Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 69

• 39 181
  • 737
  •   1
Отговори
# 555
Проф. Петров говори същото от ок. 20 години или поне от толкова чета тези му тези. Още не е казал "сега е добре да се купува", винаги е зле.
Подкрепям го в частта хората да стоят под наем, все пак и наемодателите трябва да имат бъдеще.

# 556
Аз не съм чак толкова навътре в темата, но ми се струва съвсем реалистично имотите да продължат, и да продължават да поскъпват. Особено в столицата.  Просто в някакъв момент ще стане непосилно да притежаваш собственост върху имот, евентуално панелките може да задържат цени или да са по-достъпни. Скъпо или не, излизаш под наем, защото друг вариант няма- за т.нар средна класа.

# 557
От това, което аз изгледах не останах изобщо с такова впечатление - дори човек дава препоръки кога според него ще е добър момента за покупка Simple Smile.

Ето друго видео от него - все в тоя дух са. Прескочете половината част, ако ви е малко досаден изказа като мен.
Примери от щатите от 2000 г и по-рано, когато възвръщаемостта от наем е била 8-10%. Според неговите тези трябва да чакаме да има такава възвръщаемост, не като тази, която виждахме последните години.
Да, но тезата му издиша с това, че възвръщаемостта от имот не се свежда до тази от наем, той изцяло пренебрегва движенията на пазара и цената на имота как се движи.
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid036A1RUBXS4zJyn … Ctl&id=1330188264

# 558
Аз не съм чак толкова навътре в темата, но ми се струва съвсем реалистично имотите да продължат, и да продължават да поскъпват. Особено в столицата.  Просто в някакъв момент ще стане непосилно да притежаваш собственост върху имот
Всяко нещо поскъпва, когато недостига на пазара, а когато е в излишък - става по-евтино.
За да си отговориш в недостиг или в излишък са жилищата в София, разходи се из Кръстова Вада, Ман. Ливади, Малинова Долина, или някой друг от новите квартали. То и в старите е подобно - блок до блока, между два стари нов, и половината прозорци вечер тъмни.

Има обаче един тънък момент, че имотите са не само потребитеска стока (за задоволяване на жилищните нужди), а за много хора са и инвестиционен актив. А при инвестициите психологията играе голяма роля. Търсене/предлагане не е като при стоките - например луканката колкото повече се качва, толкова по-малко хората я ядат; а пък един актив като се качва, повече се търси. И обратното - като почне да пада, никой не иска да държи актив, който пада, и почват да продават.
Въпросът е кога е пресечната точка между тези две сили. Когато това, което бута жилищата нагоре отслабне спрямо това, което ги тика нагоре, и ако почнат да падат - гледай тогава какво ще правят всички инвеститори.
Сега викаш - бързам да купя, защото последните няколко години все се качват. Тогава пък ще викат - бързам да продам, защото последните няколко години падат.

# 559
Не знам защо повечето хора забравят как жилищата паднаха като цена 2008-2012г. Бях ученик тогава , но си спомням много добре и тогава как се говореше за това как след като сме влезли в европейския съюз вече всичко ще лети само нагоре и, който не купи сега може да няма да има друга възможност за такава цена.  После идваха новини за икономическата криза, тук се говореше , че няма да има такова нещо и нас ще ти подмине.
Сега е същото, вече на много места по света има индикация за спад на цените на имотите централните банки вдигат лихвите. И ще продължат да го правят, но тук пак ще ни "подмине".

# 560
- Паднаха, ама временно, после си наваксаха.
- И помниш цените, а помниш ли, че на пазара нямаше нищо свястно? Беше като по социализма - цени ниски, рафтове празни.

# 561
То е проста математика - няма нещо, което може вечно да се качва с бързи темпове.
Да, последните години имотите се качваха с да речем 20% годишно.
Може ли още дълго да се качват с толкова, да речем още 10 години?
1.2^10=6.19 тоест да станат 6 пъти по-скъпи? Сега ако едно жилище струва 10 годишни заплати, ще стане 60? Очевидно няма как това да стане реалност, тъй като кой ще има възможност да си купи?

Въпросът е кога, а не дали ще спаднат. Тогава почва да играе психологията. Всеки иска да купува актив, който се качва, а никой не ще да купува актив, който пада. То затова най-трудното нещо за инвеститорите е да следват уж простото правило, което им се втълпява: "купувай евтино, продавай скъпо". Ама често правят обратното.

Пък и да не забравяме, че не е само София. Сега като са по 2000 Е/кв.м. жилищата, и ако станат още по-скъпи, какво ми пречи като наближи пенсията да продам моя имот и да си купя да речем в Пловдив на под половината цена? Нима там ще живея по-лошо? Ама ще ми останат едни 150к за харчлък. Колко са още такива като мен - повече хора в зряла и напреднала възраст има в София, или повече млади? То се видя от преброяването.

Имало инфлация, поскъпнали биле желязото, бетона... а нима в Пловдив ги строят без желязо и бетон?

# 562
- Паднаха, ама временно, после си наваксаха.
- И помниш цените, а помниш ли, че на пазара нямаше нищо свястно? Беше като по социализма - цени ниски, рафтове празни.

След пика им 2008г. чак 2018 г. излезнаха на нула цените им.  Нима сега кибритените кутийки които ги дават са свестни ?

# 563
Наши приятели купиха апартамент 2008-2009г. за Х пари за м2.
2016 искахме да купим апартамент в сграда на няколко метра от тяхната. Цената на м2 беше почти двойна на тяхната цена от 2008-2009г. Сега е над 3 пъти по-скъпа от цената през 2008-2009г.

# 564
Наши приятели купиха апартамент 2008-2009г. за Х пари за м2.
2016 искахме да купим апартамент в сграда на няколко метра от тяхната. Цената на м2 беше почти двойна на тяхната цена от 2008-2009г. Сега е над 3 пъти по-скъпа от цената през 2008-2009г.

Вашите приятели ново или старо строителство са купили ? Пика беше около средата на 2008 г. Вие какво сте искали ново или старо. Може и 2016г точно този район да е станал желан не казвате къде точно? Без никакви детайли поствате коментар да убеждавате, че цените винаги са растяли и е нямало спадове.

# 565
  • Sofia
ЧС, не се възстановиха бързо. В някои квартали едва 2022 стигнаха пика от 2008.
Зависи от типа жилище и квартал.
В общи линии 5 години падане и после близо 10 години връщане на позициите.

Това 100% ще се случи, въпроса е кога беше пика и кога пазара ще поеме надолу, a когато стане страха взима превес и уж разумните хора разпродават на безценица.

В такъв момент всеки гледа да се отърве от жилището преди коншията да му е подбил цената още повече.

Разумния подход е да се следят безпристрастните индикации и да не се пропуска момента. За това и мисля, че който има излишен апартамент сега е по-добре да го продаде и да вземе 200к вместо след две години да вземе 150к ама още по-инфлационни.

За мен критичния момента ще е, когато лихвите стана 8-10% както Унгария, Полша, Румъния. До преди този момент все още ще можеш да си продадеш "инвестиционния" апартамент.

# 566
За ново строителство става въпрос.

През 2015 тези наши приятели купиха пак ново и пак близо до тях  на цена 50% повече от 2008 - 2009г. Става въпрос за София.
Ние купихме 2006. Нашата цена беше около 100Е по-малко от тяхната  2008 - 2009г.

Не съм тръгнала никого да убеждавам. Споделям реални факти. Всеки може да си направи изводите сам.

# 567
ЧС, не се възстановиха бързо. В някои квартали едва 2022 стигнаха пика от 2008.
Зависи от типа жилище и квартал.
В общи линии 5 години падане и после близо 10 години връщане на позициите.

Това 100% ще се случи, въпроса е кога беше пика и кога пазара ще поеме надолу, a когато стане страха взима превес и уж разумните хора разпродават на безценица.

В такъв момент всеки гледа да се отърве от жилището преди коншията да му е подбил цената още повече.

Разумния подход е да се следят безпристрастните индикации и да не се пропуска момента. За това и мисля, че който има излишен апартамент сега е по-добре да го продаде и да вземе 200к вместо след две години да вземе 150к ама още по-инфлационни.

За мен критичния момента ще е, когато лихвите стана 8-10% както Унгария, Полша, Румъния. До преди този момент все още ще можеш да си продадеш "инвестиционния" апартамент.

Сега Април месец ще видим за това тримесичие данните, но е видно, че търсенето намалява и то с доста проценти.

# 568
  • Sofia
Да,  това е една от индикациите, има тенденция за намаляване на обема, но все още се сключват сделки. Личи си и тук по настроението, че все още е юруш на апартаментите и липсва страх.

Това, че апартамента няма как да се избие парите с наеми не притеснява абсолютно никой, все едно е злато и няма такова очакване.

Но, когато те натиска инфлацията а само единици имат драматично повишение на доходите, а в същото време лихвите станат както в държавите от източния блок, тогава вече много хора ще се стреснат.

# 569
Аз не съм инвеститорка в имоти и нямам личен интерес, който да подхранва гледната ми точка Simple Smile
Но не мисля, че ще има спадане на цени, няма как при тази инфлация. Задържане на ръста на цените - да. Даже може и застой. Някаква корекция (малък спад) - може би. Но за срив в скоро време не мисля, че има условия.
Инфлацията, вдигайки цените на храни, коли, енергия и прочее, всъщност сваля относителната цена на жилищата. Освен това, макар и със закъснение, доходите гонят инфлацията и тези апокалиптични сметки как ако вноската скочи от 1000 на 2000 ще дойде срив не са съвсем коректни. За капак на всичко у нас ( за разлика от Запада) определени категории хора изживяват бум на заплатите, защото с масово навлезлия хоум офис от чужбина просто крадат наши хора в технологичните сфери, като ги мамят с много високи заплати без да има нужда да се напуска данъчния рай България, семейството, средата, евтиния живот... Колко дълго ще продължи този тренд не знам, но в момента познати са се хванали за главите, защото за да си задържат хората се налага да дават заплати по 10 000, без реално тези хора да струват толкова. Но иначе трябва да затворят. Нещо повече - когато служител тръгне да напуска с мотива, че му дават 10 000 от чужда фирма, той разбира се си има едно наум, че това може да е временно и после да му спрат договора. Но си мисли две неща:
- давай сега, докато тече рогът на изобилието, да си купя аз едно жилище.
- ако след няколко години ме отрежат, поне ще имам къде да живея, а на по-ниска заплата ще ме вземат лесно, но със собствено жилище пак ще съм ОК.

Общи условия

Активация на акаунт