Рак на белия дроб - тема 11

• 114 226
  • 1 323
  •   1
Отговори
# 285
  • София
С риск да задам най-глупавия въпрос в темата, но ще питам - възможно ли е ту формация в белия дроб да е метастаза, а основният тумор да е в дебелото черво? Може ли да са объркали при определянето на хистологията и в ИХХ???

# 286
  • Пловдив
Не,категорични са резултатите от ИХХ - белодробен аденокарцином.

TTF+
p63-
napsyn-
Нали затова се прави тази ИХХ,да  се определи подвида на Б.К.
ИХХ се прави ,като се прилагат специфични антитела . позитивират се само при наличие на определени протеини . Възможно е при смесени - нито е само адено ,нито само сквамозен да са
противоречиви горните 3 и да го определят като "смесен"(има и адено и сквамозни клетки) или NOS - примерно :
TTF+
p63+ също.   

Последна редакция: сб, 18 фев 2023, 22:36 от whitefang

# 287
  • София
Аз съм “Тома Неверни”, whitefang Blush Още се съмнявам в ИХХ и хистологията. Но нямам избор. А Foundation One Liquid би ли дал информация, освен за мутации, и за вида на тумора? И може ли да “хване” втори тумор?
П.С. Прочетох старите теми, коментирали сте възможностите на течната биопсия. Въпросът ми отпада. Остава питането ми за лъчетарапията - успоредно с ХТ ли се прави? Само лимфни възли или белия дроб? Д-р Недев от Сити назначи една фракция за артрита в ръката - да я правим ли?

Последна редакция: нд, 19 фев 2023, 09:06 от magia

# 288
  • Пловдив
И аз смятам като Хоуп ,че рамото НЕ трябва да се облъчва.
Опции има за болката. НСПВ , някой селективен COX2 инхибитор като Селебрекс например.Напроксен  дава най-добри резултати според мен ,но не е селективен и не може да се пие дълго.
То ако за една артритна болка хората ги облъчваха ,какво правят тези с автоимунни заболявания засягащи мускулно ,ставно скелетната с-ма  -Ревматоиден артрит ,Бехтерев ...?

Foundation One Liquid не дава информация за локация , освен това не хваща доста мутации ,не показва и някой протеини които се експресиратот Ту клетки ,но не се отделят в плазмата. Той е полезен при вече хистологично верифицирана диагноза ,за уточняване на наличието на таргетируеми мутации ,при недостатъчно туморен материал и невъзможност да се вземе още ,да се изследва за тези мутации. Както и някои допълнителни като мутационния товар TMB. При два синхронни тумора не може да
даде информация дадена мутация открита в циркулиращата свободна Ту ДНК ,на кой от двата принадлежи. А леченията за различните локации за една и съща мутация може и да различни.

Последна редакция: нд, 19 фев 2023, 11:55 от whitefang

# 289
  • София
Благодаря, whitefang! И аз мисля, че това за рамото ще е излишно. Още повече, че болката е с неврологична генеза, съдейки по резултата от ямр. Артритната болка е само екстра. А и не искам да го подлагат на излишно натоварване. След химията в четвъртък се чувстваше добре. Вчера беше отпаднал леко, но днес е ужас - гади му се, едва се движи, казва, че всичко го боли, не иска да яде, отчаян е… Взе деган, но като цяло се чувства много зле… Колко време продължава това състояние и как да го облекчим????

# 290
Благодаря, whitefang! И аз мисля, че това за рамото ще е излишно. Още повече, че болката е с неврологична генеза, съдейки по резултата от ямр. Артритната болка е само екстра. А и не искам да го подлагат на излишно натоварване. След химията в четвъртък се чувстваше добре. Вчера беше отпаднал леко, но днес е ужас - гади му се, едва се движи, казва, че всичко го боли, не иска да яде, отчаян е… Взе деган, но като цяло се чувства много зле… Колко време продължава това състояние и как да го облекчим????
При татко продължаваше до следващата вливка. Тъкмо се почувства по добре и беше на вливка. Хранеше се с течна храна. Всичко пасирахме. Обикновено неща  ,които можеше да понася защото имаше дъх на метал и не всичко ядеше. Естествено при вас може до седмица да отшумят симптомите поради това, че е на две лекарства само. Състоянието не можахме да облекчим с нищо. Пиене на повече вода трябва.  При нас намалиха дозата за 4тата вливка. Лечението беше силно токсично за него.

# 291
  • София
Благодаря за отговора! Това е ужасяващо…. Някакви добавки поне? Някой да е ползвал и да има ефект? Не знам как ще издържи Disappointed Relieved whitefang беше описал странични ефекти, но все се надявах да го подминат. И ръката жестоко го боли…
Mackata03, а имаше ли ефект от терапията поне?

# 292
Magia, трябва да пробвате. На майка й помагаше вода с лимон или портокал, или Фанта. В други случаи не й се гадеше само от кисело мляко.
При едното лечение (вече не помня кое) не понасяше вид и миризма на месо...Когато терапията беше на 14 дни, се случваше точно описаното от mackata03 - тъкмо се почувства добре и идва следваща вливка...
За гаденето много пъти е писано, че трябва да се започне премедикация няколко дни преди вливка.

# 293
Имаше ефект от терапията. Тумора намаля с 50%. Татко освен сок от цвекло ,ябълка и морков по време на терапията не е взимал нищо друго като добавка. След терапията пие бъзуняк сушени плодове, както и тинктура от черен бъз. Той до ден днешен не понася месо ,яде го насила и то много малко. На следващата терапия се наложи да пие желязо заради нисък хемоглобин( сами си го изписахме). В последствие коментирахме   това с доктор Тимчева и тя беше ок с тази добавка.

# 294
  • София
Имаше премедикация в болницата, там си беше ок. Но днес, на третия ден след химията, е много смазан. Давате ли нещо за хемоглобина, за укрепване? Докторът нищо не каза.Mackata03, какво желязо? На каква терапия и къде бяхте?

# 295
Имаше премедикация в болницата, там си беше ок. Но днес, на третия ден след химията, е много смазан. Давате ли нещо за хемоглобина, за укрепване? Докторът нищо не каза.Mackata03, какво желязо? На каква терапия и къде бяхте?
https://bulvit.com/nezno-zeliazo-gentle-iron.html?gclid=Cj0KCQiA … ejKEaAhwWEALw_wcB

Това желязо пиеше ,когато беше на химиотерапия в онкодиспансера където сте вие. Доктор Тимчева и Мангалджиев бяха съгласни да си го пие. Освен това с това желязо хемоглина му беше в нормата 134 . На моменти си мисля ,че заради това понесе втория курс химиотерапия по леко. Почти нямаше странични ефекти. Но той пие медрол поради усложнение и може и това да допринесе.

# 296
За ЛТ на рамо нямам мнение аз. Принципно ЛТ не се използва само за онкологични процеси. Има приложение и при бенигнени състояния. Тази част от медицината ми е твърде непозната, за да кажа нещо смислено. Също не знам каква част от болката е поради периартрита и каква поради компресията на коренчетата в шийни прешлени. Може би бих се доверил на Недев - не ми изглежда като лекар, който да извършва някаква дейност като самоцел; към ЛТ на Сити има достатъчен наплив.

Относно гаденето - няма да се уморя да повтарям това до последния ми ден в темата: хапчетата против повръщане (антиеметици) се пият ПРЕДИ на човек да му стане лошо, а не СЛЕД. Затова пациентът се изписва от медицинска онкология с режим на прием. Страничните ефекти се проявяват най-силно около 2-4 дни след вливане. Ако не си пиеш лекарствата по схема в първите 1-2 дни, когато се чувстваш измамно добре, после става ад - пиеш, повръщаш, пиеш, повръщаш и често стигаш до венозно вливане, за да прекъснеш този цикъл.

Друго свястно желязо, което НЕ дразни стомаха колкото сулфатните форми, е липозомното на Смартхит. Има го в аптеките, без рецепта. Всякакви добавки трябва да са обсъдени с онколога, защото може да има интеракция между противо-туморната терапия и добавката или тумора и добавката.

# 297
  • София
Благодаря ви! Той не повръща, само изпитва тежест в стомаха, гади му се. Насилих го да пие деган вчера и днес. По-скоро се чувства мнооого отпаднал, няма енергия, само седи и психясва. Каза, че е като в менгнеме… Отчаян… Слаб… В болницата на изписване са му били и някаква инжекция за левкоцитите, но не знае каква. Болката в рамото се завърна с пълна сила след краткото облекчение от дексаметазона в болницата. А тази болка просто го съсипа последните 8 месеца - няма спане, няма нормален ден! Ако не беше тя, щеше да понесе всичко по-смело. Той е силен мъж, борец! Ще се опитам да говоря с д-р Мангалджиев идната седмица - както за желязото, така и за лъчето в ръката. BTW той ми каза, че с Недев и Георгиев от Сити са състуденти.
Ако някой предложи и читав невролог, с който да обсъдя проблема - ще съм благодарна! Отново върнах темата назад (препрочитам много пъти, защото има отговори по някои възникващи казуси) - намерих обяснението на whitefang за протокола Пасифик. Разбрах, че по него лъче се прави след четири вливания, а не успоредно. И то след липса на прогресия. А после, според резултатите, следва ИТ.
Съжалявам, че напоследък обръщам темата в диалог. И се надявам, че отговорите на въпросите, които задавам, да помогнат и на други. И пак ще питам - някой знае ли дали проф. Тимчева ще се връща от март и къде? Здраве на всички желая Flowers Four Leaf Clover

# 298
За невролог мога да препоръчам д-р Клисурски от МЦ Спектър. Преди да оперират татко той направи изключително обстоен преглед, отделя много внимание на всеки проблем. Може да се запише час през рецепцията на МЦ, телефоните ги има в интернет.

# 299
  • Пловдив
Стотици пъти е писано в темата ,а и в другата.
Страничните ефекти започват на 3-4 ден след. Затова както е написала Зиги ,противоеметични преди да е започнало,защото след това ще трянват венозни такива.
Премедикацията/постмедикацията в болницата действието отдавна и е приключило.
За Хемоглобина - Червено месо,карантия(най-много черен дроб),риба,яйца .Но трябва да се тушира;и гаденето и да има апетит . Ако с храна не става тогава добавки ,Б12,фолиева к-на ,желязо.
Четете ги тези листовки на медикаментите дето ви лекуват с тях. Доктора със сигурност му изредил страничните ефекти ,но той не му е обърнал внимание.

Редакция:Горното ,Хоуп го е написал преди мен.

За болката в рамото ,щом се е повлияла от кортикостероидите ,и след спиранетоим  се върнала - с голяма вероятност е автоимунна . В този сл. ЛТ няма да е от никаква полза. Трябва ви ревматолог ,за да установи
причината (вида на артрита)и евентуално да назначи лечение - Метотрексат, ниски дози преднизол, и едва след 6 месеца ако не
се влияе от метотрексата ,може да гопредстави на комисия за някое от биологичните лечения - анти-TNF-beta  антитела, разните там интерлевкинни рецепторни блокери.
Лошото е че всичкото горе действа имуносупресивно и не е ОК за лечението на онкологичното заболяване ,ако се предполага ,че на някакъв етап ще включат и имунен чекпоинт инхибитор -дали Durvalumab или Кейтруда.
Още по-лошото е ,че от ICI-тата положението с артритната болка най-вероятно ще се влоши.
Все пак е възможно и да е заради неправилна позиция на рамото заради промените в гръбначния стълб.Но ми се струва ,че в този сл, би трябвало да го боли по-скоро ключицата. При всички сл. ви трябва добър невролог.
+Ревматолог,ако невролога отхвърли хипотезата ,че в рамото болката е заради прешлените.

Последна редакция: пн, 20 фев 2023, 15:15 от whitefang

Общи условия

Активация на акаунт