Отговори
# 90
Ех, много неща искаме да научим децата си, но то е малко като плановете за раждането... Мноого рядко се случва да се развие по план. Твърде голямо влияние имат ясла, градина и училище. А още по-голямо в каква компания ще попаднат...

https://www.facebook.com/reel/5767030360090646?s=yWDuG2&fs=e
Едно кратко видео със съвет за захранването от Маги Пашова.

# 91
За съжаление отново съм много съгласна с Fillme....Мислех да пиша вчера, но го изтрих, че бях афектирана от поредното оплакване от класната. И аз имах едни очаквания и намерения, а сега "Скъпи, провалих децата" наистина ме описва много добре или поне така се чувствам. До към 5-6г. беше лесно, после обаче..средата в училище, с приятелите от блока, дори и със семейни наши приятели...всичко им влияе адски много и разбира се всичко вредно или нездравословно за тях, не говоря само за храна, е най-желано. Колко ли разговора сме имали, колко ли обяснения....Не, просто иска нещо, защото всички го имат/правят, без значение, че ти години наред си повтарял колко е вредно за него.
Много хубаво си го описала, Деси. много съм съгласна, че не е добре за тях да са послушни, да правят каквото им се каже и да не отстояват себе си. Другата крайност обаче също не е добре, да не се уважават хората около теб, нахалството, егоизма. Единото ми дете залита натам и затова беше обаждането от учителката, а другито залита в другата посока и все го карам да не отстъпва и да се бори за себе си и желанията си. И златната среда е толкова трудно откриваема. А дори да си я открил на 3-4-5г , после порасват и всичко сякаш се променя и пак не знаеш как да реагираш и какво да направиш.

Правим няколко упражнения за завъртане, но се чудех дали има такива и за сядане. Слагам я по няколко секунди вече, но се чудех има ли упражнения, които могат да помогнат да се усвои това умение. То май се сядаше самостоятелно от пълзяща поза ако не се лъжа. Далече сме от нея....

# 92
Имаше едно клипче с упражнение, което АА  сподели, но не мога да го намеря вече, то е лесничко и от легнало положение.

Всичките ми идеи за възпитание идват от това, как аз съм била възпитавана и отглеждана и какво на мен ми е липсвало и искам да подобря. В същото време това крие риск от свръхкомпенсация, както и да повтарям грешки на родителите си. Но темпераментът на децата също е различен, явно и средата оказва сериозно влияние, и не се знае от какво ще имат нужда де, от което ти си нямал, или обратното. гледам и децата на братовчедка ми - 3 на брой, две от които вече отчасти в пубертета - първо са много различни, второ в различен тип проблеми се въвличат, различни нужди имат, в различни конфликти влизат с родителите си.  Но ако има нещо, което силно се надявам да постигнем, то е детето да говори с нас особено когато има проблем, да сме неговите доверени хора (доколкото е възможно). Това много трудно се постига особено от един момент нататък, но понеже съм била дете, смятам че това е критично важно, но за тази цел трябва на първо място да съм адекватен слушател и да не съм авторитарна, дали ще успея - не знам. Ако не, надявам се мъжът ми да е. И другото, което се надявам е да съумея да “присъствам”, когато детето има нужда от това, защото знам че ще има моменти, в които няма да мога съвсем, има и обективни фактори като работа, лични кризи и стрес и т.н.
А и ние все още имаме очакването, че детето ни ще прилича на нас, това може и да е подвеждащо и да има друг характер/темперамент. Мисля че книжките все пак, като нещо което да обръща внимание върху някакви основни положения, а и личният опит могат да спасят някои по-предвидими ситуации, за други надали ще е така. Ще поживеем, пък ще видим 😬

Дано само да са здрави и да имат инстинкт за самосъхранение, пък другото надявам се се оправя.

# 93
  • Замък сред облаците
Ето упражнението; https://www.instagram.com/reel/ClS6v43ILt1/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

https://www.instagram.com/reel/ClyN3VaokYy/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Но както каза Матея - първо самостоятелно седене по корем, въртене корем-гръб и обратно, лазене, пълзене и тогава сядане. За да седне, трябва да може да се подпира на ръце и крака.

# 94
Момичета, колко дни преди ваксина не трябваше да се дава нищо ново? Два или три дни преди деня?

# 95
Момичета, изтеглих от тук малко инфо и рецепти за бебета, споделям
https://miradelcheva.com/books/
Hope, аз за първи път чувам за такава зависимост 🫣

# 96
  • Замък сред облаците
3 дни преди и след ама аз винаги включвам деня на ваксината - примерно ако ваксината е вторник не давам нищо ново от неделя до четвъртък.

Няколко пъти го дискутирахме, рискът е да не може да се установи потенциална алергия към храна или ваксина е, а при алергирал организъм също не се поставя и ваксина. Тъй като някои алергии при захранване са забавени (увеличаване на количеството и забавяне от храносмилателния процес) и с натрупване т.нар. рисков период е 72 часа.

# 97
Предполагам, че сте го дискутирали,но аз доста време не бях влизала във форума да ви чета, затова и попитах.

3 дни преди и след ама аз винаги включвам деня на ваксината - примерно ако ваксината е вторник не давам нищо ново от неделя до четвъртък.

Няколко пъти го дискутирахме, рискът е да не може да се установи потенциална алергия към храна или ваксина е, а при алергирал организъм също не се поставя и ваксина. Тъй като някои алергии при захранване са забавени (увеличаване на количеството и забавяне от храносмилателния процес) и с натрупване т.нар. рисков период е 72 часа.

# 98
АА, благодаря за клипчето! Не съм обърнала внимание предишния път като си го качвала, защото не е било на дневен ред сигурно. Аз малко загубих надежда, че ще се завърти и затова се надявах да минем нататък, ама то пък наистина са навързани нещата. Иначе по грешния начин си я вдигах нагоре разбира се 🤣

# 99
Все още ме изумява как едно толкова малко същество може да се събуди от следобеден сън и просто вече да може нещо, което не е правило никога до сега. Свалят данни от кораба майка, сигурна съм! Grinning

Дара от днес пълзи войнишката, отново след като тотално се разби съня ѝ.

Последна редакция: нд, 22 яну 2023, 20:28 от Bubblezz

# 100
При нас сънят е просто ужас също.. буди се в 7, ляга към 9 за първа дрямка за около 40 минути, после от 12 до към 14ч и после към 16 и нещо до към 17ч. Ляга към 19:30. Спи без да шава до към 23ч и се почва цяла нощ въртене в кошарата и рев - просто почва да се бунтува на сън и се буди от това и реве.. днес с моя го приспивахме той от 1 до 3,аз от 3 до 5:45 и сега в 6:10 е буден вече.. просто не знам.. не са зъби, избиха долните два, няма признаци за горни, уж не е скок в растежа, спазвам интервалите на будуване.. просто наистина не знам вече..

# 101
Lavinka как спря кърменето?

Hope изкарахме същата нощ, само дето поради най-различни причини откакто се е родила не сме спали. Чета ви момичета, но просто нямам никакво време да се включа и аз в дискусиите, много хубави теми развивате пък и ми писна все да влизам да се оплаквам.
Захранването върви, отваря си устата вече, на жълтък и месо е, но не съм заместила. За обяд хапва най-много 100г, следобед може и 150г. Лази леко по килима, малко сяда. Ходихме на гастроентеролог в София, здрава е, така че явно ще трябва да стискаме зъби и да чакаме да порасне.

Възпитанието тема леле мале - виждам че с голямата допускам грешки, които не ми се иска. Иначе е добра и весела, но и тя много взе да се качва на главата по тънката, търсим златната среда.

За килограмите аз съм на другата крайност - продължавам да се топя, всеки като ме види казва че съм много отслабнала. ММ казва че все още не изглеждало нездравословно. Вече съм почти с минус 3кг от стартовите по време на бременността. Хубаво е че нямам корем, ама нямам и гърди (освен ако не се напълнят с кърма), нямам и дупе, плоска отвсякъде, нищо женствено. Трябва и аз да почна упражнения, за да се оформя, а и за тонус, че сега енергия нулева.

# 102
Hope, според мен му е много дневният сън,  а интервалите малки, затова се върти вечер. На около 6 месеца, ако дневният сън е по-дълъг от 3 часа, може да пречи на нощния сън.

Ако става в 7,пробвай да го слагаш да речем  в 9 и 20 да спи.
Втората дрямка да не е повече от час и 30 и интервалите ти на будуване да са поне 2,15-2,25 часа, като последният преди нощния сън да е по-дълъг спрямо това колко издържа детето.

Аз имах проблеми заради късия интервал сутрин, правеше макс  1 и 10-15 минути си после  целият ден се разбъркваше и вечер докато заспи беше ужас, сега му удължих първия и дремките се наредиха по-добре. Не е идеално, но далеч по -прогнозируемо:

Къса/ 40 мин/ , Дълга/1 час и 30 мин/, Къса/ 40 мин/

или три равни по около час, но знам че при много малко деца това не се получава естествено.

# 103
  • гр.Пловдив
Дами,берем ядове с подсичането от пюретата,ака по 3 пъти на ден и е зверски зачервена дупанката,не може да се успокои ,тъй като се окислява наново..Мия всеки път след акане,редувам судокрем и на галафарм,крем бебо и бепантен,няма никакъв ефект ,защото се дразни постоянно Frowning1

Герито е като маймуна иначе ,мучи,нервничи постоянно ,в кошарата е като Бейрут,всияко е с краката нагоре,тя беснее,хваща се за пръчките,хапе ги,опитва се да се набира,рита по тях ,люлее я и цялата става вир вода от това дивеене ..Опитите за лазене са с вирене на дупето ,чак се опитва да стъпи на краката,но забива главата и се ядосва ,не може да координира добре и всияко й е интересно за 10-15мин ,оттам нататък е нервничене,лапане на пръсти и всичко ни е криво и ни дразни Smiling Imp

# 104
  • Замък сред облаците
Явно сънят при всички куца през нощта 😁 няма да се оплаквам и аз, само да знаете че сме в кюпа

Теди, ако е много зле положението с дупето, спри пюретата за ден-два и давай мляко само. Или ако не се подсича от всички давай само не толкова високо киселинни храни (примерно картоф, броколи с ориз, картоф с тиквички).

Аз днес следобед отивам на технически преглед при АГ за 6м след раждането Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт