Отговори
# 135
Може и това да е имала предвид, да. Знам че има и каши, които са с АМ вътре (тоест ням нужда да се добавя), ама тепърва ще оглеждам. Благодаря!

# 136
Да, Маги, мерителни лъжички са си, нещо не съм го написала ясно.

А за тези схеми на Владимирова има доста версии, аз първия път гледах една от преди 2-3 години и беше супер неясна, сега гледам  последната от тази година - https://www.youtube.com/watch?v=U2g0Cvy1OzU&list=PLbR9Pk7S6SkB3i … fFEn3Kwst&index=2 , доста са я подобрили и е по-ясно и нагледно. И все пак не знам как ще избутаме до 8-ми месец без плодове, особено  с кашите, не си представям, че ще ги яде без нещо сладко, те са ужасно безвкусни. Grinning Иначе и аз не съм фен на ранното въвеждане на сладките храни по ред причини.

Последна редакция: вт, 24 яну 2023, 17:06 от mexicana___

# 137
И аз захранвам в общи линии по нея, но като вземеш безмлечна каша и я приготвиш с ам, то тя си става млечна и съдържа отново всичко необходимо. Аз взимам безмлечни, за да ги приготвям с млякото на беба, иначе всяка марка си съдържа от тяхното ам. Ако беше на кърма, щях да взимам директно млечни, но си е на ам така или иначе.

# 138
Оле, момичета, не знаете колко ме объркахте вече с тези безмлечни, млечни ама с АМ, с кърма, със сухо мляко, нищо не разбрах Grinning Ще каже човек, че никога не съм захранвала. Ще го мисля нататъка. Ние сме доста назад, още на първия зеленчук.
Днес й добавих кърма в пюрето и едва я спрях, и аз си отглеждам бебе, което няма усещане за ситост. Мисля да го карам малко повече на интуиция. Два дни й давах морков, вероятно и утре ще е чист морков с малко кърма, а от 4-тия ден ще го смеся с пащърнак 2-3 дни, след което ще мисля за следващия зеленчук.

Някой спомена желязо на кръвните изследвания. Ние ги пуснахме, но бяха само ПКК 8 показателя. Гледам, че на някои са им пуснали 12 показателя, на други 22....странна работа. Няма желязо в тях, а кръвна захар сама си поисках. И урина не са ни пуснали. Сигурно е забравила, но вече няма консултации заради грипа, та може би ще си занеса урината и ще си я платя, тя не е скъпа. Но ме е яд, че не добавих желязо като й взимаха за ПКК.

Иначе да, будуването от 3.5ч е доста дълго, но батковците си бяха вкъщи тези дни, учехме, правихме диктовки, приготвях им ядене и някак не успявах да се разкъсам на всички страни, за да я сложа да легне по-рано. Трябва да ги оставя на телефоните, за да я приспя, абе сложно е. Още повече, че ако спи в къщи през деня, само на гърда заспива, а гледам да го избягвам това, та трябваа да я изкарам с количката за 10мин поне, но пък не мога да ги оставя сами вкъщи. И така. Ще се справим Simple Smile

# 139
Сега се сетих че лекарката каза не просто “безмлечни” ами и “само с вода” да давам кашите. Не знам дали това, че знае че кърмя и е повлияло, но аз така или иначе съм му давала десетки пъти АМ...

# 140
Трябва да взема да я прегледам тая схема на Владимирова, ама пусто му що я няма някъде разписана черно на бяло. Много ми е трудно да гледам/слушам клипчета през деня. Между другото аз кашите ги правя само с вода, не добавям АМ в тях, само плод. Нямам представа дали е правилно или грешно ама си ги яде, че го държат по сит даже от месните пюрета…

# 141
За килограми да свалям нямам, дори не искам да се качвам на кантара, че пак съм свалила. ММ вчера ми каза, че съм станала клечка, ама какво да направя, хапвам си всичко, не се ограничавам, дори вчера бях нападнала един течен шоколад. А днес направо от буркана с течен шоколад и малкия се радваше и отваряше уста, вече трябва да почвам да се крия от него.

Днес бяхме в болницатаот 08ч. до 13:30ч.
 В 09ч му взеха кръв от вената и му поставиха абокат, а в 10:30 (събудихме го) взеха кръв от пръстчето. В 13:30  (отново го събудихме) премахнаха абоката. Много съм горда, че е по-смел от мен и веднъж не се разплака. За поставянето дори беше сам с 2 сестри, ами той не спря да им говори. Обаче откакто се върнахме спи по 30-40 мен и става с як рев, явно заради тези събуждания.
Минах през детския магазин и реших да въведа оризова безмлечна каша и безмлечна от елда (аз ще добавям АР АМ) . След 10 дни някъде смятам да започна да въвеждам и месото и жълтъка, та да видим.
От плодовете съм въвела банан, ябълка, круша, синя слива и авокадо (любими са банана и авокадото ).
Обаче имам една дилема, т.к от днес започна приема на Хемангиол (сиропа за хемангиома и причината за престоя ни в детско отделение), а той може да доведе до хипоглекимия, затова се дава по време на хранене сутрин и вечер.
При него следобедната закуска е плод, където смятам да е и с каша. Мога ли да изместя плода и кашата за закуска? Все пак искам да може да се вдигне кръвната захар повече, а за вечер искам не искам ще е с АМ.

# 142
  • Замък сред облаците
Питай педиатъра за всеки случай, но не би трябвало да е проблем кое поред хранене ще е, важното е да си запазиш броя млечни хранения за възрастта, че да се оводнява достатъчно.
Все пак тази промяна ще е и за период някакъв. В 7 месец като въведеш глутена, закуската може да е попара примерно Simple Smile

Нали си писах по-назад как в ЮК заместват закуска, обяд и следобедна закуска, за разлика от у нас и в Германия където препоръчват обяд, следобедна и вечеря Simple Smile

# 143
  • гр.Пловдив
Цитат
При него следобедната закуска е плод, където смятам да е и с каша. Мога ли да изместя плода и кашата за закуска? Все пак искам да може да се вдигне кръвната захар повече, а за вечер искам не искам ще е с АМ.

Аз лично давам за закуска каша ,струва ми се най-логично и най-лесно ....

Закуска-каша с вода на Слънчо или Хипп /каквато имам,редувам ги/
Обяд-125г зеленчук с месо
Вечеря -190 г плод

Междинките са АМ ,като за 24ч са 6 шишета по 130мл и вода по малко след пюретата ...

Последна редакция: вт, 24 яну 2023, 22:54 от teddynm

# 144
Здравейте, момичета!
Не пиша често във форума, но темите за Юлчето ги чета направо религиозно и понеже съм доста асоциална, добре че поне вас ви има та да не откача докато взимам решения за бебето Simple Smile
Реших да се включа с каквото съм разбрала, та ако съм от полза на някого, супер.
И аз дълго време се чудех тази д-р Владимирова що няма разписана схема ами само видеота... Накрая намерих време да гледам 2-3 уебинара от последните. Тя прави реклама на Бебелан (няма лошо, всички работим за пари) и предполагам че с тези уебинари може да направи рекламата по-лесно. Като цяло четох и гледах разни насоки за захранване и схемата на хип и нейната схема намерих за най-конкретни. При нея ми хареса много, че обяснява каква е причината да се правят нещата, например за това кои мазнини и защо...
От нея научих и за кашите понеже и аз се обърквах тотално с млечни безмлечни. Та това което разбрах е следното. В Европа от скоро е задължително присъствието на DHA в адаптираните млека таргетирани до 1г. DHA се съдържа в кърмата. DHA е супер важно за изграждането на мозъка, а той расте най-скоростно през първата и втората година. Кашите може да са безмлечни, за да се приготвят с кърма или АМ което детето пие, а не да се правят с вода. Могат да бъдат и млечни, но разликата е дали е просто сухо мляко или адаптирано мляко (с АМ били по-скъпи), съответно ако са с АМ ще има DHA, иначе не. Аз взех разни безмлечни каши и една млечна на хип на която пише че е с АМ.

Основното послание на Владимирова е, че абсолютно всяко хранене трябва да има животински протеин (кърма, АМ, месо, риба, сирене), мазнини с DHA и другите омега 3 и 6 (кърма, АМ, жълтък, краве масло, орехово и рапично олио за бебета) и въглехидрат (кърма, АМ, зеленчуци, каши, сухари). Затова изобщо не дава плодовете в началото и препоръчва да се дават по малко като десерт по-късно. А в зеленчуковото пюре с жълтък казва да се добави 1 мерителна лъжичка сухо АМ или да се докърмва, защото тя жълтъка го брои само за мазнина.

Това се сещам, дано съм била полезна.

# 145
  • Замък сред облаците
Теди, не го ли прехранваш детето в см като брой хранения?
В см, това са 9 хранения за деня като обичайно за периода вече са 5-6 хранения, при условие че е на АМ и захранване.

Плода за вечеря не е достатъчно калоричен и може да е причина за нощно събуждане и да си търси мляко. Затова препоръчват кашата вечер. Ти сигурно храниш и нощем 2 пъти, за да се събират 6 шишета или?

# 146
helio, благодаря за включването. За мен е ценно и дори се изкуших да го сложа при информацията в първия пост. Много добре си го синтезирала.

Плод за междинно хранене добре, но за вечеря не бих дала. В него ни протеин ни мазнина. Няма снроителни блокчета за развитие на бебето.

Тия дни става все по-трудно Лъчи да остане при баба си или баща си. Започва много да ревтуни за мен. Как ще я караме като след месец ще трябва да започна неофициално работа поне до обяд.

Днес ще ходим до Варна при ортопеда. Последното ни пътуване с нея преди няколко дни беше кофти. Спа само въм времето в което по принцип спи. Останалото време кисела и плака. Ако и днес е така ще ни отидат към 8 часа път със спиранията да се успокои.

# 147
  • гр.Пловдив
Теди, не го ли прехранваш детето в см като брой хранения?
В см, това са 9 хранения за деня като обичайно за периода вече са 5-6 хранения, при условие че е на АМ и захранване.

Плода за вечеря не е достатъчно калоричен и може да е причина за нощно събуждане и да си търси мляко. Затова препоръчват кашата вечер. Ти сигурно храниш и нощем 2 пъти, за да се събират 6 шишета или?

АА,,какво е това в см,не те разбирам? Или мл имаш предвид ?Thinking

Незнам и аз,но тя повече от 90-100мл не може да изпие,затова честотата е по-голяма явно ..
Аз съм останала с убеждението,че леката вечеря е предпоставка за добър сън и лекота на стомахчето за заспиване ,затова давам плод към 18ч ...

Може ли ваши примерни менюта и като количество вкл . и брой АМ ? Hug

Макс . до 1м ще минавам на кухня..

# 148
Дадох му в 8:50 за закуска (първо хранене за деня) каша с АМ, обаче изяде до половината и взе да ревтуни и мрънка за шишето, добавих макс 20гр пауч на Плазмон (ябълка, круша и банан) не го разбърках перфектно и си го изяде, че и плака за още.
Сега ще видим обяда дали ще дойде в 12ч.

АА, не съм питала педиатърката за кашата, т.к обмислям да я сменям, че като беше вдигнал почти 40градуса директно ѝ звъннах и не ми допаднаха нейни изказвания, че нямала какво да направи, та добре че имах реакции и действах. После като го закарах на преглед при нея направи изказване на сестрата, че не се съобразявали и ѝ звъняли и пишели и по вайбър и аз подпалих.

Днес ще е ден за допълнителни проучвания за храненията, но май като вкарам глутена, кашата ще изместя за вечеря, а плода ще е разпръснат за десерт след основните хранения. За сега е само идея. Също АМ ще изключа след 10 дни от обяда (тогава ще вкарвам месо и жълтък)
ПП: Или пък плода ще е за десерт на закуска и обяд, и може би за СЗ. Все още не знам но смятам днес да го реша

# 149
  • Замък сред облаците
Теди, в см = в смисъл 😅 Малко ми е паразитно като искам да поясня нещо.

Леката вечеря при възрастен - да, но при дете има нужда от калории и енергия, защото расте, а хормонът на растежа се отделя по време на сън и съответно колкото повече градивни блокчета както каза Филме получава толкова по-спокойно и стабилно расте детето.

Давам пример при нас как е, без да претендирам че е идеално:
- между 8-9ч сутрин закуска - 200мл АМ (доскоро беше на 170мл и опитвах да му давам още 80-100мл към 11ч ама не ги искаше)
- обяд към 12-12:30ч - 150-170гр зеленчуково пюре с 2-3-4 компонента + 1-2 чаени лъжички олио за захранване (аз ползвам на Холе, толкова са по етикет за към 200гр пюре; гледайте дали пюретата са с рапично масло тогава не слагайте)
- следобедна закуска към 15-16ч (варира в зависимост колко калорични са били обедните зеленчуци) - плодово пюре като ако е ябълка или банан или смес от двете вече не го смесвам с каша като в началото, 50мл оризова каша правя и смесвам с круша, слива, кайсия като по-киселинни (кайсията предстои да въведа но я отбелязах че така ще правя и с нея); грамажът на плодовете варира между 125 и 190гр според калориите - чистото бананово пюре на Хип от 125гр е много по-засищащо и калорично от 190гр пюре ябълка/ябълка смес - гледайте етикетите просто и ще се ориентирате по тях; за сравнение 100мл направено АМ са около 60-70 калории, тоест за едно хранене се гонят 120-140 калории за да е сито детето около 3 часа.
- вечеря между 18:30-19:30ч - 150-170гр каша с плод (120мл вода с 4лъжички АМ + 4с.л каша овес или просо (трябва и други да вкарам) + 60гр плодово пюре); ляга да спи към 20:30-21:30ч
- между 22-23ч последно млечно хранене - 200мл

Непосредствено след всяко хранене и между тях предлагам вода, не всеки път пие.

Гледам да комбинирам зеленчуковите и плодовите пюрета през деня така че да не са и двата вида запичащи или разхлабващи, за да не се товари или дразни стомахчето. Ако се случи да се запече заменям или обяда или следобедната закуска с обичайно хранене с АМ, за да раздвижат течностите дебелото черво; за 2 месеца се е случвало май само два пъти.
Като смесвате каша и плод за да стигнете консистенция която бебето яде с апетит сигурно ще хвърлите няколко купички храна 😅 при нас сега се получават 200-220гр готова храна и винаги остава, но ако направя по-малко или сложа по-малко плод не му харесва, а не искам да намалям процента каша и АМ за сметка на плод за вечеря.

От всичко четено досега плюс препоръките на ЛЛ плюс как Йоан се радва на храната мисля че при нас е оптимума за момента, но приемам и аз критики.

Лотос, ясно 🤗

П.п. Купих пюребран вчера 😂
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 25 яну 2023, 10:19 от АА

Общи условия

Активация на акаунт