Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 69

• 39 150
  • 737
  •   1
Отговори
# 660
Чакайте малко,че се обърках! Нали след като курсът евро/лев е фиксиран,значи няма инфлация. Това бил най-големият плюс на борда.
Инфлацията е ограничена (далеч сме от хиперинфлация), а не че няма инфлация.

# 661
Нали след като курсът евро/лев е фиксиран,значи няма инфлация. Това бил най-големият плюс на борда.
Някой бърка девалвация с инфлация.

# 662
Чакайте малко,че се обърках! Нали след като курсът евро/лев е фиксиран,значи няма инфлация. Това бил най-големият плюс на борда.

Не. Не може да има девалвация. А инфлацията не подминава и тези, които си плащат с евро. И, разбира се, това помогна са свиване на инфлацията в приемливи граници, но никой не е казал, че я елиминира.

# 663
Цитат
На аргумента на кого ще се продава, щото хората ще свършат в България - хубави имоти  в големи градове, както и в квартали, където почти няма ново строителство винаги ще имат купувачи.
И какво,непрекъснато ше препродаваме,за да купим НС с цел да го продадем?Като гледам НС последните 15-18год.майка плаче,грамофон свири.Ню,ню реални квадратури,много странни форми и разположение на имотите.Панелките и старата тухла са къде,къде по-добри.То хората ще са на изчезване,откъде ''винаги'' ще има купувачи?Звучи пожелателно и успокоително,но не и убедителено.

# 664
Инфлацията означава увеличаване на цените на стоките и услугите. Нищо друго. А връзването на лева с еврото е до голяма степен безсмислено,защото цените на почти всички неща по света са в долари.

# 665
Здравейте, предлагат ми добра оферта за жилище, но е със статут на ателие. До сега четох разлики и прилики с апартаментите, особености. Изясни ми се картинката като цяло.

Имате ли опит с ателиета? Купували ли сте? За какви подводни камъни да гледам, ако се реша да закупя имота? Всеки съвет ще ми е от полза Simple Smile
покажи чертеж, къде се намира, на кой етаж, подпокривно ли е, изложението какво е.
Ателиетата не изпълняват накакви условия, за да бъдат жилища, поинтересувай се от строителя, кои точно.

На 3 етаж е, източно, има някакъв килер на партерен етаж. Предполага, че липсва парко място.

# 666
Инфлацията означава увеличаване на цените на стоките и услугите. Нищо друго. А връзването на лева с еврото е до голяма степен безсмислено,защото цените на почти всички неща по света са в долари.

Да бе, те ей така, без анализ избраха марката (не еврото) вместо долара...  Кой ни е основният партньор в търговията и бизнеса да те питам?  И какъв смисъл очакваш ако бяхме вързани с долара? Само валутни рискове и компенсаторни клаузи с основните ни контрагенти.

# 667
ЧС,точно ти ли не го разбираш! Цените на:

– мед - $7000
– стомана - $110
– пшеница - $12,50 за бушел.
– дървесина - $550 за хиляда фута.

Може да платите с евро (понякога) за стомана,дървесина и т.н.,но цената се превалутира през долара. Тоест,вие пак сте платили в долари. На тази тема говорехме и преди.
Демек имотите в България в крайна сметка също се ценообразуват в долари,но се плащат в евро.

# 668
Ама този 1% каква сума е? Данъчната оценка близо ли е до реалната цена на имота?
Сумата е 1% от данъчната оценка. Примерно ако данъчната оценка е 100 000, годишния данък е 1000. В една от общините данъчната оценка се обновява на всяка осма година, към момента на обновяването данъчната оценка е около 80% от пазарната стойност (не знам как го изчисляват). В следващите осем години пазарната стойност нараства но данъчната си остава същата, освен ако правиш подобрения по имота които трябва да бъдат регистрирани в общината.

# 669
Не ги слушай за ателиетата, като апартаменти са. Не можеш да регистрираш, но един брокер ми каза по добре да не регистрираш наематели, че после трудно се отписват. Данъка е малко по скъп, иначе всичко друго не е зле

# 670
ЧС,точно ти ли не го разбираш! Цените на:

– мед - $7000
– стомана - $110
– пшеница - $12,50 за бушел.
– дървесина - $550 за хиляда фута.

Може да платите с евро (понякога) за стомана,дървесина и т.н.,но цената се превалутира през долара. Тоест,вие пак сте платили в долари. На тази тема говорехме и преди.
Демек имотите в България в крайна сметка също се ценообразуват в долари,но се плащат в евро.

A в каква валута са ти фактурите от всички контрагенти от ЕС? И в каква валута им фактурираме ние? Тоест основният оборот е в евро, нищо че някои неща купуваме в долари. Гледа се кое е повече.

# 671
Строител купува стомана за $110,като плаща за нея €103,(толкова евро се равняват на $110). Не може да купи за €105,защото ще е на загуба. Не може да я купи за €100,защото тогава продавача ще е на загуба.

# 672
За тези, които мислят че като приемем еврото, имотите ще скочат или лихвите ще паднат, нека ви припомня, че цените на запад падат, а лихвите им са по-високи от нашите. Евровите кредити в БГ също скочиха. Така че не разбирам, защо някои очакват скок при приемане на еврото. По-скоро ще е обратното.

# 673
При приемането на еврото ще има инфлация, породена от това.Виж Литва,Латвия,Естония. След приемането на еврото имат краткосрочно повишаване на цените на имотите, после падат. Май точно ти се присмиваше на прогнозата ми, но това се е случило исторически в страните, приели еврото. Очакванията са, че като падне валутния риск (който според мен е 0 заради борда, но други не смятат така), България ще стане по-привлекателна за външни инвеститори и на тях ще продаваме имоти.
Също по-старите,помнещи '97 се застраховат от хиперинфлация, защото тогава купуването на ап.е било печелившо.

# 674
Е как да нямат оптимистични очаквания хората?
Политиците ги заблуждават колко хубаво ще бъде,ще ни се вдигне стандарта,ще се избиват да инвестират тук и т.н.Сега панически се отървават от обезценяващите се кинти и после ще се продава скъпо.Дай сега 250хил. Продай после поне за 700хил. евро.🤪 Докарвам го като брокер.Що не се прекалифицирам да се видя и аз в пари от сивата икономика?Сега понеже се видя,че няма да влезе еврото поне една година,какви са вашите прогнози за цените на имотите?Продължават нагоре,застой,или друго?

Общи условия

Активация на акаунт