Отговори
# 555
Mama Ru, това са връхни ъгли, ъгли сключени между две пресичащи се прави и решението за средната заплата.

Misssixty223, забавляваме се, колкото и откачено да звучи за повечето хора 😀
Динчо, т.е при две пресичащи се прави срещуположните ъгли са равни, така ли?
Русалка, подобна задача показвах днес на щерката за разходи при почивка. Даже малко завидях на семейството - за четирима 1200 лева за почивката. Добре се справят 😁

# 556
Mama Ru, да.
Означила съм ъглите, можеш ли да се си го докажеш?
Единият е а, другият 180-а. Третият е 180 - (180-а)=а

# 557
  • София
То с получената средна заплата  в другата задача при настоящите цени, дето скоро тавана ще ударят, няма почивки така или иначе. Wink

# 558
Mama Ru, да.
Означила съм ъглите, можеш ли да се си го докажеш?
Единият е а, другият 180-а. Третият е 180 - (180-а)=а
Не знам дали ще мога да го докажа, на детето не му е нужно, а и за задачата не е нужно доказателството. По-скоро като факт да го запомни.
Нагоре просто ще говоря с учителите да кажат какво ще трябва да усвои, за да получава Среден (3) и само това ще гоним. Въпросът е първо да я приемат в нормална гимназия, т.е където има учебен процес и да стигне до ДЗИ. Поне за сега няма да й се налага да мисли за ДЗИ математика, ако е в езикова вторият изпит ще е език, а ако е в професионална - от професионалната подготовка.

# 559
Mama Ru, желая ви успех.
И да, нека запомни, че при две пресичащи се прави срещуположните ъгли са равни.

# 560
  • София
Благодаря за решенията, прочетох и другите решения за %, опитвам се да обяснявам, че трябва да се решават като първо се запише какво е дадено/ условието, какво се търси числото +/- %от него,  а не да бърза да решава / казва как й изглежда отговора.

# 561
Малко по-реалистични са разходите Wink Аз 2000 лв ги изкарвам - 300 транспорт, 800 храна, 500 настаняване и 400 други. Уравнението трябва да е:
15/100.х + 500 = 40/100.х
Динчо, т.е при две пресичащи се прави срещуположните ъгли са равни, така ли?
Русалка, подобна задача показвах днес на щерката за разходи при почивка. Даже малко завидях на семейството - за четирима 1200 лева за почивката. Добре се справят 😁
Тя реално е от помагало за НВО, ама е приложима  донякъде и в шести клас, понеже и там се учат кръгови диаграми в дяла "Вероятности". Ето задача от шестокласно помагало на Архимед, същата е, няма само връхни ъгли или въобще някакви зависимости между ъглите.

# 562
  • София
Говорим за различни задачи Simple Smile Тази от цитата я пуснах само като пример на Мама Ру, че шестокласните задачи с кръгови диаграми са си същите като седмокласните, но без замесени ъгли като съседни и връхни. Нея никой не я  решавал. Simple Smile

Последна редакция: пн, 13 мар 2023, 14:12 от пенсионирана русалка

# 563

Може ли малко помощ за тази задачка от 7 клас?

# 564

Може ли малко помощ за тази задачка от 7 клас?

Това е една от така наречените основни задачи. СО е ъглополовяща на ъгъл АСВ=180-50-60=70. Ъгъл АСО=35.

Последна редакция: пн, 13 мар 2023, 18:53 от Dincho

# 565
  • София
Dincho, тази не е  съвсем от основните Simple Smile. Те са за  ъгъл между две вътрешни ъглополовящи, между две външни или между вътрешна и външна, които обаче не са при един връх на триъгълника Simple Smile   Тук се прилага теоремата за точка от ъглополовяща, намираща се на равни разстояния от раменете на ъгъл.

Последна редакция: пн, 13 мар 2023, 20:14 от пенсионирана русалка

# 566
Русалка, на мен толкова ми е набито в мозъка, че двете външни ъглополовящи се пресичат в точка, която е от вътрешната ъглополовяща на третия, че няма накъде. За мен си е основна задача 😀

# 567
Това е една от така наречените основни задачи. СО е ъглополовяща на ъгъл АСВ=180-50-60=70. Ъгъл АСО=35.

[/quote]
Благодаря! За съжаление отговора в учебника е 400

# 568
  • София
То в учебника всичко може да пише..  Wink Дано не се доверявате само на отговори в учебници/помагала - пълно е с грешки.

# 569
Здравейте от мен, помощ с тези две задачи от подготовка за НВО:

1. В ∆ABC със страни AB = 30 cm и BC = 20 cm е построена ъглополовяща BL. През точка L е прекарана права LP || AB (P ∈ BC). Намерете дължината на отсечката LP:

Верен отговор: 12 cm

2. През точка A, намираща се на разстояние 5 cm от центъра на окръжност с радиус 3 cm, е построена права m, която пресича окръжността в точки B и C (B е между A и C). Точката B дели AC в отношение 1:3, считано от A. Намерете дължината на AC

Верен отговор: 8 cm

Общи условия

Активация на акаунт