Отговори
# 150
Като гледам всеки ЛЛ дава различни съвети. На Кристиян ЛЛ каза СЗ плод, на една приятелка детето е при друг ЛЛ, който казва плод да предлага като междинно около 1час и половина преди обяда или след обяда. Оставам с впечатление, че родителите си преценяват главно какво да правят и как да действат.
Като ги чета във фейсбук как дават по над 200мл АМ ми става ясно, че сме много малко дето се притесняваме кое по колко да дадем. Аз му правя по 170мл макс 180мл АМ и то от страх да не му разширят стомаха, защото той яде всичко и изобщо не се усеща кога се е заситил и после ми повръща на фонтани, ако не го ограничавам. Затова и стигам до извода, че едва ли ще сгреша с кашата с плод за закуска.
Сега се сетих, че преди 2-3м получих съвет от една позната относно плодовете. Каза ми да не давам плодове за СЗ, т.к тя дала плод съдържащ повече захар(забравих какъв ми беше казала) и малкия бил супер енергичен и супер трудно го приспала, затова и изместили плода от СЗ 😅

ПП: много вкусен този пюребран 🤣

# 151
Хелио, много полезна информация благодаря!

Минахме нефролог, всичко е добре. Прегледа беше 5 минути, ама уж огледа всичко и каза, че всичко е в норми и няма проблеми. Кухнята втори ден дойде, вчера беше одобрена, да видим днес как ще е.

Теди, за да яде толкова малко или не е гладна, или просто толкова и е капацитета. Но имаш общо 9 хранения, преди да вкараш пюрета 9 млечни ли имаше? По принцип в часа за мляко даваш пюре, като постепенно увеличаваш количеството пюре за сметка на количеството мляко. На колко часа се храни? 190 грама плод, чист плод, е доста според мен. Представи си ти да се набухаш с ябълки примерно, още повече и за вечеря, хем ти е тежко, хем след 1 час ще си гладна пак.

При нас режима е горе долу следния:
8:00 - 190-200 АМ
11:00 - 190-200 АМ
14:00 - 180гр зеленчуково месно пюре/ или 190-200 АМ
17:00 - каша с плод общо 150гр, ако предното ядене е било АМ. (Това сега ще го замествам вече)
20:00 - 200 АМ

Естествено има вариации +/- 30мин, час.
Обяда рядко го засища 3 часа, обикновено на 2.5 вече реве от глад. Кашата за сметка на това пък го държи 3-3.5. Информацията от АА е доста полезна в тая връзка, ще се зачета по подробно относно калориите. Въпреки че най-често давам готови пюрета тип менюта и не ги смесвам аз.

# 152
  • Замък сред облаците
Мира, и аз давам готови пюрета основно.

Мен това ми направи впечатление при Теди - изяжда 190гр плод, обаче 130мл мляко; в случая обемът на плода е повече, цяло бурканче, тоест не е до капацитет на стомахчето. Затова се вкарах в разсъждения и коментари. Вариант да не иска повече мляко е, ако още е на по-малкия размер биберон на бутилката и да ѝ идва слаба струята мляко.

# 153
АА, минахте ли на биберон за 6 месеца?

Мира, и аз давам готови пюрета основно.

Мен това ми направи впечатление при Теди - изяжда 190гр плод, обаче 130мл мляко; в случая обемът на плода е повече, цяло бурканче, тоест не е до капацитет на стомахчето. Затова се вкарах в разсъждения и коментари. Вариант да не иска повече мляко е, ако още е на по-малкия размер биберон на бутилката и да ѝ идва слаба струята мляко.

# 154
  • Замък сред облаците
Да, седмица след като ги навърши и тогава се отприщи да яде по 200мл без да повръща (чак се учудих).

Аааа, и да добавя!!! Понеже чета, че се притеснявате че изяждат само по 20-40-60гр децата, да не се фрустрирате от грамажите на Йоан, той все пак вече от два месеца е захранен и всичко се случваше постепенно и както на него му е комфортно. Така че спокойно, не давайте зор на децата, сами ще си стигнат грамажите, особено като усетите кои храни са им по-вкусни (анатема на чистия морков, да живеят броколите възкликва Йоан, хаха)

Последна редакция: ср, 25 яну 2023, 11:24 от АА

# 155
Ей като каза повръщане, щях да питам вашите бебета връщат ли като са по корем? Тони откакто почна да прекарва 90% от времето си по корем, постоянно връща. Няма значение колко е ял и кога е ял. Правих си експерименти с по-малко храна, 2 часа след ядене, все си връща. Донякъде е нормално според мен, щото все пак си натиска корема, ама до преди месец изобщо не ми връщаше така (а и ми писна да бърша повръщано постоянно) В тая връзка не препоръчвам eco play килимчетата, целия е на петна вече, а бърша в момента, в който повърне…

# 156
  • Замък сред облаците
Понякога да, понякога не, но говорим от типа на 1-2 чаени до 1-2 супени като количество. Само веднъж ми се случи наскоро да повърне около половината пюре скоро след ядене, цялата настръхнах, ама и той се пъне да си вдига дупето и набива тая диафрагма в земята…
В началото на януари му се случваше по-често, сега като че ли позаякна и не толкова.

# 157
А, моля, моля, ние чистия морков го тачим, но пък не сме опитали нищо друго още. Кой знае по-нататък. Броколите са оценени на доста високо ниво вкъщи, така че само да посмее да не ги одобри Simple Smile

Теди, и аз си помислих това като другите, но реших да не давам много акъл, но и на мен ми се струват доста 9 хранения. Мислех, че трябва да се целим в 5 и се ядосвах, че все още не мога да махна нощните хранения и си хапва по 7 пъти. Реално бих искала да й давам 5 хранения през деня и едно нощно (в 6 сутринта за мен си е чиста нощ). Но няма да замествам скоро, поне след месец-два.

И тя повръща като е по корем. Даже обича да си вдига ръцете настрани и да остава да лежи само върху корема си като самолетче. Няма как, понякога даже и повече от 1-2суп. лъжици връща.

Разбрах от един педиатър, не нашата, че е хубаво по 7-8 дена в месеца да даваме вит. С по 2мл от ампула профилактично. Особено сега в този сезон смятам да следвам този съвет. Особено сега като е грипна епидемия при нас.

И аз благодаря за информацията от Хелио, започват да ми се избистрят някои неща. Благодаря и за примерния режим от АА. Решила съм днес да си разпиша един подобен и да го следвам, че при нас всеки ден е различен в зависимост от това кога се събуди, колко бързо й се приспи първия сън. Понякога е гладна на 3-тия час, друг път на 4.5-тия. И е малко хаотично, трябва ни нещо по-структурирано. Това "в см" и аз не го разбрах Grinning

Да му се невиди, от няколко дни се каня да питам нещо и все докато стигна до компютъра забравям. Преди 5 мин се бях сетила и сега пак...А, да..за сушилнята. Вашите дрешки свиват ли се от сушилня? Предполагам че е нормално до някъде да се свият, но тя вече носи размер 80, които вече са й точно, а като я мерим е 65см. Няма логика, вярно че е по-пълничка и широка настрани, но все пак това е много голяма разлика. 74 абсурд да закопчаем боди. Чакам да ми пристигнат едни гащеризони на Некст, имам техни съшия размер, но изпрани и ще направя съпоставка. На каква програма ги сушите? Аз ги пускам на 3.5часа, "cupboard dry plus" се води на моята сушилня. Тоест като ги изкарам са готови за прибиране в шкафа. Но май ще трябва да я сменя, защото с тази скорост скоро ще купувам за 18месеца....

# 158
  • Замък сред облаците
Рафаела 🤗

Впрочем някои плодови и зеленчукови пюрета са с витамин Ц (против окисление) - аскорбинова киселина пише на етикета.

# 159
Много ме разсмя това за чистия морков 🤣 и при нас той обожава броколи, карфиол, а те са отвратителни на мирис тия пюрета 🤣🤣🤣 Ябълка да не види обаче 🤣🤣🤣

# 160
Ей момичета, много сте изписали, аз докато бъркам едни броколи тук и има две страници за четене.  Да ви кажа по-гадно нещо от пюре с тиквички и броколи не бях яла. Тиквичката ми беше супер малко и я бутнах към броколите и картофа/ също малко/. Ама ужасен вкус, чак се чудех да не е развалено нещо, но Йоан така го налапа, даже биеше по стола,че се забавих с топленето. Баща му  го погледна как щастливо си облизва устата и вика " О май и той щя де всички храни със странни вкусове като майка си"  Та днес ги вкарах броколите и ако всичко е наред с тях до 2 дена мисля да въведа пилешкото. Вие  в каква комбинация дадохте за пръв път месо?

При нас днес за сефте изяде 150 грама пюре  на обяд иначе
има още 4-ри хранения с мляко по около 170 мл:

Към 8:30- АМ
11:30- Обяд  пюре
14:30- АМ
17:30/18:00- АМ
20,30/21.00- АМ

и толкова от нас, аз съм доста по-назад със захранването, така не мога да дам някаква особено оригинална идея. И защото съм лоша майка нещо почнах да не се справям всеки ден да губя по час и нещо за няма и 200 грама пюре си мислех да правя  за поне 2 дни, но се чудя ще го яде ли като не е прясно. При все че яде тези от буркан, които са му дала няколко пъти би трябвало да е ок. Аз няма да слагам вътре мляко, така че от хигиенна гледна точка би трябвало да е наред.

# 161
Благодаря за отговорите, количествата са малко, значи си е нормално. Остава само досадата от бърсането.

Рафаела, аз ползвам предимно дрехи от хм, те не се свиват. На некст, синсей и ризървд ми се свиват доста в сушилня. Иначе ползвам някаква програма за миксирано пране, час и нещо. Също ги суши до край, готови за прибиране. Имам такава cupboard dry, но ми е много дълга и не я ползвам.

Мекси, може да правиш по-големи количества и да затваряш в буркани. Слагаш докато са още топли и ако хлътне капачката, ще са по трайни.

# 162
Мекси, по каква схема ще захранваш?

И при нас зелените зеленчуци са най-тачени - грах, спанак, тиквичка с картоф, броколи и карфиол обича, всичко най-гадно, вече и като види че му правя пюрето почва да пуска лиги, чак жал ми стана днес, че се забавих малко.

# 163
  • Замък сред облаците
Аз затова замразих пюре от тиква, моркови и спанак (поотделно). 30мин преди времето за обяд обелвам картофи (2 малки ми излизат 60-80гр), режа на 4 и варя в малко вода - ползвам джезве с обем 400мл. В керамична купичка слагам замразен зеленчук (1 кубче ми е 25гр) и/или купешко пюре и слагам купичката върху джезвето. Картофчетата се варят, останалото се размразява/топли. Ако давам само готово купешко пюре пропускам частта с картофа - купичката над джезвето докато се затопли пюрето без да е горещо.
В общи линии ми отнема 10-20мин.

Обаче търся инфо къде да намеря био броколи и карфиол, за да си допълня асортимента. Био ферма Софина не предлагат, в Лидл био нещата са много ограничени в последно време и взех само едни банани за проба, слагах по половин в кашата (бяха по-малки от обичайните).

Цените на пюретата имам усещането че скочиха с 20-30 стотинки на буркан. За 10 пюрета оставям към 30 лв…

Днес ще видя във Фантастико, пък ако няма ще видя в един магазин на Симеоновско шосе уикенда…

# 164
АА, аз купувам от био балев замразени спанак, грах и броколи, веднъж купих и пресен карфиол малък от там. Скъпичко е, но пък една опаковка се ползва няколко пъти, мисля че нещо от сорта на 7 лева беше опаковка 400 гр грах например, грубо де. Не гледам много цените, за да не ме боли.

Общо взето с един пазар за 30 лева оттам успявам да направя пюрета за около седмица. Не е евтино, но пък като предпочита домашно, правя няма как.

Аз сварявам всичко за 15-20 минути и пасирам с блендера директно, ама напоследък редува две и три дремки и все смятам кога трябва да му е обядът че да е огладнял и някой път се заплесвам. Вие кога давате обяд?

Общи условия

Активация на акаунт