Фраксипарин, клексан, аспирин - Тема #20

• 55 261
  • 767
  •   1
Отговори
# 375
  • Замък сред облаците
Терезиенойл е добър за белези също, г ми го беше дала за епизиотомията също. Не е с цел “да не личи”, а да зарасне качествена, разтеглива кожа.

# 376
Момичета, не съм си оставила копие за мен от консултацията със съдов и хематолог от преди секциото, всичко приложих за болницата. Бяло петно ми е какво ми казаха за фраксито, дали бяха 2 седмици след операцията или 20 дни да го слагам. С хомозигот 4г4г и разширени вени съм.

# 377
  • Замък сред облаците
Поне месец съветвам, същата мутация съм.
Или 20 дни ако държите на лекарската препоръка.
За 4г4г проф. Лисичков даже 40-60 дни препоръчва, но и аз бих месец и нямах търпение да приключа. Изследвах и д-димер, беше 0,51 (горна граница за небременни) няколко дни след спиране на инжекциите, тоест, можело е да бия още седмица-две, но пасувах. За следваща Б ще съм по-стриктна.

# 378
Здравейте момичета!
Преди няколко дни разбрах, че съм бременна, още не мога да повярвам. Имам доста мутации - хетеро-протромбин, 4г/4г. АСЕ и други. От днес вечерта започнах фракси, но много се притеснявам как ще се развият нещата. На 10.11 съм на лекар, да видим какво ще ми кажат. Вие как процедирате с терапията? Веднага ли започвате с инжекциите?
Може ли също така да споделите при кой хематолог ходите? Трябва ми и АГ, което разбира от тромбофилия и нз на къде да хвана. Доста съм притеснена.

Последна редакция: пт, 10 ное 2023, 04:18 от Silvi23

# 379
  • Замък сред облаците
Предполагам, че за София е питането. Аз се следих във Вита при Гагова (АГ) и Кондева (хематолог). Такова чудо АГ да разбира от тромбофилия за мен няма, с цялото ми уважение към специалистите и абсолютното ми доверие на Гагова.
Обяснявам: тромбофилията още е в процес на проучвания при бременни, вкл разни утвърдени светила в репродуктивните среди у нас я отхвърлят с чудовищно лека ръка. АГ са обучавани по разни остарели американски принципи, където примерно изписват аспирин за 4г4г, което в повечето случаи не е достатъчно за бебето. За сметка на това хематолозите и доста съдови специалисти са много добре запознати с новостите, просто защото това им е тясната сфера на работа. Затова съветвам да се следи бременната при двама специалисти - АГ ще си следи кръвоток, растеж на бебето, витамини и прочее, хематологът ще следи изкъсо терапията.
И от АГ, което вири нос заради мнение на колега или настоява за прекратяване на терапия месец преди раждане, бягайте надалеч.
Моят личен опит с Гагова е положителен, въпреки че и тя поначало ме насочи към аспирина (не мога да я виня, такива са медицинските протоколи у нас), но в последствие се съгласи изцяло с хематоложките препоръки без да спори (само ме ожали за боцкането). Тя беше и тази, която ме насочи веднага към тромбофилия след първия ми аборт, въпреки че дотогава не бях я посещавала.

# 380
Благодаря за отговора! Въпреки това чета по групите, че има бременни, на които АГ следи всичко. А как процедирате с болничните в толкова ранна бременност? Моята работа е напрегната, сред много хора и с тези вируси не желая да ходя. Тази бременност я чакам от 7г.    и не ми се рискува. За сега съм взела от личния, но тя може само 10 дни да ми даде. Днес ще питам и лекарката.

# 381
  • София
Здравейте момичета!
Преди няколко дни разбрах, че съм бременна, още не мога да повярвам. Имам доста мутации - хетеро-протромбин, 4г/4г. АСЕ и други. От днес вечерта започнах фракси, но много се притеснявам как ще се развият нещата. На 10.11 съм на лекар, да видим какво ще ми кажат. Вие как процедирате с терапията? Веднага ли започвате с инжекциите?
Може ли също така да споделите при кой хематолог ходите? Трябва ми и АГ, което разбира от тромбофилия и нз на къде да хвана. Доста съм притеснена.
Силви, първо честито!
Нормално е да се шашнеш, важното е че знаеш за наличието на тромбофилията и ще следите нещата,щом има адекватна терапия, всичко ще е наред.
 Предвид наличието на Фактор 2, който предразполага и към съдови усложнения, след доста чудене, аз реших да се насоча към ангиолог.Другата седмица съм при д-р Минкова в Токуда, план Б ми е д-р Веселина Иванова или д-р Тончев, те вече са си хематолози. Хубавото е ,че правят и онлайн консултации.
При мен ще е един от тези трима лекари за следене на терапията,може да ги погледнеш.

# 382
Благодаря! Видях, че д-р Иванова има свободен час за днес следобед и мисля да я посетя. Иначе аз имам 4 инсеминации и 2 неуспешни инвитро процедури и днес ще се видя с лекарката, която ми ги прави. Вие в болнични ли сте или ходите на работа?

# 383
  • Замък сред облаците
Аз работех от вкъщи, работата ми го позволяваше(и шефовете).
На твое място бих взела болничен, но имай предвид че ще намали дохода през майчинството първата година. Иначе се минава ЛКК  за удължаване на билничните. Ето тук може да намериш повече инфо: https://m.bg-mamma.com/?topic=1600776.

# 384
Момичета, след раждането къде поставяхте инжекциите? В болницата ми ги биеха в ръцете, за у дома се чудя - мога да се справям май само в корема, не съм си слагала другаде … дали е ок, секцио беше все пак, но какъв пък?

# 385
Секцио бях и в корема ми ги биеха в болницата и сега там си продължавам и не знам защо ме боли повече отколкото когато бях бременна.

# 386
Момичета, имате ли ограничение откъм физическа активност и при повечето на нмх /фраксипарин/ се получава хематом и отлепяне?

# 387
  • Замък сред облаците
Нмх не причинява отлепяне за разлика от аспирина. При отлепяне е хубаво да се лежи повече, без натоварване.
Ако няма отлепяне, бременността върви ок и само се бият инжекции няма ограничения  за натоварването и движението извън стандартните за бременни.
Иначе има и гени, които причиняват отлепвания и хематоми в матката, не е задължително да е лекарство.

# 388
АА, кои са тези гени, би ли споделила? Тафи и Вегфа ли са? Мисля, ще е полезно. Благодаря!
Нмх не причинява отлепяне за разлика от аспирина. При отлепяне е хубаво да се лежи повече, без натоварване.
Ако няма отлепяне, бременността върви ок и само се бият инжекции няма ограничения  за натоварването и движението извън стандартните за бременни.
Иначе има и гени, които причиняват отлепвания и хематоми в матката, не е задължително да е лекарство.

# 389
  • Замък сред облаците
Имаха го преди в брошурата Геника за 50лв, нещо с N май започваше. Сега като нямат брошура на новия им сайт не мога да го открия…. Ще видя дали нямах скрийншоти някъде.

ЕДИТ: да живее гугъл, намерих старата брошура (цените не са валидни в момента!!!) - за фактор VII и NOS3 ставало въпрос:

Последна редакция: сб, 11 ное 2023, 18:36 от АА

Общи условия

Активация на акаунт