Фраксипарин, клексан, аспирин - Тема #20

• 55 074
  • 767
  •   1
Отговори
# 585
И аз имам миоми, вчера ме гледаха и казаха, че не касаят случая и не са ми проблем. Тоест не е от тях. Не знаят или поне не са хванали от какво е. Дано не е нещо предвещаващо лошо…

quote author=Jupiter sea link=topic=1515186.msg47686911#msg47686911 date=1709296659]
Аз имах кръвоизлив около 4 г.с от аспирина. Отделно биех клексан. Веднага спрях аспирина и увеличих утрогестана и кръвта спря. Всичко с бебето беше наред.
Моя приятелка имаше страшни кръвоизливи постоянно до раждането. При нея беше от миома, която не се виждаше по време на бременност, защото бебето я скриваше. След раждането я оперираха и махнаха миомите (оказали се нещо като конгломерат).
[/quote]

# 586
Здравейте,

На някоя от вас следят ли и дозата на фраксипарин/клексан без изследване на Анти Ха? Засега изследвам само Д-димер, фибриноген и apTT и на тяхна база ми смени фраксипарин от 0.4 на 0.3 и ми включи натаспин. Та се чудя дали не трябва да си изследвам и Анти Ха.

# 587
  • Замък сред облаците
Момичета, които нямат достъп до лаборатории за антиХа не го изследват - за съжаление той се изследва само в няколко от големите областни градове. Кръвните показатели за коагулация също са адекватно мерило и реално са най-важният показател.

# 588
Да, на мен ми я следиха така дозата. От 0,4 вдигнахме на 0,6.
При нас няма лаборатория, която да извършва анти-Ха изследване. Говорим за голям областен град. 😡

Здравейте,

На някоя от вас следят ли и дозата на фраксипарин/клексан без изследване на Анти Ха? Засега изследвам само Д-димер, фибриноген и apTT и на тяхна база ми смени фраксипарин от 0.4 на 0.3 и ми включи натаспин. Та се чудя дали не трябва да си изследвам и Анти Ха.

# 589
Здравейте. След ЗЕТ съм и съм бременна в 4гс и 6 дни. Още от трансфера започнах да бия Фракси 0.4, както и да пия аспирин протект от започването на естрофема на 2-ри ден от цикъла. На мускулни инжекции прогестерон съм през ден и слагам прогестерон вагинално 3х1 всеки ден. Пуснах изследвания за аптт, д-димер и фибриноген в неделя, прилагам ги. Хематоложката каза че са ок, вчера ходих на преглед при АГ , видя се сакче, всичко наред за седмиците, но ми каза,че аптт е към горна граница и според нея мога да кръвна и трябва да спра аспирина и да намаля дозата на фракси. Но да остана разбира се на нещо кръворазреждащо заради прогестерона. Ще се консултирам и с още един хематолог , но вие какво мислите с тези резултати? Много ли ми е разредена кръвта? Като да вметна, че правих същото изследване точно преди месец без фракси и аптт беше 36 от горна граница 42. Благодаря!

# 590
  • Замък сред облаците
Не можете да сравнявате с изследванията преди седмица. Аз бих спряла аспирина, фракси не. 10 дни след това пак контрола. Но двете от раз да спрете е рисково.

# 591
Не можете да сравнявате с изследванията преди седмица. Аз бих спряла аспирина, фракси не. 10 дни след това пак контрола. Но двете от раз да спрете е рисково.

Благодаря! Да, определено няма да е двете, едното ще оставя. А аспирина има ли влияние на аптт ии само инжекциите имат?

# 592
  • Замък сред облаците
Точно аспиринът му влияе, защото не позволява на тромбоцитите да се слепят. Инжекциите влияят на д-димер.

Също е важно аспиринът каква доза е.

# 593
Точно аспиринът му влияе, защото не позволява на тромбоцитите да се слепят. Инжекциите влияят на д-димер.

Също е важно аспиринът каква доза е.

Аспиринът е 81мг, води се baby aspirin.

Ще го спра, и ще направя повторно изследване след десетина дни, когато съм и на преглед при АГ.

# 594
  • Замък сред облаците
Да, между 75 и 150мг изписват, но явно дори минималната доза идва силна. Пожелавам лека и успешна бременност.

# 595
75 има по-силен ефект от 150мг. Ефектът се засилва с намаляване на дозата.

# 596
  • София
75 има по-силен ефект от 150мг. Ефектът се засилва с намаляване на дозата.
Как така 😳
Значи 100 разрежда повече от 150 ли?

# 597
  • Замък сред облаците
Ако говорим за риск от прееклампсия, 150 е с по-ефективен резултат от 75мг. Същото и за 81мг в сравнение със 162мг.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37146687/

Иначе навсякъде пише че дози по-високи от 75-81мг (до 325мг) увеличават риска от кървене повече. 🤷♀ Също и хематолозите предписват по-висока доза, ако ниската не е достатъчна, а не обратното 🤷♀

Последна редакция: ср, 06 мар 2024, 23:05 от АА

# 598
АА, като човек учил фармакология ти гарантирам, че по-ниските дози ацетилсалицилова киселина са по-ефективни от по-високите и имат по-малко нежелани реакции, просто в горния си пост не уточних това ☺️
Скрит текст:
Много от лекарите не са наясно с подробности как действат лекарствата. Те учат изключително малко фармакология. При тях се набляга на биологичните науки, при нас на химията. Точно, за това ние се допълваме и работим в екип ☺️
  Аспирин в дози от 500мг има един ефект, а в дози под 400мг(по-точно под 325) е друг. Колкото е по-ниска дозата, толкова е по-ефективен в ролята си на антиагрегант и е по-малък рискът от нежелани реакции(например кървене). Иначе ефективността между 75 и 150мг е почти аналогична, а при по-високи дози....освен, че не е по-силен ефектът, има повишен риск от кървене.

Последна редакция: чт, 07 мар 2024, 00:23 от Kactus

# 599
  • Замък сред облаците
Говоря за ефект при прееклампсия, за което цитирам проучване от водещи клиники на които се базира инфото. За тях надали учите като за ефективността на киселината, съвсем друго се визира в случая, моля да вникнеш.

Последна редакция: чт, 07 мар 2024, 07:07 от АА

Общи условия

Активация на акаунт