Рак на белия дроб - тема 11

• 114 164
  • 1 323
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Hope4C, радвам се, че всичко е наред с баща ти! Все така да бъде!!! През истински ад сте минали… Добре че не спираш да ровиш всеки детайл, защото, ако разчитаме само на докторите, трябва да се гръмнем дружно! И благодаря, че не ни остави в темата и продължи да даваш съвети!

# 481
Хоуп,
Много се радвам, че е фалшива тревога! Heart
Положението с ПЕТ скенерите е страшно. До сега като пациент в Токуда винаги до седмица/ 10 дни са ми звъняли за дата (като лекарят от отделението подава документи по служебен път, пациентът нищо не прави). Сега са ме подали на 20 март, обадиха се към 20 април с дата средата на май.
За тези, които не са преки пациенти на Токуда, чакането било с месеци.
Всеки, който ще минава ПЕТ скенер да се въоръжи с голямо търпение!
Много здраве и добри резултати за всички! Heart

# 482
  • София
Здравейте,

Нова информация за случая на моя баща (междувременно направи 78) - бях писала миналия месец след диагноза бял дроб с инфилтрация от умеренодиференциран аденокарцином (операция на дебело черво през 2015, без метастази тогава, новооткрито образувание в белия дроб и VATS при Минчев от Токуда през февруари 2023). Правихме хистология (ИХХ) в Токуда, изследване за KRAS мутация (да, G12x, неподходящ за лечение с инхибитори EFGR ). Правихме консултация с проф. Тимчева, Щерев в Надежда и Контилев в Токуда. Всички държаха да видят и PET скенера преди окончателна препоръка. Направихме такъв на 4 април - прилагам го. На фона на тези резултати Тимчева и Щерев препоръчват само следене със скенер на 6 месеца, а Контилев -  пълен курс химиотерапия като за аденокарцином на дебелото черво...Тъй като са на двете крайности становищата, се чудим какво да предприемем - още едно мнение - Койнов примерно? Тъй като баща ми е на години, започване на химиотерапия, което е сериозно лечение, не е решение, което да вземем просто така, освен ако другото не е подценяване...Вие как бихте постъпили на фона на такъв скенер? Благодаря много!

Скрит текст:

# 483
Обърнете се към доц. Ася Консулова за трето мнение. Този SUVmax на находките в БД и плевра е доста нисък. Както е описано - липсват убедителни данни за активен вторичен процес в момента на изследването. От друга страна - за да е имало метастаза в БД, това значи, че процесът се е разпространил хематогенно (по кръвоносната система) и не е изключено да има други циркулиращи клетки. Тоест, и идеята на Контилев за химиотерапия не е без основание. Предвид годините (и евентуални придружаващи заболявания), трябва прецизно да се претегли съотношението полза/риск от 1) ХТ срещу 2) чакане и редовно следене (wait and watch).

ПС: Благодаря за милите думи! Simple Smile

# 484
  • София
Благодаря много Hope4C (изчела съм всичките постове за пътя с баща Ви и искрено му желая само хубави новини!).

Точно съотношението полза/риск от 1) ХТ срещу 2) чакане и редовно следене (wait and watch) е нещото, за което имаме нужда някой откровено да ни посъветва..

Ще направим задължително консултация с доц. Консулова - погледнах набързо и изглежда преглежда в няколко града - кой е най-бързият достъп до нея в София - ако някой има координати, ще съм много задължена!

# 485
Hope, представям си какво сте преживели… Слава Богу, че всичко е завършило добре! Дано нямате повече такива епизоди!

# 486
Благодаря ви. Simple Smile

BDJuly, за София има два варианта:

1) Частен кабинет, копирам от съседна тема:
Цитат
Доц. Консулова преглежда всеки вторник в частния кабинет на доц. Такоров. Адресът е ж.к. Хиподрума, ул. Найден Геров,  бл.26, вх.В. Записва се час на телефон: 0877300047. Може на място, може и онлайн - 30 мин, 100 лв. Платформата е Zoom.

2) В УСБАЛО, където всъщност работи всеки делничен ден. Там със записването е сложно - най-лесно е на място. Друг вариант е да чакате пред кабинета ѝ, да ви приеме, но може да отнеме няколко часа.

Измежду двете опции - върти ми се спомен от Малко трудната тема, че през първата опция се чака няколко седмици до месец. Втората опция е по-тромава логистично, но ще се видите по-скоро. Приятели на родителите ми ходиха при нея, в УСБАЛО, без час - беше ги взела и им помогна (даже решиха там да провеждат лечение след този преглед).

# 487
  • Пловдив
Метастази от колоректални Ка не са с особено висок Suv.  
Аз не разбрах какво е показала хистология и ИХХ след VATS-a.Първичен белодробен ,който няма EGFR и KRAS ?

Проблема с  ПЕТ е бавене/отлагане надоставките на РФ,ама то като се обявяват икономически санкции на РФ трябва да се мисли и за ответната реакция,която не включва само Газа.

Хоуп поздравление за бързата и точна реакция.

Последна редакция: пн, 01 май 2023, 15:44 от whitefang

# 488
Благодаря, white!

Доколкото аз разбрах - вторична лезия от първичен колоректален аденока с мутация в G12x, съответно неподходящ за лечение с EGFR инхибитори от типа на Вектибикс и Ербитукс. Съмненията от ПЕТ след VATS са за постоперативни промени. Няма убедителни данни за вторични лезии към момента на изследването.

Имат разнопосочни мнения - проф. Тимчева и проф. Щерев са за wait and watch, а д-р Контилев за ХТ (предполагам ФОЛФОКС4/6 или КАПОКС, евентуално с VEGF инхибитор). Въпросът е какво да правят. Човекът е на 78г (евентуално с придружаващи), съответно в случая повечето опира до полза/риск от 1) ХТ срещу 2) wait and watch.

# 489
  • София
Точно обобщено, Hope4C, това е накратко положението:

вторична лезия от първичен колоректален аденока с мутация в G12x, съответно неподходящ за лечение с EGFR инхибитори от типа на Вектибикс и Ербитукс. Съмненията от ПЕТ след VATS са за постоперативни промени. Няма убедителни данни за вторични лезии към момента на изследването.

и разнопосочни мнения - проф. Тимчева и проф. Щерев са за wait and watch, а д-р Контилев за ХТ (предполагам ФОЛФОКС4/6 или КАПОКС, евентуално с VEGF инхибитор). Въпросът е какво да правят. Човекът е на 78г (евентуално с придружаващи), съответно в случая повечето опира до полза/риск от 1) ХТ срещу 2) wait and watch.

Ще се опитам да стигна до доц. Консулова, за още едно мнение, защото няма как да решим между двете противоположни мнения. Откъм придружаващи заболявания има контролирани високо кръвно и неинсулинозависим диабет (някои от лекарствата се виждат и на PET-a) - за без ХТ е добре, но ако можем да я избегнем, със сигурност ще му се спестят потенциални странични ефекти.. Но пък не искам да си затваряме очите, ако е необходима..

Та това е дилемата в момента. Ако изчакаме засега, предполагам лечението би било същото при следващ неблагоприятен PET скенер (макар че Контилев така и не дефинира лекарствата пред нас), просто рискуваме забавянето..

Благодаря, че четете и се ангажирате!

# 490
Здравейте,
съпругата ми, на 50 год, беше диагностицирана с аденокарцином, лепиден тип. Какви биомаркери могат да се изследват за евентуална имуно и/или таргетна терапия.
Благодаря предварително!

# 491
  • Пловдив
Прочете ,назад темата ,многократно е писано какво се изследва като минимум при адено Ка .

# 492
Здравейте,
Чета по темата от около месец и половина, тъй като за съжаление и на моя баща му откриха тумор в белия дроб. Направихме биопсия и излезе високо диференциран белодробен аденокарцином . Той е на 70г и има съпътстващи заболявания-поставени стентове, дискова херния, хемоглобина му е нисък-96 (давам му герисан по съвет прочетен тук) .Качвам епикризата и решението на онкологичната комисия. Назначено му е ХТ+прицелна терапия+съчетана лъчехимиотерапия. Не знам от къде да започнем. Изчетох по няколко пъти последните теми и колкото повече чета, толкова повече се отчайвам, че е много голям размера на тумора -10см и че няма надежда .  След като получихме решението на ОК и  след разговор по телефона с координатор от болницата (Токуда) ни насочиха за консултация с лъчетерапевт, който  назначиха РЕТ скенер. Притеснявам се, че времето минава и да не изпуснем съвсем нещата. Попитах лъчетарапевта да пускам ли някакви изследвания или второ мнение докато чакаме датата за скенера, а той отговори, че  е очевидно още от първия скенер, че баща ми има тумор (т.е. безмислено е да искам второ потвърждение на този факт, но ако искам да ходя за второ, трето  мнение)  и че от гл.т. на лъчетерапията видът на тумора е без значение.  Не беше особено словоохотлив да отговаря на въпросите ми, които предварително си бях набелязала да го питам.На въпроса ми дали да пускаме тестове за EGFR, ALK  и  PD-L1 отговори -после ще ги направим. Ще бъде благодарна на всеки , който вземе отношение по темата и ме посъветва какво да правим - да чакаме ли резултата от РЕТ скенера или да тичам да правя тестовете?Да ходя ли сега за второ мнение при онколог (насочила съм се към проф. Тимчева и Койнов) или е по-добре да изчакам резултата и тогава?
 Благодаря Ви!

# 493

Здравейте и съжелявам да видя нови хора в темата.....
Тук често сме напомняли,че правилната диагноза е 90% от успешното лечение.
 Би било добре whitefang и Hope4C да кажат,но според мен лъчетерапия е неадекватен подход преди да се изследват EGFR,ALK  и т.н
Това е на първо място - вид на тумора е таргетируеми мутации! Ако ги има - се минава на таргетна терапия.
Също така РЕТ скенера дава информация за наличие на метастази.
Преди тези изследвания според мен е неадекватно да се започва каквото и да е лечение

Редактирам се:

Прочетох ,че лъчетерапувта го споменавате относно РЕТ скенера,а не за лъчетерапия.
Моя грешка.
Но не виждам защо да не се пуснат тестове за мутации веднага, а "после".
Те изискват време

# 494
  • Пловдив
Пуснете изледване за таргетируеми мутации(EGFR,ALK),както и ИХХ за PD-L1 експресия ,докато чакате PET,те отнемат 2 седмици(10 работни дни).
Аз не бих чакал PET ,а бих направил CAT с контраст на цяло тяло (Торакс+Абдомен+малък таз) + ЯМР на Главен мозък.
Стадия към момента(без допълнителните образни изследвания ,за уточняване липсата,наличието на метастази в други органи) е IIIB.
В този стадии одобреното ,оптимално лечение е по протокола PACIFIC - съчетана ХТ+ЛТ ,и при липса на прогресия продължаване с
имунния чекпоинт инхибитор Durvalumab,
Предвид Висока кардио токсичност и обичайно влошаване на АХ, таргетната терапия ,дори и да има таргетируеми мутации ,ще е по-зле поносима от ХТ.А и освен ниския хемоглобин ,въпреки приема на кръворазреждащи му са високи протромбиновото време
и др. Според мен по-леко ще понесе ХТ отколкото таргетна(ако има мутации).   И лечение със съчена ХТ+ЛТ+ИТ(durvalumab,) ,ще е по-поносимо и с по-добър резултат,ако допълнителните  образни/нуклеарни  изследвания не открият другаде метастази и стадия е запази на IIIB.

Общи условия

Активация на акаунт