Отговори
# 120
На същото мнение съм и аз. Определено има какво да се вземе от Маги Пашова, но и аз очаквах повече от нея да си призная. В крайна сметка от толкова уебинари и книги най-ми допадна алгоритъма  на захранване на Владимирова и по него се водя, макар и не на 100%.

# 121
На мен много ми хареса, че дава ориентир за количествата, така че нито твърдата храна да е твърде малко, нито кърмата/млякото, иначе се чувствах малко изгубена какво правя изобщо, както и съотношението белтъчини, мазнини и въглехидрати. Само не разбрах много добре твърдението и за това, че месото не бива да надвишава 10% - това за грамажа ли си отнася? Предполагам, че да, защото пък иначе белтъчините ги дава 7%.
Като цяло е доста облекчаващо да видиш някой в интернет пространството, който да е наясно поне със собствените си разбирания за захранването, а вече дали са идеални не смея да отсъдя, но поне говори точно и ясно дамата.

А и честно казано, самият формат на книгата не ми е удобен, предпочитам през телефона да се информирам. Книгата е неудобна за четене специално в този ексцентричен, бих казала размер

# 122
при нас пак няма хранене... Не знам наистина кое е по-добре. Моето бебе спи. От около 3 седмици спи на страни, обръща се като голям човек, гушка си кърпичката за гушкане и си спи... Понякога се събужда за едно мляко, понякога цяла нощ спи. Обаче развитието му разбутва храненето. Ни пюре, ни каша, ни парчета, ни мляко иска. Пийва по едни 60-70 мл. от време на време и това ми докарва още бели косми. Все си казвам окей, ако не спи нощем, може да легна с него през деня или да се редуваме с ММ. Ама за яденето не мога нищо да направя. 2 дена вече по много малко яде/пие.

Аз всякакви мерилки и подобни не чета. Ако яде давам колкото иска. Ако не яде правя всичко и побелявам, водя на лекар... Та така...

За реването.. От около 31-32 седмица осъзнават, че мама може и да ги остави и да излезе. Това за тях е същото като изоставяне. Някой беше писал вече (съжалявам не помня кой). Затова търсят близост. Някои стоят само на ръце, други играят сами само ако мама е до тях, трети все още успяват да изтърпят докато мама е до WC ..

# 123
Дано да прояде скоро, Матея. Може би е някаква фаза и ще мине скоро. Възможно ли е да е от зъби?

Аз се информирам за мерки и теглилки, защото ако не се лъжа даже май ти беше споделила, че е важно за заместване на хранене да има баланс на протеини, въглехидрати и мазнини. Но може и някой друг да е бил, не помня.  Давайки само зеленчук, няма как да не се опасявам, че ще се дисбалансират нещата, още повече че някои зеленчуци (картоф, грах) са доста по-калорични от други като тиквичка и чушка например, особено след като понякога отказва кърма след това и особено сега, когато зъбите растат и апетитът не е на ниво хич.

Знам че на фона на никакво ядене, човек гледа другояче на нещата, но исках да обоснова интереса си към мерки и теглилки, който смятам е основателен.

# 124
Здравейте. И моят господин от сутринта само мучи. Сам е почти изключено да седи, иска си компания, носене и забавления. Много се ядосва, когато го оставя някъде.

И със спането е същата работа като при повечето. Нещо не можем да нацелим интервалите сигурно.
Мuppa, и при нас е така. Случва се да се обърне по корем и да спи, но най-често като се завърти веднага започва да плаче и го обръщам. И така по много пъти. Преди спеше само по гръб, сега настрани и по-рядко по корем.

Със захранването все така почти нищо не хапва. Явно ще става дегустатор. От няколко дни извадих кантарчето и виждам, че яде по 20гр, само веднъж 40гр, но до там. Онзи ден му предложих круша следобяд, защото 3 дни не беше акал. Много му хареса, хапна това, което му бях приготвила и подскачаше за още, но ме беше страх да дам повече. Вчера на обяд и тиква му давах и пак нищо.Чак днес си свърши работата. Реших да не давам пюре днес.

Миналата седмица ходихме на ехография и всичко е наред. Още не сме ходили да пускаме изследвания, че мъжа ми го тръшна грип в края на седмицата, а съм с двете деца и нямаше как. Много зле беше буквално за един ден - температура, главоболие, мускулни болки, гърло, повръщане. Всички екстри. Вече е по-добре. Взех талон и за очен, защото не можем да се оправим с тези очи на Марти. Като капем капки минават за малко и после пак започват да сълзат и залепват. Та и там ще видя кога ще отидем.

За подсичане смених судокрема с бепантен. И на Марти дупето още от раждането все му е червено и судокрема не всеки път помага, а с брат му само него използвах и бях доволна. Бепантен е ок.

Марти беше по-малък, когато започна да си вътри така главата. И до днес го прави, но спрях да се притеснявам.
Не лази все още, по-скоро се влачи от време на време.  Много ми е смешен, обаче, как кълве чаршафа, докато е по корем.
Ама голямо мрънкане е тия дни. За да го оставя някъде за малко трябва да има някой покрай него да го забаламосва. Иска все носене, разглеждане, пипане на всичко. Едва успявам да хапна нещо и то докато мучи покрай мен.

Като майка на по-голямо дете потвърждавам, че като поотраснат и много голямо влияние имат градина, училище, приятели. Започват да променят държание, говор, абе с две думи не можем да възпитаваме другите, но трябва да покажем как да отсяват хората в обкръжението си и че не всеки трябва да ни е приятел.  Докато са малки много се влияят и подражавят на другите, затова трябва да се внимава. Аз като чуя и видя някое хлапе  да псува, плюе или да раздава шамари съм искрено възмутена. Моето дете като цяло е кротко, не е агресивно.  Но съм го виждала как с определена деца се променя. Има някои, които не му влияят добре и ги избягваме. В един момент обаче няма да сме все покрай тях и затова трябва да ги научим да споделят, да ни имат доверие.
Ние сме от родителите, които много говорят и обясняват, той самият проговори много рано. Винаги сме си говорили с него като с голям човек. Затова смятам, че с децата трябва да се говори, имат нужда от внимание и любов, нещо, което е изключително важно, за да станат човеци. Безразличието няма да ги направи такива. Аз съм благодарна и на мъжа ми, че имах възможността да си остана вкъщи с баткото. Той не е ходил на ясла, първа група в градината също много малко посещава. Не смятам и Марти да ходи. Радвам се, че в тези първи, важни години бях до него и му дадох и продължавам да давам това, което смятам, че всяко дете заслужава. За мен това са едни прекрасни години и със сигурност щях да бъда много тъжна, ако нямах възможност да съм до него, когато открива света. Надавам се и с Марти да е така.
За мен е важно освен всички качества, които искам да притежават децата ми, да знаят, че семейството е най-важно и винаги на първо място. Искам да виждат и усещат любовта и грижата в нашето семейство и когато един ден имат собствено да пренесат това и там. Защото са съжаление в днешно време да създадеш и запазиш семейството е лукс. Много мога да пиша по тази тема, но ще е друг път, ако пак я повдигнем.

# 125
Благодаря Маги! Зъби не виждам, няма подуто или червено. Ама дано да са те.

Да, аз съм тази със разнообразното, пълноценно хранене. Извинявай, не съм те разбрала. Помислих, че общия грамаж ти е важен. Чудех се защо пък ще искам задължително 160гр да дам, ако малчо примерно иска днес 140гр или 180гр. от цялото ядене. Иначе да, за комбинацията на състава и аз внимавам.

А да ви кажа преди няколко дни как си направих експиремент. Готвих за нас сьомга с ориз, броколи и спанак и реших да му дам парче риба и броколи. Рибата помириса само и си обърна главата на страна. Розичката броколи я взе, огледа я от всички страни и дори не я поднесе към устата. Погледна ме в очите и пусна броколито на земята. Sunglasses

# 126
Слава Богу, от последните сме (писах  го след като прочетох на Матея коментара, ама докато го напиша и са се появили още няколко) Simple Smile Оставям си я на шезлонга или земята и мога да свърша доста неща, включително да отида до спалнята да се преоблека, до wc, в пералното...Но като цяло си ме предочита пред останалите.
При нас дрямките днес бяха 2 по час и половина всяка. Събуди се в 8:30, заспа от 11 до 12:30, после спа пак от 16 до 17:30 и вечерта я приспивах от 21 до 22:30, но чак след 22 започна да изглежда сънлива. Не е ли много по над 3.5 часа да издържа? Сутринта е към 2, 2:30, но следващите будувания са доста дълги. Иначе и двете дрямки бяха дълги, първата си я сложих в кошарата и затова нямаше кой да я събуди, а втората спа отново на двора на хлад.
Но вечерта засива трудно. Много често заспива и след 10мин е будна. Не знам защо така прави, след това ни отнема над 1час да заспи пак вече за нощта. Поне не плаче, но иска да я разнасяме. Има 1 будене на нощ. Храненията са 5-6 или 7 за денонощието.
Вече обмислям да взема кошара  за игра, даже измислих къде ще стои, защото при нас мястото е кът. Но след някой и друг месец трябва да има къде да я оставям на безопасно за едно ходене до тоалетната поне или ако някой звънне на вратата...
Най-после почнах да чета Маги Пашова, да видим какво ще ми каже. Че захранването почна, а книгата я забравих Grinning Ама се изцъклих на скоростта, която предлага. Надали ще я спазя, както и въвеждането на алергените няма да спазя, може би главно за рецепти ще ми трябва като гледам как ми е тръгнало до тук Simple Smile

# 127
Големи ми се виждат интервалите ама пък ако на бебето му е добре, защо не. Вечерната драма може да е от твърде дълъг интервал, колкото по-уморени са, толкова по-трудно им е да заспят и се разбуждат по много и начесто.

На мен книгата на Маги Пашова ми допадна в по-голямата си част, даде ми някаква идея за захранването, че до преди това ми беше голям хаос в главата. Едната лекарка казва да давам един зеленчук докато не стигне порция 150грама (?!), другата давай един зеленчук по лъжица на ден, после ден почивка, после две лъжици, пак ден почивка и така докато не стигнеш порция 150грама и това с всеки нов зеленчук (то така ще захранвам до първи клас). От всичките лекари, които даваха съвет за захранването, никой не спомена колко е важно порцията да има всички важни елементи. Та затова ми беше доста полезна книгата и на мен. Следя грамажи аз, защото имам бебе в другата крайност - не знае какво е усещането да си сит. Имам чувството, че 1литър мляко да му дам, ще го изпие от раз без да му мигне окото. Отне му 2-3 дни да разбере, че пюрето също е храна и не отказва нищо. Та грамажите и часовете за ядене ги следя изкъсо.

Вчера се похвалих, че спи през деня и веднага след това той реши да ме обори. Доста тежък ден беше, ама поне поспа нощес. Днес се очертава нещо подобно, да видим как ще е.

# 128
Здравейте! Сутринта тъкмо бях тръгнала да пиша, че спахме много неспокойно. На Марти нещо му хърка носа и цяла нощ плака. Може и коремчето да го боли, защото имаше газове. Цяла нощ се въртя и обръща, плаче да го обърна обратно, рита одеалото...Час след като се събуди обаче разбрах каква е причината ...имаме си първите две зъбчета. Heart Eyes Толкова се зарадвах, че брат му се стресна и си помисли, че нещо лошо е станало. По принцип нямам навика да проверявам, защото Марти си стиска устата, а и си мислех, че като при брат му ще се появят по-късно. Изобщо не очаквах. Не съм забелязала подут и побелял венец, не знам и сега как проверих, но...интуиция. Дано малко се кротне до следващите.

Аз се включвам да питам и мислите ли вече за лятната си почивка? Къде ще ходите на море? Ние винаги запазваме месец преди това, но ми се иска сега, ако може да хванем ранните записвания и намаленията, защото цените са доста нагоре. Освен това винаги ходим на море в разгара на сезона, през август. Ще е полезно да споделите къде мислите да бъдете или къде сте били и сте останали доволни? Аз си мисля, че сега, с двете деца, ще е още по-голямо приключение, но обожаваме морето и се надявам и малкият господин да го хареса.

# 129
За морето, аз съм си наполовин морско дете по бащина линия и всички лета прекарвах на нашето южно черноморие по 2-3 месеца, обаче последните 10-тина години не ми харесва как се комерсиализира всичко, сигурно са супер малко местата, хем спокойни, хем подходящи за малки деца и да имат хубав плаж в близост, та най-вероятно  ще отидем към Гърция/ някъде на по -близо, иначе бих се шляпнала я на Крит, я  на Корфу или Закинтос, но с бебе ми се вижда твърде авантюристично./

За захранването-   младежът  стигадо завидните 135/140 грама и повече не иска, да не говорим че до 100 грама яде, после явно изстива и тряба да го достоплям, ще се окаже голям аристократ да не яде храна,която не е топла. Ама лошото е че вече се научи и даже млякото не иска,ако не е много топло и плюе. Та в дните,които изяжда 135/140 грама се чудя да додавам ли после по 25/30 мл мляко. Вчера давах, днес не, сложих директно една лъжица мляко в пюрето. Педиатърката ни беше казала,че за порция 150 грама може 2 лъцижи мляко да се сложат.

# 130
И нашият не иска пюрето, ако не е топло 🤣

За морето, аз съм си наполовин морско дете по бащина линия и всички лета прекарвах на нашето южно черноморие по 2-3 месеца, обаче последните 10-тина години не ми харесва как се комерсиализира всичко, сигурно са супер малко местата, хем спокойни, хем подходящи за малки деца и да имат хубав плаж в близост, та най-вероятно  ще отидем към Гърция/ някъде на по -близо, иначе бих се шляпнала я на Крит, я  на Корфу или Закинтос, но с бебе ми се вижда твърде авантюристично./

За захранването-   младежът  стигадо завидните 135/140 грама и повече не иска, да не говорим че до 100 грама яде, после явно изстива и тряба да го достоплям, ще се окаже голям аристократ да не яде храна,която не е топла. Ама лошото е че вече се научи и даже млякото не иска,ако не е много топло и плюе. Та в дните,които изяжда 135/140 грама се чудя да додавам ли после по 25/30 мл мляко. Вчера давах, днес не, сложих директно една лъжица мляко в пюрето. Педиатърката ни беше казала,че за порция 150 грама може 2 лъцижи мляко да се сложат.

# 131
Мекси, и при нас е така, гледам да е много топло и половината оставям в съда, в който е приготвено, стане ли студено отказва.

Мерителни лъжички ли е имала предвид?

Иначе ние днес бяхме при ЛЛ - бебето е 8,9 кг вече. Противно на очакването ми, няма да забързаме захранването , въпреки че е вече на почти 7 месеца, иска сега две седмици да даваме плод следобед и после и каша безмлечна и безглутенова. Аз чисто плодово пюре не искам да давам, нито безмлечна каша, след всичко което чета... Мисля да поразпитам познати за техните схеми на захранване...Малко съм объркана, ако желязото при кърмачетата се изчерпва най-бързо няма ли да позакъснеем с месото и жълтъка - в същото време ако получи алергия от нещо, при кой лекар да го водя, ако си правя каквото реша.

# 132
Плодовете се вкарват по-лесно с каши, просто се добавя различен плод към нея. А защо не искаш безмлечни каши? Останала съм с впечатлението, че всяка каша може да се направи с вода, АМ/кърма или пък прясно мляко (за по-големи бебета). Но може и да съм в грешка де. За желязото с кръвните изследвания ще го видиш как се движи и има ли повод за притеснение. На теория при кърмените бебета и тези родени по рано, запасите се изчерпват по рано (просто защото АМ съдържа желязо).

Аз съм на мнение, че педиатрите могат да дават каквито и да е препоръки за захранването, но те са само препоръки (когато няма някакъв здравословен проблем) Вече всеки избира дали и как да ги следва.

Обожавам морето! Нямам търпение да се постопли времето и да отидем. Казала съм, че за първия рожден ден задължително сме там. Как и къде обаче не знам… а как ми се иска да наемем апартамент някъде и цяло лято да го откараме там… мъжа ми обаче няма как да работи от вкъщи и е невъзможно. Ако имаше как да е хоум офис, със сигурност цялото лято щяхме да го откараме на морето.

# 133
Мирра, благодаря ти. Препоръката на д-р Владимирова е да не се дават безмлечни каши въобще,  мислв че изтъкна точно аргумента, че всяко хранене трябва да съдържа достатъчно протеини и мазнини, а за кашата трудно се набавят достатъчно протеини и мазнини от допълнително кърмене или приготвено АМ, понеже ще се надвиши препоръчания обем храна за стомахчето на бебето. Не го обяснявам много добре, надявам се че предавам що-годе вярно. Та например за мен оризова каша с плод и вода има прекалено много въглехидрат по тази логика. Освен ако не давам много малко количество каша и не докърмвам след това. Иначе да, по-скоро бих направила комбинация от плод и каша, за да не се качва рязко глюкозата на детето, а и засега много добре възприемаше зеленчуците и се опасявам прекалено сладкия вкус на плодовите пюрета да не го накара да загуби интерес към тях (признавам обаче че не съм опитвлаа плодово пюре, даже мисля да му пека плодове и да му давам да си гризка.
Разбира се може да има и други мнения по въпроса с млечната каша, но някак логично ми прозвуча на мен казаното от нея и го възприех за важно...

Иначе казва още кашата по възможност да е с АМ, а не с мляко, за да съдържа и ДХА. Доста съм объркана и аз...

# 134
  • Замък сред облаците
Безмлечни мисля че имат предвид да не са с мляко самите каши в случая. Вътре е тип сухо мляко, не АМ на немалко от тях.
Иначе на безмлечните повечето си пише как да се приготви с АМ на опаковката.
Примерно на Хип също не взимам пюрета с мляко вътре, пише си пълномаслено мляко 🤷🏻♀.

За плода впрочем дали ще го давате чист зависи типа на плода. Банановото пюре е въглехидрат отвсякъде и не е висококиселинно да дразни стомахчето.

Общи условия

Активация на акаунт