Рак на белия дроб - тема 11

• 114 218
  • 1 323
  •   1
Отговори
# 300
  • София
whitefang, благодаря! Чета, чета аз всичко, но да го виждаш е страшно… За повръщане - няма засега. По-скоро, както писах, ужасно е отпаднал, всичко го боли, ръката и тя за капак… Запазих час за невролози и неврохирурзи, да видим какво ще кажат. Хапва съвсееем малко….

# 301
Магия,дори да няма повръщане нека си пие лекарствата против повръщане,не разбрах коя вливка е ,но с натрупването на вливките страничните ефекти се изострят.Майка ми първите две вливки нямаше почти никакви оплаквания,но си пише лекарствата,гадене и повръщане се появиха след 3 и 4та и то единични пъти,точно, защото си пиеше зофранът 😊

# 302
  • Пловдив
За мен тази болка не е , или поне не е само неврологична. Има възпаление, заради което и се натрупва РФ и "свети " на скенера.
Фани е права, страничните ефекти от платината са кумулативни.

# 303
  • София
Знам, whitefang - 2 в 1 е тази болка. Хем неврологична, хем е артритна. Затова е толкова жестока. Какви болкоуспокояващи може да взима 4 дни след химията?
И да се оплача - днес по препоръка се опитах да се свържа с доц. Клисурски, но в МЦ Спектър никой не вдигна повече от 2 часа. Платих за онлайн консултация през Healee, пратих всички документи и ми върна отговор “Елате на преглед и му давайте обезболяващи. Толкова през интернет”. Много ме ядоса!!! Сега запазих час и при проф. Габровски, дано се отнесе по-хуманно….
В МЦ Вертерба, където уж са все “светила” (Клисурски и там консултира) няма часове преди средата на април. А Фердинандов от Иван Рилски, който е собственик, не си вдига телефона. В държавната болница направо ми казаха да не се надявам на преглед при тях, да ходя в частната… Аз направих консултация с двама неврохирурзи от чужбина, които познавам. Те пък казаха, че трябва невролог… В омагьосан кръг съм, а и нормално отношение не срещам! Само в тази тема има съпричастност и помощ Weary

# 304
Проф. Габровски е мега зает - ако се надявате на подробни обяснения и любезности, просто забравете. Той оперира баща ми. Първият преглед беше 3 минути, в които погледна ЯМР, каза “Тук има тумор. Унищожил е L2, което трябва да се стабилизира. Трябва и да се извади самата формация. Трябва ми КТ с контраст и ще се видим след това.” Направихме КТ с контраст, върнахме се и в рамките на максимум още 5 минути ни обясни кога ще е операцията и колко ще струва (заради планки, цимент и т.н.). След операцията, аз го видях веднъж в един коридор за 2 минути, а той самият посети баща ми още веднъж за 4-5 минути, докато лежа 12-13 дни в отделението.

Свърши си работата. Баща ми ходи благодарение на него. Да, има леки ограничения в движението - трудно му е да клекне и да се изправи от земята, но с ходене, леко тичане и други подобни няма драма. Та, като оператор е добър (поне от нашия опит), но за мили приказки, внимание и напоителни обяснения - няма да останете доволни (според мен). Просто няма време - в рамките на онези 2 седмици, той беше оператор, зам-шеф на Пирогов и на 1 или 2 конференции, плюс лудницата пред кабинета му от хора за консултации.

Алтернативни варианти са проф. Герганов (Пирогов), доц. Бусарски (Иван Рилски) и доц. Хаджиянев (Иван Рилски).

# 305
  • София
Благодаря, Hope4C! Поне за мнение дано свърши работа Габровски. А какви обезболяващи може да приема - пил е диклофенак, кетонал, трамадол, паратрамол, нурофен, аналгин, нимезил, диклак - от всички минимален ефект за 2-3 часа.

# 306
Варианти има много. Трябва да намерите този, който работи за него. От горния списък - аз не бих пил Нимезил/Аулин (нимезулид) продължително време. В доста страни (вкл. САЩ) не е разрешен за употреба поради хепатотоксичността си. По сходни причини не пия и Аналгин - също не е одобрен в много държави поради риска от агранулоцитоза.

От останалите - при остра болка най-добре да се комбинират НСПВ и трамадол. Вариант е кетопрофен или декскетопрофен с трамадол/парацетамол (Дорета, Парстрамол). Продължителната употреба на НСПВ задължително трябва да бъде съпроводена от гастропротектор (иначе ще си съсипе стомаха или по-лошо). Варианти много - омепразол, пантопразол, есомепразол и т.н.

Ако не можете да постигнете задоволителен контрол на болката с НСПВ + трамадол, тогава вече се добавят по-сериозни опиати, които изискват зелена или жълта бланка.

Татко беше на Дорета и Кетонал/Декскетопрофен. Пиеше ги заедно сутрин, после ги редуваше през деня. Като спряха да работят задоволително - лекарите добавиха и оксикодон сутрин (с модифицирано освобождаване). Така поддържаше адекватен контрол на болката. В рамките на първите 2 цикъла ХТ и ИТ болката изчезна напълно, съответно ги спря всичките (първо Окси, после НСПВ и на финала Дорета в рамките на 2-3 седмици).

Няма една комбинация, която работи еднакво добре за всички - тоест, може да се наложи да извъртите различни НСПВ и да пробвате различни комбинации с Дорета/Паратрамол. Или пък онколог може да изпише само Трамадол (вместо да е комбиниран с парацетамол) за употреба с НСПВ.

# 307
  • София
Благодаря за подробния отговор! Притеснявах се, дали може да се пият по време на ХТ. Явно може. Иначе пие Нолпаза от 1 година, 20 мг сутрин. Когато го пие… Боли го стомаха от лекарствата. Тирозол, за кръвно, Ксарелто, НСПВС, добавки, покрай ковида 2 антибиотика, кортикостероиди… Утре ще звънна сутринта в Иван Рилски за неврохирург. И, както каза Whitefang, директно ще му кажа, че трябва да се консултира и с ортопед/ревматолог! Защото и двете болки се натрупват там!

# 308
  • Монтана
Здравейте, на близък му предстои бронхоскопия във ВМА. Може ли малко повече информация от някой вече минал през тази процедура във ВМА? Разбрах че е с пълна упойка, колко време трае процедурата? След това може ли да се влиза при пациента? Колко дни ще е престоя в болницата? Какви са условията в самото отделение, относно храна и т.н.? За след самата процедура какво може да си вземем за да облекчи дразненето в гърлото и има ли специфични препоръки за храната?  Благодаря предварително за отделеното време!

# 309
Здравейте, на татко бронхоскопията я направи д-р Хинков и д-р Енчева във ВМА. Престоят е три дни, ако пие кръворазреждащи, трябва да ги спре поне два дни по-рано. Лека храна, да не е мазно и трудносмилаемо. Ако имате конкретни въпроси съм насреща. Дано да няма нищо тревожно и успех. Условията в отделението са добри. Процедурата е кратка, при татко беше около половин час, но много зависи къде е разположена формацията.

# 310
Lilkata_d, как сте?

# 311
Божури Hug, благодаря,че попита. Ами как? Боря се с него да ми казва какво му е. Утре влиза за 4 вливка и после скенер. Яде като птичка,но пие компоти, медицинска храна, боза ,поне не е без хич.  Страх го е да става,защото е много слаб,но като стане до тоалетна ходи сам,не го държа. Не иска да споделя много какво му е и ми дава противоречива информация. Излъчването му е по-добре,кашля по-малко, надявам се на добър резултат. Ти как си?

# 312
Здравейте,при нас нещата не са добре изобщо.Приеха го днес и отново е в крайно влошено състояние,човек,който изобщо не може да става сам,а вчера се изкъпа сам.Дежурната лекарка ми каза и ново 20,че има исхемична болест на сърцето.Тези променливи състояния са от метите в мозъка,които притискат доста важни центове и това,че не яде влошава още повече нещата.Използва дума за вида на метите,но не запомних,пак каза много са.Вика не съм го виждала преди,но това,което виждам не ми харесва,категорично той не може да се обслужва сам Sad Мина 4 вливка и ще чакаме дата за 5 скенер,но щом няма съществено подобрение до сега си ми казаха отново....За тях си е прогресия в мозъка,а не страничен ефект от облъчването.Вече е трябвало да има ефект от лечеието и най-вероятно ще го спират.Няма какво друго да се влее,освен лъче на медиастум...(има какво де,но не е ефективно)А аз си мислех,че е на психическа основа,защото е в болница и от стрес е така,но уви .Извинявайте,че ви натоварих.

# 313
Lilkata_d при нас положението е същото вече не може изобщо да се обслужва сам,а вече и нещо като задух има до тоалетната с помощ и на почивки(разтоянието не е голямо)защото няма сили.На 6.03 е третата химиотерапия и ще видим какво ще кажат.

# 314
  • София
Сила, много сила ви желая! И да премине, да се оправят близките ви! Не губете надежда Hands Pray
Lilkata_d само лъче на главата ли са правили досега, освен ХТ?

Общи условия

Активация на акаунт