Любители на котки - Тема 180

• 31 943
  • 755
  •   1
Отговори
# 660
Дори не искам да коментирам....

Ушатото цял ден спи като заклан. Стана само за тоалетна и вечеря. Сега пак спи, горко ни през нощта.Joy

# 661
  • София
Мина месец вече, не е ли много, за да живее в клетката си? (той си има и къща). Котките, които съм гледала, съм ги вземала малки, нямаше проблеми със свикването; но като се вземе животно, живяло другаде, и с характер... Цялото семейство 'работим' по скъсяване на разстоянието. И си го обичаме, такъв, какъвто е. Интересно котаракът не търси някой да го гали, може да не му е обръщано внимание персонално, там е имало много котки.
Имам и драскотини, но не искам да му режа ноктите.
Три от котките ми са прибрани на 6-7 месечна възраст, четвъртият на 7 г., а петата от бебе. "Бебето" е най-малко социално. 7-годишният е най-домашният от всички - търси контакт постоянно, говори ни, мърка дори само като го погледнеш. Само първият Наско имаше проблем с адаптацията. Повече от месец се криеше. Беше прибран от двор, в който никой не живее (бабата беше починала). Наистина беше притеснително. Включвах 2 вида Фелиуей в контактите, ядеше суха храна на Роял Канин, която е срещу стрес. Накрая се отпусна. Не знам дали химията в и около него подейства или просто му дойде времето. Simple Smile Но никой не го е притеснявал. Просто чакахме да свикне с нас и с всички непознати звуци. Най-страшното нещо беше телевизорът. Ами почти не гледахме или го пускахме много тихо. Създадохме му условия, където хем да се крие, хем да е що годе нормално място, защото по едно време влезе зад хладилника и не можехме да го извадим. Много по-добре е да се крие в клетката си, която сте поставили на безопасно и топло място, отколкото да се заклещи някъде в стремежа си да се скрие.

cardhu, и Наско не маркираше до 2-годишна възраст. Някои узряват доста късно. Все пак съм чувала, че има и не маркиращи. Дано вашият е от тях!

# 662
  • София
.
Моля за мнение и за клиника Нова в Младост 4 от девойките, живеещи в Младост
Аз съм доволна дотук от клиника Нова. Но Шепа не е кастрирана там, само е ваксинирана. Страх е кастриран там и съм доволна, но при мъжките е леко, а Наско засега е само лекуван там.

# 663
Пепина,моля те,намери истински хора за горкото ти коте!
o, оо.... нямам думи...

# 664
  • София
Не са само Ред Соул и Бубалеса. Всички в темата сме потресени от отношението ти към котето.

# 665
Шарки, Ти , специално от какво си потресена? За теб кастрирането нещо хубаво ли е, лошо ли е?

# 666
  • Бургас
пепина, и аз не исках са кастрирам Харко.
Много мирише маркираното и самото коте се измъчва. Мяука и става агресивно.
Първо направо съжалявах, че го кастрирах, беше се изплашил много.
После да видиш как му олекна и как щастливо си играе, глези се, пренарежда ми гардеробите...

# 667
Така и не го показа този регдол, да го видим... Rolling Eyes
На въпросът - дори и да му намираш женски (при което пък не е задължително, че те ще го харесват и ще му се оставят), той ще си маркира. Особено пък след кто веднъж си го оставила да се чифтоса. Природа му е - мъжка. Сега... Не е задължително да го кастрираш, ако ще чистиш. То и няма никакъв смисъл да те убеждаваме, ти сама ще се убедиш, като ти писне да хвърляш мебели.

# 668
  • София
Шарки, Ти , специално от какво си потресена? За теб кастрирането нещо хубаво ли е, лошо ли е?
Хубаво, правилно и полезно за животното, освен ако нямаш намерение да го ползваш с финансова цел за разплод. Моят Барни го кастрирахме на 5-месечна възраст. Порастна си след това, не е надебелявал, държи 5.3-5.5 кг тегло. И е много възпитан (не съм и предполагала, че животно може да е толкова умно, на мен Барни ми е първо коте, досега сме нямали домашен любимец).

# 669
  • Стара Загора
Amy_nka, не вярвам да се хвърлят мебели по-скоро котката ще излети.

# 670
  • София
да, знам, че изказванията са малко нестандартни, но аз мисля по въпроса имам ли право да кастрирам някого? Simple Smile
Аз съм за естественото, но щом толкова мирише, ... Продължавам да мисля.
Като стана въпрос за "естественото", аз се замислих дали е естествено котки да се произвеждат и търгуват като стока? Държа да подчертая, че не давам морална оценка на развъдниците и хората, които си купуват домашните любимци - в темата има достатъчно породисти котки, които не се срещат на улицата, а стопаните им очевидно много ги обичат и дават най-доброто от себе си, за да им осигурят щастлив и здравословен живот. Това е личен избор, на който всеки има право.

Каква част от живота на една домашна котка е естествена? Много от нас гледат котките си в апартамент. Храним ги с гранули и други силно обработени храни. Задоволяваме ловните им инстинкти с изкуствени мишки, дунапренени топчета и перца, завързани на връв. Купуваме им имитации на дървета, за да не драскат по мебелите.

Мисля си, че след като сме избрали да затворим вкъщи едно животно, редно е да му осигурим най-добрите условия. В общия случай кастрирането е именно моралната постъпка и не само е наше право като стопани, ами и задължение, защото иначе подлагаме животното на мъчения. Че ще опикае дивана, според мен, е най-незначителният проблем. Че не е "естествено" е абсурден довод - то по тази логика дай и хората да не се подлагаме на операции, които ни повишават качеството на живот. Отделно, не съм сигурна доколко изобщо е законно да се развъждат породисти котки в нечий апартамент.

Това са моите разсъждения по темата Simple Smile

Иначе искам да споделя, че Шели изтърпя геройски 2-дневното пътуване до Италия. След като пристигнахме, още същата вечер обходи цялата къща, а вече се чувства у дома си, припича се на слънце, събаря неща от масата и драска дивана Grinning

Последна редакция: вт, 14 фев 2023, 11:19 от MojaveGhost

# 671
Пепина, не сме в сговор - стари срещу нов. Някак в постовете ти не се долавя любов - да, декларира се, но съдържанието на въпросите ти я отрича. Когато имаш отношение към животинка, се опитваш да видиш нещата през нейната гледна точка и отношението да е максимално щадящо и създаващо комфорт. Затова и отвлеченото за и против кастрацията не е валидно спрямо животинката в дома ни. На първо място е опитът да се направи така, че тя да не страда. Едва след това са личните неудобства - мяукане (женски), маркиране (мъжки). Аналогично за клетката. Щом има нужда да се чувства защитен, не го лишавай. Темповете му на адаптация са различни от мислените от теб.

# 672
Страхотни сте,момичета-търпеливи и мили!

# 673
Мен най-много ме впечатли частта със сводничеството.
Аз моят разбойник ще го кастрирам, основно заради маркирането и миризмите. Ако имаше регулация в популацията и друг манталитет спрямо питомните котки (например безопасен хабитат), бих продължила рода му с удоволствие, много ми е сладък, но за жалост е пълно с нещастничета, които ежедневно измират по улиците.

# 674
Тук се очаква да се изкара някой лев от"симбиозните"бебета.
Според мен,Пепина,по-добре му осигурете споен живот,без стрес и страх,отколкото се грижете за половия му живот

Общи условия

Активация на акаунт