Рак на белия дроб - тема 11

• 114 235
  • 1 323
  •   2
Отговори
# 255
  • София
Благодаря за бързите и подробни отговори! Утре ще звъня поред за ЯМР, дано успея! И не - в разчитането от Александровска (споделяла съм го и тук) нито буква за тази находка! Георгиев от Сити уж гледа подробно, особено гръбнака - каза, че не вижда причина болката да е с генеза от там. Прилагам снимката, която д-р Недев ми прати (евала на такива доктори - в неделя, без да има комерсиалност).

# 256
Да, това трябва да се огледа на ЯМР с контраст. Странна точка с умерено завишен SUV (5-6). Обаче и разположението - в центъра на канала - за мен също е леко озадъчаващо.

Д-р Георгиев от Сити за пръв път покрай вашата история го чувам. Бях се объркал, че сте ходили при д-р Димчо Георгиев от УСБАЛО.

Стискам палци да се окаже нещо друго. Но дори да не се - не го приемайте като някакъв Дамоклиев меч. При татко лезията в гръбнака беше достигнала внушителните 7х5см и това само 3 месеца след като беше частично отстранена хирургично. С ЛТ и ХТ+ИТ изчезна. За 2 месеца се смали драстично (60-70%), а на 4ти месец я нямаше.

# 257
  • София
Благодаря, Hope4C! Ще дам инфо веднага след ямр. Дотогава ще треперя - няма начин… Whitefang - ако имаш нещо да допълниш, ще съм ти благодарна!
Междувременно погледнах опциите в Сити (околовръстен) за ямр. По мои сметки, трябва да платя около 1500 лева за стандартно изследване на мозък+шия и динамично изследване на хипофиза (звездичката означава допълнителен контраст. Нали това трябва да направим?

# 258
Динамично на хипофиза не съм сигурен дали ще Ви трябва. По-скоро главен мозък (ако не е правено, че вече ми се преплитат отделните случаи) и горен дял на гръбначен стълб (с контраст). Желателно е главен мозък да е с тънки срезове (thin-sliced contrast-enhanced MRI). Щях да кажа да споменете, че е за завършване на стадиране на НДБК, но не знам това дали ще ги ориентира достатъчно.

Най-важното от всичко (ако ще правите само едно нещо) е тази точка да е в обхвата на изследването. Мисля, че ще намерят час в рамките на 2-3 дни (измежду Иван Рилски, Спектър и Сити). В Иван Рилски няма да усилят контрастно, ако не е изискано от лекар; в Сити и Спектър на мен не са ми правили проблем, но не знам сега как е точно.

# 259
  • София
Успях да запиша час за ЯМР за 9 часа утре в Сити!!! Стискайте палци!
Hope4C, за хипофизата ми препоръча whitefang, заради ниското ТСХ. По телефона обаче не успяха да кажат дали може да се направи едновременно. Ще говорим утре. Важното е сега да се направи глава и шия, за да се види тази находка.

# 260
Здравейте, аз идвам отново за съвет и благодаря предварително.
Свекърва ми от 1 седмица е на дексметазон 4мг 2х1 и хапчета, които предпазват стомаха и се чувства страхотно. Каза, че така може да изкара до 100 години и се чуди зако не са й изписали по-рано. Разбира се и апетита е огромен и наддава вече.
От вчера има подуване на левия крак, което тя описва като леко болезнена кожа и лека трудност при стъпване от опъването. Не желае да звъни на лекаря си да пита за какво става въпрос. Казва, че в отделението всички били така след химио и е нормално?
Другото е, че е възможно да е имала контакт с Ковид болен и има зелени храчки и сополи от днес. Може ли да пие авирон рапид според вас?
Прибягам до форума, защото не желае да звъни на доктори....

# 261
  • София
Аз хубаво се похвалих, че утре сме на ЯМР. Но днес са му дали епикризата от болницата (нали влезе заради тахикардията). Освен системата първата нощ, е отказал да пие лекарствата, които са му давали там. Прилагам епикризата и не знам при това състояние може ли да направи ЯМР и да започне ХТ и ИТ?

Здравейте! С голяма мъка направихме ЯМР тази сутрин. Мърдаше през цялото време заради болките в ръката и лаборантката много се изнерви. След това ходихме при д-р Николай Недев в Сити. Той каза, че не вижда разсейки, а ще направи една фракция лъче в рамото за периартрита с палиативна цел. Ето разчитането от ЯМР, моля и за вашето мнение и дали има нужда от невролог/неврохирург заради тази болка

Последна редакция: вт, 14 фев 2023, 15:00 от magia

# 262
  • Пловдив
Свекърва ми от 1 седмица е на дексметазон 4мг 2х1 и хапчета, които предпазват стомаха и се чувства страхотно. Каза, че така може да изкара до 100 години и се чуди зако не са й изписали по-рано. Разбира се и апетита е огромен и наддава вече.
От вчера има подуване на левия крак, което тя описва като леко болезнена кожа и лека трудност при стъпване от опъването. Не желае да звъни на лекаря си да пита за какво става въпрос. Казва, че в отделението всички били така след химио и е нормално?
Другото е, че е възможно да е имала контакт с Ковид болен и има зелени храчки и сополи от днес. Може ли да пие авирон рапид според вас?
От дексаметазона е най-вероятно подуването,задържа се вода защото стимулира секрецията на антидиуретичен хормон. За какво точно го пие ? Има много страничи ефекти , и заради имуносупресивното действие ще е постоянно с инфекции.

# 263
От дексаметазона е най-вероятно подуването,задържа се вода защото стимулира секрецията на антидиуретичен хормон. За какво точно го пие ? Има много страничи ефекти , и заради имуносупресивното действие ще е постоянно с инфекции.
Изписаха го заради страничните ефекти от химиото, които има като задух, безсилие, болките в мускулите и ставите, гадене, повръщане, разстройство, в следствие на които се залежаваше и беше станала 30кг. Това не бяха моментни състояния, а по-скора целия период от септември до февруари се чувстваше така. Сега е жизнена и се чуди какво да свърши, казва че се чувства страхотно.

# 264
  • София
Whitefang, Hope4C - дали ще имате възможност да погледнете и коментирате резултатите от ЯМР на баща ми - няколко поста по-нагоре. Благодаря сърдечно 🙏

# 265
Magia, от C4-C7 нервните коренчета на всяко ниво са компресирани/притиснати. Има множество протрузии и пролапси, както и шипове (остеофити). Няма нищо “лошо” в смисъл на онкологично. Но има множество доброкачествени изменения, които могат да обяснят болката в гръб/плешка/ръка.

Не съм сигурен колко от болката се дължи на периартрита и колко се дължи на проблемите в гръбнак. Специалист трябва да каже, както и да уточните следващите стъпки. Според мен онкологичното лечение ще вземе приоритет, а тези проблеми ще се опитат да ги контролират с болкоуспокояващи (НСПВ, габалини, леки опиати), отбъбващи и евентуално КС. Евентуално в бъдеще може и да може да се мисли за трайно решение (операция), но измененията са доста високо по хода на гръбнака, където се работи много внимателно. Логично би било да се видите с невролог (или неврохирург, но вторите много обичат да оперират), който да реши какво да прави в контекста на онкологичното заболяване и предстоящото лечение за него.

Недев нищо ли не каза за ЯМР? Не насочи ли към неврохирург или невролог?

# 266
  • София
Благодаря!!!! И в момента правя консултация с двама неврохирурзи. Недев каза - облъчване, една фракция. Но няма разсейки, нали????

BTW Ако видите един бягащ мъж с отчаяно изражение на лицето и една бягаща след него жена със сълзи на очите - това сме баща ми и аз!

# 267
Magia, успя да ме разсмееш! Много добре си го представям! И да знаеш, че това е смисълът, да тичаш и да му помогнеш😍😍😍

# 268
  • София
Аз по всякакъв начин се опитвам да му помогна! В предните теми има един страхотен пост на Hope4C, който признава за дилемите, терзанията, подозренията и всички силни емоции, които те изгарят. Но проблемът е, че баща ми не иска да се изследва, бяга от болници, кара се с докторите, не пие лекарствата, обвинява ме, че съм му съсипала живота с всичко, което правя и искам да го убия… Че съм жестока да го подлагам на всичко! Днес на ЯМР излезе като луд след изследването, тръгна към паркинга залитайки и каза, че няма да прави нищо повече, да не се занимавам повече с него. Аз плача с глас докато го гоня и питам той би ли ме оставил ако аз бях на негово място. Мълчи! Питам го не си ли дава сметка, че съм загърбила съпруг, деца, работа, за да направя всичко, което може да бъде направено… Мрази ме! След бронхоскопията съм го гонила по булеварда между колите докато още плюе кръв, после избяга от болницата (това го прави всеки път - приемат го, стои часове или най-много една нощ и изчезва!) Сега се моля утре да започнем ХТ и ИТ, но категорично каза, че ако дойде, няма да остане в болницата. Как да убедя доктора в онкодиспансера да го пусне да нощува вкъщи? Ако не го пусне, той просто ще изчезне пак! Водя тежка битка на два фронта - една с диагнозата, втора с него. Той много се измъчи с тази болка в рамото, съсипа го! Ако бяхме направили ЯМР още миналото лято, щяхме да сме взели мерки. Но отказа категорично - не можел да издържи шума?!? Но пък от друга страна в цялото търсене на този проблем открихме карцинома. И аз съм съсипана, децата ми от няколко месеца нямат майка! Работата ми страда, а аз съм финансовата глава на семейството. И за капак - днес излезе резултатът от скенера на съпруга ми - има туморна находка, уж доброкачествена… Оплаках се, хора, а знам, че повечето тук са в сходно положение по един или друг начин! Сила, кураж и здраве на всички! Чета всеки пост с внимание, съчувствам на всеки. И ценя всяка информация и съвет! Този форум ми помогна много повече с насоки, отколкото всичко 20+ доктори, през които вече минах (повечето пъти без баща ми). Така че - моля ви, не спирайте да споделяте и съветвате,  нали се борим за живота на най-близките!

# 269
Magia, майка ми се бори с рака от 2015.
Честно ти казвам, че смятам, че аз не бих изтърпяла да ме режат, бодат, да ми вливат химия във вените години наред. Разбирам го баща ти. Не всеки е склонен в името на по-дълъг живот да изтърпи тази гадост.
Майка досега правеше всичко, което й кажем. Не мога да опиша колко интервенции, скенери, диети и ограничения изтърпя. Но тя просто има много силна воля за живот! Сега обаче отказа да дойде на скенер и каза, че ще го направи на 6 месец от края на терапията, а не на 3. Не споря с нея.
Тя има право да решава за себе си.

Надявам се всичко със съпруга ти да е наред. Hug

И да вземете най-правилното решение за баща ти.

Общи условия

Активация на акаунт