Раждане в МБАЛ ВИТА, София - тема 10

• 67 363
  • 887
  •   1
Отговори
# 705
Петя беше на моето раждане, наистина е страхотна! От целият екип тя ми направи най-добро впечатление.

# 706
Аз не бях чула изобщо за Ева,само на едно училище за родители я засякох, но до там, даже я бях забравила и като дойде да ме види в болницата се сетих, че съм я срещала и преди.
Ми какво да кажа - изпя си песента, реално нищо ново не ми каза, което за мен значеше, че съм се подготвила добре (бях изчела, изгледала, изслушала и посетила де що видя). Та реално не съм имала очаквания и ми беше приятно някой да дойде да си поговори с мен за кърменето, даже да ме окуражи, понеже не очаквах и се бях подготвила за война с болницата относно кърменето Joy
Тъпото е, че имаше изрази "не слушай като ти казват Х или У", което си значи, че всички колеги са на различни мнения. Нот Куул.

# 707
Здравейте, вече мога да напиша и аз мнение от първо лице. Наложи ми се да лежа в болницата за задържане 3 дни. Преминаха всички смени по 2 пъти минимум. Тези, които коментирате най-много, явно си работят в една смяна. Направи ми впечатление, че това е смяната, която е най-организирана и как да кажа, позитивна. И от Ева и от Петя съм с прекрасни отзиви. Надявам се като дойде момента да раждам, да се падна при тях. Аз също гледам лекции и за кърменето наистина се говорят глупости по болниците. Имах приятелка, която роди в друга частна болница. Та, 4 акушерки питала, 4 казали различни неща, от сорта : не ти е дошла кърмата, няма смисъл да го слагаш, цеди си гърдите, докато омекнат (това в този момент, когато има оток). А аз доколкото разбирам, този оток е нормален и не се цеди гърдата, за да омеква, а просто бебето се слага да суче. Гърдата ще си остане напрегната 1-2 дни. Нали не бъркам?  Казвали са и неща от сорта на: мий си гърдите със сапун хубаво всеки път, преди да кърмиш… Имало само 2, които имали някаква актуална информация и те също се дразнели, че едва ри не трябва да говорят обратното на това, което преди 1 ден другите са говорили.
Относно храната, защото се коментираше напред, смятам че не е супер зле. Може да е леко по, разнообразна, но очаквах по-голяма трагедия, четейки коментарите тук. Приятно ме изненада закуската, с която идваше ябълка или банан всеки ден. Шунката и кашкавала също ми харесаха.
Даваха вода постоянно, тоалетна хартия… Винаги питаха имаме ли нужда от нещо и го носеха. Дори сега се сещам, че когато Ева ме прие през нощта, аз не знаех, че е тя. Представи ми се с името си, докато ме приемаше. Още тогава (в 2 през нощта), ми обясни всичко и ми отговори на може би глупавите ми въпроси. Петя също беше и ме успокояваше, защото се бях спекла. Пускаха си шеги през цялото време, които ме отпуснаха доста. Казаха ми, че те минават често, но ако ни потрябват, връзката с тях е по телефона. Показаха ми номерата и казха ако нещо ни потрябва, да звъним, без да се притесняваме. Имаше и други приятни акушерки, но не им знам имената. На едната чух, че и казваха “Ванче”. И тя е готина. Санитарките чистиха сутрин и вечер, събираха боклука, бяха отзивчиви, но като че ли не достига такъв персонал. Ако имате въпроси, питайте Simple Smile
П.с. Да допълня, платих 200 лв. на касата в деня на изписването Simple Smile

Последна редакция: пн, 07 авг 2023, 12:45 от Qnichka94

# 708
  • Замък сред облаците
За отока помага обливане със студена вода, като това е единствения път (отока при слизането) когато се обливат със студена. Може и с кърпа напоена със студена вода като компрес.

Аз плакнех само с вода гърдите, сапунът отмива естествената защита (секрецията от жлезите на Монтгомъри). Ако почувствах раздразнение слагах ланолин.

# 709
Благодаря! Да, студени компреси и аз знам от лекциите. Но не знам как бих реагирала, ако дойде някой лекар и ми каже да цедя  гърдите докато не омекнат и че имам запушени канали, да слагам топли компреси, за да се отпушат. Както в случая с моята приятелка. Даже са я заплашили, че няма да я изпишат , защото ще направи мастит. Трябвало да изцеди до омекване. И една от двете акушерки, които имали адекватно мнение по въпроса кърмене, щяла да припадне… 😂
За отока помага обливане със студена вода, като това е единствения път (отока при слизането) когато се обливат със студена. Може и с кърпа напоена със студена вода като компрес.

Аз плакнех само с вода гърдите, сапунът отмива естествената защита (секрецията от жлезите на Монтгомъри). Ако почувствах раздразнение слагах ланолин.

# 710
  • Замък сред облаците
Те минават само сутрин по веднъж, после никой не те проверява. Иначе стимулирането на кърмата с помпа или слагане на бебето помага. Може и двете паралелно, ако е тегаво положението.

За запушване един съвет, при Хедра го бях чела - като се усети запушване (аз по-натам усещах, в началото нямаше) - соев лецитин по 1000мг сутрин и вечер - веднага решава проблема, без насилствени масажи, компреси и т.н. Естествено паралелно - цедене и сукане от гърдата. Лецитинът “разбива” сгъстеното мляко което прави запушването.

Принципно може и две таблетки вечер, но ме вкарваха посред нощта в тоалетната 😅😅

# 711
Относно акушерките, аз имах късмета да родя при Тина Янкова❤ Страхотен човек и професионалист. Каквото и да кажа за нея ще е малко. Цял живот ще я споменавам с добро.
Бях се настроила да не очаквам много, при когото и да се падна, защото за тях съм поредната раждаща жена, но наистина получих огромна подкрепа. Момичето изкара цялата си смяна с мен, всеячески се опитваше да ме подкрепя, успокоява и помага с каквото може.
За нея, доктор Дойчиновски и анестезиологът на болницата имам само и единствено позитиви.

# 712
Включвам се и аз да изкажа положителното ми мнение за второто ми раждане във Вита с д-р Дойчиновски. За първото ми раждане съм разказвала подробно януари 2022 година. То беше естествено, за разлика от сега, когато се наложи секцио заради седалищно предлежание + води на долна граница.  Първо в 36+6 седмица се наложи да влезна за 5 нощувки заради високо кръвно, след което се прибрах за 1 нощувка и отново се върнах на следващия ден в 37+6 г.с за насрочено секцио (на 25.07.23г.) За целия ми престой от общо 9 нощувки се изреди може би целия персонал. Всички бяха страхотни. Приеха ме 1 ден преди самото секцио към 12 часа на обяд. В приемния кабинет ми взеха кръв, прегледаха ме, пуснаха тонове, направиха екг, поставиха ми абокат и ме настаниха в стая. Донесоха ми обяд и ме оставиха да си почивам. Следобяда мина интернист за да ми зададе няколко въпроса, а след това отново ме включиха на тонове. За вечеря ми донесоха само супа и ми казаха, че вода мога да пия до 22 часа. На следващата сутрин ме събудиха в 6 за клизма, след нея имах време за един душ и отново ме включиха на тонове, а след тях, дойдоха да ме включат на системи, които трябваше да изтечат преди да отидем към операционната. След като изтекоха, отидохме натам заедно с акушерката на смяна. В операционната вече се беше събрал доста голям екип (около 7-8 човека), който
ведро ме посрещна😄 Сложиха ме да седна върху леглото на което ще се извършва секциото, включиха ми система, поставиха ми апарат за кръвно и за следене на пулса, след това ми обясниха как трябва да застана за упойката и ми я поставиха. Анестезиоложката - д-р Стоянова беше наистина страхотна. Бързо след това трябваше да легна, тъй като започвах да не си чувствам краката. През това време ми поставиха катетъра и д-р Николова, която асистираше на д-р Дойчиновски, започна да ми маже корема, мисля че с йод. Поставиха паравана/пердето пред мен и рязко ми прилоша от идеята как може да усетя разреза и упойката да не ме е хванала хубаво, като в този момент анестезиоложката ми постави нещо в абоката и бързо ми мина 😄. Минута по- късно разбрах, че вече операцията е започнала и доста се успокоих, защото не усещах никаква болка, единствено как рита бебето, което още минута по- късно разбрах, че всъщност не усещам бебето, а дърпане от самата операция 😆 Някъде 10 минути след това изкараха бебето и веднага след като я измериха и облякоха, ми я донесоха и ми направиха снимки с нея. Операцията продължи още около час и след това ме преместиха на моето си легло и ме върнаха в стаята. Постоях с торба на корема около 30-40 минути и треперих доста докато упойката започна да ме отпуска. Тогава ми сложиха обезболяващо и махнаха торбата. Донесоха ми бебчето в стаята за да я видя отново и пак ни снимаха. След това си почивах, а междувременно идваха да ме проверяват дали съм добре. Предполагам са ми сложили доста адреналин по време на секциото, защото 2 часа след операцията имах енергия за да стана и да тичам, но физически беше невъзможно за моето състояние. 😂 Предишната вечер обеснявах на д-ра, че искам да се раздвижа в същия ден и случайно акушерката Бойка дочу разговора и с лек присмях ми каза, че тя ще е на смяна в деня на операцията ми и ще ми го припомни отново, казвайки ми как съм щяла да си сменя мнението. Въпросната вечер след секциотои, когато мина да ми измери кръвното се сети за разговора ни от предишната нощ и наистина ми предложи да ме изправи. Честно казано се чувствах ужасно безпомощна и никак не ми харесваше, че трябваше някой друг да ме обслужва, а аз да лежа с катетър и да усещам как течат лохии от мен и нямах никакво търпение да се вдигна, да се измия и да си сложа бельо, та да мога да спя спокойно 😄 В 23 часа на същия ден се изправих самичка, но с наблюдение от нея. Първоначално ми прималя и поседях 10 минутки на леглото, като междувременно се изправях и обикалях около него, докато се почувствах достатъчно добре за да стигна до банята сама. След това нямах проблеми. Успях да се обслужа сама и бях много по- спокойна, въпреки, че цяла нощ не успях да заспя. На следващия ден сутринта ми донесоха бебчето и успявах да се грижа и за нея. За щастие този път нямах проблеми с неонатология, където бяха сменили доста голяма част от персонала и бяха изключително любезни и мили за разлика от първото ми раждане. Много добро впечатление ми направи и д-р Гергинова, която толкова подробно ми даваше информация, че се чувствах наистина спокойна. ( имах притеснения да не се повтори историята, която ми се случи с първото ми дете година по- рано). От акушерките в родилно отделение не мога да не спомена и Петя, която наистина е уникална!! С нея си говорихме като все едно сме се познавали цял живот. Страхотен човек и професионалист. С Ева се разминахме, тъй като излезна отпуска в дена на раждането ми, но с нея съм също с много добри впечатления от първото ми раждане. Останалата част от сестри и акушерки също не е за подценяване. През целия ми престой никоя от тях не ми направи лошо впечатление. Забелязах огромна промяна в помощта и насърчаването при кърмене, както и това бебенцата да са при майките през нощта. Януари 2022, когато родих сина ми, никой не искаше да ми помогне за кърменето и така и не се получи. Сега абсолютно всеки, който влизаше при мен, ме питаше дали кърмя и имам ли нужда от помощ, като дори малко прекалено ми се стори, на база предното ми раждане 😄 От неонатология втората вечер след секциото попаднах на единствената жена, която ми направи малко по- лошо впечатление или аз го приех по навътре, но след като помолих да вземат бебето за през нощта, защото за 2 дни имах общо 3 часа сън и тъй като вече болките ми бяха поносими, исках да се възползвам да се наспя, та получих доста грозен коментар как съм способна да си оставя детето при тях и ме изкара едва ли не супер лоша майка, като след като и казах, че не издържам и имам нужда да поспя, защото ми се насъбрало от последните дни, та отговора беше, че и тя не била спала от 2 дни, което ми направи лошо впечатление да се говори така на родилка, която е с прясна операция и има нуждс от почивка. При първото ми раждане аз бях тази, която се молеше да ми оставят сина ми за през нощта при мен, а от неонатологията се опитваха да ме разобедят, как трябвало да си почивам, та сега беше точно обратното. Относно виждането на бебчето от таткото след раждането, можеше да се случи между 17 и 18 часа, като го изкарваха на вратата на родилното за да го види за малко. Моя мъж дойде още в деня на раждането, за да я види, а на следващия ден след като помолих, отново я изкараха, този път за да я види бабата. За свижданията, беше разрешено близките да дойдат в коридора пред родилното и там да се видят с майката отново от 17 до 18 часа, но аз се качвах с асансьора на терасата и там се виждахме с мъжа ми, като попринцип не е позволено, но никой не направи проблем. Също и през по- голяма част от деня вратата на родилното беше отворена и спокойно можеше да се излезне почти по всяко време на деня до терасата или до кафето, въпреки, че и това беше забранено, но персонала си затваряше очите и по- голямата част от родилките си излизаха, включително и за да видят близките си.  Общо взето, мерките са доста по- разпуснати от преди година, но пък вътре в отделението както и в неонатологията не се разхождат външни хора, което според мен е перфектния вариант за всички. Искам да отбележа, че цялостното ми преживяване, операцията и престоя, беше доста по- положително от колкото си го представях. Към днешна дата - 2 седмици след операцията се чувствам страхотно, все едно не съм раждала. Белега е тънък колкото косъм и наистина д- р Дойчиновски се е справил перфектно. Тъй като лично аз преди по- малко от месец се интересувах, за раждали секцио при него, се надявам и аз да съм в помощ на някоя мама, която и предстои същото. Ако имате други въпроси, с радост ще отговоря 🥰

# 713
Lukitooo13 , страшно съм ти благодарна за положения труд и за цялата подробна информация, която си ни дала. Определено доста успокояващо и същевременно похвално за екипа.
Живи и здрави да сте с бебчо и леко гледане.

# 714
Lukitooo13 , страшно съм ти благодарна за положения труд и за цялата подробна информация, която си ни дала. Определено доста успокояващо и същевременно похвално за екипа.
Живи и здрави да сте с бебчо и леко гледане.

Благодаря 🥰 Радвам се, че съм била полезна❤

# 715
  • София
Koteshki Lapi, моля виж си кутията ☺

# 716
Здравейте, момичета. Тези от Вас, които сте били с планувано секцио, от предишната вечер ли постъпихте, или рано сутринта. Чудя се колко нощувки се остава, ако има и една преди самото раждане Simple Smile

# 717
  • В твоето съзнание...
Здравейте, момичета. Тези от Вас, които сте били с планувано секцио, от предишната вечер ли постъпихте, или рано сутринта. Чудя се колко нощувки се остава, ако има и една преди самото раждане Simple Smile

Постъпва се предния ден.
Постъпих в понеделник и ме изписаха в събота Simple Smile

# 718
Пак съм с въпрос, тези, които са се следели при д-р Василева, за тонове пак ли запазвахте час, или отивахте на датата, която Ви е казала. Каза ми кога, но съм толкова разсеяна, че забравих да попитам, а часовете ги запазвам през superdoc.

# 719
Nud, при друг лекар раждах, но за тонове нямаше нужда да запазвам час, те си знаеха. Влизах в някоя свободна стая, където ми кажеха, а после лекарят само преглежда дали всичко е ок.

Общи условия

Активация на акаунт