За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 106

• 33 829
  • 793
  •   1
Отговори
# 405
Нито преди, нито след. Тези предварителни мерки могат да компрометират ефекта на ваксината. Медикамент се дава, ако детето вдигне темоература. За обезболяване на мястото локално може куул пач, ако детето търпи.

Да компрометират действието?? Тоест ако се даде панадол на детето след поставянето, после няма да има имунитет към съответното заболяване - nonsense.
Аз до сега не съм давала нищо превантивно или без причина. Само кулпач.

# 406
  • до най-прекрасния мъж
Нито преди, нито след. Тези предварителни мерки могат да компрометират ефекта на ваксината. Медикамент се дава, ако детето вдигне темоература. За обезболяване на мястото локално може куул пач, ако детето търпи.
Как точно температуропонижаващо и болкоуспокоително (защото Панадол и Нурофен имат и такова действие) ще компроментират действието на ваксината? Ако това е вярно, то не трябва изобщо да се дават, дори детето да вдигне Т и ще е записано в листовката на ваксината. За мен това са пълни глупости и се надявам силно да не са казани от педиатър.

# 407
Малката е на 4 м. и половина и ни предстои захранване. Въпросът ми е има ли някаква подходяща възглавница или стойка, на която да я слагам, докато я храня, за да не е в изцяло легнало положение? За столче за хранене е прекалено малка, но поне нещо, върху което да е леко под наклон, за да не се задави с пюретата? Пробвам да я сложа върху стандартна наша възглавница, но се свлича и не е удобно? Потърсих в интернет, но откривам само възглавници за кърмене.

# 408
Може би това, че не може да заеме поза за хранене, трябва да подсказва колко е готова за захранване.
Има столчета за хранене с няколко степени на нагласяне на наклона. Ако стои в шезлонг, те обикновено също позволяват полулегнало положение.

# 409
  • до най-прекрасния мъж
Има столчета с позиции на гръбчето, изобщо не е малка за тях. Падат назад като шезлонг/люлка. С две ръце препоръчвам нашето Peg Perego Prima Pappa Follow me, използваме го от 4-месечна възраст на детето. Има 5 позиции и може постепенно да се повдига с порастването на детето. Има и други варианти на подобни столчета, които са по-бюджетни. 
Възможността детето да стои стабилно седнало няма връзка с готовността за захранване. Моята седна стабилно сама на 8+, а е захранена по медицински причини на 4+++ и прие много лесно и бързо твърдата храна.

# 410
Аз започнах на 4+++ и го слагах в люлката,която има , та там седеше и го хранех на 6 м вече го сложих в столче ако имате такива може да пробвате
Малката е на 4 м. и половина и ни предстои захранване. Въпросът ми е има ли някаква подходяща възглавница или стойка, на която да я слагам, докато я храня, за да не е в изцяло легнало положение? За столче за хранене е прекалено малка, но поне нещо, върху което да е леко под наклон, за да не се задави с пюретата? Пробвам да я сложа върху стандартна наша възглавница, но се свлича и не е удобно? Потърсих в интернет, но откривам само възглавници за кърмене.

Последна редакция: чт, 30 мар 2023, 13:12 от Radii99

# 411
Аз започнах на 4+++ и го слагах в люлката,която има , та там седеше и го хранех на 6 м вече го сложих в столче ако имате такива може да пробвате

Имаме такава люлка (от първия тип), ще пробвам да ползвам нея. Благодаря за съвета!

# 412
От педиатър са ми казани, може да и да греша, може и да греши.
Все пак, ако някой се интересува и от друга гледна точка освен “Панадолче преди и след и после на шест часа”, линк към кратко резюме на по-подробен труд. Всеки може да си потърси първоизточника.
Така или иначе превантивно лекарства не давам.

Може и това да бъде отчетено като глупости, но да си кажа: храненето в легнало и полу-легнало положение е опасно както за бебета и деца, така и за възрастни, независимо какво пише по столчета и какво казват в магазините.

Последна редакция: чт, 30 мар 2023, 13:41 от Welt

# 413
Как точно температуропонижаващо и болкоуспокоително (защото Панадол и Нурофен имат и такова действие) ще компроментират действието на ваксината?

Абсолютно има проучвания, които сочат, че приемът на нестероидни противовъзпалителни медикаменти може да намалят ефективността на ваксините. Ваксините работят, като причиняват възпалителен процес в организма, на който имунната система реагира, произвеждайки антитела за съответното заболяване. Панадол и Нурофен потискат възпалението.

Логично е да се дават НСПВ, ако има нужда - висока температура или сериозен дискомфорт, защото детето се чувства зле и тогава ползата от тях надвишава риска от редуциран имунен отговор. Ако няма нужда, не е редно да се дават превантивно, освен ако не е изрично написано. Например в листовката на Бексеро си пише, че половин час преди поставянето на ваксината се дава панадол или нурофен и се продължава на 8 часа или до отшумяване на симптомите, или до 24 часа след ваксиниране. Това е защото тази ваксина прави много силен имунен отговор и сериозни странични ефекти. За друга ваксина не съм давала НСПВ.

# 414
Радвам се, че тук има такова хора като Велт и Макарон, които не си говорят на изуст!
По темата със захранването наскоро станах свидетел в парка как хранеха с пюре едно супер малко бебе в легнало положение. Еми освен ако няма медицински обосновани причини за това, всичко друго си е престъпно невежество. Синът ми го захраних (комбиниран подход от пюрета и парчета) на 5+++ с голям ентусиазъм от негова страна. Не седеше самостоятелно, но в столчето беше достатъчно стабилен (икейското + стабилизатор). Най - малко изчакайте да отпадне рефлексът за избутване на езичето.

# 415
  • до най-прекрасния мъж
За мен публикуваното не доказва нищо - нито ЗА, нито ПРОТИВ. Имунологията е сложна наука, нека я оставим на специалистите. Считам, че ако нещо би понижило ефекта, ще е записано в листовката на препарата. Ваксините са срещу сериозни заболявания и ако нещо би компроментирало действието им до степен да ги направи неефективни, то педиатрите биха били запознати с това.
Относно легналото/полулегналото положение - вие сериозно ли? Бебетата при захранване не ядат пържоли, а течни пюрета с консистенция близка до млякото. Вие мляко на децата си как давате? В изправено положение ли?
За медицинско обоснованото захранване при ранна възраст съм съгласна не заради положението на детето, а заради зрелостта на стомахчето му. Аз също не желаех да я захраня на 4 м, затова максимално отлагах, но при наличен рефлукс, това за нея беше по-малкото зло.
П.П. Модата на ЗВБ за мен е с по-висока опасност от задавяне и със съмнителна полза при 6-месечни.

Последна редакция: чт, 30 мар 2023, 15:42 от blue.angel

# 416
Аз лично не си представям пюрето за захранване като течност с консистенция на мляко. Не съм захранвала с пюрета. Все пак от обща култура знам каква консистенция описва думата “пюре” и тя не е течна.

# 417
Захраних и двете си деца няколко дни преди да навършат 6 месеца. Баткото беше полулегнал в шезлонга, а малкото си беше стабилно седнало в столчето за хранене. Получи се така, защото се развиваха с различно темпо. Ако трябваше да чакам да е седнал стабилно, баткото трябваше да започна го да захранвам на 9 месеца. Тогава седна от раз. Преди това си лежеше и хич не го интересуваше, че неговите връстници вече са в седнало положение вече. Да не ви казвам колко се притеснявах, че не се развива по учебник!

За консистенцията- и при двамата започнах с много рядко пюре, което с времето сгъстих. Беше малко по- гъсто от АМ. Не знам какво са ви обяснявали педиатрите, моята така беше казала. Рядко пюре, в което има от неговото АМ, за да е познат вкус и да не го отхвърли.

# 418
  • до най-прекрасния мъж
Пюретата за стартиране на захранването са изключително рядки, буквално течни и супер гладки. Поне тези, които съм давала аз на моето дете (Гербер и Бейбибио). Консистенцията няма общо с възприятието на възрастен за пюре.

# 419
Да, на гербер са си водица.
Започнах захранването на 5 месеца и 7 дена. Без малко можеше да се наложи на 4 и малко. По съвет на консултант по кърмене ако не беше наддала определени грамове каза да започвам захранване. На косъм ги достигна и докарах до 5+. Ако ми видите бебенцето ще си помислите, че е 4 месечно, а е на 6. Не може да сяда, и избутваше храната до преди 4 дена. Храня я на столчето на каката, облегната си седи стабилно. Просто е много мъничка. На 6 месеца е 62 см, а каката на 6 беше 70см.

Общи условия

Активация на акаунт