Компенсациите

• 13 987
  • 61
  •   1
Отговори
# 45
Не. Гласувани са на 23.10, но все още не са изплатени. Трябваше да е до края на октомври, съдейки по предходни плаюания, но закъсняха този път. Това е за ясли, за градини - декември.

# 46
Здравейте! За пръв път пускам молба за компенсации (за Декември) и имам два въпроса: колко време обикновено се чака плащането? Компенсацията фиксирана сума ли е, защото очаквах 510 лв, а е изписано, че очаквам по-малка сума? На какво се дължи това?

# 47
  • София
Доста се чака за изплащане - подгответе се за едни поне 2 месеца след приключването на кандидатстването за даден период. 510 е максималната сума на месец, може да се получи и по-малка компенсация. Примерно детето почва да посещава частно заведение на 20-то число на месеца и плаща 350 лв. такса до края на съответния месец, а не пълната такса за месеца от да кажем 1000 лв. - в този случай няма как да очаква, че при направен разход от 350 лв. за даден месец родителят ще получи пълната сума от 510 лв. като компенсация. Или пък детето ходи на половин ден на ясла, родителя плаща 400 лв. месечно, пак няма да му изплатят всичките 510 лв. компенсация, защото той не е направил такъв разход.

# 48
  • Sofia
Размера на компенсациите само от платената сума по фактура ли зависи или от бюджета на общината? Имате ли проблем частни ясли да искат само плащане в брой и да не издават фактури?

# 49
Размера на компенсациите само от платената сума по фактура ли зависи или от бюджета на общината? Имате ли проблем частни ясли да искат само плащане в брой и да не издават фактури?
Максимумът е 510 лв., повече от това няма как да ви изплатят, не мисля че зависи от бюджета на общината. Без фактура няма как да Ви изплатят пари.

# 50
  • София
Парите за компенсации идват директно от държавата, общините само администрират процеса по одобрение на документите и извършване на преводите към родителите, но не вадят парите от собствените си общински бюджети.
Частните ясли в София дават и точка за кандидатстване в първа градинска група, и право на компенсации, а получаващите компенсации доказват разходите си за частна ясла с представяне пред общината на фактури и платежни нареждания или касови бележки - не мога да си представя частна ясла да не издава фактура и да изисква само плащане в брой. Друг е въпросът, ако детето е записано не в частна ясла, а в частен детски център/частна занималня/частна забавачка/кооператив/при някоя детегледачка, гледаща в дома си няколко деца и неплащаща данъци за дейността - за посещение на такъв тип заведение не се изплащат компенсации в яслена възраст, така че някои може да опитват да крият приходи по описания начин.

Последна редакция: нд, 19 яну 2025, 01:24 от *Lorena*

# 51
Някой получил ли е компенсации за ноември и декември? Нещо много се забавиха този месец.

# 52
Да, в началото на месеца.

# 53
До колкото съм разбрала, но не съм 100% сигурна, бюджетът за 2025 е одобрил компенсациите за детска градина, но не за ясла (като децата, които не са влезли в държавни градини са по-малко от ясленчетата). Още го мъдрят този бюджет.
Мисля да се обадя на някоя държавна институция 😀

# 54
До колкото съм разбрала, но не съм 100% сигурна, бюджетът за 2025 е одобрил компенсациите за детска градина, но не за ясла (като децата, които не са влезли в държавни градини са по-малко от ясленчетата). Още го мъдрят този бюджет.
Мисля да се обадя на някоя държавна институция 😀

Така е, но тук става дума за суми от бюджета за 2024 година. Мен официално ми отговориха че на 5 март са получили сумите от държавния бюджет и ще започнат да ги изплащат на тези с одобрените искания. Минаха вече 8 дни оттогава.

# 55
Ясно, аз просто препредавах нещо чуто. Както казах най-добре да си питаме държавните институции. 😀

# 56
Някой има ли информация дали ще се промени размерът на компенсациите за следващата учебна година? Имало идея да ги увеличават, съответно от яслата ни си увеличиха таксата за 2025/2026-та година и се чудя дали някой е чул/прочел нещо и дали изобщо се обсъжда.

# 57
Те не са ли вече 580лв?

# 58
Да, тъкмо видях, че одобрената сума за последните 2 месеца е по 580 лв/месец.

# 59
Здравейте, получихте ли превод за януари/февруари?

Общи условия

Активация на акаунт