Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Първо и единствено желание, какво се случва ако не ни приемат?

 • 1 867
 • 5
 •   1
Отговори
 • Мнения: 7
Намираме се на равно разстояние между две училища, но желаното училище не ни е по район. Все пак мислим да кандидатстваме там като единствено желание. Въпросът е какво се случва, ако не ни приемат...

# 1
 • Плевен
 • Мнения: 1 567
Сина ми юли миналата година кандидатства за 5 клас в училище,което не ни е по район.Приеха го още на първо класиране.Обаче,когато кандидатствахме за първи клас,подадох документи в две училища,за всеки случай.Когато го приеха в желаното от нас училище,просто не отидох да го запиша в другото(беше приет и на двете места).Всички родители постъпихме  еднакво,подадохме документи на две места,за да не се окажат децата неприети.Съвета ми е да подадете документи на две места,пък каквото стане.

# 2
 • София
 • Мнения: 3 242
Ако до септември не си намерите училище, от РУО ще ви намерят място някъде, та може да е и по-нежелано от кварталните.

Не разчитайте, че ще ви намерят място в това, в което искате. Най-вероятно и други го харесват като вас и имат повече точки и ще са заели местата.

# 3
 • Мнения: 508
Какво се случва? Ами има 2 варианта: 1. Приемат детето. 2. Не го приемат. Като във втория вариант Вие после си търсите училище, където са останали свободни места и накрая може да се стигне до вариант, който хич не е по-хубав от първоначалните възможности (както и в горния пост е обяснено).
Несъстоятелни са разсъжденията "Ще пиша само едно желание, за да задължа общината да ни класира там, тъй като няма да им дам друга възможност, а образованието е задължително". Това съм го чувала от познати, нищо лично към автора на темата. Обаче такива сметки понякога излизат криви, виждала съм го също при познати и помня как и колко време ходеха като сенки от притеснения, докато намерят училище, защото детето беше останало некласирано на единственото място, където бяха подали. Та, искам да Ви кажа, че е съвсем реална възможността да не се класира, и на никой няма да му мигне окото, че му е било единствено желание (още повече сега пък при електронната система). Съветвам хората в такова положение да се подсигурят с резервни варианти, за да не се докарват сами до неприятни ситуации. А пък като първо желание, разбира се, ще си посочите най-желаното училище.
С първото дете имах резервни варианти. С второто си позволих да подам само на едно място, но приемът ни беше 100% сигурен - квартално училище по район, максимална уседналост и по-голямо дете там.

# 4
 • Мнения: 1 255
Със системата няма как да сте класирани на две места и да избирате✌️
Няма подаване на документи в две/повече училища✌️
Подреждате и ви класират... После решавате дали да се записвате или рискувате следващо класиране✌️
Няма как и да се запишете в едното, но да продължите да кандидатствате✌️

# 5
 • Мнения: 508
Да, винаги е добра идея да използваме актуалните към момента термини.
Може би и аз неволно съм написала "подавам", защото за моите деца фактически съм "подавала документи", а не "подреждала кандидатури".
Да приемем, че "подаване само на едно място" съответства на "поставяне само на едно желание", а "подаване на 2 и повече места" - на "подреждане на 2 и повече желания". Въпреки наличните разлики във физическите действия и в процедурно отношение, общият извод, който споделям, е един и същ. И по стария ред, и по новия - с кандидатурите, познавам хора, некласирани за 1-ви клас на първо класиране. Може би на много хора им минава мисълта дали поставянето само на едно желание не е някакъв ултра-хитър ход, с който да извиеш ръцете на общината да ви класира там. Не е. Най-много да го изиграеш главен герой във вариация на поговорката "Човек каквото сам си направи...."

И още малко размисли по темата. Не знам авторката по каква причина предпочита училището в съседен район, а това също има значение за шансовете. Ако и двете училища са прилични, но просто това ѝ харесва повече поради някакви лични причини, има шанс пък да има родители от другия район, които да искат вашето и нещата да се балансират. Ако обаче предпочита другото, защото в тяхното има някакъв проблем и обща причина, то и други родители ще се пренасочат, ще има по-голям наплив към съседните училища и ще е още по-неоправдано да се залага само на една карта.

Общи условия

Активация на акаунт