Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 14

• 54 727
  • 742
  •   1
Отговори
# 105
  • SF
Е не е като на село, слизаш на централния площад и всичко е пред теб. В София Орлов мост се взема за отправна точка, защото е основна пресечна точка на основните транспортни маршрути, като включвам и ректората, тролеите и т.н. А и пеша си на някакво пренебрежимо време от всичко в центъра, може и да смениш транспорта за удобство за 1-2 спирки и си на Графа, Славейков, на Паметника Левски, на Съдебната палата и ЦУМ, жълтите павета или на пазара, на НДК за нула време. За голям град всичко това се счита за една ръка разстояние.

Чакай сега, че нещо си излезнала от темата. От кого се взима за отправна точка и накъде се отправя от Орлов мост? Щото аз, където и да джиткам - кино, шопинг, спорт, съботно-неделни занимания, планина, вечеря някъде навън, не минавам през Орлов мост. Вече не съм студент. И други като мене има. Защо го рекламираш този Орлов мост?

denizara, стига с тези крави. За кои времена говориш пък ти? Едва ли родителите ти са пасли крави, освен ако не си някъде 90-100-годишна.

# 106
София не е толкова зле като жилфонд НС на фона на Европейските градове и дори столици. Там такъв лукс и разточителство има само в ретро кооперациите и дворците. НС им е много по-семпло, дори грозновато. Във Виена на север от Дунава изникна нов квартал, ми той на съвременен панелен комплекс прилича. Освен ако не броим Монако и лукс квартали като Fontana Golf в Австрия, луксът в София бие почти всичко в Европа. За НС говоря. То мраморни облицовки, златни полилей, имитация на обков или истински.

Особено в сравнение с новите сгради в Прага, Будапеща, Варшава, Братислава нашите са по-красиви и луксозни. Техните не са нищо особено. Там неща като сграда Летера в Изток не съм виждал. Че дори и като блокчетата НС около СМГ, на Оборище или онова до хотел Витоша в Студентски. Средностатистическите европейци ахкат като ги видят. И в Скандинавия надали лесно ще откриеш такива нови сгради. Богати, а живеят аскетично почти. Пък в Холандия НС е като казарми или селски къщи и апартаменти от контейнери. Ние сме на другата крайност - лукс НС почти като че опитваме да гоним Дубай, а масово ниски доходи на населението. Simple Smile Дори се чудя защо наши архитекти работещи в чужбина не им привнесат малко разточителен ренесанс и цвят и там в НС. Ще се радвам да видя сгради като нашето НС в чужбина.

Последна редакция: нд, 15 яну 2023, 00:00 от tomei

# 107
  • пустинята Гоби
Май някои хора живеят в паралелна вселена. Средностатистическия европеец ахва на друг тип строителство. Някой от Африка може и да ахне при вида на цитираните сгради. Само като чуя бг лукс и ме побиват тръпки.

# 108
Явно, като си богаташко изчадие наркоман, си някакъв висок клас наркоман и е обида да те ставняват с останалите (уайт траш) наркомани. Първите са доста по-опасни, та били те и супер умни и отличници. За пример точно онзи наркоман, който размаза Милен Цветков пред Парадайс.
Какво е уайт траш? Човек, който се напива веднъж седмично, а през останалото работи много усърдно, концентрирано и успешно (съответно е с много добри доходи и успешен в професията си) или човек, който е непрекъснато пиян, не работи и лежи с бутилката по цял ден? Какво е уайт траш? Ученик, който учи супер много, изкарва супер оценки и през уикенда може да пие и даже да вземе наркотик или ученик, който непрекъснато е пиян и дрогиран, съответно не може да избута училище, защото освен, че няма кой да го пусне в това състояние е и двойкаджия?

# 109
Май някои хора живеят в паралелна вселена. Средностатистическия европеец ахва на друг тип строителство. Някой от Африка може и да ахне при вида на цитираните сгради. Само като чуя бг лукс и ме побиват тръпки.
Ако щеш вярвай, но ахнаха и на снимка от Левски Г във ФБ. Казаха брей че зелено и какво разстояние.

Че даже сложих и друга - на новото блокче със скосения покрив и басейна Варадеро и повярваха като им казах, че е снимано в курорт...

Не беше тази снимка, а вечерна, но и тя върши работа. В страни като Унгария и Чехия и това е по хубаво от техните блокчета НС, какво остава за сградите НС в Изток:

# 110
Мъфин, аз не квалифицирам хората като боклуци, това е цитат от съфорумци, които си позволяват да квалифицират другите така според местожителството им. Иначе на въпроса ти - това, че някой е успешен в професия/училище, не го прави по-малко наркоман или пияница (за жалост познавам няколко такива хора). Ако за теб е оправдание, за мен не е.

# 111
Мъфин, аз не квалифицирам хората като боклуци, това е цитат от съфорумци, които си позволяват да квалифицират другите така според местожителството им. Иначе на въпроса ти - това, че някой е успешен в професия/училище, не го прави по-малко наркоман или пияница (за жалост познавам няколко такива хора). Ако за теб е оправдание, за мен не е.
Колко истински наркомани и пияници изкарват почти пълни точки на матурите? Предполагам имаш идея колко акъл, учене и добра кондиция се изисква за такъв резултат. Питам те това, защото най-вероятно нямаш идея колко трудно се влиза в немската и след това колко много се учи за да се завърши успешно.

# 112
esmeralda, тези съфорумци не квалифицират другите на база местожителството им. Те квалифицират повече, по-малко уайт траш на база квартал. В старите квартали, има много повече от тях,  просто защото са стари квартали. В старите квартали има по-стари блокове, наследства и т.н.  Например 3 поколения живеят в наследствено жилище.
 Е защо да се напъваш като мама носи, баба меси. Наистина не разбирам вие с розови очила ли се разхождате по улиците.

# 113
В по-голяма част от частните училища се предлага транспорт. Ние се намираме по средата на две уж добри държавни училища (41во и 20то) и детето (най-вероятно) ще е в частно, като ще ползваме транспорта, който се предлага от училището - нямам намерение да развозвам.
Иначе, познавам много хора, които изключително рядко идват в центъра. И по-добре - в хубаво време няма игла къде да се хвърли.
Покрай три деца, завършили наскоро гимназия и две учещи в момента, имам преки наблюдения върху топ държавни, и топ частни основни училища и гимназии. Доволен съм от основните частни и държавни училища, и от частните и държавни гимназии върху, които имам наблюдение. Мисля, че няма да сгрешиш ако запишеш детето ти в някое от двете училища. Нямам идея дали имаш избор, защото районно, най-вероятно е само едното. Принципно няма значение, защото и двете са добри. 20-то е по-желаното от двете и само допреди няколко години там трудно влизаха дори децата живеещи на крачка от него. Сега след спазването на районирането, нещата са много различни. В хубавите частни училища се влиза с изпит, който не е проблемен, когато родителите са по-амбициозни и са накарали детето си да се подготви малко за него. Личното ми мнение е, че спокойно можеш да спестиш едни 15-20 000 лева годишно от частно училище, но избора разбира се си е твой. Обикновено в частни училища се записват деца, които нямат достъп до хубави ДУ. След седми клас, когато вече могат да е придвижват сами, масово децата от частните училища продължават в държавни гимназии. Най-важното в училищните години е средата, а тя е добра, както в хубавите държавни училища, така и в частните такива.

Последна редакция: нд, 15 яну 2023, 01:59 от Мъфин

# 114
Те старите квартали и 90-те години бяха стари, но как ще обясните западането на Хаджи Димитър и Сухата река? Да, правилно четете. Въпреки, че се строят все нови и нови сгради, има метро и се облагородяват части от тях, то като престъпност (кражби, измами, побоища) нещата стават по-зле. Не помня да е имало такива случай през 90-те и докъм 2003 да речем година. А сега само за няколко години твърде много кримки. Наскоро един полицай преби една украинка с която живеел и я изхвърли на площадката обезобразена почти. И предното си гадже пребивал. Аз мисля, че е защото в такива квартали идват хора с по-ниски доходи като цяло.

И училищата много са западнали спрямо тогава. До преди промените 24-то било нормално квартално училище, сега му викат циганското. 143-то също рязко западна в новия век. Толкова близо до центъра, особено Хаджи Димитър, но от ден на ден все повече се усеща като гето заради поведението на хората, в пълен контраст с новите лъскави сгради. Автобус 120 е една от най-противните линии и не са само ромите проблема, защото е по-ужасна дори от 78 и 79, където са почти само роми. Самият български контингент в Сухата река и Хаджи Димитър е тотал щета. 2003 пътувайки от Сухата река до СМГ не се чувствах все едно отивам в съвсем друг град, сега да, защото контингента в Сухата е съвсем уайт траш вече, а около СМГ си е друг тип, какъвто беше и тогава. Иначе да, метрото и новите сгради особено на Черковна като сградата па годината създават илюзия, че е станало по-добре да се живее тук. Ние се радваме, че се местим обаче, заради хората.

Винаги са си били работнически квартали, ама то не се трае вече. Див Северозапад е вече все едно. И все повече "шведи".

Но то като се замисля и Изток и Изгрев до парка са се променили към по-зле. Много новобогаташи от чалго-просташкия тип живеят сега там покрай новите кооперации, най-известният е Цветан Цветанов, но дори ми се стори че видях Николета Лозанова веднъж или друга звезда като нея. Допреди 10-тина години беше по-читав контингента в този някога престижен, но все още дипломатически квартал (да цитирам лексикона на брокерите). И 199-то е прехвалено със стара дата, лежи на стари лаври. И двете училища отвъд Цариградско в Гео Милев са по-хубави към днешна дата ми казват. Та май сградите ни стават по-хубави и луксозни, но континентът масово става по-зле повсеместно.

Последна редакция: нд, 15 яну 2023, 02:12 от tomei

# 115
Отилия, в предишните ти поне 10 профила много потребители са ти обяснявали защо Сухата река е така пренебрегван квартал и защо там не е като в Оборище, Докторската градина, Яворов, Лозенец, Изток и Изгрев.

Това всеки месец нов профил специално за войната на Сухата река срещу всички, започва да става крийпи.

# 116
Питам те това, защото най-вероятно нямаш идея колко трудно се влиза в немската и след това колко много се учи за да се завърши успешно.
Напротив, точно защото имам идея и съм завършила "престижни" гимназия и университет, го казвам.

Не мисля, че съм с розови очила, а че ако четеш тук и не познаваш София, у теб ще се създаде впечатление, че едва ли не повече от половината град е пълен с утрепки, а това не е така. Ето примера за Хаджи Димитър - наскоро ходих на гости на една приятелка, която живее там, разходих се до метрото - не видях нищо от описаното в предния коментар. Тя също живее в квартала от няколко години и казва, че ако се премества, пак ще е в Хаджи Димитър.
Поради ей такива коментари масово хората от провинцията търсят само МанЛи, Витоша, Студентски и тн.

# 117
  • Германия
Чак пък такъв невероятен бг-лукс дето всички ахкат и охкат, а горките западноевропейци страдат в мизерните си нови блокчета и завиждат та чак позеленяват от завист:

Снимките са от нови квартали в Германия - има си отстояние, инфраструктура, зеленина, гаражи паркоместа. Но може би заради твзи екстри не са им стигнали парите са мраморните фоаята и кристалните полюлеи в общите части 🤷🏻♀

# 118
Че то е Немската се влиза с много учене, не по адресна регистрация. Предполагам, който има амбиция е наясно, че само в училище не е достатъчно заниманието.

# 119
Питам те това, защото най-вероятно нямаш идея колко трудно се влиза в немската и след това колко много се учи за да се завърши успешно.
Напротив, точно защото имам идея и съм завършила "престижни" гимназия и университет, го казвам.

Не мисля, че съм с розови очила, а че ако четеш тук и не познаваш София, у теб ще се създаде впечатление, че едва ли не повече от половината град е пълен с утрепки, а това не е така. Ето примера за Хаджи Димитър - наскоро ходих на гости на една приятелка, която живее там, разходих се до метрото - не видях нищо от описаното в предния коментар. Тя също живее в квартала от няколко години и казва, че ако се премества, пак ще е в Хаджи Димитър.
Поради ей такива коментари масово хората от провинцията търсят само МанЛи, Витоша, Студентски и тн.
Е пък аз като роден в София и израсъл в Сухата в близост до Хаджията казвам, че към днешния момент бих предпочел дори Студентски.
Не беше толкова циганизирано дори по пазарите на Герена и тоя в Хаджито на Макгахан. И завърших СМГ за справка. Сегашното поколение не го виждам да се класира там. Превърнахме се в почти 90% уайт траш + лилави (лилавите са по-малко от белите боклуци, но пак са много). Що за квартал с няма и 10% нормални?! Някои хора в манията да си хвалят своето вече си затварят очите. Аз не мога да си затварям очите за ширещата се простотия тук и за все по-честите полети на самолети. По-добре ще стане ако изместят летището, но надали и пак хората в квартала ще са зле. 120 ми е най-противната линия, как пък контингента в 305 и 413 е по-свестен, и те минават през непрестижни райони като Младост и Сливница.

Общи условия

Активация на акаунт