БАЗЕДОВА БОЛЕСТ - тема 14

• 35 959
  • 794
  •   1
Отговори
# 705
И аз съм била на комбинирано лечение и точно по 25 мг пиех...аз все още съм без тиреостатик...уж трябваше да е само 2 седмици..те станаха 2 месеца...тсх все още е високо ...вече е около 7 фт4 е 12,а фт3 е в норми...трак е 5...продължавам така без тиреостатик да видим до кога ...от тъпия пропицил хем само по 1 т на ден преди да забременея чернодробните бяха скокнали ,а през бременността се нормализираха и след като родих скокнаха още повече...вече почти  2 месеца не го пия и почти се нормализираха ...направо не искам да го пия...но докато кърмя ..ендокринолога беше много очуден как имам кърма с тези хормони ...

# 706
Привет !
Започвам с това ,че става въпрос за сина ми със Синдром на Даун на 13год. Миналата година му откриха базедова болест и му изписаха пропицил по 2таблетки на ден. Март когато ходихме на поредния преглед хормоните бяха ТСХ - 0.08 ( той си е все същия откакто му откриха болестта), а fТ4 ,тогава беше 17.36
Ходим на преглед на 3месеца !
Вчера отново ходихме на преглед, оказа се че щит.жлеза вместо да се свива ,тя е се  е уголемила от 11 мм е станала 14мм, и fT4 е станало 31.4.
Имате ли някакъв коментар какво се случва? Благодаря Ви за отделеното време

Последна редакция: сб, 29 юни 2024, 23:59 от Plamennna89

# 707
  • София
Ами мен ме изследваха в началото на две седмици, след това всеки месец и спрямо резултатите се регулираше дозата. Мисля, че е редно така да се процедира, а тук в темата това съветват. Не е просто да се изпише лекарство веднъж. Може би сменете ендокринолога ако не ви проследява съвестно детето. При мен бързо се регулира хормона - от февруари се лекувам и минах през хипофункция след два месеца, а преди месец вече всичко ми беше в норма. Много хора по-бавно реагират на лечението, но редовно ги проследяват и тях.

# 708
Здравейте на всички, предварително се извинявам, но съм с малко бебе и работя  и нямам възможност да прочета всичко изписано по темата.

Правих си изследвания и ехограф на щитовидната жлеза и ме диагностицираха с базедова болест. В шок съм, защото ако не се бях изследвала дори нямаше да разбера.. въпреки това всеки ме съветва да си започна лечението. Не живея в България, предписаха ми карбиназол.
Доста се притеснявам. И колкото и зле да прозвучи за някои много се притеснявам дали се качват кг при това лечение за хиперфункция? По време на бременността качих 25кг и едвам ги свалям, страх ме е да не си ги върна. И изобщо какви промени трябва да направя в ежедневието си?
Благодаря ❤

# 709
Базедът трябва да се лекува.
Не мислете за килограмите. Хапчетата не са пряка причина за тяхното движение, а стойностите на хормоните.
Предполагам не кърмите?
Започвате си лечението и дано ви проследяват по-често в началото, че не знам каква е практиката в чужбина.

# 710
  • София
Лекувайте се непременно. Килограми се свалят щом се намести хормона. Аз също качих доста при лечението, но откакто ми се намести хормона преди месец с диета и движение вече съм свалила 6 кг.

# 711
Здравейте! Много се страхувам!
От януари ме преследват всякакви тревоги (имах прекалено силен стрес). Първо едни болки, после други. Все си внушавах някакви страхотии. Слава Богу нищо не беше истина.
От известно време се вторачих в нещо на врата ми, ходих на лекар и ми казаха, че това ми е щитовидната жлеза. Аз го чувствам като буца, но ми казват, че нищо ми няма. Бях много години на противозачатъчни и сега цикъла ми е много нередовен. Този месец закъснява с 10 дни.
Моля насочете ме какво да правя и опасно ли е това нещо на врата ми.
Слагам снимка за да видите издутината.

# 712
Здравейте! Много се страхувам!
От януари ме преследват всякакви тревоги (имах прекалено силен стрес). Първо едни болки, после други. Все си внушавах някакви страхотии. Слава Богу нищо не беше истина.
От известно време се вторачих в нещо на врата ми, ходих на лекар и ми казаха, че това ми е щитовидната жлеза. Аз го чувствам като буца, но ми казват, че нищо ми няма. Бях много години на противозачатъчни и сега цикъла ми е много нередовен. Този месец закъснява с 10 дни.
Моля насочете ме какво да правя и опасно ли е това нещо на врата ми.
Слагам снимка за да видите издутината.

Пускали ли сте си кръвни изследвания за щитовидната жлеза, за да видите дали са ви в норма?

# 713
Здравейте, не съм. Пускала съм само ПКК по назначение на ЛЛ.

# 714
А ехография на жлезата? Как установи че нищо ти няма

# 715
Във вторнк съм на преглед при ендокринолог + ехограф. Личната казва, че си внушавам. Опипа ме и каза, че напипва 2та лоба на щитовидната и била нормална. Не е увеличена...

# 716
На прегледа ще ти искат кръвни изследвания…

# 717
Хайде и аз малко отчет да дам...през цялата бременност чакахме тсх да скочи ,ама не заби се на 0.1...20 дни след раждане беше 1.5...4 месеца и половина след раждане тсх почти 50 и фт4 6...през цялото време преди забременяване,по време на и след раждане бях на 1т пропицил...преди 2 месеца и половина спряхме пропицила,като следим хормоните през 2 седмици ..днес тсх 2.9,фт4 12.5...на ехограф жлезата голяма,но вече не е много кръвоснабдена...и така ендо каза без тиреостатик и чак след 4 месеца да изследвам пак...аз разбира се ще си ги следя по често. ..та за първи път от 15 години съм без тиреостатик и то след раждане ,когато очаквах отново да видя тсх с десет нули отпред ..а да и ми трябваше 2.5 месеца да ми се нормализират чернодробните...бяха си високи дори от 1т пропицил

# 718
Здравейте, от 3 седмици пия 2х15гр Карбимазол.
За хиперфункция това ми изписаха в Англия. От няколко дни имам възпаление на окото, офталмологът ми каза че е алергичен конюктивит, а не възпалитен. Каза че може да е сега от жегите, море и тн. Питах я дали може да е лекарството, но не знаела.
Също имам сърбеж, най-вече на дланите. Предните 2 вечери беше доста силен.
Ендокринологът ми е в отпуска и малко се притеснявам. Той ми беше казал да си направя кръвни изследвания 6 седмици след започване на лекарстовото. Това ок ли е според вас?

# 719
Сърбежът е вероятна реакция от лекарството. При някои изчезва, на други се налага да сменят лекарството. Не знам в Англия какви са алтернативните. В България са 3 вида тиреостатик- пропицил, метизол и тирозол. Обичайно е да се заменят при реакция, която най-често е сърбеж, спад на левкоцити, повишаване на чернодробни показатели.
За окото, може и от Базеда да е. На мен ми щипкаше и пареше, когато беше активно заболяването. Самолекувах се.
Офталмологът не изписа ли нещо?

Изследвания на хормоните след 6 седмици е удачно. После ще се прецени терапията. Тук препоръчват някои доктори да се проследяват на две седмици Асат, Алат и левкоцитите.

Общи условия

Активация на акаунт