Рак на белия дроб - тема 11

• 114 170
  • 1 323
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Баща ми снощи припадна Cry Кръвното му рязко падна до 60/50 и пет минути беше в безсъзнание… Дали е от инжекцията с растежния фактор? Днес се чувства зле, отпаднал, лошо му е. Сега кръвното му е по-добре, утре има час за кардиолог. Какво да го попитам? Да пусна ли някакви изследвания?

# 466
Здравей magiq,татко получи много жестока алергична реакция от зарзиото . Краката му се подуха ,кожата му се зачерви ,кръвното падна . Беше полужив няколко дни  с тази разлика ,че не припадна буквално. До толкова лоша беше реакцията му към това лекарство ,че на следващия курс химиотерапия не искаше да  слага  никакво лекарство за този страничен ефект . В крайна сметка направи последните вливки без такъв тип превенция.

# 467
  • София
И аз подозирам, че е от тази инжекция (Ziextenzo в нашия случай). Правиха му я след първото вливане и тогава беше зле, както споделих и тук. Втората и третата ХТ минаха по-леко. Сега след четвъртата пак инжекция и е ад. Но снощи много се уплаших. Майка ми е сама с него и каза, че 5 минути е бил в безсъзнание. Няма отоци, но днес пак е бил доста отпаднал. Утре ще го видя и ще говоря и с кардиолога. Дано е по-добре, че утре вечерта пък сме на ортопед да му направят дексаметазон в рамото, под ехографски контрол.този път.
Mackata03, твоят татко как е? Как се развиха нещата при него след последния скенер?

# 468
Ние сме пред следващ скенер вече. Нямаме назначено лечение за тумора. Имаме проблем с простатата обаче . До скоро бяхме в болницата и сега се опитваме да се възтановим вкъщи с катетър, който ще махнем идващата седмица. В общи линии препятствия на пътя ни. Ще видим вече следващите резултати .

# 469
Здравейте на всички! Съпругът ми е с нискодиференциран аденокарцином на белия дроб.Лекува се в Надежда.Предстои втора вливка -платина,пеметрексед и кейтруда в петък.Тревожи ме хемоглобина,който е 86 при изследване днес.Допустимо ли е да му дам желязо,тъй като мненията са противоречиви,той има апетит и се храни добре,добавката,която взима е моало,но хемоглобина от една седмица насам от 96 е 86.Пие също фолиева киселина.Благодаря на отзовалите се с мнение! Желая на всички здраве!

# 470
  • Пловдив
Чии мненения са противоречиви - на баба Ганка от 3-тия етаж и дядо Ганьо от 5-тия?!
Изследвате желязо и ЖСК, и ако има недостиг,който не межете да коригирате само с хранене ,се приемат добавки.
Освен фолиевата киселина ,трябва и прием на Б12(освен инжекционния който му слагат преди/след вливката),между терапиите. В листовката на Пеметрексед(Алитма) си го пише.

Магия,изследване на тироидните хормони .
Те пък защо го слагат това Зарзио ,ако не е необходимо,превантивно?! Той дори не е на Цисплатин ,който е по-силно хематотоксичен от Карбото. Просто трябва да се коригират фолиевата и Б12,ако преди вливка не са му наред Хемоглобин, Неутрофили и Тробоцити. Не е като при таксаните.

Последна редакция: пн, 24 апр 2023, 14:17 от whitefang

# 471
Чии мненения са противоречиви - на баба Ганка от 3-тия етаж и дядо Ганьо от 5-тия?! Само с личната съм коментирала темата.Днес ще попитам и онколога.Благодаря!
Изследвате желязо и ЖСК, и ако има недостиг,който не межете да коригирате само с хранене ,се приемат добавки.
Освен фолиевата киселина ,трябва и прием на Б12(освен инжекционния който му слагат преди/след вливката),между терапиите. В листовката на Пеметрексед(Алитма) си го пише.

Магия,изследване на тироидните хормони .
Те пък защо го слагат това Зарзио ,ако не е необходимо,превантивно. Той дори не е на Цисплатин ,който е по-силно хематотоксичен от Карбото. Просто трябва да се коригират фолиевата и Б12,ако
преди вливка не са му наред Хемоглобин, Неутрофили и Тробоцити. Не е като при таксаните.

# 472
Бях писала за моя баща, при който има прогресия.Направих консултация с проф.Кирова, която потвърди,че дробовете са чисти, но на гръдната стена има мекотъканна формация , която според нея е с различна структура от първоначалния тумор и препоръча биопсия.Иглена, защото било на лесно място.За момента образованието притиска 3 лимфни възли и ги отчитат на този етап като възпалени. Освен Минчев, може ли да ми препоръчате и друг хирург.  Да ви попитам , ако сте наясно, нормално ли е това образование ( изпъкнало е , като топче) да е синьо лилаво и с лек оток около него? Принципно татко започна втора линия химия, страхува се да го режат отново.

Последна редакция: вт, 25 апр 2023, 00:23 от faith123

# 473
  • София
Благодаря, whitefang! Пуснах му сутринта изследвания и пак съм в драма! Да, tsh отново му е паднало, ще започне пак терапията. Обаче - СУЕ, CRP са повишени. Гранулоцити на макс, Феритин, Д димер също. Ниски неутрофили и трансферин… Ами сега?

# 474
  • Пловдив
Незрелите Гранулоцити са Неутрофили - високо им е процентно съдържанието ,а не по абсолютна стойност. Това да не те притеснява ,просто "не са узрели" още.
Иначе не са му толкова ниски неутрофилите щом са над 1.5 няма опасност.
На него Хемоглобина му е в граници ,макар и на долната .
Трансферина е ниусък и затова желязото е високо.
CRP ,не са много високи ,такива ст-сти 15-20-30 са характерни и при автоимунни / или не ,артритни възпаления .Установи ли се причината за болката в рамото след като не е от мета ?

# 475
  • София
Благодаря за коментара, whitefang Flowers Four Leaf Clover Тъкмо активно търсех хематолог, но ме успокои. Минахме през кардиолог (как пък не уцелихме един читав) - предписа му Амаритон за аритмията. А този висок феритин опасен ли е? За д димера това четох и пак се вкарах във филм https://gpnews.bg/кардиология/химиотерапия-и-кардиотоксичност/amp  Цяла нощ пък четох как растежния фактор може да предизвика остра левкимия… Не знам защо му го прилагат?
Болката в рамото - не е мета, замръзнало рамо.

Последна редакция: пн, 24 апр 2023, 16:40 от magia

# 476
  • Пловдив
Таксаните от ХТ-ците използвани при БК са сравнително кардио-токсични и платината ,като Карбото е по-слабо от Цисплатината.
Т.ч. е на една не чак толкова токсична за сърцето схема.
Най-силно кардио-тосични за ХТ-ците използвани при дребноклетъчен БК - Етопизид,Винкристин ..

За Растежния фактор , и аз това се чудя ,защо му го прилагат предварително още от първата терапия.

Последна редакция: пн, 24 апр 2023, 19:33 от whitefang

# 477
Минавам през темата да изпусна парата, че последните 7-8 седмици бяха ад под небето. Спойлер - всичко завършва добре.

През февруари баща ми започна Пролия поради намалена костна плътност. В първите 1-2 седмици нямаше никакви оплаквания. След това започна прогресивно увеличаване на болката в кръст и десен крак, което в рамките на още 1-2 седмици ескалира до видими затруднения в моториката (подпиране при ставане, гримаси и т.н.).

Отива при личния си лекар, който се съмнява за артрозен проблем. Назначава рентгенова снимка. Звъни той доволен - проблем няма, ЛЛ (нов) изписал хранителна добавка за стави. Поглеждам разчитането и в миг побеснявам - “съмнения за остеолитична лезия на симфизата; насочва се за сцинтиграфия”, което е бая различно от “проблем няма”. Новият ЛЛ явно спи с широко отворени очи.

В същия ден го изстрелвам към наблюдаващия онколог тук, за да назначи сцинтиграфия. Речено, сторено - след още седмица идва денят. На следващия излизат резултатите - описали една камара лезии къде ли не, тубуларни кости, гръбнак и т.н. Онкологът - който апропо до сега 3 години за нищо не е търсен освен 2 етапни епикризи - ултра кисел го нахоква, че това са “стари работи” и “да си ходи”, но все пак го праща за консултация при лъчетерапевт (?!!). Вторият гледа образите и му казва, че по-добре да си ходи обратно в чужбина, защото без ПЕТ нищо не може да разбере и не знае тази сцинтиграфия какво точно показва. 🤬

Решавам аз да погледна образите и да сравня с първите скенери - 1:1 същото. В главата ми започват да светят около 15 лампи, че това са артефакти от преди 3-4 години. Тогава наистина имаше остеолитични лезии на тези места и, въпреки че е в ремисия, няма как да няма белези останали във времето.

За ПЕТ в България време не остава, защото заминава на контролни прегледи след 2 седмици. Докато сагата се развива, баща ми внезапно започва да се подобрява. Болката в крака плавно изчезна, спря да се подпира и започна да се движи нормално. Тук вече историята с вторичните лезии започва съвсем да издиша.

Този вторник и сряда беше на контролни изследвания - кръвни, КТ на цяло тяло с контраст - и после на преглед при лекуващия онколог извън България. Връчил им и сцинтиграфията. Онкологът е категоричен, че…е онкологично здрав. Чуди се защо въобще е правена сцинтиграфия. Има възпалени стави дори и на пръстите на ръцете, които отдава на Пролията. Пратил го на ортопед за костната система (ясно, че има стари поражения) и невролог.

Отдъхнахме си, но ми скъсиха нервната система с няколко метра за 6-7 седмици. Днес, като се прибра, издадох възбрана да се правят каквито и да е експерименти повече с всякакви изследвания, които касаят онкологичната пред-история у нас. Ако нещо го боли - ще пътуваме по-често за контроли. Явно, че без налагане на години образи, всеки път ще берем ядове.

През май прави 4 години от диагнозата, почти 3,5 години в ремисия и 2,5 години без активно лечение.

# 478

Hope4C здрав и жив да е татко ти още дълги години и да се радвате на хубаво качество на живот!!!!
Съжалявам за това през което стя преминали и добре, че имаш знания и ровиш да се добереш до истината.....
Направо незнам какво се случва с хората,които се доверяват.
В случая,  слава на Бог, е било фалшива тревога, но този личен лекар наистина не е видял проблем .....
Успех и повече спокойни дни!

# 479
Hope4C, добре, че написа спойлера, че настръхнах от самото начало.
Отдъхнете си всички! Hug
И правилно си наложил директно Възбрана, а не проста забрана Wink !
Дълги години здраве и спокойствие ви желая!
Скрит текст:
Да дам ъпдейт и за нас. От Дървеница ми казаха да се обадя след 20 май, за да запишат час за ПЕТ скенер през юни.

Общи условия

Активация на акаунт