Има ли Господ и вярвате ли в него?

• 63 352
  • 1 388
  •   1
Отговори
# 165
Хех, извинявайте, че се намесвам в тази така дълбокомислена и духовна тема, но бих искала да попитам чувстващите се компетентни и спрягащи Дарвин, като.. контрапункт на Бог... коя точно  негова теория визирате и по какъв точно начин е отречена, разбита на пух и прах и тн.
Ако говорите за еволюционната теория на Дарвин, тя е отдавна доказана и не виждам какво повече може да се каже. Наред с други еволюционни теории ( главно на микро-ниво) теорията на Дарвин оформя картинката на еволюцията, като нещо сложно и не винаги праволинейно.

Да се твърди, че еволюционната теория на Дарвин е отречена и невалидна е равносилно на това да вярваме в плоскостта на Земята, която се крепи от слонове и костенурки.

На какво се базират познанията ви за 'теорията на Дарвин" и какво точно разбирате под това понятие. Съжалявам, че въпросите ми са конкретни и очаквам конкретни отговори. Peace

Последна редакция: ср, 27 дек 2006, 20:55 от Lennie

# 166
  • Linz
... коя точно  негова теория визирате и по какъв точно начин е отречена, разбита на пух и прах и тн.
Няма такова нещо Laughing Теорията на Дарвин не е отречена, само се допълва и актуализира. И е в основата на цели науки Peace

# 167
... коя точно  негова теория визирате и по какъв точно начин е отречена, разбита на пух и прах и тн.
Няма такова нещо Laughing Теорията на Дарвин не е отречена, само се допълва и актуализира. И е в основата на цели науки Peace

Като се добави и неодарвинизма (М. Айген, К. Бреш, В. О. Кюперс) картинката на ' разбиването на пух и прах ' просто се разбива отвсякъде. Wink
Учудена съм, че има все още хора, които приемат библейския мироглед за сътворението на света. newsm78

# 168
Lennie, ако визираш мен - така предполагам, защото тук се четат извадки от мнения, не цялата тема - тук, във форума.
1. през цялото време исках да бъда в услуга на дамата Lilqna, само от позиция на вярваща, аджеба в какво вярвам аз! (за което дълбоко съжалявам). Отговаряла съм основно само на нейни въпроси.
2. последният ми постинг, отново и за поселедно бе насочен към нейния цитат (съдържащ „молекулярна  механика"), за да не си правиш труда да четеш темата, просто го откроявам, цитат от статия, която лесно ще откриеш.
3. не се чувствам компетентна и не на последно място
Що се отнася до Дарвин – ами сега да му отречем  и теорията ли се иска? Той е учен, революционен гений, няма да стане. Не разбирам от биология, но и в неговата теория има някакви пропуски. Хъксли нещо му помогнал там с някаква публикация. За липсите няма да пиша.
Писала съм го ясно - няма да стане! А пропуски има, независимо, че е доказан научен факт!
Продължила съм с разсъждения и освен това и аз задавам въпроси, защото тук въпроси задават само невярващите
Доказано е, че когато човек умира, духът напуска тялото (експеримента с везни от д- р Макдугъл -1906 г., подобни  проф. Туининг -  само че с мишки...). Хайде, да приемем Дарвиновата еволюция, но за духа, каква е теорията за еволюцията на душата? Всъщност, се смята, че духът, именно това е Божественото у нас. Когато Бог е сътворил човека, му вдъхнал живот...
Да виждаш такава позиция за библейски мироглед, моя позиция? Някъде споменала ли съм аз вярвам в Сътворението? Не поддържам и научният креационизъм.
Дори съм "издирила" 2 сайта, които още не ми е останало време да прегледам!
Имам предвид еволюционната теория на Дарвин, да. А коя друга на Дарвин!?!
Вече не отговарям на лични нападки по темата.
ЧЕТЕТЕ!

Последна редакция: ср, 27 дек 2006, 22:16 от Ив

# 169
Учудена съм, че има все още хора, които приемат библейския мироглед за сътворението на света. newsm78

Има, да. Представяш ли си?!...

# 170
Ив. Дълго изказване, базирано на предположения.  Типично Laughing

Аз съм завършила биология и всеки път, когато съм поглеждала през микроскоп ми е било
пределно ясно, че Бог съществува.  Ако така мога да нарека Замисълът.
Не съм от хората, които задължително поставят Науката и Бог на два полюса, които задължително се отблъскват.
Естествено в 21ви век ми се струва нормално да използвам повече научния подход,
отколкото вярата, защото Е така и Е написано, следователно Истинно.
Един умен човек е казал, че Науката и Религията са 2 крила на една птица.
Останалото е многовековно невежество.
Разбира се, интелигентни хора с повече от третокласно образование, едва ли вярват в Сътворението за 7 дни, както и във всички врели - некипели , които бъкат от съмнително произведение , като Библията ( Стар и Нов Завет).
Но, това е въпрос на тродолюбие и любознателност.
Някои хора се задоволяват в това да получават каквито и да е отговори, други задават въпроси, трети търсят и намират и отговори.
Свят широк, хора разни.

# 171

Това не го разбрах. Би ли обяснила, моля? Това е общо взето трета тема, в която влизам и си позволявам лични коментари.
Свои възгледи съм споделяла тук, в тази тема, а не "типични преположения"!
А що се отнася до останала част от твоя текст - няма да коментирам. Май тук друг минава за компетентен! Mr. Green

Хубаво, че си завършила биология, но ако искаш само това да кажеш, жалко. Аз обаче няма да изброявам образованията си! Wink

# 172

Това не го разбрах. Би ли обяснила, моля? Това е общо взето трета тема, в която влизам и си позволявам лични коментари.
Свои възгледи съм споделяла тук, в тази тема, а не "типични преположения"!
А що се отнася до останала част от твоя текст - няма да коментирам.

Хубаво, че си завършила биология, но ако искаш само това да кажеш, жалко. Аз обаче няма да изброявам образованията си! Wink

Ив, исках да кажа, че нямах предвид теб.
Съжалявам, че не го разбра, но и аз днес не съм в най-ясния си израз. Peace
Да, влязох да попитам за Дарвин,
моя отговор за Има ли Господ и вярвате ли в него го дадох на стр.1.
От тук нататък не чуствам необходимост да копирам и пействам цитати ,
за да доказвам на някого - нещо ( не че не мога, просто е тотално губене на време).
Вярвам, че човек е свободен да търси истината сам.
Не вярвам в църковните практики и ритуали. Живея в ерата на топлата вода и сапуна  и търся на всичко рационално обяснение. Винаги задавам въпроси, като "защо" и ' всмисъл?".

# 173
Четох тази статия, много ми допадна. Извинете, че е малко дългичка.
ПРОВЕРЕНО: БОГ СЪЩЕСТВУВА! РУСКИТЕ УЧЕНИ СЕ ОПИТВАТ ДА "ОПОЗНАЯТ" ВСЕВИШНИЯ
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Извинявай, но е потресаващо неумел опитът ти да убедиш тези, които не вярват в съществуването на Бог, с помощта на интервю с някакъв псевдоучен (и то публикувано в сайт за исляма #Crazy).

# 174
Съжалявам и аз. Днес съм заподозряла цялата Вселена в световна конспирация (срещу мен). Освен това имах тежък (работен ден) и трудно асимилирам, за момент си помислих Lennie  - това наистина ли ми го пише тя? Съжалявам.
А  в тема за религия - никога вече или поне дълго не!

Последна редакция: ср, 27 дек 2006, 23:02 от Ив

# 175
разбирам те.  Peace
аз цял ден прекарах в болницата в рентгенологията, между ядрено-магнитния и скенера.
там е пълно с онкоболни, някои ужасно млади,  на които изобщо не им дреме от пречестяване, изповеди, грехове и хилядолетни книги.
просто искат някой най-после да открие лек за болестта им и да живеят нормално със семействата и близките си. някой като дарвин ( всъщност), който е направил повече за този свят от Рут примерно ( Свето писание).
извинявай за цинизма, ако го виждаш, изстрадан е.

# 176
Така влязох в темата, покрай смъртта на онкоболно дете. Прекарала съм в такова отделение почти година - толкова живя. Така, че само ти съчувствам за работата. Sad За мен това са сред най-достойните професии, ние хората там, чакаме какво ще ни покажат резултаите, какво ще каже лекарят... Много е болно, не просто тъжно. И аз с друга нагласа влязох тук ( в темата), а така се отплеснах, че ...
А понеже си ми  мн. симпатична от тема за Медиците в Либия (и още някъде, но не помня) и се зачудих, това агресия ли е. Както и да е изгладихме недоразумението.  Hug

# 177
Лично аз вярвам!

# 178

Аз съм завършила биология и всеки път, когато съм поглеждала през микроскоп ми е било
пределно ясно, че Бог съществува.  Ако така мога да нарека Замисълът.
Не съм от хората, които задължително поставят Науката и Бог на два полюса, които задължително се отблъскват.
Естествено в 21ви век ми се струва нормално да използвам повече научния подход,
отколкото вярата, защото Е така и Е написано, следователно Истинно.
Един умен човек е казал, че Науката и Религията са 2 крила на една птица.
Останалото е многовековно невежество.
Разбира се, интелигентни хора с повече от третокласно образование, едва ли вярват в Сътворението за 7 дни, както и във всички врели - некипели , които бъкат от съмнително произведение , като Библията ( Стар и Нов Завет).
Но, това е въпрос на тродолюбие и любознателност.
Някои хора се задоволяват в това да получават каквито и да е отговори, други задават въпроси, трети търсят и намират и отговори.
Свят широк, хора разни.

Тези 7 дни и "врели некипели" обаче са теорията на Айнщаин за относителността . В библията още в стария завет пише ,че 1000 години може да са един ден и един ден може да е 1000 години . Защо с лека ръка отхвърляте всичко над , което не сте се замислили . Не е ли логично да се предположи ,че след като се говори за Бог , който сътворява едва ли неговите дни са нашите дни от 24 часа . Хората са подвластни на времето в малките си човешки измерения , но Бог не е подвластен никому . Искате или не вие живеете и се подчинявате на закони и с всичката си самоувереност не можете да излезете извън тях , нито да ги промените . Можете да отричате колкото искате , но фактите ,че сме подвластни на сили , които не владеем и дори не може да си обясним ...няма как да ги отречете.

# 179
Четох тази статия, много ми допадна. Извинете, че е малко дългичка.
ПРОВЕРЕНО: БОГ СЪЩЕСТВУВА! РУСКИТЕ УЧЕНИ СЕ ОПИТВАТ ДА "ОПОЗНАЯТ" ВСЕВИШНИЯ
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Извинявай, но е потресаващо неумел опитът ти да убедиш тези, които не вярват в съществуването на Бог, с помощта на интервю с някакъв псевдоучен (и то публикувано в сайт за исляма #Crazy).

Wink
Иха, ти откъде разбра от къде съм взела статията. А какъв е критерия кой учен е учен и кой псевдо. Мисля, че да могат да се дадът такива определения, човек бива да има и някоя и друга научна степен. Wink

Последна редакция: чт, 28 дек 2006, 01:46 от migito

Общи условия

Активация на акаунт