Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 14

• 56 209
  • 742
  •   1
Отговори
# 375
Една интересна, утопична визия за Софийските улици:

# 376
Разбрахме, че за теб навсякъде е еднакво и гадно, не е нужно след всеки човек дръзнал да не се съгласи да го повтаряш отново и отново.

Е как да не се намеся, като ми слагате в устата думи, които не съм казала Joy
Много свободни съчинения. Разбира се, че има по-приветливи места от други, но разликата в цената на едните и другите е неоправдано голяма за това, което първите предлагат, това казвах.
Хайде стига с тази безсмислена дискусия, вчера беше забавно, но вече започна да доскучава.

И на други им е скучно с безкрайните лакърдии на 2-3 потребители "в София всичко е кочина, а в чужбина ехей", но това не е довело до подобряване на тона и съдържанието в темата. Инициирате конфликти и после питате защо така стана.

# 377
Една интересна, утопична визия за Софийските улици:

Като я докарат така ще продам нещо в чужбина и ще купя пак в София.

# 378
То за визии колко пари се прибират...Angry Поне веднъж годишно някой взима едни пари за 3Д визуализации...

# 379
Ех, очаквах и аз повече информация за този квартал Нарния. Ази, моля сподели!

Между другото, утре трябва да се смъкна до ул. Будапеща между Сливница и Тимок и от сега се чудя какъв ли е животът там и кой би го харесал като място за живеене 🫤 но хора всякакви …

Ми да ти кажа хич не е зле под Дондуков точно на Будапеща, на една крачка ти са парковете и центъра, метрото също ако ще ходиш до кварталите. Като цяло е по слънчево и закътано при вятър, недостатък е паркирането и липсата на имоти на достъпна цена Simple Smile но това е положението, кой ял, ял. Дори и Екзарх Йосиф последните години промени облика си, остана само района около Джамията но там си е традиционно маргинализирано

# 380
Здравейте, обмислям покупка на жилище и се колебая в избора на квартал. Искам да попитам някой има ли впечатления за Манастирски ливади - изток. Това, което много ме притеснява са детските градини. Ако закупим там жилище ще имаме ли някакъв шанс за такава?

# 381
  • София
Здравейте, обмислям покупка на жилище и се колебая в избора на квартал. Искам да попитам някой има ли впечатления за Манастирски ливади - изток. Това, което много ме притеснява са детските градини. Ако закупим там жилище ще имаме ли някакъв шанс за такава?

Тъкмо отвориха нова градина в този квартал. Иначе градини в общината - Триадица има, но и деца много има, защото районът е хубав. Навсякъде в южните райони има проблем с местата в детските градини.

# 382
Почти навсякъде в София има проблем с местата в яслите/детските градини/добрите държавни училища. Изключение правят най-далечните или непопулярни квартали (Орландовци, Карпузица и подобни). Дори в райони, които тук рядко се коментират като привлекателни (напр. Красна поляна или Овча купел и Модерно предградие) местата са кът.

Та, да ви кажа за вчерашната ми разходка по Будапеща в района на 29-то СУ - хич не е толкова зле, колкото си мислех Smile Не бих живяла там, заради близостта до Лъвов мост и Сливница (ужасно шумно и мръсно), но вътре в малките улички не беше потрес. Съвсем нормално ми се видя, грееше слънце и това винаги малко подобрява нещата де Smile Има и нови сгради, и стари съборетини, но беше спокойно. На гърба на училището (на Будапеща) имаше поне 20-30 ученика да пушат и да си подвикват стандартните тийнейджърски неща. Имаше и майки с колички, и нормални хора. Тъмнозелени и арабески не видях. Само не знам за кой парк говорите, че е близо там, аз такъв не знам?

# 383
Между другото, що се отнася до детски градини, в Люлин например няма проблем с местата-ние сме в много хубава градина, с прекрасни условия и отношение, при това на 2 Мин от блока ни. И това беше сериозен аргумент като избирахме жилището преди 5 г. Е, сега е на дневен ред въпросът с училището и вече проблематично Simple Smile Но в София е трудно да се нагласи всичко по перфектния начин.
Сега като сме в дилема за избор на ново жилище, пак ни е много трудно да преценим локацията, защото държим на добра инфраструктура и читава среда ( колкото и да е относително това Simple Smile , а точно в тези квартали не се строи много и е цените на панелите са като на НС в поляните .

# 384
  • пустинята Гоби
С яслите има проблеми навсякъде (не знам как е конкретно в Люлин), но с градините положението е една идея по-приемливо. И не е вярно, че навсякъде има проблем с добрите държавни училища, проблеми има в определени пренаселени квартали. Когато се правят подобни изказвания е добре да има конкретика, а не да говорим по принцип и да плашим родителите предварително.

# 385
С яслите има проблем и в Люлин, наскоро една позната се оплакваше, че детето й не могло да се дореди до 3 такива в Люлин.

# 386
как никой да не носи отговорност за презастровянето?
ДНСК (строителния контрол) и главния архитект на София носят най-вече отговорност .Кмета и шефът на общинският съвет - също. Уви в България няма наказуемост, което създава възможност за гигантска корупция и не само че застрояването не спира, но се увелича некачественото строителство и отказ да се бутат сгради, които не са застроени до край вече 15-20-30 години

# 387
ДНСК (строителния контрол) и главния архитект на София носят най-вече отговорност .Кмета и шефът на общинският съвет - също. Уви в България няма наказуемост, което създава възможност за гигантска корупция и не само че застрояването не спира, но се увелича некачественото строителство и отказ да се бутат сгради, които не са застроени до край вече 15-20-30 години

Да де, ама има някакви правила и който ги е изпълнил трябва да може да строи. Не може архитект и кмет самоволно и субективно да забраняват на Иван да строи, понеже Пенчо и Генчо вече са построили и ще стане гъчкано. На каква база от няколко УПИ-та на някои ще разрешават, а на други не?

# 388

Да де, ама има някакви правила и който ги е изпълнил трябва да може да строи. Не може архитект и кмет самоволно и субективно да забраняват на Иван да строи, понеже Пенчо и Генчо вече са построили и ще стане гъчкано. На каква база от няколко УПИ-та на някои ще разрешават, а на други не?
Защо пък да не може? Законите се приемат и важат за напред. Който построил - построил. Имаш ли си идея колко бизнеси са убивани така? Създава се нов закон и от утре вече не е изгодно да се инвестира в нещо. Защо пък само парцелите да са изключени от това? Ясно е, че проблем има. Едни ще пият студена вода, други ще облажат. Нали така беше? Също както едни си позволяват много имоти, други пък не могат и един.

# 389
Защото с такова законотворчество ще гледаш инвестиции и икономика през крив макарон. То всъщност затова и не идват много инвеститори - прекалено голям е политическият риск у нас.  Много често у нас се приемат закони с някаква цел, а се изпускат много странични ефекти и накрая се оказват провал.
Но, съгласен или не с мен, архитектът и кметът не приемат закони и за момента не могат да забраняват.

Общи условия

Активация на акаунт