана от CT това на което тук пишем VATS - Video Assisted Torracal Surgery. В действиетелност ,отдавна използвания образен метод за "насочване" на хирурга ,реално не е  "видео"(в малък отвор се вкарва тръба с микрокамера на върха) ,а  се насочва с апарати за образни изследвания -  ултразвукови(ехографи) , рентгенови (томография) , магнито резонансни(за бял дроб не са удачни -сновно в неврохиргията се ползват). Накратко - предложи ли са ви да вземат материал от тумора с VATS. Това е правилния избор при всички положения и на всякъде по света. След което ,според хистологията от взетия материал ,ще ви назначат цялотелесна компютърна томография или позитрон-емисионнна такава(PET) ,за да се установи има ли метастази или не(последното изследване НЕ Е показателно за мозъчния паренхим,и този на Главен мозък и този на Гръбначен ,затова и ви написах,че ви трябва Магнитен резонанс на Главен мозък).
Избирайте си ...

Последна редакция: пт, 21 апр 2023, 21:29 от whitefang

# 460
  • София
newline, не съм най-компетентият човек в темата, но именно тук получавам много помощ и ще се опитам и аз да съм полезна. Да, в началото си на кота 0 и е нормално да сте объркани, но постепенно ще си подредиш пъзела.

1. С блокчетата от бронхоскопията трябва отидете в лаборатория, за да направите Имунохистохимия и генетични изследвания. Така ще определят вида на тумора и дали има генни мутации. Ако имат съмнения за вида, можеш да занесеш блокчетата за второ мнение.
2. Не се бавете и направете всички образни изследвания (ако не са направени) - скенер с контраст (ние правихме ПЕТ скенер, но много се чака) и ЯМР на глава с контраст. Това ще определи дали има метастази.
3. Запиши консултация с гръден хирург и поне двама онколози (не знам от къде си, за да споделя опит, но в темата има препоръки).

4. На базата на изследванията вече се подават документи за онко комисия в болница по избор и започвате терапия.

Дано не пропускам нещо. И аз те съветвам да прочетеш тази и предните теми, подробно има описано всичко. Знам, че в началото всичко е много неясно, аз също питах постоянно (и продължавам!), но е важно да тръгнете по правилния път. Не проумявах защо трябва да правим ЯМР, но благодарение на него свалиха стадия на баща ми на трети Б. По няколко пъти прочети какво са писали whitefang, Hope4c и zigzagi - това са експертите тук! Ако мога да съм полезна с нещо - аз също съм на линия И не губете надежда!!! Имай предвид, че материалът, взет с бронхоскопия е малко и не стига за много изследвания. А от тях зависи какво лечение ще се избере, дали ще е възможна таргетна терапия.

# 461
  • Пловдив
ТаниГер:
Щях да пиша редакция и да добавя.но вече има писано лсед последния ми пост:
ЛТ на бял дроб може да се само веднъж за цял живот -изключая на радиохирутгия на отделнли лезии,като за еднна и в близост около нея също не може повторно да се облъчва. По темата също е писано многократно ,кога, при как случаи се прибягва до ЛТ в областта на торакс . Та тази опция която са ви предложили за ЛТ ,направо е я зачеркнете ,още повече не нямата нито хистологично поставена диагноза ,нито категорично,уставена липса/наличие на метастази.  Направите ли там ЛТ ,повече никога няма да може да се възползвате от тази терапевтична възможност ,дали да приключване на остатъците от тумора ,или с палиативна цел -да намалят болки ,задух и т.н. Единствения орган в човешкото тяло ,който може да понесе няколко ЛТ и то 3-4 пъти по-висока обща доза е мозъка .Всичко останало (почти) ,не може да се се об;ъчва повторно , а  в белия дроб и поносимите общи дози са едни от най-ниските(най-ниски са жлезите,а в торакса има доволно много такива,включително и някой за които никога не сте чували - като например ,мани и  на мен ми изхвръкна от глатава проста - в детско юношеска възраст изгражда и обучава лимфоцити да се борят с инфекции ,полсе закърнява . Сетих се Тимус-а .Няма лечение за карциноми там,а вторични предизвикани от лъчение въобще не са редки),близко е и ЩЗ също.
Накратко ,за да не ви пращам и вас да четете назад - ЛТ в областта на торакс се прави :
1: нямате никъде другаде останали метастази ,а малка част от основния тумор - който трябва да се  "побутне", за изчезне напълно.
2. Не е останала никаква друга алтернатива за лечение ,и целта е ограничаване на болезнена симптоматика.
3. Ъ ..първоначално го изпуснах този вариант . Като част от комплексно комбинирано лечение при III-ти неоперабилен стадии - комбинирано лечение с ХТ+ЛТ в торакалната област(различни техники за Радиотерапия), и при липса на прогресия на заболяването се продължава с PD-L1 имуннен чекпоинт инхибитора Durvalumab.(търговско наименование - Tecentriq),за период от 1 година.Има дама в темата ,чиито мъж е лекуван по-тази схема в Германия и е в ремисия от над 2,5 години.(Ако не греша Декември ще станат 3).

Редакция:Извинявам се многото фонетични грешки.

Последна редакция: пт, 21 апр 2023, 23:05 от whitefang

# 462
newline, не съм най-компетентият човек в темата, но именно тук получавам много помощ и ще се опитам и аз да съм полезна. Да, в началото си на кота 0 и е нормално да сте объркани, но постепенно ще си подредиш пъзела.

1. С блокчетата от бронхоскопията трябва отидете в лаборатория, за да направите Имунохистохимия и генетични изследвания. Така ще определят вида на тумора и дали има генни мутации. Ако имат съмнения за вида, можеш да занесеш блокчетата за второ мнение.
2. Не се бавете и направете всички образни изследвания (ако не са направени) - скенер с контраст (ние правихме ПЕТ скенер, но много се чака) и ЯМР на глава с контраст. Това ще определи дали има метастази.
3. Запиши консултация с гръден хирург и поне двама онколози (не знам от къде си, за да споделя опит, но в темата има препоръки).

4. На базата на изследванията вече се подават документи за онко комисия в болница по избор и започвате терапия.

Дано не пропускам нещо. И аз те съветвам да прочетеш тази и предните теми, подробно има описано всичко. Знам, че в началото всичко е много неясно, аз също питах постоянно (и продължавам!), но е важно да тръгнете по правилния път. Не проумявах защо трябва да правим ЯМР, но благодарение на него свалиха стадия на баща ми на трети Б. По няколко пъти прочети какво са писали whitefang, Hope4c и zigzagi - това са експертите тук! Ако мога да съм полезна с нещо - аз също съм на линия И не губете надежда!!! Имай предвид, че материалът, взет с бронхоскопия е малко и не стига за много изследвания. А от тях зависи какво лечение ще се избере, дали ще е възможна таргетна терапия.
Благодаря за отделеното време
От София сме,

# 463
Много благодаря за отговора, това внесе яснота в мътната ми глава.

# 464
С блокчето отивате в ТРАНСХЕЛИКС.
Там пускате изследвания ,за да се види вида на тумора.
Това ви е най-важната стъпка!!!!!!!!

Докато чакате да излязат изследванията - записване консултация с проф Тимчева.

https://superdoc.bg/lekar/konstanta-timcheva

Най-ранен час при нея в момента е към 10ти Май.
Докато дойде консултацията с нея, трябва да сте взели резлутата от Трансхеликс и да имате образни изследвания.

Носите и ги и тя ви казва от тук накъде.
Успех!

Здравейте! Моля, за препоръки за добър онколог. Днес са казали резултатите на баща ми, че има туморно образование в белия дроб, след бронхоскопия. Споменали са за допълнително изследване на взетия материал и лечение с "хапче", ако не е подходящо трябвало да се прави химиотерапия. Сигурно звуча нелепо, но е ново за мен и никак не съм компетентна. Моля, да ми кажете какви са стъпките, какво да питам? Всякакви препоръки ще са ми от помощ.

Общи условия

Активация на акаунт