Отговори
# 180
Ако правилно си спомням витамин Д май се даваше след 20-тия ден. А за кърменето- как на 3 часа?!?! Навсякъде всички казват на поискване! Как детето ще реве от глад, а ние ще гледаме часовника?! И това да го залъгваш с вода също е остарял и неработещ метод. Когато кърмиш ти реално не знаеш колко точно е изсукало бебето. Освен това кърмата не е като АМ. То е доста хранително, даваш конкретни милилитри и там съм съгласна, че трябва да е по режим и да не прекаляваш. Но с кърма....

# 181
39+1 съм аз, не мога да разбера защо на тоновете не отчитат контракции, а ааз си имам всеки ден, не съм ги засичала, но днес особено едва се вдигнах да ида на консултация.

# 182
  • София
Утре пак ще и звънна да говоря с нея за витамин Д-то, а като гледам храненето може и да си го върна на поискване, аз виждам, че на детето не му е ок, явно не му достига кърмата и не може да издържи повече от 2 часа и 30 ... а да го наливам с вода когато се събуди по- рано както тя ми каза, е ... малко тъпо.

# 183
Аз ще видя дали има такава тема.

Отделно съм малко притеснена, днес педиатърката идва вкъщи и направи консултация. Като цяло бебчо е с атопична кожа и купихме на мустела душ-гелчето каза с него да го къпем, после да мажа с това което имах на Хипп кремче и да правим масаж на бебето.

Всичко добре,  аз давах на поискване кърма обаче тя категорично каза - не, трябва на 3 часа и днес по едно време беше ад, бебето реве и аз рева с него, защото просто знам, че е гладен, а тя каза да дам водичка и то как да се засити, беше ужас. После се успокоиха работите, сега го къпахме, хапна и легна, точно 3 часа от предишното хранене. И отделно не ми каза да давам витамин Д, това ме притеснява. Нали всички бебенца трябва да го приемат?
Днеска направо ме боли глава от миисли дали го гледам правилно или не... ровя из темите, чета... питам приятелки.
При първото ми дете(момче) имах същите тревоги защото беше постоянно гладен от 1я ден на раждането си
Той можеше да яде на час и половина
Беше изключително дебел (на 40 дни тежеше 6кг като се роди 3450 а на 6м беше вече 10.5кг) педиатърката ми каза да махна и нощното хранене и да е на режим на по 3 часа... Лесно е да се каже ама да се направи не.. Постоянно се питах кое е правилно И си направих мое си режимче както го усещах.. Имаше дни в които хранех на поискване имаше дни в които спазва 3те часа ако той не ревеше много разбира се.. защото в края на краищата разбрах че и майката трябва да е спокойна/опитвах се да прилагам и режима ЛЕСНО от една книга за НЕДОСПАЛИ РОДИИТЕЛИ и мисля че ако не се впрягаш да го следваш минута по минута ми помогна /
Витамин д се дава уж ама и да не го даваш не знам какво толкова ще стане
Аз забравях най редовно и фонтанелата му зарасна 3 пъти по бързо от на дъщеря ми на която бях стриктна

# 184
  • София
Благодаря много, ще правя май както ми идва отвътре. То пък това дете не е компютър, че да му задавам час. Когато е гладен малко по-роно си му давам и това е...то дори аз не ям на 3 часа...

# 185
Някъде назад бях писала как спазвах с първото дете режим 3 часа... Как ли - той се скъсваше от рев, на мен гърдите ми ще се пръснат, но не му давам, накрая той от рев и изтощение заспива точно 10-15 минути преди третия час. И почва обратното - да го будя защото да го накърмя, а той изтощен не може да суче, заспива. Гърдите и остават пълни, изцеждам, а той се събужда половин час след като съм се изцедила гладен, а в гърдите -само каквото има останало след изцеждането... И той пак гладен, а аз давам вода и по този режим в края на първия месец - мастит. И за какво? Той - измъчено нервно бебе, ние с таткото - на ръба на нервна криза да го дундуркаме недоспали и изтощени. Затова с второто дете казах "ще е на поискване, без води пр." и имахме спокойно и щастливо бебе, и ние покрай него.
При мен от двата варианта печелившия беше втория. Мисля, че Little miss беше споделила обратното за нея, че с режим ѝ е било по -спокойно.
Нека всеки си прецени според детето си. Но смятам, че то си показва чудесно кога е гладно. Достигането до 3-4-5 часа, дори и повече, е етап, който достигат по-нататък с напредването на седмиците им.

# 186
Утре пак ще и звънна да говоря с нея за витамин Д-то, а като гледам храненето може и да си го върна на поискване, аз виждам, че на детето не му е ок, явно не му достига кърмата и не може да издържи повече от 2 часа и 30 ... а да го наливам с вода когато се събуди по- рано както тя ми каза, е ... малко тъпо.

Давай на поискване, е моят съвет. Няма как новородено да познава часовника и да знае, че след 20 мин му е време за хранене примерно. Така хем ще стимулираш лактацията, хем бебчо постепенно ще си изгради режим, с който и двамата ще свикнете и ще спазвате. Преди години, с дъщеря ми, бях решила и аз да й "наложа" режим на 3 часа за кърменето. Нищо не се получи, и аз като теб ревях, докато бебето ревеше. И накрая загърбих всички тези глупости, започнах да си я храня, когато беше гладна, дори да хапваше по малко. Постепенно и кърмата ми се увеличи, така че да й стига и тя си беше по-спокойна и се нормализираха след време нещата. За водата... Това за мен също е безсмислено, защото така само му пълниш и без това малкото коремче с нещо, което не го засища за дълго време. Не съм давала вода, въпреки упреците, че ще умора бебето от жажда. Ти преценяваш, но според мен, слушай интуицията си и го направи както го чувстваш.

# 187
Викси, режим+даване на вода или разни чайове, е несъвместимо с желанието да кърмиш. Педиатрите не разбират от кърмене. Установих го с първото бебе още. Като ми "даваше съвети" само й казвах, да, да, добре и правех каквото трябва, за да може бебето да е изцяло на естествено хранене.  До 2г и половина съм кърмила.
Ако искаш съвет за кърмене от специалист,  свържи се с консултант по кърменето. Има такива на доброволни начала и платени, като Ася Демирева.
Иначе по-горе ви написах формулата за успешно изключително кърмене и няма да се повтарям.

Темата с въпроси за кърмене е тази
https://m.bg-mamma.com/?topic=1513485

Последна редакция: вт, 31 яну 2023, 09:36 от Elektra.13

# 188
Момичета оставям линк, може да ви бъде полезен http://www.jivotatdnes.bg/nachalo/news/zdrave/vnimanie-s-pretopl … xcJIPl7om8bbn_9Zg + още 1 линк за кърменето, доста е дълго, но според мен много полезно https://missby.wordpress.com/2007/12/03/bf-myth/

Последна редакция: вт, 31 яну 2023, 12:40 от Ema87

# 189
Много полезна статия за кърменето, заслужава си да се прочете.

# 190
  • София
Да, съгласна съм с всички. Давам си му на детето по моя преценкай когато той е гладен иначе става истеричен и всички сме доволни и щастливи.
Просто е безумно това дете да го държа и да се дере от рев, той понякога става на 3 часа, но понякога и на 2 ...и след някакво време му се иска да яде и аз трябва да му кажа - виж са, имаш още 45 мин ...реви. Абсурд!
Сега е опънат доволен и спи като къпан 😁 а аз си гледам мен си и дори успях да скокна до магазина Heart Eyes

# 191
Да споделя и аз малко за кърменето но моя 7дневен принц.
Храним се на поискване, вода не му давам, залагалки също. Обикновено прави паузи по 3 часа, но през ноща е на 4-5 часа. Кърма имам много и се налага да изцеждам - днес 2 пъти след кърмене цедя към 100мл. Ако я оставя в гърдите и стават на камък, за това към момента ако още са пълни ги цедя до облекчение.
Днес мина и петиатърката и каза вит Д сред 30ти ден.

# 192
  • София
Значи и аз като кърмя на поискване точно такъв ни е режима, вечер си поспива и ние се наспиваме също.
Днес вече имам кърма на струйки, за мое щастие, гърдите не са ми напрегнати вече и всичко си е тип топ засега. Той така или иначе си се буди на 2:30 - 3 понякога през деня, зависи колко е на кеф Grinning

# 193
Нещо правила ли си по въпроса да имаш толкова много кърма,визирам някакви масажи,компреси,чайчета,или просто си имаш.Защото аз отсега чувам как вече трябва да пия някакви чайове.

Значи и аз като кърмя на поискване точно такъв ни е режима, вечер си поспива и ние се наспиваме също.
Днес вече имам кърма на струйки, за мое щастие, гърдите не са ми напрегнати вече и всичко си е тип топ засега. Той така или иначе си се буди на 2:30 - 3 понякога през деня, зависи колко е на кеф Grinning

# 194
Нещо правила ли си по въпроса да имаш толкова много кърма,визирам някакви масажи,компреси,чайчета,или просто си имаш.Защото аз отсега чувам как вече трябва да пия някакви чайове.

Според мен някои жени просто си имат повече от други, но това не значи че не можеш да имаш достатъчно.. Усилия големи са в началото, после просто трябва да се подържа кърмата

Общи условия

Активация на акаунт