ПАРИЖ - 17

• 36 891
  • 792
  •   1
Отговори
# 270
Благодаря, NBM, за полезната и интересна информация! Пожелавам ви скоро да се върнете отново!

# 271
Благодаря за споделеното!

Музея на армията и гроба на Наполеон колко долу горе време ви отнеха?

Билетите за метрото във всяка станция ли ги продават? Тези на половин цена за дете, за каква възраст важат, знаете ли?

# 272
  • Sofia
Музеят на армията е няколко зали, разделени по разни хронологии. Например едната е за древните оръдия, буквално от най-старите каменни, през брадви, секири и т.е до днешни мечове. После има галерия за Наполеон и разните френски войни. Има и голяма, отделена секция за Шарл де Гол, техния национален герой, която не знам дали е интересна за всички, ние имаме фен на Шарл де Гол в групата Simple Smile За съжаление галерията за втората световна беше затворена за реновация, което беше разочарование, защото нашият фен е голям изследовател на тази война. Като цяло може да се мине за час и половина набързо, но ако разглеждате детайлно - може и 3 часа да отнеме. Аз не съм фен на историята, но дори за мен имаше интересни неща. Както по всички музеи и тук има интерактивни екрани с прожекции или въпросници, например има тест какво знаеш за Шарл де Гол, има слушалки на английски, в които можеш да чуеш историята му и т.н
Всичките им музеи са в чудни сгради с оформени малки паркове, през този на армията има разни топове от някоя от световните войни, така че много зависи от интереса колко време може да "убиеш" там Simple Smile

Билети за метрото не се продават във всяка станция на каса, някои станции са само с автомати, т.е може навсякъде да си купите, стига да се оправите с автомата Simple Smile На нас ни беше трудно да се ориентираме на него, един любезен французин ни показа, първо трябва да изберете, че не сте с техните специални карти, а после - колко броя билети искате и дали на редовна или половин тарифа (за деца). Билетите не са като тук за един час, аз си купих няколко единични билета и с мъжа ми ползвахме през целия ден. Може би е по-добре да си вземе човек дневна карта, но не разбрах има ли такава. Билетите за деца ми ги предложи любезната дама на една от касите в метрото, така и не разбрах до каква възраст са, посочих и моите деца и тя каза - давам ви 10 билета и може да си ги ползват когато искат. Като цяло французите масово си прескачат преградите и си влизат без билети, такова ми е впечатлението Simple Smile Но ние не смеем, сигурно има сериозни глоби.

# 273
Много ми беше полезно, благодаря!

# 274
Относно децата, мисля, че тук има информация:

https://www.ratp.fr/en/titres-et-tarifs/reduced-fares-children

# 275
  • Sofia
Забравих да спомена за хотела: ние отседнахме в този:
http://www.gavarni.com/en/
Хотелът е в центъра, на тиха уличка. Исках автентично, парижко преживяване + да сме в някакъв вид фамилна стая, в която децата да спят на стандартни легла, вместо на дивани (вече са големи и предпочитам да им е удобно). Както пише и по отзивите в букинг - хотелът е в стара френска сграда, стаите са малки с типично френски орнаменти, баните са супер малки (на нас ни бяха ОК, но го споменавам все пак). Фамилната стая са две свързани стаи, снимките в сайта са точни, леглата бяха много удобни. Имахме включена закуска, на която беше спокойно, хотелът е подкрепящ запазването на природата и на закуска почти всичко е био, без да е обилно имаше достатъчно хапване - палачинки, яйца, наденички (включително веган такива), салами, масло, сладка, кроасани, сокове и т.н  Единствено кафето не е еспресо, а някакво в каничка. Но може и да се избере без закуска, наблизо има пекарни.

За ориентир - в ресторантите цените са горе-долу двойни на софийските, т.е същата сума, но в евро, примерно салати 14-17 евро, ястия 13-20 евро и т.н.

# 276
Здравейте, купихме си билети за Версай за месец април. Включват двореца, парка, градините и влакче. Някой може ли даде малко инфо за влакчето/ от къде и за къде се хваща/?

# 277
Здравейте, купихме си билети за Версай за месец април. Включват двореца, парка, градините и влакче. Някой може ли даде малко инфо за влакчето/ от къде и за къде се хваща/?
Ето тук е информацията за влакчето: https://en.chateauversailles.fr/node/659/little-train
В кой период през април ще сте в Париж?

# 278
За 16.04. - неделя се пада. Благодаря!

# 279
  • Балчик
NBM колко време ви отиде в природонаучния музей?

# 280
  • Sofia
NBM колко време ви отиде в природонаучния музей?

4 часа за двете галерии, което включва и хапване набързо в Макдонадс до музея. Но ако сте по-бързи може и по час на галерия. До зоологическата градина не стигнахме, както и до галерията с минералите.

# 281
  • София

Билети за метрото не се продават във всяка станция на каса, някои станции са само с автомати, т.е може навсякъде да си купите, стига да се оправите с автомата Simple Smile На нас ни беше трудно да се ориентираме на него, един любезен французин ни показа, първо трябва да изберете, че не сте с техните специални карти, а после - колко броя билети искате и дали на редовна или половин тарифа (за деца). Билетите не са като тук за един час, аз си купих няколко единични билета и с мъжа ми ползвахме през целия ден. Може би е по-добре да си вземе човек дневна карта, но не разбрах има ли такава. Билетите за деца ми ги предложи любезната дама на една от касите в метрото, така и не разбрах до каква възраст са, посочих и моите деца и тя каза - давам ви 10 билета и може да си ги ползват когато искат. Като цяло французите масово си прескачат преградите и си влизат без билети, такова ми е впечатлението Simple Smile Но ние не смеем, сигурно има сериозни глоби.
10 - те билета са т. нар. карнети и е можело да ги ползвате  и четеримата, те не са само за деца, за деца има някакви отстъпки (но мисля че бяха за малки деца, не съм много сигурна)
Колкото до прескачането на бариерите, всеки може да го направи, но е голям риск защото понякога на изхода на метрото стоят служители (може би полицаи) с автомати и проверяват дали сте пътували с билети и ако не сте плащате глоба. По тази причина винаги трябва да се пази билета до излизане от подлеза на метрото.

# 282
Има карнети за възрастни и такива за деца на половин цена. По спомен -до 10 годишна възраст се смята за дете. Не зная дали все още ги има, но скоро ще проверя лично:)

# 283
  • Бургас
Мен са ме проверявали полицаи. Не бих рискувала да прескачам бариери за две евро. Да не говорим, че в метрото има и тоалетни, в които се влиза с помощта на билет, независимо кога си пътувал. Още една опция да си го пазиш Simple Smile

# 284
  • Sofia
Има карнети за възрастни и такива за деца на половин цена. По спомен -до 10 годишна възраст се смята за дете. Не зная дали все още ги има, но скоро ще проверя лично:)

На половин цена бяха, да. 0.96 евро за пътуване.

Общи условия

Активация на акаунт