Фурна и плот за вграждане - избор на марка и модел. Тема 6

  • 51 023
  • 875
  •   1
Отговори
# 570
  • Мнения: 3
Аз имах предвид вътре с меглио , а решетките ги вадя и на мивката с веро. Вътре нищо и няма на ламарината и покритието. Проблема е в скарите.... не са направени изцяло от никел , а само покритие. Ясно е че производството за БГ е с нискокачествени материали.
ПП: Майка ми дори не ставя фурната отворена и нищо и няма.

# 571
  • Мнения: 14 471
Аз имах предвид вътре с меглио , а решетките ги вадя и на мивката с веро. Вътре нищо и няма на ламарината и покритието. Проблема е в скарите.... не са направени изцяло от никел , а само покритие. Ясно е че производството за БГ е с нискокачествени материали.
ПП: Майка ми дори не ставя фурната отворена и нищо и няма.
А пък на мен ми е ясно, че не е така. Също така ми е ясно, че България отдавна в Европейския съюз, където действат общи директиви. Също така ми е ясно, че новите уреди отдавна нямат качеството на старите (нали говориш за 2-ра употреба уреди).

# 572
  • Мнения: 52 254
Аз имах предвид вътре с меглио , а решетките ги вадя и на мивката с веро. Вътре нищо и няма на ламарината и покритието. Проблема е в скарите.... не са направени изцяло от никел , а само покритие. Ясно е че производството за БГ е с нискокачествени материали.
ПП: Майка ми дори не ставя фурната отворена и нищо и няма.

Хайде поспри интерпретациите - никой нищо не прави изцяло от никел. Нито от хром. не вярвам да се правят и от инокс. Разлика има евентуално в качеството на покритието и в поддръжката. Аз имам "смотана" фурна Уърлпул и няма ни ръжда, ни нищо вече шест година. Обаче не я ползвам особено интензивно, признавам.

# 573
  • София
  • Мнения: 2 412
За 3 години купих 2 фурни за вграждане от ЗОРА. Пълни боклуци! Аристон ,цена 550 лв. :  всички скари ръждясаха , включително и вентилатора, който изхвърча през решетките. От сервиза не повярваха и дойдоха на място заради гаранцията. Установиха, че толкова е ръждясала, че няма как да се захване новия вентилатор. Бракува я!
Отидохме в ЗОРА и си избрахме следващия боклук :АЕГ bes351110m  за 900 лв. 1 година по късно започна и тя да ръждясва . Ползвах я така още 1 година, но вече е невъзможно. Ръждата хвърчи из фурната в яденето. Свързах се с АЕГ- България.... решетките не се покриват от гаранцията и така ми предложиха: хоризонтална скара 50 лв. странични скари 100 лв. ,телескопи 150...300 лв. Не мерси! Повече нищо от България.. тук само боклуци продават. Преди 5 г купихме за майка ми фурна с плот за вграждане, втора употреба внос от Германия за 350 лв. Работи прекрасно и скарите и са като нови. 

ПП: След готвене оставям врата отворена . Почиствам с меглио и подсушавам.

Ръждата е най-големият враг на фурните, а производителите успяващи да се справят с нея се броят на пръстите на едната ръка (да не кажа, че са 2-3 в цяла Европа). Електролукс и Уърлпул не са сред тях, а техните марки AEG и Аристон далеч не са top-ът на фурните.

С други думи, купили сте посредствени уреди, на посредствени производители и затова са се развалили. При някои хора фурните ръждясват, а при други - не, но това зависи от много фактори, не само от отварянето на вратата. Няма никакво значение дали са купени от Зора, Техномаркет или друг търговец.

Няма заговор срещу България, навсякъде се търси ниската цена и навсякъде производителите се стремят да я осигурят. Големите производители като споменатите правят големи количества посредствени уреди и от това печелят.

Ако започнат да правят малки серии за малки пазари като българския, няма да са на печалба, а на загуба. Много по-евтино е да направиш серия от 1000 уреда с еднакво качество, отколкото 10 серии по 100 уреда с различно качество.

За да не ви ръждясва фурната, изберете Miele, дори да е втора ръка. Правят се само в Германия и нямат отделни модели за Източна Европа. Другата възможност са марките на BSH: Bosch, Siemens или Neff, но препоръчително с пиролиза. Моделите без пиролиза са с каталитични панели, които има шанс след време да ръждясат.

# 574
  • Мнения: 52 254
Все пак дали ще се купи посредствена или "непосредствена" фурна зависи от целите на купувача. Аз не съм особен кулинарен виртуоз с фурните, нито пък я ползвам прекалено често. За 6 години ползване въпросната Уърлпул няма и грам ръжда или други дефекти (да чукам на дърво), а струваше 700 лева. От какъв зор да давам 2 или 3 пъти повече пари, след като тази представлява разумната достатъчност за мен?  Дизайнът е добър, функциите са добри, пече добре като за мен (и питки, и пица, и риба, и агнешко и разни гювечи и манджи)... Като се развали след някоя година ще я извадим от шкафа и ще я сменим. Полза от супер фурна не виждам. От друга страна като купувах хладилник гледах да е от най-добрите, защото там ми е важно. Като купувах комби пералня/сушилня пак взех най-доброто на пазара, защото и то ми е важно. Та така, не е нужно за всичко да се гони най-доброто.

# 575
  • София
  • Мнения: 8 636
Ами, то ти не се и оплакваш... И аз така гледам на уредите и преценявам/купувам като теб. И не се оплаквам.

# 576
  • Мнения: 33
Ето че дойде ред за фурна и плот. Стигнах до уредите в кухнята (най-накрая). Спрял съм се на няколко фурни, като съм си сложил таван на цената макс 700 лв за фурна. Не съм кулинарен звяр, така че няма да се използва за професионални цели. За фурната държа да има конвекция. За плота още не съм решил какъв искам - индукционен или нагревателен. Главно фактът, че някои съдове няма да работят с индукционен ме спира. Иначе съм ползвал преди време индукционен и просто са много удобни.

Фурните на които съм се спрял - Gorenje, Whirlpool, Electrolux или Бош. Като за цена до 700 лв, Whirlpool и Gorenje предлагат най-много - включително автоматични режими и електронно регулиране на температурата, както и пиролиза.
 -> GORENJE BOS6747A01X
->  GORENJE BPS6747A06X
-> WHIRLPOOL AKZ9 6270 IX
-> WHIRLPOOL AKZM 8660 IX
-> BOSCH HBF134ES1
-> ELECTROLUX EOF3H40BX

Относно плотовете - 3 нагревателни зони са ми предостатъчни (но когато са 2, човек трудно може да побере големи съдове едновременно).
-> BOSCH PKM631BB2E
-> TEKA TB 6415
-> WHIRLPOOL AKT8030/NE
-> BOSCH PUC611AA5E - този е индукционен, Serie 2, произведен в Испания. Само не успях да намеря кой произвежда стъклото (нито Schott Ceran нито Eurokera.) И дали това има значение - гледам, че плотовете на Gorenje същи нямат брандинг на производител.
Иначе в някои сайтове виждам и Candy котлони, които са на... бих казал смешна цена, обаче не знам откъм качество как са.

# 577
  • Мнения: 52 254
Аз имам тази, вече шеста година и няма ръжда. Пускала съм пиролиза 2 пъти и няма щети. Също не съм експерт готвачка, но за мен е ОК. Няма само долен реотан и не пече добре питки отдолу, остават сурови. И така докато не намериш точната програма, тогава стават супер. Като цяло за мен е ОК. Само до 250 градуса е, но аз пица пека на 220 все едно. За да не цапам плочата за пица използвам хартия, а тя е за печене до 200 градус и ако набича 250 или 300 ще изгори.
https://www.tehnomix.bg/furna-za-vgrazhdane-whirlpool-akzm-8660-ix

П.П. Вземи си индукционен плот, хубавите тенджери все едно имат и други ползи, та не е беда да смениш някоя и друга.

# 578
  • София
  • Мнения: 2 412
Ето че дойде ред за фурна и плот. Стигнах до уредите в кухнята (най-накрая). Спрял съм се на няколко фурни, като съм си сложил таван на цената макс 700 лв за фурна. Не съм кулинарен звяр, така че няма да се използва за професионални цели.

Всъщност, екстрите на съвременните фурни не са толкова за „кулинарните зверове“, защото те могат да готвят и без тях. Екстрите са предназначени именно за обикновените потребители. Те помагат на по-неумелите в готвенето да изберат най-подходящия режим и температура, да преценят кога вътрешността на месото е готова и т.н. Също така, помагат на онези, които имат и други занимания, освен стоенето в кухнята.

Първите 4 фурни например могат сами да сготвят ястието, което сте сложили, като редуват различни режими и накрая се изключат. Последните 2 модела - Бош-ът и Електролукс-ът не могат да правят това, нямат пиролиза и дори не могат да поддържат зададената температура точно, а работят в диапазон от 20-30 градуса, защото са с механични термостати. Това са морално остарели уреди и затова бих ги изключила от списъка.

Аз бих избрала второто Gorenje - BPS6747A06X, защото наистина предлага най-много за цената си: 20+ режима на нагряване, сонда за месо, 3 тави+скара, удобно меню за управление, температури до 300°C, пиролиза и др. Мои познати имат такава фурна и според тях пече безупречно.

Първата също е добра, но не е с пиролиза, а с каталитични панели. Предпочитам и горещо препоръчвам пиролизата като най-удобен и безвреден начин за почистване на фурната. Освен това, пиролизата е по-щадяща за емайла, отколкото търкането с препарати, и така фурната може да изкара по-дълго.

Двата Whirlpool-а не са лоши, но са от по-старо поколение и предлагат по-малко неща от моделите на Gorenje.

Все пак, за 700 лв не очаквайте фурната да живее дълго и безпроблемно. Да си изкара 5-те години гаранционен срок и още 1-2 г. след това, пък после ако се наложи ще я смените с по-модерна.

Главно фактът, че някои съдове няма да работят с индукционен ме спира. Иначе съм ползвал преди време индукционен и просто са много удобни.

Този аргумент е толкова несериозен, че не мога да не се пошегувам с него (надявам се да ми простите). Това е все едно да кажа: „Много ми харесва в Ибиза, но главно фактът, че няма да мога да обличам някои от дрехите си, ме спира да отида да живея там“ Simple Smile

Удоволствието на индукцията е несравнимо, така че определено бих избрала BOSCH PUC611AA5E, който е и на доста добра цена.

Когато взех индукционния плот, продължих да си ползвам същите съдове. Имах един комплект тенджери от неръждаема стомана, които се оказаха съвместими. Наложи се само да сменя алуминиевата кафеварка със стоменена. От алуминиевите тигани ми беше останал само един, който вече беше за изхвърляне, така че просто купих 2 нови.

На практика, на много съдове им идва времето и трябва да се сменят, независимо от това какъв плот ползвате.

Последна редакция: чт, 19 окт 2023, 16:37 от Vilemina

# 579
  • Мнения: 2 876
Здравейте. Предстои ни смяна на фурна и съм се спряла на този модел  - Фурнa за вграждане BOSCH HBG5780B0. Някой от вас има ли я и какви са плюсове и минусите. Приемам и други предложения, като държа да има пиролиза.

# 580
  • София
  • Мнения: 2 412
Здравейте. Предстои ни смяна на фурна и съм се спряла на този модел  - Фурнa за вграждане BOSCH HBG5780B0. Някой от вас има ли я и какви са плюсове и минусите. Приемам и други предложения, като държа да има пиролиза.

Добър избор сте направили, фурната е прекрасна и минуси трудно могат да се намерят. От една страна моделът е сред най-успешните в Европа, а от друга страна - на пазара няма фурна, която за 1300 лв да предлага повече качество, функции, екстри, ниво на технологиите и надеждност, събрани накуп.

Мой познат (ерген) си купи такава преди няколко месеца, по моя препоръка разбира се, и е доста доволен от нея.

Ето малко повече информация за модела и вариантите му:

Нейният вариант HBA578BS0 неколкократно е обсъждана назад в темата, вижте тук:

https://bg-mam.ma/p/1513338/45949063
https://bg-mam.ma/p/1375873/45534622

... Други два варианта на HBA578BS0 наскоро станаха победители в класацията на Stiftung Warentest - Bosch HBG579BS0 и Siemens HB578ABS0. Третият победител, с равен резултат, е друга фурна на Bosch групата:

https://www.chip.de/artikel/Backoefen-Test-Testsieger-der-Stiftu … st_172749453.html

# 581
  • Мнения: 7 847
Да подкрепя Вилемина като ползвател на вариант на тази фурна на Бош. Ползвам я 3 години, изключително съм доволна. Ако трябва да изведа обобщение за ползването: лесно, вкусно, чисто Simple Smile

# 582
  • София
  • Мнения: 2 412
Да подкрепя Вилемина като ползвател на вариант на тази фурна на Бош. Ползвам я 3 години, изключително съм доволна. Ако трябва да изведа обобщение за ползването: лесно, вкусно, чисто Simple Smile

Би ли споделила колко често пускаш пиролизата и дали кратката пиролитична програма се справя добре с почистването?

# 583
  • Мнения: 52 254
Би ли споделила колко често пускаш пиролизата и дали кратката пиролитична програма се справя добре с почистването?

Моята фурна е друга, но пускам веднъж на няколко години, защото хем готвя малко, хем пазя (когато може готвя завито във фолио, в гювеч). На дъното съм сложила е една "защита" от прокапала мазнина, самонаправена от еднократна алуминиева тавичка.
Работа върши само истинската програма, другата е някакво мижи да те лажем.

# 584
  • Мнения: 7 847
Да подкрепя Вилемина като ползвател на вариант на тази фурна на Бош. Ползвам я 3 години, изключително съм доволна. Ако трябва да изведа обобщение за ползването: лесно, вкусно, чисто Simple Smile

Би ли споделила колко често пускаш пиролизата и дали кратката пиролитична програма се справя добре с почистването?

С различна честота почиствам, защото зависи от това какво и как съм готвила - ако съм пекла повече в покрити съдове и тестени и сладкиши, от които няма съществено замърсяване - може би на 6 месеца, но ако ползвам грила и печене на открито месо, на около 3 месеца съм пускала - общо взето не съм броила времето, а съм преценявала по необходимостта. Кратката програма май не съм ползвала, че сме почитатели на мръвката,  суджуците и панирани ястия на фурна Simple Smile и не съм сигурна дали би била достатъчна.

Общи условия

Активация на акаунт