Рак на белия дроб - тема 11

• 114 256
  • 1 323
  •   1
Отговори
# 165
Здравейте на всички!
Един от най-близките ми хора е с рак на белият дроб с метастази в костите,4 стадий.
Вчера цял ден спи,днес почти е същото.
Събужда се само за храна.
Нормално ли е това или просто си отива?
Болестта е открита преди 1 месец.
Почти не се движи вече,отслабнал е изключително много.

Последна редакция: нд, 05 фев 2023, 16:15 от ivanovamilena222

# 166
Милена, всичко е много индивидуално, това че е в четвърти стадий не е определящо за това в какво състояние е всеки един пациент. Прилага ли се някакво лечение в момента?

# 167
Милена, всичко е много индивидуално, това че е в четвърти стадий не е определящо за това в какво състояние е всеки един пациент. Прилага ли се някакво лечение в момента?

Прилага се единствено терапия Герсон.
И пие обезболяващи.

# 168
  • Пловдив
Здравейте на всички!
Един от най-близките ми хора е с рак на белият дроб с метастази в костите,4 стадий.
Вчера цял ден спи,днес почти е същото.
Събужда се само за храна.
Нормално ли е това или просто си отива?
Болестта е открита преди 1 месец.
Почти не се движи вече,отслабнал е изключително много.
Направете ЯМР  на Главен мозък. Не е нормално от метастазите в костите да спи , напротив от болките в костите въобще няма да може да спи.По-скоро може да е заради метастази в ЦНС, в частност ГМ. И зарежете тези измишлютени , Герсон, Фулда Кларк и всякакви подобни шарлатанщини. Направете необходимите
молекулярни изследвания за генни мутации. , ако е аденокарцином  ,както и ИХХ за експресия на PD-L1 в ТУ клетки.
И започвайте адекватно лечение. Близките на пишещите в темата са почти всички в 4 ти стадии. Аз самия също.

Последна редакция: пн, 06 фев 2023, 14:19 от whitefang

# 169
  • София
Здравейте, излезе пет скенерът на баща ми. Болката в лявото рамо не е свързана с карцинома. Бях при проф. Дудов сутринта и съм съкрушена. Попита ме дали изобщо виждам смисъл да се лекува…. Нямало фа издържи химиотерапия, защото има кардиологични проблеми (високо кръвно, което поддържа с лекарства) и ниско ТСХ (на лечение с тирозол). Препоръча лъчелечение. Срещнах се с доктор Георгиев от Сити, ще направи план за 25 последователни дни лъче на видимите на пет скенера нодули. Но каза, че това на практика не е решение. А и има риск от кръвоизлив на тумора заради лъчето. Смазана съм, все имах някаква надежда…

# 170
  • Пловдив
magia,
Не му обръщайте много внимание на  Дудов,той по-принцип дава лоши прогнози.Като за капак и последните консултации на няколко потребителя от темата"Малко трудна тема за болеста рак..'
са му абсолютно погрешни относно лечението(включително и препоръка да не се прави друго освен ЛТ). Мнение от Арабаджиев и/или Тимчева потърсете.
Проблема със ЩЗ не е проблем за ХТ, обаче е противопоказание за
ИТ с имунни чекпоинт инхибитори.Не сте посочила резултата от ИХХ за PD-L1 експресия.Може все пак да се опита комбинация с ИТ ,и ако се влоши положението с ЩЗ да остане само на ХТ. Пеметрексед дава добра преживяемост при някой пациенти с АденоКа на Б.Д. Естеествено ИТ  дава най-дълга, но тази ЩЗ... Контролира ли я със прием на някакви лекарства?
Високото кръвно ,ако се контролира медикаментозно не мисля ,че е проблем за лечението -ХТ+ИТ(евентуално).
ЛТ на този етап не е удачна според мен.
Нe e е зле да направите VATS ,за да се вземе достатъчно материал за пълния панел за мутации при NSCLC, а най-добре и другия който посочих и вклюва още повече мутации ,освен тези за таргетно лечение на Белодробни Карциноми.При TKI -тата (абсолютно всички) ,основна нежелана лекарствена реакция е хипертония ,но ако се контролира медикаментозно няма да е проблем,стига да има някоя таргетируема мутация.Може би ще понесе подобно лечение по-леко от  ХТ+ИТ ,но и те имат доста странични ефекти,някои от животозастращаващи.
Има няколко клинични проучвания в БГ на таргетни терапии,който касата не реимбурсира - за KRAS-G12C- 2 или 3 на
два тирозин-киназни инхибитора, както едно във Пловдив за конбинация от Кейтруда и PARP инхибитор - действа на белодробни,който свръхекспресират ATK ли, АТR ли не помня - а тях ги има само в разширения NGS панел.
Трябва да направи и колоноскопия , тоя висок глюкозаен метаболизъм е силно суспектен не за полип ,а направо за метахроннен тумор на дебело черво.
Не е зле и да се вземе биоспичен материал от лезията в ЩЗ,за да е ясно и тя какво е.
Не се отказвайте от борбата,още преди да сте я започнали! Убедете го да направи всичките допълнителни изследвания ,който посочих.
Успех!

РЕдакция: Някои тироидни карциноми ,не метаболизират засилено глюкоза ,затова PET с F18-FDG
не е особено показателен за вероятност за малигненост. Изпозва се Йоден радиофармацефтик - I131-WBS .Нямам идея дали въбще някъде в БГ се прави позинтрон-емисионна томография с този радиофармацефтик. В Онкологията в Дървеница прилага най-широк спектър РФ-ци ,може там да питате.Но 100% гаранция дава само хистологията ,т.ч трябва биопсия от находката в ЩЗ.

Последна редакция: пн, 06 фев 2023, 15:48 от whitefang

# 171
  • София
whitefang, благодаря, че се включи! Че направо се сринах днес… А толкова се зарадвах, че болката в лявото рамо и ръка не е метастаза! И Дудов като ми каза “ама вие сигурни ли сте, че искате да го лекувате? То няма смисъл да се подлага на такива мъчения…”. Уби ме, цялата ми надежда уби!!! Записах по твоя препоръка час при доц. Арабаджиев, но чак на 16.02 може. Междувременно изпратих на доктор Койнов резултата от пет скенера. Той каза, че според него е Трети стадий, подлежи на ХТ+ЛТ. И препоръча да се видя веднага с д-р Йорданов, лъчетерапевт в Токуда (имате ли мнения?). Та утре сутрин ще ходя при него. Преместих за четвъртък сканирането преди старта за лъче в Сити, ама при това положение да изчакам ли? Могат ли да ме задължат, имам ли право да се откажа? Направление още не съм давала, д-р Георгиев (за него мнение?) само си записа скенера и данните. Тотално се обърках… Ще пратя документите за консултация и с проф. Тимчева. Не знам обаче как да накарам баща ми да направи още една биопсия. Това знам, че ще ми откаже…. Измъчен е от тази болка (според Георгиев е периартрит и препоръча лепенки със зелена рецепта).  Дудов едва не ми вдигна скандал днес, след като попитах може ли да се търсят още мутации. Аз общувам с много хора, на високи нива и знам как да комуникирам  - не съм го предизвикала с нищо…  Ще търся и читав ендокринолог, че този Тирозол май не е много ефективен. А PDL1 е 1-49%. Само тези полипи сега ме стреснаха. Едно зло не идва само…

# 172
Здравейте пак, изписаха свекърва ми от Софиямед след колабирането в петък. Вливали са й глюкоза, соли, дексометазон, и витамин Б комплекс и витамин Д. Може ли да ме посъветвате какви витамини да купим да взема вкъщи?
Предполагам пробиотик след тази диария може да й взима също, Синкванон например?
Извинете, че ви питам тук, но лекарите са й казали какво искаш взимай... нямам думи.

# 173
  • Русе
magia, друг ми беше лъчетерапевт там, но д-р Йорданов наобикаля всички пациенти и няколко пъти е идвал да изказва мнение относно моята терапия. Любимото ми отделение е лъчетерапията на Токуда. Невероятен персонал. Питай Йорданов дали не може да съдейства за по-бърза връзка с Арабаджиев.

# 174
  • Пловдив
whitefang, благодаря, че се включи! Че направо се сринах днес… А толкова се зарадвах, че болката в лявото рамо и ръка не е метастаза! И Дудов като ми каза “ама вие сигурни ли сте, че искате да го лекувате? То няма смисъл да се подлага на такива мъчения…”. Уби ме, цялата ми надежда уби!!! Записах по твоя препоръка час при доц. Арабаджиев, но чак на 16.02 може. Междувременно изпратих на доктор Койнов резултата от пет скенера. Той каза, че според него е Трети стадий, подлежи на ХТ+ЛТ. И препоръча да се видя веднага с д-р Йорданов, лъчетерапевт в Токуда (имате ли мнения?). Та утре сутрин ще ходя при него. Преместих за четвъртък сканирането преди старта за лъче в Сити, ама при това положение да изчакам ли? Могат ли да ме задължат, имам ли право да се откажа? Направление още не съм давала, д-р Георгиев (за него мнение?) само си записа скенера и данните. Тотално се обърках… Ще пратя документите за консултация и с проф. Тимчева. Не знам обаче как да накарам баща ми да направи още една биопсия. Това знам, че ще ми откаже…. Измъчен е от тази болка (според Георгиев е периартрит и препоръча лепенки със зелена рецепта).  Дудов едва не ми вдигна скандал днес, след като попитах може ли да се търсят още мутации. Аз общувам с много хора, на високи нива и знам как да комуникирам  - не съм го предизвикала с нищо…  Ще търся и читав ендокринолог, че този Тирозол май не е много ефективен. А PDL1 е 1-49%. Само тези полипи сега ме стреснаха. Едно зло не идва само…
Трябва да видя пак скенер-а,на мен не ми прилича на 3-ти стадии. Ако найстина е 3-ти ,подлежи на лечение по протокол-а Пасифик - съчетана ХТ+ЛТ ,и при липса на прогресия се продължава с имунотерапия с PD-L1 чекпоинт инхибитор - Durvalumab(Infinzi). На Таня Радева съпруга е такъв случая ,лекуван в Германия и е в ремисиq от доста време.
На всяка цена направете колоноскопия. От образуванието в щитовидната жлеза също е добре да се вземе  биопсичен материал.
Колкото до мутациите - Ами не се реимбурсират от НЗОК ,за други освен за EGFR,ALK/ROS1 . Обаче има клинични проучвания в БГ за KRAS-G12C (дори за два тирозинкиназни инхибитора ,а единия и в комбинация с ИТ).
За МЕТ ,мисля също има активни Проучвания ,дали някое се провежда и в БГ незнам.Някой от ALK инхибиторите ,инхибириат и MEK,защото са в един път за карциногенеза неконтролирана пролиферация. И е важно да се знаят
всички налични мутации,дори и такива който не са основните движещи ,като STK11 например - тя е негативен предиктор за отговор към ИТ ,както и STAT2/3. Тези ги няма в Pan Lung PCR панела ,трябва разширения NGS панел,за което трябва доста материал ,който с бронхоскопия не може да се вземе,а трябва VATS.
За PARP инхибитор също има проучване  в комбинация с Кейтруда, в Пловдив в Парк Хоспитал,като лице за контакт е посочен Канарев-младши ,който работи при  баща си. За PARP при белодробните се изледва свръхекспресия или ATK или на АТR(бъркам ги двете),който също ги има само в разширения NGS панел.
Докато не се уточни стадии, и схема на лечението не се хвърляйте за ЛТ, по-схемата с комбинирана ХТ+ЛТ+ИТ ,се прави първо няколко вливки ХТ,след това лъче,още няколко ХТ ,оценка на ефекта и ако няма прогресия се продължава с  Инфинзи. а не се прави ЛТ и тогава к'вото дойде....
Димчо Георгиев от Онкологията в Дървеница е много добър и не е толкова комерсиален като лъчетерапевтите от двете турски болници.За Лъчетерапевтвите в Токуда ми е по-скоро негативно мнението (не е лично ,а от писания на други потребители).Недев от Сити Клиник е добър ,но там комерса си е политика на собствениците на болница и може да натиска за незабавна ЛТ на всяка цена ,без да уточнено цялостното лечение.
Проблема със щитовидна може да се дължи на лезията там,и Тирозола не е от поза в този случай.Уточнете с хистология какво е това образувание и може да се наложи отстраняване на единия лоб на ЩЗ заедно с него дори и да не е малигнено.
Има някой общи мутации при колоректални и белодробни - KRAS , BRAF ,EGFR(това е ясно, ,че няма мутация там вече) и поява на синхронни първични Ка в двете локации . Затова е важно да се зная всички мутации,дори и тези за който НЗОК не покрива в момента лечението.

Последна редакция: пн, 06 фев 2023, 20:14 от whitefang

# 175
Аз не съм доволна от Йорданов като отношение към мен като близък,иначе към баща ми се е държал добре. Води се специалист в тази област,но и той е краен в изказванията си имай го предвид. За съдействие за Арабаджиев може и да ти свърши работа. Аз ще спя в Токуда тази вечер ако искаш да ти пиша телефона на лично и ако имам възможност ще сляза,стига да съм още тук де. Успех

# 176
  • София
whitefang, да направя всичко, което ме съветваш. Но не трябва ли някой онколог да ме насочи? Само обикалям за мнения, пък дори се дразнят като изискваш по-задълбочено отношение и оценка. Дудов днес подкрепи съмненията за Трансхеликс (че са ме натиснали от белодробна да ги правя там, по-добре било в Нац. генетична лаборатория, ама като няма вече материал…). Кой, кой е онкологът, който ясно, ангажирано и почтено може да поеме нещата?!? Три месеца, откакто знаем диагнозата и само чакане и лутане!  Дудов и Георгиев нищо не казаха днес за ЩЗ и полипи с дебело черво, както ти обърна внимание. Аз няма как да знам и да гадая. Читав ендокринолог къде да намеря, без да чакам още месец? Кардиолог? Ходихме в Св. Екатерина миналата седмица, на какъв попаднахме, не ми се коментира… Аз ли действам хаотично, не правя каквото трябва? Най-късно другата седмица и с Арабаджиев ще направя консултация. Тези мутации - кой да вземе материал? Искам ми се вече да се започва терапия, че мина  много време. А и за този периартрит да се вземат мерки. Дудов и Георгиев казаха да не се занимавам с рамото, да взима лепенки със зелена рецепта и да се обезболява. Ама чета, че са опасни при ХОББ. Пак греда! Къде да намеря правилния доктор бързо, с когото мога да обсъдя всичко, както тук с вас?

# 177
Ендокринолог препоръчвам Начев от Майчин дом . Кардиологията в Александровска са страхотни. Доцент Цонев е невероятен,той спаси баща ми когато беше с емболия. Това е като съвет ,който мога да дам от личен опит. Арабаджиев и днес го видях и отношението му към един болен човечец все едно беше като към син. Чух как му казва'Знам,миличък как се чувстваш,че се обвиняваш защо на мен,заедно ще се борим"  Лошото е,че има много такси в Токуда,но персонала е много мил.

# 178
  • София
Благодаря ти, ще се радвам да се видим утре, ако имаш възможност. Пиша ЛС.
За Начев - чака се много, ще пробвам пак за час. За Цонев - ще опитам и с него. Ще му е пети или шести кардиолог… Освен да сменят лекарствата за високо кръвно и да отричат диагнозата на предходния, нищо друго положително не съм видяла от тези кардиолози! А! - и коронарографията орез август м.г., с която почти не го убиха (вкараха го с 0 изследвания, от вратата, като на фризьор!) и след нея получи хиперфункция, преди това тсх си беше добре. При PDL1 1-49 има ли шанс за имунотерапия, ако тсх влезе в норма, макар и с лекарствена терапия?

# 179
  • Пловдив
Кръвното може и да е следствие от хиперфнкицята на  ЩЗ. И пак повтарям уточнете какаво е това образувание в нея. Може от там да е проблема с Хиперфункцията.Не е зле да се направи ЯМР на ГМ и да се огледа добре хипоталумуса за необчаийни находки(например в хипофизата),включително и за метастази от белодробния карцином. Там е радка локация за метастазиране ,но се случва ,както и в другата тема една потребилка ,чиито баща е с мети в ствола и средниия мозък ,които също са редки локации за мозъчни мети ,и над половината такива случай  са от Белодробни карциноми.
ЯМР не сте правили ,нали?

Последна редакция: пн, 06 фев 2023, 21:42 от whitefang

Общи условия

Активация на акаунт