Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 69

• 39 184
  • 737
  •   1
Отговори
# 600
Има доста хора, които изкарват добри пари.

Наскоро търсихме майстор за поставяне на плочки и офертата, която получихме беше 75лв м2 без ДДС.
Скоро сменяхме чистачката във входа. Новите оферти бяха за 170лв за 4 чистения на месец в малък вход.  

Имам не преки наблюдения на една девойка, която е маникюристка. Ами доста добри доходи има момичето.

Та в заключение мога да кажа, че вече доста професии получават добри доходи и това се отразява и на пазара на имоти.

И 75 лв на кв м ми е доста завишено, и 170 лв за чистачка за месец. Извинете, сравнете си часовника.
170 лв са ни разходите за целия месец - чистачка, асансьор поддръжка, ток за 15 апт в гр Варна.

Sapien, ако вдигнат лихвите, сещаш се какво ще стане с имотите и то изведнъж.

# 601
В София е скъпо. Не сравнявайте с Варна.
Купуват се апартаменти на кило и майсторите са скъпи.
Час за свестен маникюрист, няма за месец напред.
Микроблейдинг за вежди е 500 лв. за 1 ден може да минат и 3 човека.

Продължавам да твърдя, че сивата икономика е над 70%.

# 602

Като цяло не мисля, че е чак толкова, но в някои браншове определено е така.

# 603
В София е скъпо. Не сравнявайте с Варна.
Купуват се апартаменти на кило и майсторите са скъпи.
Час за свестен маникюрист, няма за месец напред.
Микроблейдинг за вежди е 500 лв. за 1 ден може да минат и 3 човека.

Един приятел брокер на имоти ми каза, че сега много негови колеги се връщат към старите си професии - на маникюристи.

Вече се говори за балон и спекулация, това е положението.

# 604
Вече ТИ говориш за балон и спекулация, това е ТВОЕТО положение.  Wink

# 605
Вече ТИ говориш за балон и спекулация, това е ТВОЕТО положение.  Wink

Не аз водя вечерната емисия по бтв, но мерси за комплимента. Ако вие не знаете, че има спекулация, си е ваш проблем.

# 606
В 6 квартала на София цените на жилищата надхвърлиха 2000 евро на квадратен метър. Това са Иван Вазов, Дианабад, Изток, Лозенец, Център и Яворов.

https://www.pariteni.bg/novini/imoti/kyde-mozhe-da-si-kupite-naj … MINLCu_f027u7mn50

# 607
Това е стара информация. Били се вдигнали на 2043 евро от 1950 евро в Изток. Ми що нови и качествени кооперации се построиха там, нормално е да вдигат средните цени от година на година в най-хубавите квартали.
А информацията за липса на отстъпки е към януари 2022, от тогава доста вода е изтекла.

# 608
Сивия сектор е голям, нито един зъболекар не дава касова бележка, за фризьорските салони същото, луди пари правят и не плащат данъци, за това държавата куца

# 609
Чета чета и си мисля… ако бях чужденец и ви чета, щях да си помисля, че българите са страшно богати. Така се изказвате, че всеки има по няколко имота, нови коли и си живее като цар. На запад са бедняци, едвам изплащат жилище цял живот и го карат всичко на кредит. А българина изплаща по няколко имота и пак има за S класа и Боровец. Ами ние сме много по-добре.
Нека предположим, че това е вярно. Добре де, но тогава какво ще ги правим всички тези имоти? Ако всеки има по няколко, на кой ще се отдава под наем, на кой ще се продава? Мисля че няма две мнения, че сме в демографска криза, а ръста на строителството е огромен и няма наченки да затихва. Дору не отварям дума за потенциалните 30% празни жилища, защото не са доказан факт. Само аз ли си мисля, че българите се самозаблуждават за нуждата от имоти и теорията на по-големия глупак играе в пълна сила. Пазара може да остане ирационален много дълго време.
Другото което много ме впечатлява като ми каже някой “в банките имало много пари”. Е как го разбра това? Как реши че са много? Спрямо какво са много? Дългове и кредити прегледа ли? Групира ли кредитите по големина? Наясно ли си с формули и изисквания за резерви и пасиви на банката? Ами повечето хора и идея си нямат та е Въпрос на гледна точка дали са много или не.

Точно пък скъпите зъболекари дават. Хората имат допълнителни здравни, осребряват си фактури. Мизерните зъболекари не дават, но те и без това не са скъпи, а и половината пари отиват за разходи, същото важи и за други услуги.

Последна редакция: чт, 16 фев 2023, 21:00 от Gogo1979

# 610
ж к ."Хаджи Димитър" София за една година от 1200 евро кв . м.-до 1756 евро кв м сега ...40 % за година....

# 611
Тази обява я следя от 1 месец. Почнаха от 92 к евро. След 2 седмици 87, след още 2 още по-ниска цена. Вие кажете пробва ли се пазарът или не

# 612
Добре де, но тогава какво ще ги правим всички тези имоти?

Имам познати с по няколко имота. Някои от тях ги дават под наем. Някои не го правят (повечето)- имотът стои празен.

Съпругът ми също има част от семеен имот,  който от десетилетия стои празен. Използват го за склад. 

В България е евтино да имаш имот, който не  ползваш.

# 613
Добре де, но тогава какво ще ги правим всички тези имоти?

Имам познати с по няколко имота. Някои от тях ги дават под наем. Някои не го правят (повечето)- имотът стои празен.

Съпругът ми също има част от семеен имот,  който от десетилетия стои празен. Използват го за склад. 

В България е евтино да имаш имот, който не  ползваш.

Ей това не го разбирам. Защо е това разхищение? Вместо да се дава под наем или да се продаде и да се вложат в нещо парите, било то и в повечко удоволствие и по-добър живот Simple Smile Животът е толкова кратък, няма никакъв смисъл да трупаме непотребни неща.

# 614
Ми има хора си държат цял живот акциите от някоя компания и не ги продават, нищо че не им трябват. И със златото така. И с имотите така.
Gogo1979, защо не питаш ромите защо купуват толкова много злато и го кичат по себе си? За тях прекаляването със злато си е традиция, чеиз.
И никой да не живее в тези имоти, които са масово изплатени, това не би било проблем. Седейки заключени, все едно ги няма. Проблем ще е ако собствениците им тръгнат да продават едновременно. Дали ще дойде такъв сценарий - едва ли някой знае. Ако се захванат с олигарсите, възможно е набързо да излязат хиляди имоти - или на публичен търг, или продавани от собствениците сега и веднага.
Ако вдигнат данъците на имотите, със сигурност ще излязат доста имоти на пазара. Аз въпреки че си имам имоти, ако излезе нещо хубаво и изгодни, бих купила. Ако излезе нещо по-голямо и по-добро за лично ползване - също.
И това при положение, че като наемодател не вадя особено добра доходност и не бих казала, че съм добра в занаята. И с ремонти не обичам да се занимавам. Ама друго си е да имаш независим месечен доход от работата си, без да пипаш спестяванията.

Общи условия

Активация на акаунт