Бруксизъм

• 5 669
  • 52
  •   1
Отговори
# 30
Шината трябва да е направена от стоматолог или зъботехник. Те ги правят индивидуално като вземат мярка от челюстта. Иначе има такива които се продават из интернет. Пълни боклуци. Няма как това да пасва на всеки и да е удобно. Много в важно да ти е удобна. Моята стана от втория път но въпреки това пак ми е кофти да спя с нея...

# 31
Здравейте, интересувам се дали може да се направи шина само на долни зъби. Доста сайтове изчетох и пише, че не е нужно да се слага и на двете челюсти, а с долната по-лесно се свиквало.

# 32
  • Тра-ла-ла
Аз съм с шина само на долните зъби

# 33
да, може.

# 34
Да аз също съм само с на долните. Доктора каза че е по-удобно отколкото на горните.

# 35
Здравейте! И на мен ми казаха, че имам бруксизъм и ще ми правят шина за спане през нощта. Чудех се вие докато спите как си държите ченето - отпуснато (горна и долна челюст не се докосват) и език горе при небцето или затворено чене (горна и долна се докосват в захапка) и езика е пак горе.
Питам, защото от някакво време се старая да си затварям челюстта, а езика вместо долу (както доскоро го държах) да е горе, защото слушах една лекция за неправилната позиция на езика по време на сън (долу), обаче за това дали горна и долна челюст трябва да се докосват не чух нищо, а си мисля, че вероятно има значение и за бруксизма.

Последна редакция: сб, 01 фев 2025, 06:18 от Rimmona

# 36
  • Тра-ла-ла
Ако двете челюсти не се докосват насън - няма да има и бруксизъм. Човек като спи не може волево да въздейства на челюстите и езика. Ще има да я стискаш и дъвчеш тази шина....

# 37
А за колко време имаше вече ефект от шината и след махането ѝ не се ли връща наново?

# 38
  • Тра-ла-ла
Бруксизмът не е временно явление.  Не се лекува. Освен, ако не се дължи на епизодичен силен стрес примерно. Има опция да се слага ботокс в масетрите (вид дъвкателни мускули). Някой стоматолози инжектират и отстрани на слепоочието. Други не.

Чувала съм твърдение, че след едно инжектиране мускулите могат да забравят този неволеви навик за стискане, скърцане. Други стоматолози казват, че няма спасение и се налага периодично да се инжектира ботокс, тъй като се разгражда.

Аз съм от години с шина и даже бруксизмът се задълбочава. Понякога о през деня стискам зъби

# 39
Това в какво положение си гласиш ченето преди да заспиш няма нищо общо с това вече като заспиш. Стискаш неволно, аз даже започнах да се будя от стискането и да ме дразни. Ако ползваш постоянно шината може с времето да спреш да стискаш. Така ми обясни зъболекаря. Аз съм несериозна. Понякога ме дразни, слагам я махам я тая шина, понякога на сън даже не помня къде съм я метнала.

Последна редакция: сб, 01 фев 2025, 18:50 от Vbb07

# 40
  • Дубай
А какви са шините, които ви изработиха? Една или за двете челюсти, пластмаса или гума.

# 41
На мен предстои да ми я изработят, бях само на консултация.

# 42
  • Тра-ла-ла
Моята е от някакъв силикон и е пластична. Само за долна челюст. Не съм чувала да се слага на двете.

Носете си шините, защото с времето ще си докарате и други проблеми. Имам познат, който толкова си беше изтъркал зъбите, че се наложи да ги умъртви и замени с коронки. Натоварват се мускули, ставите на челюстта, променя се лицето. Не трябва да дъвчете и дъвка

# 43
Шината се слага само на едната челюст. Моя доктор каза, че е по-добре отдолу. Отгоре по-трудно се свиквало. От някакъв силикон са, правят се по мярка. Твърди и по-меки могат да бъдат, зависи. В началото се свиква трудно, поне при мене беше така. Повдигаше ми се. Но трябва пак да ги слагаш и свикваш постепенно. Сега даже понякога не мога да заспя без тях.

# 44
здравейте, от известно време се мъча да свикна с такава шина. За горната челюст е и е твърда. Определено ми стяга от самото начало и обикновено нощем се събуждам по някое време и я махам. При мен няма толкова изтриване на зъбите, колкото изтръпване в основата на определени зъби и дискомфорт, буквално като усещането като ти изтръпне пръст от липса на кръвопоток. Имам и други проблеми в следствие на стискането. Когато изтърпя шината цяла нощ това изтръпване го няма, но вече почвам да се чудя дали това е подходяща шина изобщо.
Предлагаха ми лечение на захапката с алайнери, за да се намали напрежението в челюстта, ама като виждам какво е с тая щина не си представям да издържа повече от година с алайнери.
Чудя се за това лечение с ботокс, но разбирам че е много рисковано, и трябва да си сигурен в кадърността на лекаря.
Като цяло бях настроена да си ползвам шината, ама като не я търпя? Какво ще ме посъветвате. Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт