Войната на буквите - Тема 2

• 35 024
  • 735
  •   1
Отговори
# 210
След вас съм 2 часа , защото  забравих да пусна БНТ в 21 ч  Blush
Сериалът още не може да ме ангажира  толкова , че да избера  някой от заформящите се тук агитки  Beers
Все още  не мога  да се настроя ,че  гледам някакво странно свободно съчинение  , на което главните герои са с имена на исторически личности .
Най-много ме издразни  царицата , като  охули  секс-играчката си  и каза , че  за никого не му е пукало . Представи го като някакъв  студен  льольо , вглъбен само  в тайното си дело с буквите /дано пък най-после нещо да ни светнат с тези букви/.
Доброжелателната  кака като направи инспекцията пък как не видя  кръвта на девицата  по смачканите чаршафи на  любимия си ...брат . Той определено  се беше наточил  и си го изкара на девойчето .
В някой от следващите епизоди  дали  Баян ще вампиряса  ?

# 211
И на мен този епизод ми хареса. Като че ли има градация или аз свикнах Simple Smile
Духовникова ми харесва как играе. Леко разочарована съм от Бахаров, сякаш очаквах малко повече от него. По едно време наистина на мутра го докарваше, за мое съжаление.

Имаше моменти, в които ми беше трудно да разбирам какво говорят. Много ме напряга звука и неясния говор.

# 212
Накрая имам чувството, че много ще го ядоса и той ще я изнасили. Хем и да са в крак с изнасилванията във всяка серия Rolling Eyes
Ели, разсмя ме, а то не е до смях! Ама с тези извратени секс сцени или препратки всеки епизод дотам ни докараха. Той наистина покрай отношението на сестра си е събрал доста сексуално напрежение.

# 213
Ами смешно си е Grinning Като цяло вече предудещам, че Мариам ще завърши трагично накрая и Георги ще я убие може би, знам ли.. Не е спойлер, защото не е така в книгата, но както вървят нещата в сериала.. накрая наистина ще вземе да я убие някой от близките й, защото е много гадна.

# 214
  • София
Този епизод бе пълна скръб.
В много моменти не чувах какво се говори. Пълна трагедия. Половината актьори не могат да говорят български език, а екипа, който се грижи за озвучаването, да си скъсат дипломите. Диалозите са крайно нелепи и неподходящи за онези времена.
Затвърди се мнението ми, че гледаме скъп театър. А великата българска армия гледам е съставена от 20 човека на кръст, бравос!
Най-голямото дъно обаче бе как македонското режисьорче Зоран, някакъв Виктор и некадърните сценаристи се гаврят с българската история. Цар Симеон е бил отровен! Още след епизод 2 ми направи впечатление и писах за това, че имаше подсказки, но някак си не се коментира това. Дори и аз махнах с ръка и си казах, няма как да е това, след страхотното оплакване от Мариам (искрена ли беше, това е големия въпрос). Но сега вече стана ясно, че Симеон е бил отровен. За мен няма абсолютно никакво съмнение. Отровен разбира се според великите ни сценаристи. Не вярвах да е Мариам, но сега мисля, че е именно тя. Дадоха я как ходи при някаква врачка, а преди смъртта на Симеон пак някаква жена се разхождаше в тъмното и даваха някакви пакетчета и щуротии в тъмното. Явно отровата. Може да е изпратена тази надувка девицата, дето бе опъната от Сурсувала.
Но дано не е тя, не искам да е тя. А да речем да са римляните или византийците. Обаче ако няма някакво разяснение нататък в сериала, то записвам това дело на Церсито. Да, Церсей. Защото това не е Войната на буквите, а Играта на буквите... А Мариам е абсолютно копие на Церсей от Троновете. То бива, бива ама такава безпомощност и явно плагиатстване трябва да се наказват! Иначе Духовникова си е перфектна. Добре, че е тя (най-вече, ярко изпъкваща на фона на ниската летва), Бахаров и Донев, хайде и Ненчо, че иначе трагедията щеше да е пълна.
Симеон продължиха да го очернят и в гроба. Докато бе жив го представиха като невротик на когото не му пука за българския народ. Сега излиза, че не е обичал и уважавал никой, освен себе си. Добре беее. Само така. Левски, Ботев, Симеон. Кой е следващия велик българин в списъка за очерняне? Но вижте образи като Джаро, Иво и Куката са модел за подражание, там ни се получават нещата... Защо ли???

Церсей (Мариам) и Джайм (Гошко) ще убиват Роб Старк (Михаил, ъъъ, който още не сме видели след 3 епизода). Гении! А кървава сватба ще има ли?
Играят си по тънката струна на инцеста, но само си играят и дано спрат тук. По-скоро 'психологически инцест' виждаме от страна на Мариам над Сурсувал, ама накрая ще се наиграе злодеида, а и знаем как умира Церсито...
Заблудения Джон Сноу (Баянчо) е готов да предаде всичко и всички, плюе и на България, заради Денерис византийска. Петър (Самуел Тарли) го изкараха наистина плужек, както той сам се нарече. Изведнъж малко преди финала се репчи пред 15 гладника, ама как се трансформира никой не знае. Може би е блъф на режисьора...

Това което аз виждам от този сериал засега:
Скъпа продукция, но парите са отишли зян. Никакъв ефект няма от тях. Отвратителен звук, трагичен сценарий и като цяло лоша актьорска игра с изключение на двама, трима актьори. Всички второстепенни и следващи нататък герои са под всякаква критика.
Виждам един безмилостно опетнен Симеон Велики. Виждам бъдещия също велик цар Петър като безгръбначен послушник на мама. Виждам княз Баян като предател и плюещ на България и баща си заради една жена и не виждам никакво величие в България, а тогава наистина сме били велики. Напротив, виждам беден, отчаян и озверен народ и див феминизъм, както е модерно сега (не тогава). Мариам е звездата на шоуто, тя коли и беси. Само че актрисата поне може да играе и не е луд този, който яде баницата, така че на нея няма за какво да се сърдя или ядосвам.

😌😥😔🤢

Последна редакция: пн, 30 яну 2023, 08:01 от Diavolo

# 215
В тубата 3 епизод е със субтитри на български

# 216
И аз се примирих изглежда, но нещата са много зле. От всяка гледна точка.
  Най-потресаващи за мене са гледките на т. н. бълг. армия - пръснати 30-на войници между стерилно бели палатки като бежански лагер пред стените на Константинопол.

# 217
и стените на константинопол - обезлюдени, а зад тях град - няма

# 218
Да, да.. мъка ми е с общите гледки... Иначе войската се чува чак в двореца на императора и в подземията на затвора Grinning И как викаха, малко като "300", малко като "Викинги"-те.. ама масовката липсва.. Ами тези баири пред портата на Константинопол... Не, че знам ландскейпа наизуст от България до Истанбул, но надали едно време е имало такива високи възвишения, а сега са се заравнили... но както и да е, то това да е му е проблема Joy

Аз Игра на тронове не съм гледала, единствена съм в света Grinning, но ви вярвам на 100%, че са копирали.

Иначе мъжа ми снощи като гледа Петър и вика "е, как може да е такъв плазмодий, чак толкова зле не може да е бил един цар".. ами.. No Mouth

Последна редакция: пн, 30 яну 2023, 07:41 от Ели-Мели

# 219
Защо царицата лежа с мъртвия Симеон?

Петър играе най-добре. Надявам се, че в други роли не изглежда толкова плах и мекушав. Не е толкова хубав колкото Баян, но е по-изразителен.

# 220
И аз съм от разочарованите. Интериорът е много зле. Въобще не са успели да пресъздадат величествеността на времето. Не че екстериорът е по- добре, коментирали сте войската и шатрите.
А като казаха думичката изчегъртат....направо щях да падна.
Ама.... гледам, нали е българско, наше.

# 221
Аз също не съм гледала Игра на тронове, но не пречи да ме дразнят сцени, които е очевадно, че нямат общо с българската история. Това, че опетниха още повече цар Симеон прекрачва границите.

Към абсурдните реплики добавям и "Ненормалник" от царицата към кавхана, в църквата, по време на опелото на царя.

Иначе серията имаше интересно развитие, макар нещо да не ми изглеждаше правдоподобно как Баян тръгна да предава цялата държава за една жена. Романтизмът е по-късно явление, исторически погледнато.

# 222
Аз вече спрях да го гледам, но си мисля, в духа на филма, можеше Симеон да извика в последните си дни Петър пеи себе си и да му каже
"Виж какво, Петърчо, сине, време е да мислиш outside of the box , да излезеш от зоната си на комфорт..."
Ейй, че не са ме викнали за сценарист 😁

# 223
Чудя се защо не им смениха имената и да бъде просто фентъзи, което гарантирам щеше много да се хареса. Не ни е приятно да чернят историята ни, а ако героите бяха с непознати имена, много хора щяха да се загледат без да търсят минуси.

# 224
Защо царицата лежа с мъртвия Симеон?

Защото го отрови и е гузна. Затова го целуваше, когато той имираше. Също си каза и че я е страх.

Има специфични моменти, които не вдички хващат, явно, когато имат очаквания от филма.

Примерно какво стана с Петър. За мен това е много елегантен начин да се подходи към този образ, но ако да се слуша и мисли. Баян му каза разни работи. Те ще си изиграят ролята. Петър пък отвърна, че трябва да разбере кой е само за една нощ. Понякога така става в живота, битката изведнъж те изправя пред предизвикателството. Израстваш на мига или се проваляш. Хубав замисъл да покажат тези неща. Прекрасно показаха и силната връзка между тримата братя. Не мога да си избера сценария сама, карам с наличния. Факт е, че надградиха.

Да, има много за критика, но той дори Мел Гибсън тичаше с часовник в Смело сърце. Съвсем отделен въпрос е тези амврикански и прочее исторически филми, които толкова харесваме, дали наистина са близо до историческата истина по своята грандиозност на реализацията? Но ни харесват?

На мен ми харесва изграждането по линия на двамата братя Петър и Баян. Извън тях много неща не ми харесват но не мога да си кривя душата, че неделя вечер мисля повече да не правя рейтинг на филма, отколкото ми е интересен и чакам да започне.

Общи условия

Активация на акаунт